25-12-2021

En kijk niet om

De bevroren bladeren knisperen bij elke stap die ik zet. Dankbaar voor mijn handschoenen want er staat een ijzige wind. Ik bibber in mijn jas en trek mijn sjaal omhoog tot net boven mijn neus. 

IJzig mooi 
IJzig koude wind. IJzig mooi bos.
Ik verwonder me.


Ik houd van sparren
Halverwege het pad sta ik even stil en kijk om. De eiken rijzen stoer aan weerzijden omhoog. Ik schat dat ze ouder zijn dan mezelf. Wat zouden ze allemaal meegemaakt hebben? Iets meer naar rechts staan de sparren. Daar houd ik van. Is er iets heerlijkers dan de geur van naaldbomen? 

Mijn bos. Zo voelt het.


Zonnestralen en koude vingers
De zonnestralen vinden hun weg naar omlaag. Ze raken de wegkwijnende varens aan, de nog groene braambladeren, de kleine beuk. Ik probeer er een foto's van te maken maar dat valt niet mee. Mijn vingers zijn erg koud geworden, ondanks mijn handschoenen. 

📷 Foto, zie zijbalk

Het was een ongelukje
Gauw loop ik verder. Ik ga naar de plek waar ik zes weken geleden uitgleed en mijn ribben kneusde. Dat is mijn doel. Kijk, daar! Tussen die twee kale boomstammen duikelde ik voorover naar beneden. Het was een ongelukje. Nu ik hier zo sta, met mijn wandelschoenen stevig in het berijpte gras, ziet er helemaal niet zo eng uit. 


Laat dit achter je (en kijk niet om)
Na een poosje zeg ik tegen mezelf: "Het is prima zo. Ga nu maar weer verder en laat dit achter je. Kijk niet om."  Ik laat het echt achter me en ga genieten van mijn winterwandeling. Sprookjesachtig mooi. Pure schoonheid.

Uit mijn dagboek
21 december

Toen ik vandaag bij de plek stond, dacht ik: hier ga ik over schrijven. Over: niet terugkijken maar vooruitkijken. En dan deel ik ook het stuk van Martyn Lloyd Jones wat J. voorlas, toen ik me zo schuldig voelde over mijn domme val. Die had ik aan mezelf te wijten, door zonder wandelstokken een gladde helling af te dalen. Dan deel ik dit:

Bedenk dat door steeds in het verleden bezig te zijn, er alleen maar fouten bijkomen. Als je gebukt gaat onder het verleden, dan moet je jezelf aan pakken, gewoon met behulp van het gezonde verstand. Je gedraagt je als een dwaas, je verbeuzelt je tijd en je energie met je schuldgevoelens. Als je het zo erg vind, dat je in het verleden  bijvoorbeeld je tijd verspild heb, probeer het dan weer goed te maken in het heden. 


Ik kan er een geestelijk les uit halen. Uit mijn val in het bos. Dat ik niet moet blijven treuren over mijn stomme fout(en).

Opstaan. 
Het achter me laten. 
Weer verder gaan. 
Niet omkijken.

(einde dagboekstukje)

Mijn glijpartijen in Gods hand
December is een maand waarin ik reflecteer. Dat vind ik een soort van 'gezond omkijken'. Ik blijf niet in de schuld hangen maar tel mijn zegeningen. Ik koester de mooie momenten maar mijn duikelingen en glijpartijen leg ik in de handen van mijn God. Ze zijn daar veiliger dan bij mij. Zijn genade is genoeg om door te gaan met leven. 


Zo is mijn God
Ik haal mijn hart op aan de zekerheid van deze liefde. Dat geschenk gaat maar door en door. Het is een eeuwige liefde.

Zo is mijn Meester, zo is mijn Zaligmaker, mijn God. Ben jij ook gered door Hem? Kijk nooit meer terug, verbeuzel daar je tijd niet mee, verspil je energie daar niet aan; vergeet het verleden en verheug je je daarover, dat je bent die je bent door de genade van God. God zij geloofd en geprezen dat je in het Koninkrijk bent. Martyn Lloyd Jones


❄️ Hoe gaat het met jou, zo aan eind van het jaar?  
❄️ Meer foto's van deze wandeling? Geniet van mijn Frozen Moments
🎧 Prachtig lied met "kijk niet om"

29 opmerkingen:

 1. If you feel OK don't look back at the accident. Look only forward and trust God.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you DUTA. I tried it. I tried to trust God en keep trying. But I am not a perfect believer.

   Verwijderen
 2. I agree with every word you have said here Aritha, the past is the past, the future is ahead. God holds our future, and His thoughts are for our welfare and not to harm us. Lovely pics.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Soms vind ik omkijken best goed. Om te zien hoe ver je bent gekomen. Om je te verwonderen over Zijn goedheid in je leven. Puur om te zien daar was Hij, daar was God. Wat heeft Hij me vaak geholpen dat ik het niet zag :) Terugkijken met dankbaarheid en verwondering, doe ik graag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. That is right what Sharing from my heart has said.
  Always remember the good things in life
  don't dwell on the things that are sad
  for life is a diary of memories
  some good - some 'bad'
  but just remember there's purpose in all
  whether joyful or tempered with pain
  and 'though storm clouds may have darkened your skies
  soon the sun (Son) will shine through once again
  So just rest in the thought that God cares for us all
  holding each of us in His great hand
  as He guides us and comforts us
  'til we all reach that Promised land.

  God bless you Aritha

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Such good advice not to dwell in the past, but to realize we're forgiven by Jesus and move on in hope and faith.
  Beautiful photos!
  Blessings!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtige foto's weer. En inderdaad: omkijken is niet altijd goed.
  Mooi trouwens wat je schrijven over 'mijn bos'. Zo voel ik dat ook op de plek waar ik elke dag wandel. Dat is 'mijn plek'. En stiekem baal ik dan soms als er ook anderen zijn;).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Here at the threshold of a new year is a good time to reflect and look always forward rather than backwards. I hope 2022 will be a wonderful year for you. Blessings, GM

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het doet me denken aan het verhaal van de vrouw van Lot. Als je teveel achteruit blijft kijken verander je in een zoutpilaar en kom je letterlijk en figuurlijk niet verder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nicole, ja. Toen ik googelede op "kijk niet om" kwam ik ook steeds bij de vrouw van Lot terecht. Terwijl "kijk niet om" een stukje uit een kerstlied is. En dat zocht ik. De vrouw zat me flink dwars ;)

   Verwijderen
 9. Weer een heel mooi schrijven met fotografie daarbij. En voor mij is het nog wat te moeilijk om vooruit te kijken daar ik pas mijn man verloren hebt. Maar hij zal willen dat ik dat wel gaat doen en zal het later wel gaan proberen. Ik struikel ook erg vaak als in bos wandelen gaat want door dat ik dan om mij heen kijkt zie ik soms die boomwortels niet.(lol) En dan heb ik ook de grond gekust en kwam er vanaf met flinke schaafwonden en een verzwikking. Treuren om mijn fouten dat doe ik niet want je leert ervan toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tine, wat zal het dan allemaal anders voor je zijn, deze tijd van het jaar. Misschien geld voor jouw: liefdevol omzien, herinneringen koesteren en ales een plekje geven, gewoon op het plekje waar je nu bent.

   De grond gekust, dat zeg je leuk.

   Verwijderen
 10. Mooi! Vooruitkijken dus! Fijne dag!
  Www.bijbeltijd.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooie winterfotos Aritha. Ik wens je een happy 2022.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ...beautiful images of the wonder of nature, I enjoyed them. Thank you!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooie foto's weer!
  Heb je nog last van die val?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb bijna geen last meer. Bedankt voor het complimentje.

   Verwijderen
 14. Prachtige fotos Aritha 🙂

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoe ben je eigenlijk thuisgekomen na die valpartij, Aritha? Het was nog best een eindje van huis zeker?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De pijn kwam pas toen ik thuis was. Ik heb op adrenaline nog een heuse boswandeling gemaakt.

   Verwijderen

Ik ben heel blij met je reactie! Dank je wel.