31-12-13

Ik maak iets nieuws

Mijn jongste zoon speelt rustig aan de grote tafel. Af en toe zoekt hij contact: 'Wat een vuurwerk buiten hè mam?'  Ik knik en glimlach naar hem. Buiten waait het flink. Af en toe schijnt  de zon. Gouden licht tussen rafelige grijze wolkenflarden. Eenendertig december vandaag.  Nog een paar uur en dan is het jaar 2013 voorbij.
 
Dankbaar
Ik voel ik me dankbaar. Omdat ik zie, dat ik stukje bij beetje dingen los durf te laten. Wat dat betreft heb ik nog steeds veel aan het boek van Billy Graham! (Ik kwam daardoor tot een totaal ander inzicht over bepaalde dingen.) Wat ben ik blij dat ik dit boek in onze bibliotheek vond! Dat ik het meenam. Ik heb het verschillende keren verlengd. En in 2014 wil ik het kopen.
 
griep
 
  
Reflectie
Ondanks alle mooie momenten en zegeningen, voelde ik me regelmatig machteloos dit jaar. En verdrietig over bepaalde dingen. Ik was gewond en gebroken. Had pijn. Maar midden in mijn misère hoorde ik Zijn stem. De stem van mijn Verlosser. En wat Hij zei, heeft ook zeggingskracht op 31 december. Eigenlijk past precies bij een dag als vandaag!
 
"Denk niet aan de dingen van vroeger,
let niet op de dingen van het verleden.
Zie, Ik maak iets nieuws. 
Nu zal het ontkiemen. Zult u dat niet weten? 
Ja, ik zal een weg aanleggen in de woestijn, 
rivieren in de wildernis."

Jesaja 43:19


Iets nieuws
Iets nieuws! Hij laat iets nieuws ontstaan. Verrassend is dat! Ik tast. Ik zoek. En ik leg mijn bevende hand op Zijn Woord. Net als Maria in de Bijbel zeg ik:  "Hier ben ik. Mij geschiedde naar Uw Woord."  Ik voel de vreugde mijn hart binnenstromen. Als een rivier in een droge wildernis. 
 

waterval
 

Frisse moed
Het liefst zou ik 2014 met frisse moed en veel power beginnen. Heel veel power ... Maar ik ben reëel. Ik weet gewoon dat ik imperfect ben. Veel power heb ik niet. Maar ondanks het imperfecte ben ik wel geliefd. En kostbaar. Net als jij!  Zijn kracht wordt in onze zwakheid volbracht.
 
Langzaam, langzaam laat ik het oude los.  
Dingen van het verleden vervagen.
2014 ...
Hij gaat mee als Helper
als Trooster
Degene die alles nieuw maakt.
Ook voor mij.
 
bloei!
 
 
God kan de liefde zelfs op de meest moeilijkste plaatsen laten opbloeien.
 Geef Hem alleen de tijd.'   ( citaat uit: thuisblijven) 
 
 
Bedankt voor het lezen van mijn blogs dit jaar.
Jullie reacties en mails
 waren stuk voor stuk  waardevol.
Omdat ik weet
 dat er achter elke reactie
 een mens schuilt: warm, levend
 en KOSTBAAR!
 
 
Gelukkig Nieuwjaar!

41 opmerkingen:

 1. Bedankt voor je openheid in al die blogjes, voor wat we door de jaren heen hebben opgebouwd, op afstand. Twee moeders, door het leven met elkaar verbonden, in geloof voor altijd aan elkaar verbonden, maar elkaar nog nooit ontmoet. Het is precies zoals je schrijft, en ik wens je van harte toe dat je dat allemaal het komend jaar gaat meemaken, en meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jij bedankt voor je mooie Blogs, Aritha.
  Ik bid je Gods rijke zegen toe voor 2014.
  Een fijne jaarwisseling toegewenst.
  Lieve groet, Rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jij bedankt voor alle berichtjes die je geschreven hebt, elk berichtje heeft zijn eigen inspiratie bron

  BeantwoordenVerwijderen
 4. A beautiful post. May God bless you and your family. Happy New Year!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit is de eerste blog die ik van je lees. Wist niet dat je een blog hebt. Maar ik vind het stukje van vandaag prachtig verwoord. :) liefs en een fijne jaarwisseling maar bovenal een Gezegend 2014 !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Jedidja, great post. Great scripture. God wants us to look forward and not behind. God bless as you move ahead into 2014 with His favour and His grace and mercy.
  Tracy

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gods rijke zegen gewenst voor 2014!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Thanks for your words of encouragement on my blog! I wish you a blessed New Year. May you have many wonderful adventures with our Lord Jesus!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Amen. Thank you for keeping up and pursuing God's will and words.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Anoniem1/01/2014

  Prachtig geschreven Jedidja!
  Ik heb altijd veel aan je schrijfsels, dankjewel daarvoor...

  Ik wens je alle goeds in dit nieuwe jaar en Gods Zegen in alles!

  Liefs, Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Lieve Jedidja
  Dankje wel voor je blogs van afgelopen jaar. Vooral het laatste half jaar.vaak ze herkenbaar maar ook zeer bemoedigend voor mij.
  Ik wens je Gods rijke zegen voor 2014.
  Marianne.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. een gezegend nieuwjaar wens ik je toe,
  En blijf luisteren naar Zijn stem,
  daar vind je rust ,als je gaan mag met Hem.
  Lieve groet Albèrtje

  BeantwoordenVerwijderen


 13. Jij ook een gezegend nieuw jaar.
  Dat de tekst uit Jesaja waar is heb ik drie jaar geleden ook ondervonden. Toen vond ik die tekst heel bemoedigend. Nu 3 jaar later ben ik moeder van 2 prachtige kinderen. God is goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtig hoe je het allemaal omschrijft. Ik vind het mooi te lezen dat een boek je zo kan raken, ik heb dat gehad met het boek van Ann Voskamp 'Duizendmaal Dank'. Ik wens je een mooi jaar toe, een mooi jaar waar in je Gods aanwezigheid zult zien en blijven ervaren. Liefs, Eveline

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat schrijf je toch mooi, gevoelig en bemoedigend!!
  Ik zie uit naar al je stukjes in 2014!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Gelukkig en gezegend nieuw jaar!
  Hij maakt iets nieuws!

  Precious Lord, take my hand
  Lead me on, let me stand
  I am tired, I am weak, I am worn
  Through the storm, through the night
  Lead me on to the light
  Take my hand precious Lord, lead me home

  een mooi 2014!
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 17. En of het nu een gelovig, een ongelovig, of een iets daar tussenin gelovig iets is....we bedoelen het op onze eigenste manier allemaal goed.
  Goed 2014!!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. DANKJEWEL voor je oprechte openheid en mooie liefdevolle woorden in 2013!
  Ja...
  HIJ zal alle dingen nieuw maken lieve JEDIDJA...
  Straks zullen alle tranen afgewist zijn.
  Wat een mooi vooruitzicht...

  En voor NU is daar ZIJN TROUWE VADERHAND die je wilt helpen,
  wilt leiden,
  wilt dragen!!!
  Ik bid je toe ZIJN KRACHT,
  ZIJN LIEFDE en ZIJN VREUGDE om verfrist en wel dit nieuwe jaar in te mogen gaan.

  DANK voor al je bemoedigende stukjes keer op keer,
  je TALENT is GROOT lieve Jedidja!!!
  Laat dat nooit roven hoor!!!

  LIEFS, Suzanne


  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtige, krachtige woorden Jedidja, om het jaar mee af te sluiten en het nieuw jaar in te luiden. Elke dag begint een nieuw jaar- elke dag een nieuw cadeau. Veel zegeningen bij elke stap die je neemt.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Heel mooi! Welke tekst is dat die je aanhaalt onder het kopje reflectie?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Jij ook een gezegend nieuwjaar toegewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hi Jedidja,
  Happy new year to you and your family. Yes, always believe that all things are possible with God. He loves us as no other does.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. "I was wounded and broken. Had pain. But in the midst of my misery, I heard His voice." - The joy of his voice that brings peace and joy beyond our daily life.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Happy New Year, Jedidja! You are precious to me and to many, I believe. And also to our Savior. He calls to us in a still small voice and loves to draw us to Himself. He loves the brokenhearted: "The righteous cry, and the LORD hears And delivers them out of all their troubles. The LORD is near to the brokenhearted And saves those who are crushed in spirit. Many are the afflictions of the righteous, But the LORD delivers him out of them all.…" Psalm 34:18

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Dag Jedidja,
  ik wens uw en uw familie ook een prettig nieuw jaar ! Voor enkele dagen heb ik eerst gezien dat Jedidja en Aritha dezelfde persoon zijn. Daarom heb ik alleen op Aritha Vermeulen's weekelijkse schrijfblog gekijken. Dat in Nederland oliebollen op Nieuwjaarsdag gebakken worden, heb ik niet gewist. In Duitsland eeten wij "Neujahrsbrezel" (dit is een beetje zo als zoet brood gebakken maar de deeg is sterker). In enkele jaaren hebben wij oliebollen op carnaval gebakken.

  Prettige dag uit het zonnige Rheinland
  Dieter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gutentag Dieter,

   Ik zou wel neujahrbrezel willen eten. Dat ken ik niet. Ja, ik ben dezelfde als Aritha. Veel mensen weten nu dat ik ook onder pseudo schrijf; waaronder jij. Ik ga je blog ook hier in de blogrol zetten omdat ik vaker hier kijk of er nieuwe blogs zijn. Groeten aan je familie.

   Verwijderen
 26. Wat een mooie post weer Jedidja. Je schrijft over Billy Graham. Dat is mijn hele leven lang een soort van idool voor mij geweest. Zestig jaar geleden kwam hij preken op een Youth for Christ bijeenkomst in een grote tent in mijn woonplaats. Ik was toen 15 jaar en ik ben dat nooit vergeten. Het heeft zo'n grote indruk op me gemaakt. Ik ben blij dat jij ook blij door hem bent geworden.
  Ik wens je een heel goed jaar .
  Lieve groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Happy, happy 2014 to you, my sweet friend. May all your dreams and ambitions and HOPEs for the new year come true!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik heb je blogje al meerdere keren gelezen, maar nog niet gereageerd. Het boek wil ik zeker gaan lezen!
  Deze tekst is het afgelopen jaar op heel bijzondere wijze op mijn pad gekomen. Ik kende de tekst eigenlijk helemaal niet, tenminste niet bewust. Mijn broer deed mee aan een orgelconcours in de Bovenkerk in Kampen, deze tekst was het thema. Toen ik nadacht over een thema voor een kralen-workshop in januari (thema: Van oud naar nieuw), bedacht ik dat ik deze tekst zou kunnen gebruiken.
  De laatste tijd was ik alleen maar aan het achterom kijken en vooruit kijken stemde mij in bepaalde opzichten moedeloos. Wat maakt het allemaal uit, zullen mijn kinderen ooit een levend geloof krijgen? Toen las ik jouw blogje en landde de tekst bij mijzelf. Dank je wel dat je dit wilde delen! Lieve groet, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 29. That was just the right scripture that I needed for today!
  This is how I feel...That the Lord is making all things new again...This is the year for His strength to shine through my weakness.
  Love you, my friend~ Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 30. You have a beautiful blog with wise and encouraging words. Thank you for visiting my blog. I wish you a Happy New Year!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Happy New Year, Aritha!

  Courage to face the New Year! That caught my eye, and that's what I need today - courage to trust and praise God as I wait to find out about my nephew's surgery...

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Een prachtig 2014 gewenst! Hij maakt alle dingen nieuw!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Lieve kanjer,
  Ik wil je voor dit nieuwe jaar veel wijsheid toe bidden.
  Veel zegen toe wensen en warmte.
  Zijn vleugels elke keer onder je wanneer je voelt dat je valt zodat hij je zal vangen.
  Zijn Vaderlijke Liefde elke keer wanneer je dat zo hard nodig hebt.
  Gezondheid, voor jou en allen die je lief zijn. Voorspoed voor de momenten van mindere tijden.
  En geluk, want gelukkig zijn is zo een fijn gevoel.
  Liefs
  Wil

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Ik wil jou ook een goed en gezegend 2014 toewensen!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Dank je wel.. voor al die bijzonder mooie, ontroerende, pure, eerlijke, bemoedigende blogs. Want middenin de soms verdrietige berichtjes, zoek en vind je je houvast, je kracht, je vreugde steeds weer in Hem.
  Dank je wel voor je echtheid!

  Ik wens je een jaar vol van de vreugde/joy van de Heere, middenin je verdriet. Hij is je kracht, ook/juist middenin zwakheid!

  Ik kijk uit naar je blogs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ps: Jesaja is zo'n bijzonder Bijbelboek, hè! De Heere heeft me er al zó vaak mee bemoedigd..

   Verwijderen
 36. Anoniem1/10/2014

  I love and appreciate your writing! Many blessings to you! Sarah

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.