14-10-2015

Niet moedeloos worden in de herfst!

Terwijl ik lekker weggedoken zit in het hoekje van de bank besluit ik een nieuwe stukje voor Kostbaar te schrijven. Ik ben naar de tandarts geweest (zenuwbehandeling) en heb eigenlijk geen puf om iets te doen in het huishouden. En ik heb ook geen concentratie om aan mijn boek te werken. Maar een blogje gaat wel lukken hoop ik ...

Herfst
Vlak naast me staat het herfstukje te pronken op de voortafel. Een simpele pompoen die ik iedere herfst uit de kast haal. Een nepperd! Maar de lampionplant die er bij staat is wel echt. Ik vind het leuk om wat herfstsfeer in huis te hebben.


Dingen die voorbij gaan
Soms vind ik de herfst opeens niet zo leuk meer. Dan doet het me me denken aan dingen die voorbijgaan. Dat gevoel kreeg ik ook toen ik de oude flat zag staan in onze straat. Al wekenlang is een bedrijf bezig om het te slopen, zodat er straks een mooi, nieuw gebouw opgetrokken kan worden. Eerst waren er mannen bezig in witte pakken om de asbest weg te halen. Daarna weer ander werklui. Toen ik er langs fietste op een frisse herfstmorgen, dacht ik opeens aan die tekst uit Paulus' brief aan de christenen in Korinthe:

Maar wij weten immers dat, wanneer ons aardse huis (ons lichaam) afgebroken wordt, wij een gebouw van God hebben. Een huis niet met handen gemaakt, maar eeuwig in de hemelen. 2 Korinthe 5:1


Maranatha
Oké, niet moedeloos worden in de herfst! Ik mag dan het menselijke ouderdomsvirus in mijn genen hebben, maar als volger van Jezus Christus bezit ik ook nog iets anders. Iets dat heel mooi is en vooral blijvend. Ik koester me in de blije zekerheid dat mijn Verlosser leeft en dat ik kostbaar ben in Zijn oog. Ik wacht op Hem en ik fluister: Maranatha. Want op een dag komt Hij terug. De scherven van mijn gebroken bestaan zijn veilig in Zijn handen. Hij maakt alle dingen nieuw.

Ik richt mijn ogen deze herfst op de dingen die ik niet met het blote oog kunt zien.  En zoek de dingen die boven zijn, waar Christus is, Die aan de rechterhand van God zit.


Blijven tellen!
Ik probeer nog steeds mijn zegeningen te tellen. Er zijn zoveel mooie dingen die het hier en nu iets kostbaars geven! Het is verbluffende genade om 's-morgens wakker te worden en een nieuwe dag te krijgen. En om mijn kinderen op te zien groeien. Om mijn kleinzoon te zien lachen. Om te horen van mijn kind: Je bent lief, mama! Zoveel zegeningen!

Blijven tellen dus!
Juist in de herfst.
Vooral op grijze dagen!

Gebreide handschoenen
En kijk! Ik ben me ook al aan het voorbereiden op de winter. Hierboven showt mijn dochter de gebreide handschoenen. Ik was er in juni aan begonnen en nu zijn ze eindelijk af! Mijn oudste wil ze ook graag hebben, maar dan in het 'zwart-wit'. Morgen op zoek naar een bolletje wol!

Hoe verloopt jouw herfst? Is het jouw favoriete seizoen?

57 opmerkingen:

 1. Leuke handschoenen, goed idee en zwart wit zal ook leuk zijn.
  Knuffel van Riet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is heel leuk om het in zwart wit te doen. Ik heb een bol gekocht waarin de kleuren verlopen: eerst breide ik een stukje wit, toen gemêleerd, toen zwart. Het lijkt wel toverwol!

   Verwijderen
 2. qua natuur vind ik de herfst prachtig, ook weer 's avonds kaarsjes aan en zo. Maar dat vocht en die kou mag gestolen worden :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kou en vocht zijn niet goed voor jouw reuma! Snap helemaal dat je daar niet naar uitkijkt!

   Verwijderen
 3. Beautiful thoughts! Thank you!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn herfst heeft altijd pieken en dalen, dit heeft ook een hormonen te maken ;). Maar stiekem (ik durf het nooit te zeggen omdat mensen altijd commentaar hebben) is de herfst mijn favoriete seizoen! Het is altijd heerlijk knutselweer, vind ik. En kou en regen zorgen ervoor dat ik graag naar huis ga!
  Mooie gedachten over de herfst, in dit stukje!
  Groetjes,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O ja, dat kan hoor: die hormonen! Maar het kan ook een tekort aan vitamine D zijn! Dat kan je laten testen. Ik vind het ook leuk om te knutselen als het herfst is. Vroeger maakte ik 3D schilderijtjes ( Anton Pieck). Dank je wel voor je reactie.

   Verwijderen
 5. Mooi stukje!
  Ik vind de herfstkleuren wel heel mooi, verlang wel vaak naar een stevige wandeling, maar op de één of andere manier komt het er niet van.
  Soms maakt het me ook wel weemoedig, de herfst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat weemoedige heb ik ook! Maar vaak denk ik: waarom eigenlijk. Ook als is het grijs, achter de wolken schijnt dezelfde zon als in de zomer en God blijft ook Dezelfde ...

   Verwijderen
 6. Anoniem10/15/2015

  Mooi herfststuk heb je staan Aritha!
  En mooi wat je schrijft, inderdaad blijven tellen die zegeningen.
  Ondanks tegenslag zijner altijd weer zegeningen, heel veel!

  Mooie handschoenen heb je gebreid, lekker fleurig.

  Fijne dag.
  Groetjes, Marga

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn altijd zegeningen maar ons humeur is niet altijd opperbest! Dus bid ik ook maar om een stralend humeur. Dan pik je de zegeningen eerder als zegening op.

   Ja leuk zijn ze, die vingerloze wanten. Wil jij er ook een paar?

   Verwijderen
 7. De herfst zorgt bij mij ook wel voor wisselende stemmingen. Maar goed beschouwd kan ik die altijd wel hebben. Heeft denk ik toch meer te maken met al dan niet vermoeid zijn.
  De kleuren in de herfst vind ik toch echt mooi.
  Wat een mooi paar warmers heb je gebreid!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O ja, het is echt mooi nou! De bomen kleuren hier helemaal rood in allerlei nuances! Je kijkt je ogen uit!

   Verwijderen
 8. Mooi en bemoedigend stukje om zo deze morgen mee te beginnen. Nee, ik heb geen moeite met de herfst. Ieder seizoen heeft voor mij zijn bekoring. In de herfst is dat weer veel dingen binnen doen en mooie herfst wandelingen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jahaa, ieder seizoen zijn bekoring. Dat is wel zo. Je moet er een beetje inkomen soms.

   Verwijderen
 9. Anoniem10/15/2015

  Nou, ik moet bekennen dat ik nog niet over mijn mopperbuien heen ben. Ik tel ook bewust mijn zegeningen. Weer mijn favoriete winterjas aankunnen en een leuke jas voor mijn oudste kunnen kopen, daar wordt ik blij van. De prachtige kleuren blijven ook fantastisch, maar ik moet mezelf echt over de kou, het nattere weer en de kortere dagen heenzetten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja leuk hè, weer je favoriete winterkleren aan! Ik houd meer van winter dan van zomerkleren. Lukt het een beetje om jezelf over de mindere kant van de herfst heen te zetten?

   Verwijderen
 10. Mooi, de herfst! Het herinnert er idd aan dat alles voorbij gaat en dat vind ik wel eens moeilijk. Maar het is eigenlijk best wel bijzonder dat de natuur die zelfde worsteling ondergaat. En misschien is het allemaal niet zo ernstig als het lijkt en schittert er meer hoop doorheen dan ik vaak zie...
  En verder, fijn genieten van het binnenleven, kaarsjes aan, boeken (voor)lezen, bloggen/schrijven, bakken/koken, haken, knutselen enz. enz.
  Wat een superleuke polswarmers zeg!! Maak je ze ook in mini voor je kleinzoon:-))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het binnenleven is geweldig op dit moment. Vakantie en op de eerste dag leuke prullaria gekocht! Is een leuk idee: miniwantje voor D.

   Verwijderen
 11. Mooi stukje en ook die handschoenen zijn mooi geworden. De wetenschap dat Hij terugkomt is zo'n enorme belofte en geeft zoveel troost als er moeilijke dagen zijn! Mooi om elkaar daarop te mogen en kunnen wijzen. Dankjewel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij dankjewel voor je reactie. Ja, ik denk vaak met verlangen aan zijn terugkomst! Het is echt een troost in dagen dat het moeizamer gaat.

   Verwijderen
 12. I love the fall, but it does remind me of just how fleeting this life really is. Just when the colors peak, soon they are all laying lifeless on the ground! But, as Christians we know there is a new life awaiting us just as there is a spring coming after the season of winter!
  Thanks for visiting my blog, my precious friend! God bless you~Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. I think, Lisa, the autumn is very beautiful in you country! Thanks for the remeber, yes: a new life ia awaiting us ...

   Verwijderen
 13. Het lastigste aan herfst vind ik dat het later licht wordt, als dochterlief op de fiets naar school moet. Verder vind ik het best mooi en gezellig. De kunst is om verder te kijken. De blaadjes vallen nu af om plaats te maken voor nieuw.. Ik hou wel van een herfst sfeer in huis, maar ik heb het nu nog niet. hopelijk in de vakantie tijd om lekker naar het bos te gaan. Ik hoop dat je vooral de zegeningen ziet, de mooie kleuren van het leven en de bladeren. oh ja en ik hoop dat je pijnklachten snel over zijn, Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn pijnklachten zijn helemaal weg! Hoe was je vakantie?

   Verwijderen
 14. Mooie tekst uit Korinthe 5.
  Ik hou van de zomer, maar de herfst vind ik ook weer fijn, lekker binnenwerkjes doen en de warmte en de gezelligheid in huis.
  De handschoenen, of eigenlijk zijn het mofjes hè, zijn erg leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Binnenwerkjes geven een bepaalde rust in mijn hoofd. Heb jij dat ook?
   Eigenlijk zijn het geen mofjes, want de duimen steken eruit. Dat is bij mofjes niet.

   Verwijderen
 15. Ik hou niet van de herfst, want de winter komt dan zo gauw. Mischien krijgen wij hier zaterdag en zondag al sneeuw! Maar toch, iedere dag doorzetten, dankbaar zijn, gehoorzaam onze taken aan te nemen. Dan is het niet zo grauw, want dan denken wij niet meer aan ons zelf, en dat maakt--voor mij, tenminste--zo'n verschil.

  Sterkte, lieve Aritha!

  En als de grauwheid teveel wordt, koop dan zo'n anti-depressief lamp; dat maakt zo'n verschil voor zoveel mensen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lieve Annie Kate, is de eerste sneeuw al gevallen? Ja, gehoorzaam onze taken opnemen is het beste. En een muziekje opzetten helpt ook.

   Idd: ik gebruik ook al jaren de daglichtlamp.

   Verwijderen
 16. Mooi blogje Aritha. Vroeger werd ik depressief van de herfst, een zegen dat ik dat niet meer ben. Ik geniet er wel van al moet ik aan die plotselinge kou even wennen. Wat een leuke handschoenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, ja leuk zijn ze hè, die handschoenen. Maar vandaag even niet aan handschoenen denken. De zon schijnt!

   Verwijderen
 17. Bij een herfstdipje spreek ikmezelf toe en ga ik lopen.lekker naar buiten, daarna is thuiskomen weer heerlijk!
  De avonden moet ik altijd weer even aan wennen...mijn tijdstip van naar bed gaan is ook wel iets eerder...heerlijk!
  Mooie handschoenen ..op naar paar twee!
  Mooie teksten ook, het Woord is blijvend en veranderd niet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik nou zo mooi om te lezen en het is helemaal waar: het Woord is blijvend.

   Verwijderen
 18. Hi Jedidja,
  what a lovely post, and yes I love Autumn. It is the beginning of the old passing, but in a beautiful, colourful way. It reminds me of Jesus coming into our lives, the beginning of the old dying and the new being formed inside just like the new is forming inside the plants during the Winter - to blossom in the Springtime.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Amen Brenda, thank you for this great reminder.

   Verwijderen
 19. Mooi geschreven en fijn om te lezen! Inderdaad: je zegeningen blijven tellen en omhoog blijven kijken naar Hem! Liefs Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Eigenlijk hou ik alleen maar van de zomer :) Maar ik probeer wel de charmes in elk seizoen te zien omdat God ze geeft.... Wat een leuk stilleven zo op je tafel, ga ik ook eens proberen te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In sommige winkels kun je van die leuke spulletjes kopen waardoor je met weinig al een beetje een herfstsfeer in je kamer krijgt.

   Verwijderen
 21. mooi gezegd weer en zo waar kijken naar Hem !!! Mooie handschoenen en je kan ze direkt wel aan :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe meer ik in het openbaar brei, hoe meer mensenvragen of ik voor hen ook deze handschoenen wil breien :-) Ik ben zelf geen handschoenen mensen ( behalve na het sporten in de winter - als ik terug fiets naar huis).

   Verwijderen
 22. Wat een pracht en praal- al die kleuren, geuren en geluiden van de herfst. Ik kan met bewondering uren staan kijken naar alles om me heen- genieten doe ik dan. Wat me wel raakt- zijn de mensen met 'herfst en winter blues' wat erg vind ik dat voor ze. Ga met God Jedidja en drink in Zijn landschap en alles wat daar bij toebehoort. Je bent idd een gezegend mens...( vooral als je zo mooi kan breien ;-) )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, kan jij ook mooi breien? Ja, ik ga met God hoor; Hij laat me nooit alleen.

   Verwijderen
 23. Wat leuk zeg, en mooie handschoenen! Gezellig, je eerste foto! Herfst vind ik mooi als het droog is ;-) maar zoals afgelopen dagen zo grijs en waterkoud... brr. Wel heerlijk als je dan in de avonden warm bij de kachel kan zitten met chocolademelk en opgeklopte melk, hmm :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En er zijn van die mooie recepten te lezen op de blogs hier en daar in de herfst. Over pompoenen enzo. Dat helpt ook mee aan een gezellige herfstsfeer. Dank je wel voor je comment en je fijne blogs iedere keer.

   Verwijderen
 24. Wat een leuke handschoenen!! Ja de herfst is mijn lievelingsseizoen. Het seizoen, waarop ik naar binnen trek, en geestelijk zie ik juist altijd de link bij het naar binnen komen bij Eeuwige. Thuis komen bij Hem. Ik zie uit naar de wederkomst, en het Thuis komen. Ik vind het belangrijk om die liefde en warmte van Hem uit te stralen in mijn huisje. Kaarsjes aan, mooie muziek, kachel aan, dikke dekens, stoofpotten, kaneel, regen en wind buiten, maar binnen is het veilig! Absoluut een favoriet dus. De boze kan nog zo hard stormen op mij en kwaad regenen om mij heen, bij Hem ben ik veilig, Hij laat mij schuilen in Zijn hut ten tijde van het kwaad....HEERLIJK!
  Groetjes Cora

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je fijn reactie! Schuilen bij Hem, dat is het beste (bijna)wat je kunt doen.

   Verwijderen
 25. Mooi sfeervol stukje heb je gemaakt. Wat krijg jij mooie gedachten als je bouwlieden ziet bouwen.
  Leuke handschoenen ook.
  Ik ben in de herfst geboren.
  Ik hou wel van de herfst, de mooie kleuren van de fluweelboompjes, prachtig!
  De schepping is zo mooi, dankzij de Schepper.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hé Coby, ik ben ook in de herfst geboren!
   En wat boffen we vandaag en morgen: ZON!

   Verwijderen
 26. De herfst vind ik heerlijk.Al die kleuren, de wind, de mist nog niet echt koud.
  Maar ik hou eventueel van de lente.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die kleuren zijn mooi ja, vooral aan het eind van de herfst. Van mij mag het tintelkoud zijn.

   Verwijderen
 27. Hoi hoi!
  Wil je me je adres mailen voor het vlaggetje?

  Groetjes,
  Helma
  gezinsleven @ gmail . com

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Anoniem11/04/2015

  Herfst 2015.
  Opbouwend seizoen voor mij, volgende week definitieve prothese :)
  Kijk er naar uit.
  Mooi stukje en mooie handschoenen.
  xxxx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel veel succes! Ik hoop dat het goed gaat met de definitievelingen.

   Verwijderen
 29. Hoi Jedidja, Bedankt voor je reactie op mijn blog. Als iemand reageert, maak ik altijd even en tegen bezoekje.
  Wat een mooi blogjes maak jij. Als vanzelf las ik zo door, van de een in de andere....
  Zoveel meegemaakt las ik, en wat een wijsheid én eerlijkheid geef je door in je blog! Je geloof in God, zo puur en eerlijkdoorgevend. Daarvoor mijn dank! Succes met alles! Ik kom zeker nog bij je terug. Veel liefs Ina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan je niet meer zeggen hoe ik je blog vond. Via, via zag ik opeens je mooie foto's en dan blijf je hangen. Dank je wel voor je tegenbezoekje!

   Verwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.