21-05-2013

Uithuilen bij God

Vorige week woensdagavond bracht mijn dochter naar haar flat terug, nadat ze een dagje thuis geweest was. De weg, die door het bos slingerde, leek zo onwaarschijnlijk mooi! De ondergaande zon zette struiken en boomkruinen in gouden gloed. Toen we het Doornse Gat passeerden, keken mijn dochter en ik elkaar even aan. Ik klemde mijn handen om het stuur en lette gauw weer op de weg. Het fraaie recreatiegebied heeft zijn betovering verloren. Het een onheilsplek, waar een jonge man zelfmoord pleegde. Vlakbij Doorn zagen we politieauto's van het opsporingsteam, op zoek naar de vermiste zoontjes van deze man. Het was een vreemd ritje naar de flat van mijn dochter! Ze vertelde me dat ze niet meer overal in het bos mocht joggen nu er gezocht werd naar de jongetjes.

 Hoe kan de schepping zo mooi zijn, als er zoiets droevigs aan de hand is?


Een zeepbel
Zondagavond vroeg mijn zoon of de jongetjes al gevonden waren. Ik besloot eerlijk te zijn en zei: 'Ze zijn gevonden in een sloot'. Ik zag de hoop uit zijn groene ogen verdwijnen. 'Ze hebben niks gedaan!' zei hij timide terwijl hij het trapje van zijn bed opklom. Ik probeerde hem te troosten maar het was moeilijk. Dat een papa zoiets kan doen ... zijn veilige wereld leek uit elkaar te spatten als een zeepbel. Ik verzekerde hem dat we veel van hem hielden en gaf hem ruimte om verdrietig te zijn. En er over te praten.
Deze wereld is geen veilige plek
 
 
Uithuilen bij God
De verschrikkelijke gebeurtenissen in de wereld werpen me terug op God.Wat ik moet zeggen, tegen de kinderen als ze verdrietig of bang zijn? Hoe kan ik hen troosten?  Hoe vind ik zelf troost? Mijn angst en onzekerheid stimuleren me God te zoeken. Tijdens mijn Bijbelstudie ( psalm 27) las ik deze morgen:

In times of trouble He will shelter me;
 He will keep me safe in his Temple
and make me secure on a high rock.
 
Als anderen mij verlaten, wil God voor interne veiligheid zorgen. Hij is een Schuilplaats, ook als het niet goed gaat. Omstandigheden zijn niet weg redeneren maar midden in de misère biedt Hij Zijn aanwezigheid aan. Mijn angst, en de angst van onze kinderen hoef ik niet te ontkennen, maar het is goed om die terugbrengen tot normale proporties. Zondag was ik zo geschokt dat ik echt niets wist te zeggen. Nu mag ik hen op Jezus  wijzen. Voor Hem hoef ik me niet groot te houden. Ik hoef me ook niet op te tutten. En zij ook niet. We mogen gewoon bij Hem uithuilen. en zeggen:
 
 'Hoor, o God als ik huil. Toon genade en antwoordt mij ...' 
 
 
Dankbaar vandaag voor:
* het knuffelen van mijn kinderen deze dag.

 
Hoe ga jij om met al de tragedie in het nieuws?
Als je kinderen hebt, hoe  praat je er over?
Heb je ooit Gods aanwezigheid ervaren in een slechte periode? 
Waar ben jij dankbaar voor?

 

54 opmerkingen:

 1. Beautiful photos.

  After I woke up today and found out about the horrible tornadoes here in the states, I felt very much the same way. Life is so unpredictable.

  The world is wonderful and awful. But God is above it all.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tornado's are horrible. But you are true: God is above it all.

   Verwijderen
 2. Lieve Jedidja,
  Hoe ga ik om met tragedies in het nieuws. Door in gebed te gaan. Als is het soms nog zo kort. God sterk de mensen in de gebieden van de tornado's, van de oorlog, en nu zoals dit weekend, gebed voor die kinderen en hun moeder en familie. Meer kun je niet. Onze dochter van 14 sprak er ook over. En we vertelden dat veel mensen God nog niet kennen en nergens met hun angsten en verdriet en pijn heen kunnen. En dan soms komen tot een daad als deze. Diep en diep triest. Nou en of dat we God ervaren in slechte periodes maar wil je het zelf zien of niet. Soms denk ik waar is hij nou, en dan zit ik buiten even (slecht ik weet het) een sigaret te roken en dan komt er een merel vlak bij me zitten en kijkt me aan. Dan denk ik, ja Heer, u zorgt voor hen en zult dat zeker weten ook voor ons doen.
  Dankbaar?? Voor alles in mijn leven. Kan ik allemaal op gaan sommen maar ik denk dat je dat wel weet.
  Prachtige Blog meis. Liefs
  Wil

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat jij vertelde tegen je dochter van 14 vertelden wij net zo tegen onze 12 en 14 jarigen.

   Hoe gaat het nu met je?

   Verwijderen
 3. I was thinking the same thoughts as the comment above; so saddened by the Oklahoma tragedy. In a world where disaster and sadness are never ending, we can not question why or how, only trust and have faith in His perfect timing ad grace.

  Blessings and prayers for the sadness in your area Jedidja...Denise

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks for this comment. Only trust and have faith in His perfect timing and grace. Yes, thats true. I try that.

   Verwijderen
 4. Het is allemaal zo moeilijk te rijmen. Je moet het loslaten. Niet vergeten, maar loslaten. Als je dat niet doet, overweldigt het je. Machteloosheid, verdriet, we kunnen er zo weinig mee. Leg het neer.
  Ik heb geen kleine kinderen meer. Ze zijn volwassen en vormen hun eigen mening. Ik prijs me gelukkig dat de Heer daar een grote rol in speelt.
  De wereld is niet volmaakt, maar eens zal alles zo worden zoals het is bedoeld.
  Daar mogen we naar uitzien.
  Grts Irene

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vond dit de afgelopen week ook best een moeilijk punt, hoe ver ga je je jonge kinderen (jongste 8) dit vertellen en laten zien?
  Ik heb er open met ze over gepraat, zonder de details en we hebben een gesprek aan tafel gehad over de gebrokenheid van de wereld en dat is toch ook wel weer waardevol.
  Troosten kan je ze niet altijd, maar ze in Gods Handen neerleggen wel, en dat hebben we ook gedaan: veel gebed!

  lieve groet,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn jongste is een jaar ouder. Hier ook geen details idd. En gebed is echt een machtig wapen.

   Verwijderen
 6. Ja, je kan niet iets uitleggen wat je zelf niet begrijpt...
  Het troostte me dat Jezus hier ook om huilde, de "gebrokenheid".
  We kunnen niet anders dan naar Hem toe gaan.
  Lieve groet, Magdalena

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij wonen ook in de zeer nabije omgeving van dit drama. Hoe grijpt dit de kinderen aan! We hebben met ze over de Goede Herder gepraat, die door onherbergzame gebieden op zoek ging naar dat ene kleine schaapje dat verloren was. Zo goed is Hij, zo zorgvol, zo liefderijk. Hij zal nooit zoiets vreselijks doen! En dat staat vast. Dat kun je met overtuiging zeggen.
  Toch reageren de kinderen daar anders op dan wij. Ik denk dat het vooral moet slijten bij ze. We proberen er niet steeds over te praten, niet in hun bijzijn het nieuws hierover te volgen. Het trof me wat de directeur van de school zei: we gaan ook gewoon weer taal en rekenen doen. Eigenlijk heel bijbels! We moeten niet overmatig treuren. We moeten het in Gods hand leggen. En verder onze gewone dingen doen.
  Maar natuurlijk blijft de verslagenheid en het verdriet ons nog wel een poos bij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooie, waardevolle reactie voor mij. Dank je wel dat je de moeite nam!

   Verwijderen
 8. Dan komt het wel heel dichtbij als je er zo mee geconfronteerd wordt.
  Twee jaar geleden werden wij diep geschokt door een drama, toen een zendeling in Afrika vermoord werd en zijn vrouw mishandeld en verkracht. Hun twee kleine kinderen hebben alles meegemaakt. Hij was een neef van een lid van onze gemeente. De vrouw met haar kinderen woont inmiddels in dezelfde woonplaats als wij en haar kinderen gaan bij ons op school.
  Ik was diep geschokt en lange tijd van slag. Ik merkte dat mijn Godsbeeld niet klopte. Je kan dus om bescherming bidden, maar het niet krijgen. (Deze vrouw bad élke avond om bescherming!) En hoe moest het met haar kinderen, hoe verwerken zij zoiets?
  Kort geleden vertelde zij haar getuigenis: Een schokkend verhaal, geen hallelujah-verhaal zoals zij het zelf zegt. Een verhaal van diep verdriet, maar ook van hoop en vertrouwen en een God die zorgt. En zelfs een verhaal van mensen die door haar getuigenis gered worden.
  Ik praat en bid nu anders met onze kinderen. Ja er kan je iets ergs overkomen, maar God laat je niet alleen. Ik bid dat de moeder van deze jongens Jezus mag kennen of leren kennen in haar diepe verdriet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een verdriet voor deze vrouw en kinderen. Wat een moed om haar verhaal te vertellen. Wat een genade dat ze het zicht op God heeft behouden. Dank je voor het delen hiervan.

   Verwijderen
 9. Ik probeer alles zo eerlijk mogelijk uit te leggen,maar moeilijk is het wel.
  Vandaag voelde ik Gods nabijheid, manlief mocht niet bij de operatie van mijn kies zijn terwijl ik hem zo graag dichtbij wilde hebben.
  Toen dacht ik aan wat ik altijd tegen dochterlief zeg, God is altijd bij je, en dat vertrooste en zorgde dat de pijn en angst weggingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. "Papa, ze zijn gevonden", zei onze jongste dochter. "En nu zijn we hier allemaal bang." Volwassen als ze is, is ze emotioneel een kleuter. Het basisgevoel van veiligheid is verstoord. Hoe moet je dit uitleggen aan verstandelijk beperkte mensen? Ook voor gewone mensen is het net zo onbegrijpelijk als voor deze bijzondere mensen. Het is een gebroken wereld waarin we ook als christenen niet altijd gespaard blijven voor pijn en verdriet. Maar in dit alles mogen we vast blijven houden dat de Heere ons niet alleen laat en nabij blijft - ook als we het niet altijd ervaren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Ron. Ik ben benieuwd hoe het met je gaat.

   Verwijderen
 11. Ik heb geen kerkelijke opvoeding gehad, toch gingen onze kinderen naar een christelijke school en heb ik jarenlang in een gospelkoor gezongen.
  Toen mijn ex-man ons verliet, ging ik met jongste zoon naar de kerk. Ik probeerde de preek te volgen terwijl mijn hoofd een wirwar van gedachten en emoties was. Tot mijn zoon mijn hand pakte en blij zei: "zie je wel mama, ook al is papa weg, God laat ons nooit alleen" ...

  Ooit had ik het met oudste zoon over de ellende in de wereld en waarom God niet zorgde dat alles goed kwam. Zelf zei hij toen: "God heeft het heel erg druk hoor en Hij maakt ook wel eens een foutje".

  Dit soort drama's kan zelfs God niet voorkomen. Sommige mensen zijn zichzelf ergens onderweg kwijt geraakt en zijn dan tot dit soort dingen in staat. Dat je als vader dit kunt verzinnen en dan ook nog ten uitvoer kunt brengen...

  Ik ben dankbaar dat mijn ex-man en ik het belang van de kinderen altijd voorop gezet hebben. Natuurlijk zijn we het niet altijd met elkaar eens en zeggen we wel eens lelijke dingen maar nooit waar de kinderen bij zijn.
  Zij hebben een beeld van hun vader waar een deel echt niet van klopt. Ik ga dat net veranderen door ze van alles te vertellen, ook niet nu ze volwassen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. There are lots of bad things that are happening that is difficult to understand. But wr kust have to trust God and pray.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. There is so much happening in our world that it is hard to even comprehend...so much disaster and senseless violence, and happening so fast that we can hardly get a breath in between events!
  It is no easier when our children are grown to have to explain and help them to understand the things that sometimes make no sense at all...The only thing that remains solid, and makes perfect sense is God's comfort, God's peace that he gives us.
  ~Blessings and love~ Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hier houd ik bepaalde dingen nog even bij ze weg... Nog ff iets te jong. Zeker voor zo'n akelig, voor volwassenen al niet te bevatten verhaal.
  Ja, Gods aanwezigheid heb ik wel ervaren, des te sterker juist in beproevingen! Het meest dankbaar ben ik dan ook voor Hem, dat Hij van me houdt! Dat Hij alles ziet en weet...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vroeger kon ik ook een heleboel verbergen voor de kinderen. Nu wordt het anders.

   Mooie reactie. Dank je. Ik vind het fijn dat je me steeds opzoekt.

   Verwijderen
 15. Anoniem5/23/2013

  Hoe ik er zelf mee omga? Eerst probeer ik er zo weinig mogelijk van mee te pikken, vooral als het over kinderen gaat (kop in het zand), maar je ontkomt er niet aan, he. Met de jongens praten we er wel over, maar niet in detail. Het is allemaal al erg genoeg. Ja, juist in moeilijke omstandigheden ervaar ik God het meest, dan heb je weinig anders om op terug te vallen en besef je des te meer dat dat je enige redding en hoop is. Ik ben heel dankbaar voor mijn eigen kinderen, juist door al dat slechte nieuws besef ik hoe ontzettend gelukkig ik mag zijn omdat we leven en gezond zijn en niets tekort komen. Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is zoveel om blij en dankbaar voor te zijn. Dat zie ik beter als de zon schijnt. De Zon :-)

   Verwijderen
 16. Het is een afschuwelijk drama. Ik kan er niet over uit dat een vader dat doet met zijn kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blij dat je hier even was. Ik denk dat jij mooie foto's maakt deze dagen met dat prachtige zonlicht. Liefs.

   Verwijderen
 17. God, in Jesus Christ is the only thing in this sad and violent world is the only true comfort and safety, and that is why it is important to share the Gospel with those who do not know Him and who live in fear, sadness, loneliness and anger. This world is in chaos and it is not God who is causing it. I find a lot of people are in desperate situations and are looking for help and hope.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks for your visit Brenda. God is not the One who is causing the chaos, no. He is the only adress to find comfort.

   Verwijderen
 18. God is sovereign and no matter how we see things, we can know that He is in control and all things will, in time, glory Him. This is a comfort in such a world as this. "O the depth of the riches both of the wisdom and knowledge of God! how unsearchable are His judgments, and His ways past finding out!...For of Him, and through Him, and to Him, are all things: to whom be glory for ever." - Romans 11:33,36

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Love that bibel verse. Thanks Jean, for your visit and for writing this comment.

   Verwijderen
 19. Lieve zuster, door in gebed en in mijn hart om mijn knieën te gaan. Ik hoef niet alles te begrijpen wat er in de wereld gebeurd. Ik bid voor hen dat de HEER ook zo dicht bij hen mag zijn, die midden in de storm zitten ( soms letterlijk zoals de mensen in Oklahoma!) zoals Hij er voor mij. En dat mijn hart niet gevoelloos word van wat we dagelijks op het nieuws zien, dat ik het leed en de noden van mijn buurman blijf zien.
  Liefs en Gods zegen,
  Jennifer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is ook mijn levenshouding Jennifer. Ik wens je een goeie week. Lukt het een beetje met jou?

   Verwijderen
 20. Anoniem5/25/2013

  Said a prayer -- it's so sad! It's not a safe world, but God is with us and He will give us shelter. Blessings!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Our Lord hears every prayer. Thanks. Yes, He is our Shelter. God bless you.

   Verwijderen
 21. "Hear, O God, when I cry. Show mercy and answer me ... " A beautiful verse. I pray Gods protection over all of you. Yes there are terrible things happening in our world. Praise God we have Him to care for us. xx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thats a great to praise about! Thanks Crystal, you was here. How are you and your husband now?

   Verwijderen
 22. Ik moet eerlijk zeggen dat ik langs veel dingen op leef. We hebben door de week geen krant, maar kijken als we tijd hebben weleens naar het journaal. Maar het drama van de twee broertjes hield mij erg bezig. Ik ben zelf in Veenendaal opgegroeid, en kwamen vaak bij het Doornse gat. Dan gaat het ineens leven voor je. Ik heb er zondag 's avonds best een tijd wakker van gelegen, en God gedankt dat zoiets mij nog nooit is overkomen, dat ik zo'n veilige jeugd heb gehad. Groetjes, Marike

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O echt? Jij komt ook uit Veenendaal? Een veilige jeugd is zo iets moois.

   Verwijderen
 23. Love the pictures and the verses.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Pia,

   Nice that you were here. You are precious and I appreciate your little comment.

   Verwijderen
 24. Dank je! Het drama heeft een diepe verdrietige indruk op me gemaakt en ik heb er moeite mee dat het niet te vatten is. Op zulke momenten zijn er veel vragen.

  Fijn dat je dit met ons deelt. Misschien krijgen de vragen een minder zwart randje, ook al blijven ze bestaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dingen slijten. Maar het is zo ongelofelijk dat zulke dingen gebeuren.

   Verwijderen
 25. What a sad yet beautiful post. Thankful for a God to cling to in this fallen world!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Afgelopen zaterdag was ik bij de ijzerhandel, terwijl ik wachtte zag ik een bord voor de banden waarmee die jongens waren vastgemaakt. Ik ben blij dat ze gevonden zijn. Stel je voor dat de familei nog langer in onzekerheid. Dat bord met die banden had ik liever helemaal niet gezien in die ijzerhandel.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Echt geen woorden voor gehad de afgelopen tijd. Wat is er toch gebeurd bij die man dat hij tot deze daad is overgegaan? Nog wel voorbereid, zoals de kranten melden. Onvoorstelbaar.

  Met mijn zoontje bespreek ik alles heel open. Wel op zijn niveau, dat het voor hem te begrijpen is. Ik vind het belangrijk dat hij zich kan uiten en ik ook echt naar hem luister. Ook zeg ik het eerlijk, als ik het zelf niet weet.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. DE GROTE KRACHTIGE spreukgebruiker DAT
  BRING BACK mijn ex-vriendje.
  Ik wil alleen maar zeggen dank u profeet ahmed voor alles wat je voor mij hebt gedaan.
  Hij is nu terug. Dat zeer krachtige spreuken STOP DE SCHEIDING - en mijn ex-vriendje terug.
  Mijn naam is Joy Philip, uit het Nederlands. Ik heb nooit geloofd in de liefde
  spreuken of magic totdat ik een keer bijeengekomen dit spreukgebruiker toen ik ging voor een bedrijf top
  begin dit jaar. Ik bedoelde een man wiens naam is PROPHET AHMED
  Hij is erg krachtig en kan helpen spreuken terug te brengen een weg is,
  verloren, misdragen minnaar en magie geld spell of spellen voor een goede baan of
  geluk spell. Ik ben nu blij en een levend getuigenis cos de man die ik had willen
  trouwen liet me 3 weken voor onze bruiloft en het was mijn leven op zijn kop omdat onze
  relatie is geweest voor 3 jaar. Ik hield echt van hem, maar zijn moeder was
  tegen ons en hij had geen goed betaalde baan. Dus toen ik ontmoette deze spreukgebruiker, i
  vertelde hem wat er gebeurd was en legde de situatie van de dingen om hem. bij
  Eerst was ik besluiteloos, sceptisch en betwijfelen, maar ik gaf het gewoon een try.And
  in 7 dagen wanneer ik terug naar Canada, mijn vriend (nu echtgenoot) noemde mij bij
  zichzelf en kwam naar me verontschuldigen dat alles was geregeld met zijn
  moeder en familie en hij kreeg een nieuw sollicitatiegesprek dus we moeten trouwen. ik
  geloofde het niet cos de spreuken alleen gevraagd om mijn naam en mijn
  vriendjes naam en alles wat ik van hem wilde. Nou we zijn gelukkig nu getrouwd
  en we verwachten onze kleine jongen, en mijn man kreeg ook de nieuwe baan en
  ons leven werd veel better.in het geval dat u in elke situatie kunt u contact opnemen met
  profeet ahmed op zijn e-mail solutiontemple399@gmail.com of zijn persoonlijke mobiele 2347053375151
  Dank u voor al uw hulp profeet ik beloof om dit getuigenis in de hele wereld te delen voor elk lichaam.

  BeantwoordenVerwijderen


 29. Ik kom uit Zuid-Afrika, ben hier om te getuigen hoe Dr TRUST hielp me mijn ex
  terug na vier maanden van back-up en het verbazingwekkende van Dr TRUST is
  dat hij niet in rekening brengen voor de betovering werk in plaats van dit getuigenis is het
  prijs die ik moet betalen voor zijn goede werk en zijn vriendelijke gebaar hij biedt mij als
  u wilt dat uw ex terug, zoals ik deed de mijne, dan kunt u contact met hem op zijn E-mail
  Adres via: LOVESPELL506@GMAIL.COM)

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik ben erg blij vandaag voor wat God gebruikt arts Atete te doen in mijn leven. Mijn man en ik hadden een strijd die leidde tot onze break-up en sindsdien heb ik niet gezien of gehoord van hem, maar op een dag als ik was het doen van onderzoek op het internet kwam ik getuigenissen van hoe Doctor Atete heeft gebruik spell aan helpen zo veel mensen, dus ik contact met hem via e-mail en legde mijn verhaal aan hem en hij vertelde me dat hij me zal helpen met zijn spreuk en dat mijn man terug zal komen naar mij bedelen binnen 12 tot 16 uur. Nu ben ik erg blij om de wereld dat alles gebeurde precies zoals Doctor Atete vertelde me vertellen. Heeft u een probleem hebt neem dan contact op Doctor Atete via e-mail: doctoratetespelltemple@hotmail.com of via de website van http://drzazazworldofpowerfulspellwebscom.webs.com of bel hem: +2347056505954

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.