13-04-2015

Of ik altijd aan het zingen ben?

Hier in huis wordt regelmatig muziek gemaakt. Mijn dochter speelt iedere dag op haar gitaar. Soms, als ik boven bezig ben, loop ik naar haar slaapkamerdeur en geniet van haar spel. Dat getokkel op de achtergrond is echt fijn als ik bezig ben.

Blij lied
Pas speelde ze een heel blij lied, waarbij ze zong: Gods volk wordt uitgeleid. Je kunt het hier beluisteren in een andere versie. Zet 'm maar even aan onder het lezen ;-) De liedtekst is eigenlijk afkomstig van een Bijbelvers, Jesaja 55:12
 
 
Want in blijdschap zult u uittrekken en met vreugde voorgeleid worden. De bergen en heuvels zullen voor uw ogen uitbreken in gejuich en alle bomen van het veld zullen in de handen klappen.
 
Weg uit de slavernij
De Joden werden bevrijd uit hun slavernij in Babel en daarom waren ze blij. Ik als gelovige uit de heidenen kijk ook terug op een soort slavernij: mijn leven zonder God. Spirituele donkerheid en intense leegte. Ik miste altijd iets, ik verlangde naar iets zonder te weten naar wat. Maar de Joodse Messias Jezus verloste mij uit deze slavernij. Het was alsof ik van een grauwe winterdag overging in het zachte, vredige licht van een zomermorgen. Dat was echt een totale ommekeer. Toen zag ik pas wat zonde was. En ook hoe leeg mijn leven was zonder Hem.
 
Nergens anders ervaar ik intense blijheid en vrede dan daar waar ik door het geloof Jezus als mijn Redder in de ogen kijk. Wie ben U, dat U naar mij omziet!
 
 
Nooit teleurgesteld
Op tweede paasdag 1988 deed ik belijdenis van mijn geloof in Jezus Christus. God heeft me al die lange jaren nog nooit teleurgesteld. Of ik altijd aan het zingen ben? Dat zou ik best willen maar ik kamp de laatste jaren nogal met schaduwen en dingen die me verdrietig maken.

Ik las vanmorgen een citaat van C. H. Spurgeon:
 

Iedereen kan overdag zingen. Het is gemakkelijk om te zingen als we de noten kunnen lezen bij daglicht; maar wie kan zingen als er geen straaltje licht is om bij te zien, die is een bekwaam zanger. Liederen in de nacht komen alleen van God; die heeft de mens niet zijn Zijn macht.

 
In de nacht
Ik juich misschien niet zo uitbundig op dit moment. Maar God oefent liederen met mij in de nacht. Die kende ik eerst niet. En ik moet eerlijk zeggen dat ik soms weer helemaal overnieuw moet beginnen, omdat ik de melodie kwijt ben. Dan troost Hij me en zingt het me voor. Ja, Hij leert waardevolle lessen in moeilijke tijden.
 
Toekomstmuziek
Dat blije christelijke lied, wat ik in het begin noemde is mijn toekomst muziek. Wie weet wanneer ik de volmaakte toon uit kan jubelen ...
 
Ik begin mijn werk 's-ochtends nooit
zonder te bedenken dat God het misschien
zal onderbreken en het Zijne zal
beginnen. Ik zie niet uit naar de dood,
ik zie uit naar Hem.
 
~ Campbell Morgan

23 opmerkingen:

 1. Hele mooie blog! En dat citaat onderin schrijf ik over!!
  Soms kun je zelf niet zingen. Dan omringd God je met liederen van bevrijding!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zingen met een blij hart- dat geeft energie. Ik hoor en zing graag het lied " How Great Thou Art" van Sir Howard Morrison en dan voelt het alsof ik vleugels aan mijn voeten krijg en borrelt het van vreugde in mijn lijf! Ben ik 'down' dan helpt mij om er weer tegenaan te kunnen.

  https://www.youtube.com/watch?v=TlYk2v_kHeg

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi lied, mooie blog.
  Fijne dag, Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mooi lied !!!! muziek daar kan je wat mee en altijd leuk om nog weer nieuwe gospels te ontdekken op you tube
  I will carry you , van michael W Smith ook zo mooi en zo waar ook de fimpjes op you tube zijn vaak erg mooi ga maar eens rondkijken put kracht uit mooie muziek.
  Liefs Albèrtje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In Norwegian, "rouwen" is "sørge" and "rouv" is "sorg" (I hope I got it right). But by the verb "sørge", we may both think of being sorry for a loss (sørge over) and of seeing to something happens (sørge for). And seeing to something happens is the joy of the sorrow. Creating is the joy of the sorrow. The Son is the joy of the sorrow. Faith is sorrow (hope is happiness), but making The Son is joy.

  That is how I think. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. I wish I was able to concentrate. I believe learning Dutch would have been fun.

   When I look up, I see that «trouw» and «rouw» are related. As a Norwegian I would think so, believing «rouw» is not only mourning, but faithful work.

   But I see you have a number of words for «grief» and a number of words for «sorrow». That is interesting. In Norwegian both grief and sorrow is «sorg», and that's it.

   Verwijderen
 6. Wat een mooi lied, je wordt er vrolijk van.
  Deze kende ik nog niet.
  Liefs, Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een prachtig lied! Je stukje doet mij denken aan het volgende gedicht:

  Psalmen in de nacht

  Leer mij psalmen zingen, Heere,
  niet alleen als 't voorspoed is.
  Leer mij zingen, U ter ere,
  ook in dikke duisternis.

  Leer m' U priijzen in verlangen,
  ook al wankelt mijne voet.
  Laat in smart mijn lofgezangen
  rijzen uit een stil gemoed.
  Geef, dat ik door Uwe kracht,
  psalmen zing, óók in de nacht.

  M.A. Groeneweg - de Reuver

  Uit: Opklimmend uit de woestijn
  Uitgave: Uitgeverij De Banier

  Groetjes,
  Marleen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. heel mooi Jedidja! God is er altijd. Ook in de moeite. Hij weet of je zingt in je hart. Het hoeft niet altijd hardop.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. I hope I can sing to the Lord too, but He has gifted me of other things instead:)
  I am glad I found Jesus too:)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja, als het nacht is, dan kunnen wij alleen maar Gods woorden zingen. Daarom vind ik de Psalmen nu zo mooi, terwijl ik ze vroeger nooit verstond.

  En, ja, als wij niet kunnen zingen is het goed om te weten dat het zingen toch doorgaat, over de hele wereld.

  Spurgeon had ernstige depressie, en hij weet dus over moeilijkheden. Ik heb daarover geschreven een poosje geleden: http://anniekateshomeschoolreviews.com/2015/02/review-spurgeons-sorrows-realistic-hope-for-those-who-suffer-from-depression/

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Anoniem4/14/2015

  Wat een mooi lied Jedidja!
  Ik jubel ook nog lang geen volmaakte toon, was het maar waar.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Eens overkwam mij iets waar ik verder niets over schrijf maar mijn hart was zo verscheurd van pijn en verdriet dat ik toen ik terug reed naar huis naar God riep dat ik niet wilde verdrinken in mijn pijn en verdriet. Toen kwamen woorden van simpele bijbelgetrouwe kinderliedjes in mij omhoog en ik begon ze te zingen. Door een waas van tranen en wat er allemaal los komt als je een heftige huilbui hebt reed ik al zingend naar huis. Tijdens het rijden ontdekte ik dat er rust en vrede kwam in mijn ziel. Verdriet en pijn lagen nog steeds op de bovenste plank maar werden omhult door een deken van Gods trouw en liefde en warmte. Ik ben God zo dankbaar dat Hij dmv Zijn Geest mij woorden te binnen bracht om te gaan zingen. Woorden die Hem de lof een eer geven die Hij alleen toekomt. Woorden die mij boven mijn verdriet hebben getild.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Love this! My children both play instruments. Music is such a beautiful thing, especially when it is directed at God. Perfect and meaningful quote from CH Spurgeon!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Op het moment zelf kan de nacht zwaar zijn. Maar als het een lied voortbrengt is dat kostbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Anoniem4/17/2015

  Beautiful words to begin my day! Music runs through everyone in my family. I was blessed to grow up with it and have been singing my whole life. My sons also are into music. There is no better way to worship God in my eyes. Have a blessed day.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooi opbouwend geschreven. Ja, heel herkenbaar, muziek, zingen, het brengt je dichter bij God.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. There is definitely a joy that fills our heart with song when we come to Jesus. After I became born again songs just dropped into my head and I started to play the guitar and keyboard, just enough chords for the songs I wrote. Who can know Him and not sing songs to Him. I enjoyed the musical videos.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Nee, soms kun je zelf niet zingen, maar huil je stille tranen op een plaatsje alleen.
  Soms zing je met een aarzelende bibberstem, maar toch!
  En soms -juist ook als het moeilijk is- kan het heerlijk zijn om toch heel hard te zingen... gewoon jezelf moed inzingen met Gods woorden, om dat ze óók waar zijn, juist waar zijn in de nacht!
  (Ooit zei ik een keer tegen mezelf: "Ik zing net zo lang door totdat ik deze woorden weer echt en heel diep geloof, totdat ik het weer 'echt zie'.. En toen merkte ik hoe belangrijk zingen is!)

  Lieve groet!

  ps: Fijn ook zeker, om je dochter te horen zingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Beautiful post. How wonderful that your daughter can write music and sing songs of praise to God. xx

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een prachtige blog, echt heel mooi. Van de gitaarmuziek van je dochter tot het stukje over je bekering (noem je het zo?), heel invoelbaar.

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.