18-12-2012

Zouden engelen echt zulk mooi haar hebben?

Er was eens een jongetje. Hij stond bij de kerstboom en keek ernaar. Het mooist vond hij het engelenhaar. Zouden engelen echt zulk mooi haar hebben?  Toen hij naar bed ging, draaide hij zich bij de deur nog even om en keek naar de boom.

Onze herinneringen
Wij hebben allemaal onze herinneringen. Ik vind het gezellig om  af en toe oude dingen op te halen. De kinderen zitten dan om me heen en ik zie hun nieuwsgierigheid groeien. Ze vinden vooral de herinneringen aan mijn kattenkwaad erg leuk. Maar ook de bovenstaande herinnering van mijn iemand; over dat engelenhaar. Daar moest ik echt om glimlachen ...  Verhalen verbinden verschillende generaties met elkaar. Ik geloof dat onze kinderen dol zijn op het vertellen van herinneringen en het is ook nog eens goed voor hun luistervaardigheid. Vooral in deze snelle wereld.

Alleen positieve dingen?
Ik heb gelezen dat regelmatig terughalen van herinneringen effectief blijkt te zijn bij milde depressies als je wat ouder bent. Er is zelfs een cursus voor: Therapie op verhaal komen. Zelf vertel ik eigenlijk zo min mogelijk negatieve verhalen aan de kinderen. Wel bijvoorbeeld dat mijn moeder naar een gastgezin ging. Mijn vader liet me heel lang buiten in de sneeuw spelen in die winter van 1979. Ik miste mijn moeder wel.  Maar de eenzaamheid maakte dat ik 's-avonds ging schrijven op mijn kamer. Dat was weer iets positiefs want volgens mij heb ik daardoor leren schrijven, over mijn gevoelens. Ik vertelde dit aan mijn dochter en nu zie ik op haar kamer ook allerlei dagboeken en schrijfschriften verschijnen :-)

     Stories are gifts. It is up to us to GIVE and receive them.
 
Weet jij nog dingen over Kerst, Oud en Nieuw?
Waren dat fijne dagen voor je?
Of sloeg je ze als kind liever over?
 

15 opmerkingen:

 1. Hi Jedidja,
  yes it is good to have memories and write about them. I think of the Christmas times when we used to have trimmings and a sock at the bottom of the bed that my mum and dad used to fill with fruit and sweets, and Christmas morning where we used to have presents and my dad would play Christmas carols on the piano and we would have a little nativity scene in the room to celebrate Jesus coming into the world. I also have some sad memories when my dad died when i was eleven years of age and I was in the room, but the sad memories enable me to sympathize with people who also go through sad times. "Memories are like videos or one's inner self, the good being played and replayed, the bad tucked away on the shelf."
  God bless you and your family, and have a lovely Christmas together.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh ja, heel veel jeugdherinneringen. Gelukkig allemaal leuke (misschien ben ik de minder leuke vergeten, da's een soort zelfbescherming waarschijnlijk). Ik leg graag de nadruk op de positieve dingen, dat moet ook wel, want we kunnen 10 leuke dingen horen, en 1 negatief ding... en dan onthouden we dat laatste. Raar toch? Daarom moeten positieve dingen nadruk krijgen.... overwin het kwade door het goede.
  Mooie post weer, dank je!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn herinnering aan engelenhaar is dat mijn vader het altijd met handschoenen aan aanpakte. Mijn vaste overtuiging daarbij is dat hij dat deed omdat het heilig was. Misschien ooit ingefluisterd door een plaagzieke grotere broer... Maar ik geloofde daar echt in en was heel erg gedesillusioneerd toen ik jaren later hoorde dat hij dat deed omdat er glas in zat...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem12/18/2012

  Jaaaa, dat engelenhaar vond ik ook zo mooi. Beetje sprookjesachtig :-)

  Groet,Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat bijzonder... afgelopen zondag vertelde ik mijn dochter over vroeger... en over engelenhaar, dat me dat zo fascineerde en dat dit tegenwoordig niet meer te koop is.
  Dat was dus een mooie herinnering, maar ik heb ook hele verdrietige herinneringen bij kerst, maar die vertel ik niet aan mijn kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh ja, dat engelenhaar! Het kon lelijk in je vingers snijden (vandaar waarschijnlijk die handschoenen uit de reactie van Karien), maar ik vond het ook zó mooi! Mijn ouders wilden geen kerstboom in huis, dat hoorde niet bij kerst. Maar wat genoot ik als kind van die énórme boom voor in de kerk, mijn hoofd tegen de schouder van mijn moeder staarde ik dromerig naar de ballen en slingers. Waarom die boom in de kerk wel mocht, snapte ik niet, maar ik genoot er gewoon van. (Achteraf begreep ik dat die boom niet van ons was, maar van de gemeente waar wij het kerkgebouw van huurden.) Versieringen (kerststukjes) hadden we wel, wat keek ik daar naar uit! Eén jaar sloeg mijn moeder het over en oh die teleurstelling, iedere morgen sloop ik naar beneden of het misschien toch... Die herinneringen aan kerst zijn voor mij pareltjes tussen ook helaas negatieve herinneringen (die ik nu soms met de kinderen deel, nu ze ouder worden).
  Een dagboek bijhouden was niets voor mij, ik kreeg kramp in m'n handen van het schrijven. Typen gaat mij veel beter af! :-)
  Vandaag krijg ik als het goed is het boek uit je vorige blog-post via de post (tweedehands, nieuw was het er niet meer).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. I always enjoyed Christmas as a kid. We're trying to get our own traditions going here.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Eigenlijk heb ik heel veel goede herinneringen aan vroeger. Vooral van toen ik nog heel klein was en mijn oma nog leefde. We gingen daar dan met de hele familie naar toe en mijn oma deed heel erg haar best om het gezellig te maken. Ook iets later in het gezin waar ik zelf opgroeide was en is Kerst een fijne tijd. We bezochten altijd veel zangdiensten, waren onder de indruk als de burgemeester een groot deel van het Lucas evangelie uit zijn hoofd kon opzeggen en dat soort dingen. Het 'Ere zij God' met héél veel mensen samen zingen...
  Leuk onderwerp trouwens, nu ik zo zit te typen zie ik veel dingen van vroeger voorbijkomen!
  Gelukkig is het nu ook leuk hoor met ons eigen gezinnetje, ik ben heel benieuwd hoe onze kinderen er later weer op terugkijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn oudste broer is jarig op 2e kerstdag, dus het huis zat dan altijd vol. Verder kan ik me nog een dramatische gebeurtenis herinneren. De kerstboom viel in vol ornaat 's morgens vroeg over de bank heen. Ik was nog klein, en de vallende boom staat nog steeds beeld voor beeld in mijn geheugen gegrift. Nu kan ik er wel om lachen. Er werd ook niet moeilijk over gedaan. Hij werd weer overeind gezet. De rommel werd opgeruimd, en...de lampjes deden het nog.
  Grts Irene

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nu je dit zo schrijft, herinner ik me ... grappig dat je door het lezen van een post bij een ander er bij jezelf ook weer herinneringen boven komen. Overigens kwam die kerstboom bij ons thuis er niet in. Zelf hebben we er nu wel één. Maar nog vergoeilijk ik dat met de onderbouwing dat het zo gezellig is voor de kleinkinderen. Na het lezen van je post ga ik denk ik bij de kerstboom vooral herinneringen vertellen over 'opa's jeugd'. Of zouden ze dat snel zat zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Anoniem12/19/2012

  I think you have some very good thoughts, here. Especially the the one about minimizing the telling of negative memories to your children. I agree. I did not know to do this when my kids were little and I think it influenced their ways of thinking as an adults. Bless you, thank you!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Haha het enige dat ik mij herinner is dat het engelenhaar nogal kriebels gaf. Geen wonder het is glaswol...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. I remember trimming the tree with my brother and sister, and then joining hands and singing 'Oh Christmas Tree'. Those were nice memories, but my childhood did not include very much about the Lord, so I love creating an atmosphere focused on the birth of our Savior now at Christmas time.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Your newly designed blog is beautiful!

  Merry Christmas! One of my favorite Christmas memories is of my mother making fruit cake nearly every year. I guess that's why I feel like I have to have some fruit cake every Christmas!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Engelenhaar.... dan moet ik denken aan die prikkels in mijn vingers omdat het van glaswol is gemaakt.
  Het ziet er wel prachtig uit!

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.