13-05-2013

Dag Facebook! Vakantie en keuzes maken.

Ik ben terug in mijn huis na een weekje weg in eigen land. Een week vol gezelligheid, zonneschijn, regen, dauwdruppels, fluitende vogels en vooral veel rust.

Geen Internet. Wel boeken, koffie en een zwembad.


Tijdverspilling
Terwijl de kinderen vrienden maakten op het vakantiepark, dronk ik koffie, las ik mijn acht bibliotheekboeken uit, deed Bijbelstudie, kletste met andere mensen en ging af en toe (met frisse tegenzin) zwemmen. Het boek Rust van Carianne Ros zette me aan het denken. Ze schrijft dat veel dingen, die we doen tijdverspilling zijn. De maatschappij waarin we leven eist veel - en we willen continu meer. Ze stelt mij in haar boek deze vraag:

Wil jij hieraan meedoen?
Welke ballast moet jij loslaten?
Welke spullen en welke bezigheden hebben geen echte toegevoegde waarde in je leven?
Wat belemmert je om het leven te leiden dat God voor jou voor ogen heeft?

 
Ik vroeg mezelf af: besteed ik tijd aan nutteloze dingen? Wat zijn mijn tijdverspillers en wat niet? Wil ik iets veranderen? Wat dan? Hoe dan?
 
 
Jezus vraagt iets
Een voorganger 'preekte' niet zo lang geleden over Jezus en Petrus. Eén vraag ben ik niet vergeten. Jezus vraagt: "Heb je Mij liever dan al deze dingen? Hou je meer van Mij, dan van de dingen waar je zo mee bezig bent ..." In de vakantie dacht ik daar over na. Het liet me niet los. Dat heb je soms.
 
 
Dag Facebook!
Aan het eind van deze vakantie besloot ik te stoppen met Facebook en Pinterest. 's-Avonds na zevenen, niet meer Internetten. Deze tijd wil ik inzetten voor andere dingen. Dingen die er echt toe doen. En nee, dit betekent niet dat jij ook moet stoppen :-) Het was heel bijzonder om een week zonder Internet te zijn. Er ontstond ruimte om na te denken. Ik werd  leeg/stil  voor God. Kwam ook dicht bij mijn pijn en ontdekte opnieuw de dingen, waar ik voor wil leven.
 
Zo kreeg ik tijd om besluiten te nemen en te doen wat goed voor mij is.
 En voor mijn gezin natuurlijk!
 

 Ik heb het boek van Carianne Ros nog niet uit. Momenteel lees ik het hoofdstuk: Leef je ideale leven.

Geef jezelf elke dag iets om naar uit te kijken. Verheug je in je dagelijkse leven en niet alleen tijdens die ene vakantie in het jaar. Elke dag is een cadeau van God. Dus zorg dat je minstens elke dag één ding doet waar je blij van wordt.
 
Vragen uit het boek 
* Schrijf op hoe jouw ideale leven eruitzien
* Waar zou je wonen?
*Wat voor bezigheden zou je hebben?
*Waar zou je je tijd aan besteden?
*Hoe zou je reageren in stressvolle situaties?
*Hoe zou je je tijd met je partner, je familie het liefst willen besteden.
 
Voor ik een antwoord zoek op deze vragen, ga ik eerst het hele hoofdstuk  uit lezen. Misschien blog ik erover. Ooit.
 
Fijne week! Heb je veel dingen op je programma staan?
Werkze
 

64 opmerkingen:

 1. Ja, Jedidja, soms is het weldadig even geen internet. Voor mij reden o.a. even te stoppen met bloggen. Een (wanhopige?)poging om ruimte te creëren in ons (te) drukke bestaan. Ruimte om stil te staan bij wat werkelijk prioriteit heeft. Misschien ook eens het boek 'Rust' te lezen - als ik tijd heb!?!?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Jedidja,

  I have come to this point in my life where God has had me thinking about some of the ways I waste time...With so many choices now days of activities, especial with the computer...God must remain in the center of them all...if He isn't, then how will we learn what He is trying to teach us?..I gave up facebook (for different reasons) many years ago. I am sure it would take more time away from the things that really bless me most!
  ~Blessings and love~ Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem5/13/2013

  Dag Jedidja,
  een prioriteit in mijn leven is het lezen van het Getijdenboek (psalmen, gebeden, Schrift, zoals dit ook in de kloostergemeenschappen over de hele wereld gebeurt) 's ochtends, 's middags, 's avonds. Dit voedt me, maakt me blij, brengt me dichter bij God.
  Met facebook ben ik al enkele keren gestopt en opnieuw begonnen ... omdat het ook een middel is om "Mensenlevens gewijd aan God" te volgen en met deze mensen te communiceren.
  Ik leer nog altijd om vast te houden aan prioriteiten ... het kan niet meer dat ik zo lang op fb of blogs rondhang tot ik me te moe en te suf voel om nog Bijbelteksten te lezen!!!
  Eén blog heb ik, één fb (met een beperkt aantal vrienden uit het echte leven, waardoor ik ook jou onlangs verwijderd heb ;-) géén eigen pagina's meer ... beperken, kiezen, bewust zijn, het kaf van het koren scheiden, je niet laten meeslepen ... goede oefeningen! Hartelijke groet, Kleinood

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh, wat heerlijk toch, vakantie. Wij zijn ook net terug en ik heb lekker gelezen. In een ander landschap zie je de grootsheid van de Schepper soms net even iets scherper. Wat mij op het ogenblik bezig houdt is de vraag of ik betaald werk blijf doen. Er is zoveel te doen en zo weinig tijd. Keuzes...keuzes, het blijft moeilijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Anoniem5/13/2013

  Ja Jedidja, soms zit je teveel aan de computer gekluisterd, dat heb ik ook wel gemerkt. Voor mij is het fijn om contact te houden met diverse mensen die ik anders bijna niet of zelfs nooit spreek. Waardevol dus voor mij ;-)
  Ik had pas 3 facebook accounts waarvan ik er 1 verwijderd heb omdat 3 teveel bleek...

  Succes met alles, vind je belangrijke dingen en ga ervoor.

  Liefs,Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Afgelopen week waren wij ook een weekje weg, en ook wij hebben genoten van de 'rust' zonder internet. Hier wel een blog (hobbygerelateerd) en bewust geen F-book, maar er blijft nog zoveel meer over. We hebben die week boeken gelezen, Bijbelstudies, spelletjes, een zeskamp met de kids gedaan de tuin: zoveel goede dingen! Aan het eind van de week zaten mijn man en ik met dezelfde vragen die jij jezelf stelt en ook de vragen die je onderaan je blogberichtje hebt genoemd: bijzonder om dat dan nu te lezen. Ik heb zojuist het boek 'rust' bij de boekhandel besteld, dank voor de tip!
  Grtz, Esrosa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben benieuwd wat jij van het boek zult vinden.

   Verwijderen
 7. I love those questions, I'll have to think about them. I have not ever joined FB or pinterest, but Blogger gets a lot of my time:)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. fijn dat je dit schrijft! een mooi stukje om over na te denken!
  groetjes sarina

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Precies, daarom heb ik geen facebook meer. Pinterest zou jij me leren, maar hoeft niet meer...geen zin in. en echt het scheelt tijd en mij ook veel ergernis ;).
  'k moest wel soort van afkicken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Keuzes maken... ook waar ik mijn tijd aan besteed!
  Fijne vragen, mooi om te overdenken tijdens je stille tijd, kijken of ik er een pillowbookpagina van kan maken! Liefs en Gods zegen, jennifer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En dank je wel dat je me noemde in je laatste bericht. Liefs terug.

   Verwijderen
 11. Hai Jedidja,

  Ik ben het helemaal eens met je. Ik had tijdje mijn facebook geclosed, maar toch weer heropend omdat ik toch artiesten moet boeken voor de kerk en het vanuit daar gewoon makkelijk is om het eerste contact te leggen. Ik heb wel mijn facebook anders ingedeeld. What's app doe ik ook al veel minder. Ik ben nu ook wat beter bezig met mijn tijd. (lukt niet altijd, moet ik eerlijk zeggen, maar er bewuster mee bezig zijn, scheelt al enorm).

  Het is heerlijk hoor, om rust te hebben. Niet die drang om dingen maar te moeten doen of te vluchten voor pijn. Niet meer het gevoel te hebben om gejaagd te leven. 1 van mijn wensen voor 2013 was dat ik meer zou geniet. Door minder te 'moeten' en meer los te laten, geniet ik al zoveel meer. Ook doordat ik meer tijd voor God heb en me meer bezig kan houden met mijn roeping. Heerlijk gewoon!

  Ik ben blij dat jij ook wat rust hebt mogen vinden en een heerlijke vakantie hebt mogen hebben.

  Be and stay blessed. x

  BeantwoordenVerwijderen
 12. I truly believe that I've come to the point in my life that I'm living my ideal life. I've given up a lot of time that was spent on the computer, which I 'm afraid has cost me several blogging friendships. But I guess that's the cost of it. Only thing I'd love to change is that my children and grandchildren lived closer so that I could see them more often. There will never be enough time in the day to do it all.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yeah, too bad they live far away: Your children. How's with the grandchildren now? I believe you are not lost all your blog friends

   Verwijderen
 13. Sowieso goed om bij deze dingen stil te staan! Fijn dat je erover geschreven hebt. Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 14. The part you wrote about coming to close to your pain...maybe that's a good way to explain what I'm going thru right now. God is working on me, and some of the things being exposed aren't pretty at all.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Lijkt me een heel interessant boek, ik vraag me ook vaak af waarom ik dingen doe.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoe meer ik lees, hoe meer ik "moet" verwerken. Het is goed om daar scheiding in aan te brengen, maar wel lastig.
  Ben blij dat je niet stopt met bloggen ;)
  En was dat een privé zwembad bij jullie vakantiehuis? Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, het was een zwembad in het park ernaast. Daar konden we dan gratis in.

   Verwijderen
 17. Héérlijk zo'n weekje rust, het is je van harte gegund! Fijn dat het je ook weer nieuwe inzichten opgeleverd heeft. Ik pak het boek van Carianne Ros er ook weer bij, ik was er een tijd geleden al in begonnen maar heb het nog niet uit. Ik ben echt een 'boeken-hopper', een stukje in de één, dan weer een stukje in de ander. Dat is dan weer een aandachtspunt voor mij! En ook internet-gebruik kan wel minder, al heb ik dan geen Pinterest en doe ik nauwelijks iets met Facebook.
  Wat op mijn programma staat? Uitgestelde klussen aanpakken en verder mag ik deze week weer aan de slag met mijn dwarsfluit.
  Ik wens je een fijne week!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Jedidja, I love this post. You've presented some excellent questions... I'll be pondering these all afternoon! In an attempt to not waste time, I've tried to become much more intentional about spending time away from the computer and phone and spending 'unhurried' time with the Lord.
  Thanks for dropping by my place!
  Blessings to you ~ Mary

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Good questions to ask ourselves! I know I often have to re-evaluate how I use my time, and ask God to help me prioritize.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat fijn Jedidja, dat je zo genoten hebt van je vakantie. Ja wanneer internet er dan niet is, dan wordt je toch door andere bezigheden, gewezen op dingen die je anders kan doen.
  Ik heb van de week ook mijn facebook gesloten. Dit naar aanleiding van iets wat er geschreven werd door iemand en ik moet zeggen dat ik het niet eens mis. Gek is dat, je begint ergens aan, en dan kap je er mee en doet het je niks. Nee ik kan momenteel zeggen dat het goed doet. Maar ja, ik kan natuurlijk niet vooruit kijken, zo had ik via fb contact met mensen die ik lang niet gezien heb. En dat is ook wel leuk dus ik zeg niet nooit, dat ik weer terug ga. Maar goed we zien we.
  Fijn dat je zo een mooi boek aan het lezen bent. Dat doet altijd goed.

  Veel liefs
  Wil

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Heel verstandig van je. Ik begrijp je wel: keuzes maken is vaak dubbel. Maar Gods tijd is de beste tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Goeie post, zet aan tot nadenken. Mijn ideale leven? Ik geloof dat ik dat al leef, al 'voelt' het heus niet altijd zo en loopt echt niet alles 'gesmeerd'. Het enige is, dat ik nog veel beter moet (mag!) leren om de werken te vinden die God dagelijks voor mij klaar legt... Om daarin te wandelen (Ef 2:10).

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Tsja ...
  Stoppen met FB, nee, ook al doe ik er niet zo erg veel mee. Pinterest is minder leuk als ik dacht. Af en toe een stukje op mijn site. En toch vind ik dat ik teveel achter de peecee zit nog. Uitzending gemist. Spelletje, op FB. Maar, ben al aan het afkicken, lees veel. De Flow, fijn blad vind ik. Daardoor aan het haken geslagen, vind ik echt superleuk. Wil wat meer tijd door gaan brengen in mijn echte knutselkamer, die is zo leuk geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Daar denk ik nou zo vaak over na, om te stoppen met facebook.. Het zal me veel meer tijd en rust geven. Nu is het zo verleidelijk om even met een kop koffie(nu) achter de pc te ploffen.. Tja. Misschien nu de stap maar eens ECHT zetten..

  BeantwoordenVerwijderen
 25. I'm with you! Shouldn't even BE here right now! Ek's uitgevang!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Goeie keus hoor, heel begrijpelijk. Wij zijn veel op reis en dan hebben we meestal geen internet, een hele rust is dat. We kunnen ons dan echt concentreren op de mensen en projecten waar we mee bezig zijn. Thuis schrijf ik er dan wel over op FB en de blogs. Ook heb ik geen mobiele telefoon, tv of krant... heerlijk!
  Wel fijn dat je je blogs houdt!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Je schrijft zo mooi, misschien kun je een keer een boek schrijven over dit soort onderwerpen? Ik zal de eerste zijn die hem aanschaft!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Hi Jedidja,
  I have never been one for having excess baggage, I basically only do what I enjoy doing. Since I have been born again I enjoy leaving my life to the Lord. I love thinking about Him and writing about my experiences with Him, and also love meeting people. By putting Him first I believe He leads us into a good life. I think contentment with whatever you have is a peace bringer. God bless.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Hello, there sweet friend!
  I LOVE what you decided about FB and Pinterest. I found Pinterest made me discontented and so never even started a board! You are a wise woman and I am so thankful that we are sisters in the Lord. Thank you for your encouraging me today. Many blessings in Jesus to you and your family. may you continue to abide deeper and stronger in the vine. Love in Jesus! Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 30. heerlijk he zo,n weekje zonder internet,maar toch kunnen we niet zonder,knap van je hoor dat je knopen door hakt,succes.

  liefs yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Anoniem5/14/2013

  Lekker is dat he, niets aan je hoofd op vakantie. Ik ben onlangs ook gestopt met Pinterest, je kunt wel bezig blijven. Mijn telefoon is kapot, dat is ook een kortstondige opluchting ;) Facebook blijft haat-liefde voor me, ik probeer het te beperken. Vind het knap dat je bent gestopt. Geniet lekker van de tijd die je over hebt om andere dingen te doen die belangrijker zijn. Groetjes, Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 32. I applaud you, Jedjida, for spending your time on things that are most important. I am inspired to do the same. Thank you.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Jedidja,
  Your writing today is inspiring. I recently went away for two weeks. While away the only thing I missed about my life was my family. I brought that thought home with me and am trying to hold on to it. Life can get so full but really it is our relationships that matter the most. You have encouraged me! Thank you.
  Renee

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Wat een heerlijk stuk is dit! En wat een heerlijke vragen! Ja Facebook etc zijn echte tijdverlies en ook ik sta op het punt van stoppen of doorgaan. Ik weet het nog niet, maar in bloggen kan ik net wat meer van mezelf kwijt. Heerlijk dat ik je hier gewoon kan blijven volgen. Heerlijk om in zon week God te ontmoeten door boeken, rust, ruimte, plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Anoniem5/15/2013

  Hallo, hartelijk dank voor je bezoekje ; ) Charlie is inderdaad een grote knuffelhond.
  Wat een interessant boek lees je op dit moment. Ook moeilijk, want zie maar eens antwoorden op zulke moeilijke vragen te vinden.
  De vakantie klinkt fantastisch !!
  Groot gelijk dat je de boel versimpelt. Ik heb ook al die extra's niet, alleen blog.
  Een hele fijne dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Je geeft het goede voorbeeld, Aritha. En het is wijs een goed voorbeeld te volgen. Maar niet op Facebook, haha ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij bent misschien ( mentaal )veel sterker om niet te lang door te gaan!

   Verwijderen
 37. Mooi dat je zo aan het denken bent gezet over de waardevolle dingen in het leven.
  Loslaten en overhouden wat er echt toe doet is ook mijn levensmotto.
  Versimpeling geeft rust en meer vrijheid en meestal ook een leven dichter bij God.
  Dat boek ga ik ook lezen! Bedankt voor de tip.

  Lieve groet, Dieneke

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Ik was je al kwijt ;). Maar gelukkig je blog is er nog. Stoppen met facebook en meer contacten via blogs vind ik ook wel erg mooi. Ik denk er ook weleens over om te stoppen met FB. Ik weet het niet. Prioriteit stellen kan nooit geen kwaad :). Ik blijf je volgen hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Very nice and awakening post. We all need to hear that. You made me think also. To prioritize. Thanks sister for sharing.

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Anoniem5/16/2013

  Leuke blog! Ik zeker vaker bij je lezen!!! En ook leuk dat je mijn zonnestralenblog hebt gevonden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Wat een fijne blog heb jij. Heel herkenbaar, de invloed van God in je leven en hoe je dagelijks de keuze maakt God in je leven toe te laten (een hele mond vol). Fijn zo'n vakantie zonder internet, dat heb ik net ook ervaren. Maar ik vind bloggen (en vooral blogs lezen) toch ook heel leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. leuk je hier te zien. Ik heb je mooie blog gevonden en volg je nu!

   Verwijderen
 42. Hoi Jedidja,
  dank voor je berichtje op mijn blog. Inderdaad erg lang geleden. Blijkbaar heb ik een blog-pauze... :-) Onrust in huis en in mijn hoofd, dus van bloggen komt er niets.
  Wat frappant dat jij het boek Rust van Carianne Ros leest... was jij ook op de Compassion vrouwendag? Daar gaf zij een workshop! Heel treffend en tot nadenken zettend. Ook wel een bevestiging dat ik op de goede (voor mij dan) weg ben en vaak juiste keuzes maak.
  Erg druk met van alles en niets hier in huis. Ik ben dus ook nog niet toegekomen om (alleen en zonder kids!) naar de boekhandel te gaan om jouw boek te zoeken! Maar dat gaat echt wel gebeuren, zeker nu het vakantiegeld er bijna is...
  Keep in touch!
  Groetjes, Fokelien

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Dat lijkt em een inspirerend boek. Zeker gezien mijn probleem met time management en prioriteiten stellen. :) Bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan. Ik heb jouw blog ook gevonden. Is interressant

   Verwijderen
  2. Ja, daar ben ik ook zo slecht in, in time management en prioriteiten stellen in het verdelen van mn tijd.

   Inspirerend, je blogbericht.
   Ik word er ook soms zo 'vlak' van, van veel achter de computer zitten, en voel me veel fijner een poosje zonder. Dan ontstaat er rust en ruimte in mn hoofd.
   En toch he, toch pak ik die stomme computer telkens weer.
   Pff!

   Bevalt het je goed, de keuzes die je hebt gemaakt?

   Verwijderen
 44. Lieve Jedidja,

  Wat voel ik mij verbonden aan het onderwerp van deze blog!
  Wat goed dat je dit open hebt gelegd en deelt met ons.
  Want het is zo WAAR,
  we moeten GOEDE KEUZES maken.
  Ook KEUZES waar we HEM blij mee maken,
  een ouderwets woord zegt het nog beter...
  dat het HEM welgevallig mag zijn.

  DANK voor je inspiratie lieve Jedidja,
  je bent een voorbeeld voor velen.
  Wat geweldig mooi dat je voor HEM en je gezin KEUZES durft te maken!

  En met een glimlach op mijn gezicht hoop ik zo dat je daar ZEGENINGEN door gaat ontvangen!
  Nieuwe deuren die open gaan omdat de oude werden gesloten.
  ONZE VADER weet als geen ander wat goed voor je is!
  Blijf dicht aan ZIJN HART!

  LIEFS, Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Geweldige blog. spreekt mij ook zeer aan! wat een waarheid!
  Je gezin als prioriteit stellen, dat zal God zeker zegenen!
  Waar een deur dichtgaat, zal een venster opengaan!
  God is trots op je!

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Soms kunnen we zo opgaan in al onze 'kostbaarheden' dat we de basis uit het oog verliezen.. Geweldig hoe radicaal jij gereageerd hebt op Gods vraag. en ook beschrijft hoe fijn je ervaring hierna was.
  Bedankt voor deze blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 47. heb m gedeeld op mijn twitter-account.

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.