06-05-2023

Liefdesverklaring in groen

Denk jij daar ook zo over? Ik wel hoor.
Ik val John Lennon helemaal bij, als hij zegt:

"Ik geloof dat er geen grotere voldoening is dan het zorgen voor iets groeit."

Kom op groene vriendjes!
Vandaag (5 mei) kwam ik op het idee om mijn kamerplanten extra aandacht te verwennen omdat ik er de tijd voor had. Toen het buiten begon te druppelen dacht ik: kom op groene vriendjes, jullie mogen naar buiten voor lekkere douche.


Regenwater!
Daar ging ik met mijn grote pannenkoekplant, drie mooie monstera's, zebraplant en oude wijdvertakte citroengeranium. Ik liet ze natter dan nat regenen, want ze zagen er zo stoffig uit na een lange winter op de vensterbank. Toen de regen niet stopte, droeg ik ze na een half uurtje weer naar binnen. Ze moesten ook weer niet te nat worden.

Regenwater is het natuurlijke elixir van het leven voor kamerplanten - het voedt hun wortels, verfrist hun bladeren en laat ze gedijen als nooit tevoren.

Je ruikt fantastisch
Mijn grote citroengeranium deed een beetje lastig want hij hing helemaal scheef door het gewicht van het water op zijn takken. Ik probeerde hem met een touwtje en een paar stokjes weer in vorm te krijgen. Maar o wat rook hij lekker. Ik kon niet anders dan glimlachen en ik dacht: "je mag dan niet de mooiste zijn, maar je ruikt in elk geval fantastisch!" 


Het is de plant!
Mijn zoon kwam naar beneden en vroeg: "Heb je nieuwe schoonmaakspul ofzo?" Ik zei: "nee, het is de plant!" Hij ging er meteen naartoe om te ruiken. Even later kwam mijn man de kamer binnen en zei: "wat ruikt hier zo lekker?" 

De geur viel in iedergeval op 👃🌿

Liefdesverklaring in groen
Een plant is een liefdesverklaring in groen. Zorg je goed voor je planten dan zuiveren ze de lucht en brengen kleur in je leven. Mijn citroengeranium verspreidt ook nog eens een heerlijke geur. Dus, als je nog geen plantenliefhebber bent, geef het dan een kans: koop een citroengeranium [1]

Het verzorgen van een plant is als het verzorgen van je eigen ziel. Het vereist toewijding, liefde en geduld, maar het beloont je met groei en schoonheid.


Schud het stof van je af (dagboek)
Nu is het avond. De zon schijnt weer. Ik kijk naar de citroengeranium in de vensterbank, die er nu zo opgefrist uit ziet en schrijf in mijn dagboek:

Ik lijk op mijn citroengeranium. Ik ben ook niet zo jong meer en heb af en toe ook "stokjes en touwtje" nodig om netjes in het gelid te blijven. Tòch ben ik kostbaar in Gods oog! Ik hoef niet de mooiste, de beste, de sterkste, de slimste te zijn... als ik Jezus Christus maar heb als mijn Redder en Heer bezit ik alles wat ik nodig heb. 
Het maakt niet uit hoe lang ik al op de vensterbank van het leven sta. Ik kan nog steeds fris en groen zijn als ik me maar voedt met de zekerheid van Gods liefde. Kom op, zeg ik tegen mezelf, schudt het stof een beetje van je af. Pak die Bijbel, neem een bad in Zijn Woord. De winter heeft niet het laatste woord en stoffige vensterbanken ook niet.
Net als mijn planten na een verfrissende douche weer stralen, straal ik ook weer als ik dicht bij mijn God geweest ben en ik gedronken heb van het water van het leven.[1]
Jezus: Ieder die van dit water drinkt, zal weer dorst krijgen, maar wie drinkt van het water dat Ik hem zal geven, zal nooit meer dorst krijgen. Het water dat ik hem zal geven, zal in hem een bron worden waaruit water opwelt dat eeuwig leven geeft. (Johannes 4:13-14)

 


Ik kan niet wachten...
En zo eindigt het avontuur met m'n groene vriendjes. Ik kan niet wachten om te zien wat voor verrassingen ze nog voor me in petto hebben. 

Ik leer echt veel van hen 😍

---

2 leuke groene vragen
🌿 Ben jij ook zo'n plantenfan als ik? Of meer een "plantenkiller"? Haha, no shame, ik heb er ook een paar op mijn geweten. 
🌿 Wat is de meest bizarre of ondankbare plant die jij ooit in leven hebt gehouden?  Laat het me weten in de comments! 


[1] Citroengeranium: de antimuggenplant
[2] Het water van het leven is eigenlijk een symbool voor de blijdschap en rust die je kan krijgen als je in Jezus Christus gelooft. Het idee is dat Jezus zelf de bron is van dit symbolische water en dat je alleen kan ervaren hoe verfrissend het is als je een persoonlijke relatie met Hem hebt. Het water van het leven wordt vaak geassocieerd met dingen als eeuwig leven, vernieuwing van je innerlijke geest en innerlijke rust en vrede.

22 opmerkingen:

 1. The lemon geranium sounds like a delightful plant, Aritha. I just might have to get one. I've never met a plant I didn't like; back when I lived on a good piece of land, I always cultivated a vegetable garden. As we live in the woods, that's no longer possible, and I doubt I have the stamina to maintain one.
  Blessings, and cherish the green!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Martha, thank you so much for your comment! I always appreciate your kind words.Living in the woods must be such a beautiful experience, but I can understand how it might make gardening a bit more challenging. Still, I'm glad that you're able to appreciate the greenery around you.

   Sending you blessings as well, and let's both continue to cherish the green in our lives! 🌱🍃

   Verwijderen
 2. Hi Aritha, I love what you have written here regarding your beautiful plants and what they represent in your life. I am a plant lover and have iny past grown shrubs from sticks and even a fig tree from a fig. I see when I go into my comment section that you left a comment on my last post on my blog, but it is not actually showing up on the blog itself
  Perhaps you can re-post it. God bless you.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi there! Thank you so much for your kind words and for sharing your love of plants with me. I'm glad to hear that you have a green thumb as well!

   As for my comment on your blog post, I apologize that it didn't show up. I'll definitely try to re-post it so that you can see it.

   Also, I was wondering how you're doing these days, Brenda? God bless you too! 🌿🌺

   Verwijderen
 3. I love your diary entry and the lesson learned from your plants. I'm not very good with plants, but my husband is a greenhouse manager, so I let him look after the plants as much as possible!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Kym, for your nice comment. And about your husband: it sounds like you've got a green thumb by proxy! I guess it's true what they say - behind every great plant is a great plant manager. 😂🌱

   Verwijderen
 4. Ik moet denken aan de boom die aan het water geplant is en in tijden van droogte toch vruchtdraagt, de hitte niet opmerkt en altijd groene blaadjes heeft! Jeremia 17:7&8

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anoniem5/09/2023

   I love those 2 verses.

   Verwijderen
  2. Dank je wel Paulien, die had ik niet in mijn hoofd tijdens het schrijven maar ze passen er wel goed bij! Ik dacht aan psalm 1. Misschien Jeremia ook wel, tijdens het schrijven van dat hoofdstuk. Het heeft echt veel parallellen.

   Verwijderen
 5. Anoniem5/09/2023

  So uplifting. I only have 2 little houseplants, but a good sized garden. I'm trying sweet potatoes this year.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O that is so nice! I often eat sweet potatoes because they're delicious, and also packed with nutrients like fiber, vitamin A, and C!

   Verwijderen
 6. Eerlijk gezegd heb ik niet zo'n goede ervaring met de citroenplant... Hij groeit maar alle kanten op! Maar van Ank (die oude zendelinge die in februari overleden is) heb ik een takje van haar citroenplant geknipt en in het water gezet (staat het nu nog). Bij haar stond hij voor het raam en hij was prachtig! Ik zal straks eens kijken of hij al wortels heeft en dan ga ik 'm vandaag in een pot zetten. Ik begon de dag vandaag met het water geven van alle planten, ik geniet er ook van, maar als ik het druk heb dan heb ik niet zoveel aandacht voor ze. En wat een mooie vergelijking weer, love it!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O dat wordt een "remember-Ank" plant dan! Die van mij groeit alle kanten op. Ik heb van de week gelezen dat je hem moet snoeien. Dat wist ik niet. Ik ga het alsnog proberen want ik krijg hem niet meer in zijn fatsoen 😍

   Verwijderen
 7. Voor mij had een cactus veel betekenis. Ik kreeg hem van onze zoon toen hij drie jaar was. Helaas heeft hij het na 20 jaar begeven. Maar dat mag ook wel, met die leeftijd. Desondanks heb ik hem met pijn in mijn hart in de groenafval gegooid...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yvonne, juist die plantjes... daar hou-en we van

   Verwijderen
 8. Weer iets geleerd, want ik had nooit van een citroengeranium gehoord. Wel handig tegen muggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook wel leuk voor op de camping misschien. Als je in de buurt bent: ik heb nog wel een citroenstekje voor je, Heleen.

   Verwijderen
 9. Oh I've seen those lemon geraniums in stores. Their leaves are so interesting. Yes, I'm a plant fan. Some houseplants are so difficult to keep alive for me.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. I've got one plant, thirty pieces of it - it's called 'the lucky bamboo'. I water it with distilled water only. I think artificial light does it good. I got quite attached to it.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hi Aritha, I have always been a plant lover and have many plants in our garden and also indoors, but I have never heard of a lemon geraniums. I will see if we have it here in Northern Ireland. We have lived in many places including Australia , where there are lots of varieties of plants. One of the plants in the garden that is flowering is a Californian Lilac, it is very pretty.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Aritha, this is beautiful. And your journal entry is so fitting for many of us.
  Thank you for sharing this with Sweet Tea & Friends this month.

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je reactie! Dank je wel.