13-08-11

Niet te pruimen.


Twee emmertjes
In mijn koelkast staan twee kleine emmertjes ( van de stratticiatello -yoghurt ) vol met pruimen. Mijn zoon heeft ze geplukt. Tot mijn verbazing eten ze de echter pruimen niet op. Alleen het plukken was leuk, ze vinden het velletje stug en vies. Zelf ben ik allergisch voor pruimen. Ik wordt er niet doodziek van maar krijg wel jeuk in mijn mond en mijn smaak is verstoord voor een paar dagen. Daarom dacht ik: laat ik er jam van maken. Op  http://www.smulweb.nl/  vond ik een leuk recept van http://terry.smulweb.nl/  Ik heb na het koken geen last meer van allergie. Wel vraag ik me af of ik de velletjes mee moet koken of verwijderen.

Czar-pruimen
De pruimen die wij nu geplukt hebben zijn klein en blauwachtig met een duidelijke waas. Ik heb me laten vertellen dat ze Czar-pruimen zijn.Ingrediƫnten:
600 g rijpe pruimen, 500 g geleisuiker, 1 theelepel kaneel, desgewenst 2 eetl. rum

Hoe maak je het klaar
Snijd de gewassen pruimen in vieren en verwijder de pitten. Breng de pruimen in een flinke pan met 2 eetlepels water aan de kook en laat ze op laag vuur in ca. 20 minuten gaar koken. Roer de geleisuiker en de kaneel door de pruimenmoes en breng al roerend aan de kook. Laat 4 minuten koken, roer er eventueel de rum door en schep de jam in schone potten.
1 opmerking:

  1. Ik heb dit recept ook gemaakt, en het is heerlijk.
    Ik heb de meeste velle eruit gehaald, maar een enkele zit er nog in.

    Groeten Herma

    BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.