26-11-2021

Blij met alles wat lukt

Het schrijven lukt niet zo. En dat geeft niets, want niet alles hoeft altijd te lukken. Als het schrijven niet lukt komt dat vaak omdat ik andere dingen op mijn bordje heb. 

Maar vandaag kom ik om het hoekje kijken.

Zet hem in het licht
De zon schijnt door het grote raam naar binnen. Ik zit er met mijn rug naar toe maar in m'n verbeelding hoor ik al mijn plantjes juichen op de vensterbank. Ik word er ook blij van. Van de zon. Niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn siernetel. Die zag erg bleek. Iemand zei: zet hem in het licht, dan krijgt hij wat meer kleur in zijn blaadjes. Dat deed ik en tot mijn verbazing kwam de kleur echt terug. Nu de zon schijnt, hoop ik op nog meer rood!

Ik word blij van mijn groene vriendjes
Ik kreeg mijn verjaardag een dik boek van mijn man: de kamerplantenbijbel van Mama Botanica. Zij zegt dat je eigenlijk maar twee dingen écht goed hoeft te doen bij het verzorgen van je planten: zorgen voor de goede hoeveelheid licht en de juiste hoeveelheid water. Ik volg haar adviezen op. Serieus, ik word zo blij van mijn groene vrienden. 

🌼 Vooral nu mijn dagen wat trager verlopen (daarover later).


Verliefd op Beekbergen
Naast mijn liefde voor kamerplanten ben ik verliefd op Beekbergen. Begin november ging ik er een weekje heen (de vijfde keer naar hetzelfde park). Ik twijfelde wel een beetje want ik vond het luxe. Een week weg, terwijl ik het psychisch eigenlijk niet nodig had.

Moet dat dan, vroeg ik me later af. Is het niet vreemd dat ik me altijd dipperig moet voelen om mezelf een weekje weg te gunnen? Ik mag gewoon gaan. Met of zonder dip. Ja toch?

Uit mijn dagboek:
5 november

 • Ik geniet van het fietsen in de mist, het strooien van zaad voor de vogels, het opentrekken van de gordijnen, het zien van alwéér een nieuwe morgen, druppels op de blaadjes, lezen bij de haard.
 • Ik neem hier in Beekbergen een besluit voor de toekomst. Ik kies ervoor te stoppen met 2 werkzaamheden: geen lessen meer nakijken voor Global Rize, geen thuiswerk meer doen. 
 • Wow, dat verwachtte ik niet. De ruimte die nu in mijn hoofd ontstaat verbaast me echt heel erg. Meer ruimte voor mijn nieuwe boek. Meer ruimte voor een betere planning. Meer ...
 • Ik wil zo graag weer terug naar huis. Het is wel genoeg zo. Ik verlang naar Jaap. En naar de kinderen. En naar gewoon thuiszijn.


Wat een gedoe zeg
Thuis maakte ik een mooi, nieuw schema vol met huishoudelijke klusjes, schrijf, wandel, vriendin - en zus momentjes. Helaas ging er een streep door mijn plannen. Ik gleed uit in het bos en kwam met mijn borst op mijn fotocamera terecht. Ik kneusde een rij ribben en de onderkant van mijn borstbeen. 

Wat een pijn. 
Wat een gedoe zeg.

Uit mijn dagboek:
16 november

Nu ik mijn ribben gekneusd heb, zakt mijn tempo verder en verder omlaag. Ik doe dingen heel bewust. Ik plan er tijd voor in. De was vouwen doe ik boven op ons hoge bed. Daarna combineer ik alle andere dingen die er boven te doen zijn doen zodat ik later die trap niet  meer op en af hoef. Ik pak veel rust. Rechtop zitten is het allerfijnst. Gelukkig helpt Jaap me. En de boys. Het voelt ongemakkelijk om dingen uit handen te geven. Maar ik doe het. Ik doe het echt nu!

Niezen. Ik ben er bang voor. Slapen? Ik weet gewoon niet hoe ik moet liggen. Vanmorgen las ik wat moois in Groeien in Vertrouwen van Amy Simpson. Het hielp me omdat ook mijn favoriete Bijbelvers erin genoemd werd over rust.
Wij hebben alles niet onder controle, maar God wel. Wanneer God ons oproept om Hem vertrouwen, is Hij niet naïef. Hij weet in wat voor wereld wij leven en Hij weet beter dan wij hoe teleurstellend die wereld kan zijn. Er zijn problemen te verwachten, zoals Jezus Zijn volgelingen voorhield voordat Hij hen verzekerde dat Hij de wereld overwonnen had (Johannes 16:23)

God weet dat we tegenspoeden zullen meemaken. We zijn niet op de wereld om pijn te vermijden. Of eenvoudigweg voor ons eigen plezier. Zolang we hier zijn, in dit bestaan dat beheerst wordt door de dood, zullen we nooit het veilige, comfortabele leven hebben wat we willen. Onze verlangen zijn bedoeld om ons naar Christus uit te drijven te verlangen naar Hem en wat Hij biedt. God wil onze lasten verlichten: "Kom naar Mij toe jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaat, en dan zal Ik jullie rust geven."
Dat doe ik vaak. Ik ga naar Hem toe (in gebed). Hij geeft rust. Het is elke dag bevrijdingsdag voor mij, als ik de controle overgeef aan Hem. 

Elke dag bevrijdingsdag?
Is het elke dag bevrijdingsdag, zoals in dat boek staat? Niet altijd. Maar Godzijdank heb ik een hemelse Helper (de Heilige Geest) en niet alles hoeft te lukken. Of perfect te zijn. Ik ervaar zoveel ruimte bij Hem voor mijn pijn, mijn angst en teleurstellingen. Elke dag tijd om bij Hem uit te rusten. Dat is pas bevrijdend!


Trager (maar blij met alles wat lukt)
Vandaar dat mijn dagen wat trager verlopen. Inmiddels zijn we twee weken verder. Ik heb minder pijn en zeg iedere keer: volgende week doe ik alles zelf hoor! Maar dat is niet. Ook het genezingsproces gaat veel trager dan ik wil. Wat me wel blij maakt is dat het wandelen beter gaat. Kleine stapjes zetten; letterlijk en figuurlijk. En niet mezelf voorbij rennen.

Ik voel me blij met elke kleine stap. 
Ik voel me blij met alles dat weer lukt.

Stoppen met schrijven
Het regent opeens hard. De wind loeit om het huis, huilt in de schoorsteen. Ik draai me voorzichtig om op mijn stoel en kijk naar de druppels op het raam. Ik stop met schrijven nu, want ik wil een paar bakken buiten zetten om water op te vangen. Mijn planten willen eigenlijk alleen regenwater drinken. 

🌼 Daar worden ze mooier van, zegt mama Botanica. Dat is een grapje hoor
Hoe gaat het met jou? Lukt het jou om af en toe de controle een beetje los te laten? Misschien helpt het als je ook voor groene vriendjes gaat zorgen. Dat is een grapje hoor. Laat me horen hoe het met je ging in de achterliggende maand.

20 opmerkingen:

 1. Wel wel dan heb je een beste smakker gemaakt. En flink gekneusde ribben is erg pijnlijk. Ik wandel ook graag de laatste maanden ook met camera. Op zoek naar de gevleugelde vriendjes . Al jaren ben ik verzot op vogels nu pas de tijd ervoor om daar meer mee te doen. Hou je goed beterschap

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een Mooi blog! Fijn dat we elkaar konden steunen de afgelopen tijd. Mijn gezondheidsplant gaf na jaren niet gebloeid te hebben opeens een bloem. Ik werd er zo vrolijk van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik voel me ook blij met ons contact. Je berichtjes doen me zo goed. Ik hoop dat het stapje voor stapje beter gaat met je rug.

   Verwijderen
 3. Het licht op de foto's vind ik zó mooi. En de lessen die je leerde tijdens die dagen weg laten zien dat je inderdaad niet altijd dipperig hoeft te zijn om er even tussenuit te gaan. Ik ga onthouden: 'Niet alles hoeft altijd maar te lukken.' Sterkte met de pijn en de ribben...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Naomi, dank je wel. Ook voor het complimentje voor het licht op de foto's. Ik geniet vooral van jou Instagram verhalen. Genieten is niet het goede woord maar ik kan even geen ander woord vinden. Jij komt naar voren gewoon zoals je bent, zonder alles van jezelf uit de doeken te doen. Knap. Wijs.

   Verwijderen
 4. Reacties
  1. Thanks for the flower.

   ..... (¯`v´¯)♥
   .......•.¸.•´
   ....¸.•´
   ... (
   ☻/
   /▌♥♥
   / \ ♥♥

   Verwijderen
 5. Hi Aritha,
  I am so glad you are recovering from your fall. I too love plants, I love both indoor and outdoor plants. I have grown a fig tree from a fig pip, which produces many figs now, and also a grape vine from a grape pip, which I had left in a greenhouse in a previous house that we moved out of. I find it very easy to grow things from twigs and love to see them mature. Your plants are beautiful. Enjoy your time spent with them as you recover.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. That's so nice to know about you! You have a gift for growing plants! Would love to see a photo. Thank you for your kind wishes. I'm doing a little better. But... so slowly.

   Verwijderen
 6. Dear Aritha - so sorry to read about your accident. Broken ribs are very painful...I too have cracked mine a couple of times in recent years. Sleeping was hard...found if I piled up pillows to support me in bed and almost set up could get comfortable. Yes sneezing is the worst. Ultimately though we recover and in the time of slowing down we grow closer to our Lord and Savior. My dear Mom used to say when she would encounter illness or accidents it was a way God draws us closer. Please take care. As always your photos are so lovely. Hugs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Debbie.

   What a good (wise) comment from your mother. I think it is true. It takes time to experience it that way but the truth is, our illness or accident often is a way God draws us closer to Himself and teaches us more about His character traits. And about who we really are. I read in a little book today: "Our impossibilities are God's opportunity to reveal himself more and more to us ❤❤❤

   Verwijderen
 7. Ik geniet iedere keer weer van je prachtige foto's! Wat naar om te lezen dat je nog zo veel last hebt van je ribben, dat is een flinke smak geweest zeg! Mooi om te zien dat je je zegeningen weet te tellen, ook nu je noodgedwongen wat stappen terug moet doen. Gods zegen en een voorspoedig verder herstel toegewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Esther. Zegeningen tellen, ja. Maar eerlijk gezegd zit ik er af en toe wel doorheen. Ik heb bewondering voor jou. xxx

   Verwijderen
 8. I'm sorry you slipped and fell hurting your poor ribs badly. I hope you heal quickly. Your house plants are a source of comfort to you as mine are to me. I have too many but it's hard to give any away.
  Be kind and patient with yourself; be blessed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Granny M. thank you so much. O and today (30-11) is the day isn't it? Congratulations! 58 years! Happy Anniversary!

   Verwijderen
 9. Hoi Aritha, ik volg nu deze blog ook. Toevallig zag ik afgelopen weekend in een winkel kamerplantenbijbel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O wat leuk, Caroline.

   De auteur van die k.p.bijbel zit ook op Insta: Mama Botanica. Ik volg jouw blog ook. Vandaag raakte je mij met je mooie zonnebloem / bloemen foto's van september.

   Verwijderen
 10. Hi Aritha,
  I have put up an old post on my blog that has some pics of some of the plants I grew.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Planten zijn altijd blij met een goede verzorging en die van mij staan er ook altijd vrolijk bij. Maar ik lees dat je zo gevallen was en dat is niet zo fijn. Doe het dus rustig aan want nu was het een kneuzing maar het kan een andermaal wat anders wezen. Groetjes, Tine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was wennen om zoveel stapjes terug te zetten. Ik wil graag flink zijn. Ik heb idd rustig aan gedaan. Bedankt Tine, voor je lieve berichtje.

   Verwijderen

Ik ben heel blij met je reactie! Dank je wel.