02-10-2014

Het is een keertje op

Toen ik tegen mijn zoon zei dat het bloggen niet wilde lukken zei hij: Sja ... het is een keertje op hè? Ik moest er om glimlachen.

Maar zo voelt het wel. Dat het een een keertje op is ... 
Al de zorgen. Het verdriet over dingen, die zo tegenlopen. Het gemis. Dat geknakte liefdesbloempje van binnen. De eindeloze onzekerheid. Raak ik degenen die ik liefheb dan helemaal kwijt? Hoe moet het verder?


Hoofd opheffen
Nee, ik ben niet depressief. Niet down en ook niet zielig. Ik voel me gewoon verdrietig. Dat kan toch? Dat je bij tijden heel erg verdrietig bent zonder in een depressie te schieten? Dat je gewoon eventjes op bent? Als tegengif voor nare gevoelens ga ik (samen mijn man) af en toe een uurtje naar het bos. Diep ademhalen. Het hoofd leeg maken ... en opheffen natuurlijk, naar die grote Schepper van al dat moois om ons heen. Naar Hem bij Wie het nooit uit de hand loopt.

Verdriet en vertrouwen
Het loopt door elkaar heen bij mij. Verdriet en vertrouwen. Het ene moment maak ik huilend de deuren van mijn bovenverdieping schoon. Het andere moment schuil ik bij mijn Herder en vertel ik Hem alles. Dan lijkt het net of Hij naast me op een stoel zit en luistert. Een tekst die mij op dit moment erg aanspreekt is deze:

Roep Mij aan in de dag van benauwdheid; 
Ik zal je eruit helpen.

Wat voor dag van benauwdheid ik ook meemaak, ik wil er in ieder geval niet in mijn eentje doorheen. Daarom leg ik mijn hand in Zijn hand en roep Zijn hulp in voor elke dag die ik krijg.

Vleugels
Oké, het mag dan een keertje op zijn ... maar Hij vernieuwt mijn kracht. Ik zal opnieuw mijn vleugels uitslaan als een arend. Ik zie nog steeds vreugdeglimpjes in mijn leven. Mooie momenten, die zomaar in mijn schoot geworpen worden. Ze schitteren als diamanten tegen de donkere achtergrond van verdriet en inwendige pijn. Ik blijf ze koesteren.

Ik hou zo van de herfst. Die kleurenpracht!
Ga jij ook de natuur in om even op adem te komen?

27 opmerkingen:

 1. Hoi Jedidja,

  Pas geleden las ik dit stukje. Wil het met je delen.
  Sterkte in je verdriet. Zal voor je bidden.

  Thema is: Maak je je zorgen? Dat hoeft niet!


  ...misschien heb je zojuist een beker met zorgen aangereikt gekregen. Wat ga je daar nu mee doen? Je kunt uit een tweetal potten kiezen om die beker in leeg te gooien. Je kunt slecht nieuws in de pot met zorgen doen en de lepel eruit halen. Laat het stoven. Ga een poosje kniezen en een tijdje tobben. Het zal niet lang duren voor je een verrukkelijke pot pessimisme hebt klaargemaakt. Wat zou je denken van een ander optie? De pot met gebed. Geef het probleem aan God en zeg: Ik aanvaard Uw heerschappij. Er komt niets op mijn pad zonder dat het eerst langs U is gekomen. Roer daar nog eens een gezonde portie dankbaarheid doorheen (...) Je zorgen maken is een keuze, geen opdracht. Ga bidden. Richt je minder op de problemen die voor je liggen en meer op de overwinningen die achter je liggen. Doe wat jij moet doen, dan doet God wat Hij beloofd heeft. Hij zal je hart met zijn vrede bewaken ... een vrede die alle verstand te boven ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "... nochtans wordt onze innerlijke mens van dag tot dag vernieuwd."

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als ik dat zo lees dan denk ik: wat lijkt mij dat moeilijk. Zoveel hartzeer! Nu mijn dochter nog zo klein is, is het vooral zo ontzettend genieten. Maar het zegt natuurlijk niet dat dat altijd zo blijft. Hoe het ook zij: Hij is erbij! Dat is een troost.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Soms mag je ook gewoon verdrietig zijn, omdat je mens bent..maar weet: God ging je voor, door de diepte van het leven én de dood, Hij weet van je pijn!
  Sterkte en liefs♥

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig om te lezen hoe jij je ontlaadt en weer kunt genieten van al het moois God geschapen heeft. Blijf je hoofd opheffen. Van daar komt je hulp.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sterkte met alles en fijn dat je zoveel troost haalt uit jouw relatie met God!
  En wat de herfst betreft: ja, de herfst staat voor mij niet voor afscheid en dat soort dingen wat mensen er vaak aan verbinden. Ik raak juist betoverd door de mooie kleurtjes....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hi Jedidja, ...Being in nature makes me feel closer to the One who created it all too, and lifts the depression almost immediately.
  Blessings and love to you~ Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dankjewel mooi mens voor je openheid en eerlijkheid.
  Inderdaad wat kan het lang duren en wat kan er veel gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jouw blog is zo verrijkend om te lezen! Dank je wel. Sterkte met alles, Leg je hand in Zijn hand. gr. Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. elke dag wandel ik met de hond zo'n 2 uur. Heerlijk om je hoofd leeg te maken , heerlijk om weg te dromen, tussen door praat ik tegen Jara.
  en deze week kwam ik weer zo iets bijzonders tegen maar dat bewaar ik voor dankbare dinsdag echt een cadeautje .
  Maar het bos maar de hele natuur blijft een waar paradijs waar het goed toeven is.
  Lieve groet Albèrtje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Christ is the joy, and man is the sorrow. Christ is the heart, and man is the mind. Man is flesh. Man is gain. Man is sorrow. But working _in_ and _by_ Christ means we are wives to Christ, and being so is fun. We share the happiness. As free, we are not stuck in the nature or in the culture.

  I love the ending of your blogpost. I too will be light, knowing who affords the light. May you and your family have many joyful moments this autumn!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. I am praying for everything you talked about here. It is a wonder that we have a Savior and Friend who knows our every need and thought and yet, never throws us away or leaves us forsaken (though it may feel so for a time). May the Lord pour out His grace and peace to you for each and every day~
  God bless you and your family :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hi. Life has it's ups and downs, but God is always faithful in His faithfulness. Darkness must flee in His presence. You are doing the right thing. Walks in the world that glorifies Him and entering the beauty of the Secret Place.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. I wrote a post just recently about my depression. For the most part, I handle it....but sometimes it takes over and I just can't seem to crawl out of the dark hole. You'll never know how much your honesty is appreciated!!! Being transparent about ourselves is often the key to overcoming!!! Hang in there...you have a friend here in America who cares!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. The translation is not perfect, but I think I see what you are saying. We are of one heart, my friend! Do not change your word - JOY - is what you seek. It will come.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Oh, bij mij is het ook regelmatig een keertje op.... ik tank dan steeds weer bij op een of andere manier... vind ook mijn steun bij Hem.
  'k Heb niet zoveel tijd om de natuur in te gaan maar de natuur is immers altijd zo dichtbij me. En soms kan het tochtje om de koeien te halen me echt even opbeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. I will say a prayer for you, my friend. Hugs to you!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. You know just where to take your sadness.

  Fondly,
  Glenda

  BeantwoordenVerwijderen
 19. O, ja, je mag en kan heel verdrietig zijn. De Here Jezus kende dit ook. Maar ik merk ook bij je dat je weet waar je met je verdriet heen mag gaan en dat je kracht put uit Christus. En de natuur, het is heerlijk om daar te vertoeven. Soms zou ik wel altijd in een tent op een heel mooi plekje willen staan. Maar soms ook niet hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Mooi en verdrietig. Kijk omhoog! Blijf kijken. Hij komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Weer eens de tijd genomen om andere blogs te lezen.
  Ja ...wij gaan er ook regelmatig op uit in God's schepping.
  Ik vind het mooi dat je jouw diepste gevoelens wilt delen met anderen.
  Steeds opnieuw kom je terug bij DE Herder die jou als geen ander kent.
  Lieve groetjes, Dieneke

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoi, mijn dochter moet een boekverslag maken en koos zelf een boek uit de bieb. Ze vroeg: "mag ik even wat informatie over de schrijfster op zoeken?" Dus toen ze opnoemde wie de schrijfster was van: de dikke meiden club, zei ik, hee die 'ken' ik..
  Dus bij deze, mijn dochter vind je boek erg leuk en gaat m binnenkort in vmbo1 bespreken! groetjes, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 23. of het een keertje op is, kan ik niet beamen, soms is het wel even genoeg geweest en komt misschien dicht in de buurt van op (y), hoe vaak zweven mijn vingers boven het toetsenbord en weet ik echt niet wat ik en dan bedoel ik met ik G'd wil zeggen, wat Hij mij wil laten zeggen, 9 van de 10x gaat het toch weer bewegen en laat ik mij leiden, gelukkig stijgt het, of beter gezegd Hij, iedere keer weer boven mijn gevoel uit, anders kwam er niets meer van het bloggen voor de Heer.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Enjoy the beauty of the forest walks in the sunshine and peace, let it soak into your spirit.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. nice article...

  Obat Bius | Obat Bius Wanita | Jual Obat Bius


  thank you for the information regards success only father / mother

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Anoniem12/01/2014

  Juist de natuur helpt mij over negatieve gedachten heen.

  Als er zo veel moois te zien is moet het leven ook prachtig zijn.

  Bemoedigende groet,

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.