11-09-2015

KIJK NOOIT NAAR WAT JE HEBT VRLOREN

Vanmorgen las ik op Twitter: Kijk altijd naar wat je nog over hebt. Kijk nooit naar wat je hebt verloren. Dat raakte me en ik dacht: Is het wel mogelijk om niet meer kijken naar wat je hebt verloren?


In augustus werd onze tweede zoon 18 jaar. Onze oudste jongen heeft vanaf zijn zestiende zijn verjaardagen niet meer hier thuis gevierd. Nooit kijken naar wat ik verloren heb is een beetje teveel gevraagd. Maar dat kijken naar wat nog over is, dat is zo goed om te doen. Daar ben het helemaal mee eens. Er zijn zoveel kostbare zegeningen te tellen.

Terwijl ik erover nadenk kom ik uit bij psalm 103:2

Loof de HEERE mijn ziel en vergeet niet een van Zijn weldaden.

Misschien is het zo, dat als ik aan Gods zegeningen denk (en Hem er specifiek voor bedank) mijn verliezen in een ander perspectief komen te staan. Eeuwigheidsperspectief. Dan vind ik rust in God.


Ik ben gelovig dus ik weet niet precies hoe je zulke dingen beleeft als je niet gelovig bent. Maar ik denk dat het voor ons allemaal geldt, dat als we onze aandacht langzamerhand verschuiven naar dingen die ons blij maken, we steeds meer moois ontdekken om dankbaar voor te zijn. 

Joni, die op haar zeventiende verlamd raakte geeft een wijze raad: "Ben je je gezondheid kwijtgeraakt? Je scherpe ogen of goed gehoor? Heb je een dierbare verloren? Doen de herinneringen je nog steeds pijn?
Sta even stil en laat die herinneringen je op de toekomst richten. Smacht niet naar wat eens was, maar naar wat er zijn zal.

Smacht naar...
Als christen heb je alles om naar uit te kijken. Elke dag komt dat dichterbij. Als je binnenkort weer wanhopig naar het verleden verlangt, sta dan stil en tel de jaren. Misschien zit je al dichterbij de toekomst dan je denkt.

30 opmerkingen:

 1. Mooi! Dingen of mensen die je verliest denk je wel aan. Dat is menselijk volgens mij. Misschien moet je het niet laten overheersen over de zegeningen! Dank voor je overdenkingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja volgens mij is het ook menselijk. Dank je wel voor je reactie weer.

   Verwijderen
 2. Ik kan me voorstellen hoe zo'n opmerking je raakt, zeker als je heftige dingen hebt meegemaakt. Nee, nooit kijken naar wat je hebt verloren is teveel gevraagd, en zelfs niet goed denk ik. Want als het om iets of iemand gaat die je dierbaar is, hoeft dat ook niet! Dan mag je verdriet hebben en ook de herinnering koesteren. En dan kun je (op een goed moment) weer zien dat er gelukkig ook nog veel is, dat je wel hebt. Dankjewel voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Idd, we mogen verdriet hebben. Daar mag plaats voor zijn. Jij dank je wel!

   Verwijderen
 3. Bij het lezen van zo´n opmerking krijg ik het gevoel dat je je leven onder controle wilt houden.
  Maar juist gelovige mensen mogen de controle in Gods Handen leggen. Verdriet om verlies
  mag je bij Hem uithuilen en nooit kom je te vaak.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Controle in Gods handen leggen. Dank je wel voor je wijze les.

   Verwijderen
 4. Ach ja, dat zijn vaak algemene 'slogans'. Soms zit er een kern van waarheid in, maar vaak gaat het ook niet op. Hoe zou je als moeder je kind kunnen vergeten, of er niet meer aan denken? Ik denk dan aan de gelijkenis van de verloren zoon. En dat vind ik ook zo bemoedigend: Wat onze kinderen ook doen, de Vader staat op de uitkijk. Gelukkig zijn er ook veel bijbelse Spreuken!
  Wat mooi dat je op je kleinzoon mocht passen! Gaat het goed met het gezinnetje?
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi dat je schrijft: de Vader staat op de uitkijk.

   Verwijderen
 5. dank je voor het delen. En heerlijk genieten van een kleinkind!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt wel. En elk nieuw fotootje via de app koester ik :)

   Verwijderen
 6. Reacties
  1. Hmmm, net voor je reageerde plakte ik er een stukje aan vast. Dank je wel voor je reactie.

   Verwijderen
 7. Er zijn altijd zegeningen, zelfs als wij ze door tranen zien. Als wij van het verlorne maar geen afgod maken, en als wij maar in God vertrouwen, dan is het toch goed. En zelfs als dat niet meer kan, houd hij ons vast. Wij hoeven het niet alleen zelf te doen.
  Ik weet niet of jij de Heidelbergse Catechismus kent, maar lees dan V&A 44, in't bijzonder de eerste regel. En Psalm 34 en ook 116, 13, 143.
  God bless you.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jahaa, ik ken de catechismus. En het is zo waar wat je zegt: dat Hij ons vast houdt precies zoals Hij het telkens belooft in de Bijbel.

   Verwijderen
 8. Zoals je nu wel al gemerkt hebt denken velen niet zo zeer dat terugkijken niet kan of mag maar 'erin blijven' in het verleden kan je schade toebrengen. Daardoor zou je het heden uit het oog verliezen. Belangrijke dingen- herinneringen, zijn er om van te leren, te koesteren en van te groeien. Je bent een geweldig mens Jedidja, en goed van je dat je over deze dingen schrijft. Zo kunnen wij allemaal zo af en toe een spiegel voorhouden- want dat is wat zo +KOSTBAAR is aan jou blog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, erin blijven is verkeerd. Dan stik je erin. Eh ... dank je wel voor je lieve woorden :-)

   Verwijderen
 9. EEN BEANTWOORD GEBED

  Ik vroeg om kracht

  en God gaf me
  moeilijkheden om me sterker te maken.

  Ik vroeg om wijsheid

  en God gaf me
  problemen om me te leren ze op te lossen.

  Ik vroeg om voorspoed

  en God gaf me
  hersens en spieren om mee te werken.

  Ik vroeg om moed

  en God gaf me
  angsten om die te overwinnen.

  Ik vroeg om liefde

  en God gaf me
  mensen met moeilijkheden om te helpen.

  Ik vroeg om gunsten

  en God gaf me kansen.

  Ik kreeg niets waar ik om vroeg,
  Ik kreeg alles wat ik nodig had.


  Mijn ervaring is dat het vaak anders gaat. Maar het loopt bij God nooit uit de hand.
  Ook ik weet hoeveel pijn het doet als het met één van je kinderen niet goed gaat

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een mooi gedicht! Ja, daar wil ik me ook aan vasthouden. Dat het Hem niet uit de hand loopt. Dank je wel dat je de moeite nam om te reageren! Hoe gaat het op dit moment met jullie?

   Verwijderen
 10. Ook ik kijk soms met pijn terug naar wat was/is geweest. Met onze oudste hebben we nu goed contact, zij het niet heel erg veel.Ja, het was moeilijk, maar het is nu beter.En dat tel ik als een zegening!
  Groeten, Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat goede contact dat mogen we koesteren. Ik vind dat ook een zegeningen! Dank je wel voor je open reactie!

   Verwijderen
 11. What a beautiful and thought provoking quote.Always look at what you have left. Never look at what you have lost. Those words teach us to keep looking forward and when we look forward it is easier to keep our focus on God. Thank you for your words today. Blessings!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yes, when we look forward it is easier to keep our focus on God. And sometimes God let's look us back and may we say: You did well, Lord. I am thinking about Joseph.You knowwhat he said: "As for you, you meant evil against me, but God meant it for good."

   Verwijderen
 12. Ik kreeg altijd te horen dat ik over de pijn moest praten, dit deed ik veel bij bepaalde mensen en zo bleef ik er in hangen. In plaats van verder gaan bleef het terug komen.
  Tot ik het huis uit ging en mijn eigen leven ging leven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was het beste voor jou! Dank je wel voor je reactie en ik kan het me zo goed voorstellen. Soms beginnen we ons pas te ontplooien, te groeien en te bloeien als we uit onze 'oude' omgeving stappen. Lieve groet.

   Verwijderen
 13. Lieve Aritha, bedankt voor je vraagje op mijn blog hoe het gaat! Het gaat goed. Langzaam knap ik op na een aantal jaren worstelen met mijn gezondheid en mijn grenzen. Op mijn blog wil ik daar niet te veel over schrijven, voor bloggen neem ik weinig tijd ;-). Ik gebruik mijn tijd liever voor andere zaken en mijn online tijd breng ik door op Instagram! Je kunt me vinden bij urbanstylejantine en tegelijk zien waar ik allemaal mee bezig ben!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel lief dat je hier antwoord geeft. Ik zit alleen in het weekend wel eens op Instagram. Zal eens kijken daar.

   Verwijderen
 14. Dear friend....such sweet words of wisdom spoken here. With age comes wisdom ( HOPEfully, for me) and as we get older and experience life more I think we focus more on what's REALLY important!!! HOPE you have a great day!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O thanks Debbie, I am still reading your blog.

   Verwijderen
 15. Thank you for this post. Beautifully written.

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je reactie! Dank je wel.