03-12-2015

God gaat er niet vandoor in de winter

De dagen zijn even lang. Dat wel. Maar het lijkt of ze korter zijn. Alsof de helft van mijn tijd in duisternis gehuld is. Gisteren na het avondeten bracht ik wat afval naar de container. Ik bleef daarna even staan in onze achtertuin. Het was nog niet eens half zeven en de straatlantaarns brandden al! Ik voelde miezerige regendruppeltjes in mijn gezicht. Brrr! Gauw glipte ik naar binnen, mijn warme weer huis in.


Winterseizoen niet leuk
Ik vind dit seizoen niet leuk. Ik ben sneller down en moe. Ik moet vechten om dingen leuk te blijven vinden en ik heb minder energie om aan een klus te beginnen. Het vervelende is dat ik veel vergeet de laatste tijd. Dingen die gezegd zijn, afspraakjes. Mijn hoofd lijkt wel een zeef! 
  
Licht als de dag
Maar ik laat me niet op mijn kop zitten door mijn winterdip. Wat heb ik voor reden om zielig te doen? God is niet van plan om ervandoor te gaan in de winter. Hij is er altijd, dat heeft hij Zelf belooft. En als ik me down voel, is Hij daarmee niet opeens verdwenen. Duisternis mag mij dan overvallen, maar mijn nacht is licht als de dag voor Hem!
Sion zegt echter: De HEERE heeft mij verlaten, de Heere heeft mij vergeten. Kan een vrouw haar zuigeling vergeten, zich niet ontfermen over het kind van haar schoot? Zelfs al zouden die het vergeten, Ik zal jou niet vergeten. Zie, ik heb je in beide handpalmen gegraveerd, je muren zijn steeds voor mij. ~ Jesaja 49:14-16


Vertrouw!
Misschien is het winterseizoen precies de goede tijd om jezelf te oefenen in vertrouwen op de God van ons leven, Die gezegd heeft dat Hij ons nooit in de steek zal laten.
, zeg ik tegen mezelf, ik kan iedere dag met God praten! Er is Iemand die me helemaal begrijpt en dat is nog wel mijn liefdevolle Vader in de hemel. Wat voel ik me kostbaar en geliefd.

42 opmerkingen:

 1. Veel sterkte! De Here zegene jou de hele winter lang! Mischien is het ook een beetje omdat je boek klaar is? Ga je een andere schrijven?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hé Annie Kate, dat heeft wel invloed, dat het boek af is. Raar hè?

   Verwijderen
 2. You are so right. We do not go through this season of darkness alone. I, too, dislike winter. It is a battle to keep my mind going in the right direction. Keeping our focus on Jesus will go a long way in helping us survive this long winter!! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks Jen, let us keep our focus on Jesus, yes. I enjoy your last photo on Insta. So cute: you son.

   Verwijderen
 3. Reacties
  1. Dank je. Ik geniet ervan dat jij wat meer schijft op dit moment. Dat helpt me de winter door.

   Verwijderen
 4. Anoniem12/03/2015

  Mooi geschreven, ik hou op zich wel erg van de winter, maar sinds dit jaar lijk ik er toch minder goed tegen te kunnen. Nog een paar weken, dan gaan we weer naar het licht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja. Maar soms valt het ook weer mee. Wat voor een warme temperaturen hebben we. Gisteren en vandaag heeft de zon geschenen. Het leek wel lente!

   Verwijderen
 5. Nee, de Here vergeet je niet, nooit niet. Maar het is ons gevoel wat maakt dat het zo lijkt. Lastig die winter dip. Maar het kan inderdaad een oefening in vertrouwen worden. En als je het dan nog niet altijd zo voelt, dan mag je het weten omdat het in de Bijbel staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. The Lord is with us always!
  I actually am beginning to appreciate the quiet of winter more nowadays. I am happiest when I don't need to go out in that cold though!
  Blessings and love~ Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik herken het Jedidja !!
  Scheepsgroet Dicky

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat dacht ik al :-) Groetjes terug van de wal.

   Verwijderen
 8. Anoniem12/04/2015

  Ik vindt het weer in de winter juist heerlijk. Maar dat het zo vroeg donker is dan weer niet.
  Sterkte hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb dat gevoel van sneller down ook...lastig en zwaar soms he!
  Sterkte!Hij is erbij!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Sterkte, Hij is altijd onze schuiplaats.
  Nog een paar weken en de dagen gaan weer lengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ken het gevoel van vroeger. Nu heb ik er gelukkig geen last meer van, maar mijn zoon wel. Mooi blogje!
  Ik ga vandaag nog even reageren op je mail, fijn dat het pakketje aangekomen is!
  Groetjes, Marijk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lastig voor je zoon ( en voor jouw als zijn moeder). Hopelijk komt er een keer in zijn leven. Dat hij zich thuis voelt bij zichzelf.

   Verwijderen
 12. Ik hou van de zomer, maar deze tijd van het jaar is ook fijn, het gezellige en knusse in je huis, probeer overal het positieve in te zien. Mooi is dat citaat: Ik heb je in mijn beide handpalmen gegraveerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het wordt altijd weer "zomer" en ieder jaargetijde heeft zijn eigen bekoring.
  Vorig jaar schreef ik daarover. De Schepper is machtiger de weerfanaten:
  20140721 Tropisch in Twente

  Onze vakantie valt altijd in juli. Binnen die periode van 3 weken garandeert dat altijd wel een week met mooi weer. Dat weten we inmiddels en Twente wordt prettig geteisterd onder tropische temperaturen. De 40e hittegolf, sinds de meting vanaf 1901, is in Twente een feit.

  Drie opeenvolgende dagen van 30º tot 34º met tropische nachten van 20º of hoger. Twente gaat puffend, steunend en zwetend door de dag.

  De hitte verstoort mijn waterhuishouding en mijn poriën worden de dampende sluizen naar buiten.
  Een voortdurende stroom van zilt zout zweet parelt op mijn voorhoofd en prikkelt ogen. De hitte doodt alle spontane energie in mij en het heetst van de dag breng ik binnenkamers door en kijk naar de Tour de France. De spanning van de sport wordt nog overtroffen door de schitterende beelden van de Franse Alpen.
  Vanuit een helikopter wordt ons een wereld getoond van hoge bergen en diepe dalen, met sterke stromende riviertjes. Als nietig mensje verdrink ik in die prachtige en indrukwekkende natuur en krijg ik, in een overmoedige bui, de neiging om mij uit die helikopter te storten, om dwarrelend dalend deel uit maken van die natuur. Dit geheel in strijd met mijn angsten, voor wie hoogtevrees al bij de dakgoot begint. En ook daar in Frankrijk is het 35º.

  In de woonkamer staat ’s avonds de temperatuur nog steeds op 27º. Gisteravond heeft het even geregend en bracht even enige verkoeling. De warmte heerst nog binnen en na een hete zwoele nacht trek ik mijn plakkend lichaam los van de matras. Ik loop naar beneden, gooi, in en zucht naar verademing, de buitendeur open.
  Ik permitteer me daarbij ongekende vakantievrijheid, breek met mijn burgerlijk fatsoen en loop, slechts in zomerse nachtkledij, louter een onderbroek, onze prachtige tuin in. Weldadige lichte verkoelende regen daalt op m’ n lijf. Met blote poten loop ik door het natte gras. Ik laat het door mij heen stromen en geniet van zomerweer in al zijn variëteiten.

  Ik realiseer mij, dat het weer een ongrijpbaar fenomeen is. Op basis van statistieken zijn er wetmatigheden ontwikkeld door weerfanaten, die ons slechts een verwachtingsvolle vooruitblik van enkele dagen gunnen. Maar meer niet. De macht van het weer ligt nog immer en vertrouwd bij de Schepper.

  Even later kijk ik naar het weerbericht om te horen wat er vandaag weer op het meteorologisch menu staat. Gisteravond grote wateroverlast in het noorden van land. Uit Duitsland nadert ons een regengebied met mogelijk onweer en grote hagelstenen. En vanmiddag…… is het allemaal weer voorbij en wordt het gewoon weer 28º. De dagen erna vertonen hetzelfde beeld. Mijn zomervakantie kan, meteorologisch gezien, niet meer kapot.
  Dank U.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor het delen! En idd de macht van het weer ligt vertrouwd bij de Schepper.

   Verwijderen
 14. Mooi stukje Jedidja... dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dag Aritha,
  ik vind de rust in deze tijd met weinig daglicht mooi. Tijdelijk ben ik in de zomertijd te actief, ik slaap te weinig, ik ben nerveus en te chaotiek. Nu ben ik evenwichtiger.

  Beste groeten
  Dieter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo is iedereen anders! Jij een heel mooie Kerst toegewenst met je gezin! Ligt er al sneeuw bij jullie in Duitsland?

   Verwijderen
 16. Ik heb er moeite mee dat het al zo vroeg donker is. Maar het schemermoment vind ik prachtig. Wanneer de zon ondergaat en het langzaam donker wordt. In deze tijd steek ik altijd kaarsjes aan en dan heerlijk naar buiten kijken en het langzaam donker zien worden. ik word daar rustig van. Maar dan de lange donkere avond vind ik veel minder. Maar gelukkig, na de kerst gaan de dagen weer lengen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt wel gelijk: van dat naar buiten tijdens de schemering wordt je rustig. Het is ook een kwestie van acceptatie, denk ik.

   Verwijderen
 17. En de winter is nog niet eens echt begonnen,
  sterkte!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt niet nee, wat was het warm vorige week! Bijzonder!

   Verwijderen
 18. I love winter. Happy 2016 and warm greetings from Montreal, Canada. You have a beautiful blog. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Thank you for the encouragement. I don't like winter either. I love the reminder that our night shines as day for Him.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. We are moving into spring here now...nearing the end of April. It is beautiful. Still some cool weather, but flowers starting to bloom and leaves coming out on the trees and bushes. God is in every season. One described winter as a season for rest. I like that! So glad we can talk to God anytime, no matter what the season!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Added thought....."God understands the darkness that we face. He is right there in it with us, 'an ever-present help in trouble.' The Lord of light is your friend in darkness. The Lord of life stands beside you in death. The Lord of hope is your companion in your despair. The Prince of Peace supports you when no peace can be found. The God of all comfort waits faithfully near you. The Source of all joy is close by when death has robbed you of joy."
  --Paul David Tripp

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.