05-07-2012

Moet dat nou zes weken zo?

Gisteren liep ik met mijn zoon en dochter in een winkel. We waren we op zoek naar een leuk zwemshort en  mooie speelfilms voor de vakantie. Het was niet zo erg druk. Een andere mama liep zichtbaar geïrriteerd rond en trok hier en daar wat kledingstukken uit het rek terwijl ze mopperde op een klein kind, dat heel erg moe was. 'Moet dat nou zes weken zo?' snauwde ze. Het peutertje trok een pruillip.


Vanmorgen, bij het aanrecht, dacht ik er over na. Ik herken namelijk de irritatie van die mama in de winkel! Mijn kinderen hebben vakantie en denken dat ze om zeven uur al naar beneden mogen. Ik wil dat niet en word  sikkeneurig. Ik wil gewoon even me-time hebben. 


De kinderen zijn welkom in mijn huis en hart deze zes weken. Ik kijk ze niet weg en jaag ze niet naar buiten. We gaan leuke dingen doen. Maar ik heb wel een oude afspraak in ere herstelt: tot negen uur op je kamer blijven ( ze zijn acht, twaalf en veertien jaar oud)  Ze maken dan hun bed op en gaan daarna even spelen, duckies lezen, dagboek schrijven. In die tijd heb ik de ruimte om stille tijd met God te houden want ik wil me graag, geestelijk en praktisch, voorbereiden op de dag. Ik wil niet zomaar van het één in het anders stormen. Ik wil meer genieten en minderen mopperen.Hoe gaat het met jouw 'gebrek-aan-privacysyndroom'.
Is de vakantie voor jou echt 'genieten' 

18 opmerkingen:

 1. Ik herken(de)het wel. Mopperen en tijd voor mezelf missen. maar die kinderen kunnen er ook niks aan doen dat ze vakantie hebben. Wij hebben een 8 uur grens(6 en 8jaar)en dat geeft wel een bepaalde rust. Ik zat vorig jaar in een speeltuin en toen hoorde ik alleen maar moeders mopperen, en nam me toen voor om het niet meer te doen. Soms vraag ik ff 2 uurtjes oppas en dan ga ik even iets alleen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben geen kinderen, toch reageer ik, want ook volwassenen kunnen veel van je vragen... soms zeg ik nee, of ga ik gewoon een eindje fietsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook hier wordt tijd ingepland om zichzelf te vermaken..
  en voor 8.30 niemand beneden ;)
  Ik erger me ook altijd aan mopperende moeders, maar ik weet ook dat je er zelf alles aan moet doen om het niet te doen!
  Bewust worden hiervan is al een heel ding!
  een hele fijne vakantie!
  Groetjes Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn kinderen hebben over 2 weken vakantie. Ik krijg ook wel eens dat gevoel van: "Help, zes weken!!" Maar het helpt al een stuk als ze, zoals jij noemt, "welkom zijn in hart en huis." En dan nóg is het best wel een worsteling om niet geïrriteerd te raken door allerlei dingetjes die er gebeuren. Maar het is mooi dat we die worsteling opmerken! Stel je voor dat we dat helemaal niet in de gaten hadden - dan zouden we ook niet om hulp vragen. Dan zouden we onszelf verliezen in negativiteit zonder het op te merken... Arme kinderen! Nu hebben we kansen om het ten goede te keren en een lieve, blije moeder voor ze te zijn! Da's tenminste alvast míjn voornemen voor de aanstaande vakantie :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Anoniem7/05/2012

  Grappig om te lezen hoe verschillend dat in gezinnen kan zijn. Ik heb juist met onze pubers afgesproken dat zij VOOR 10 uur uit bed zijn en VOOR 22 uur naar bed. De praktijk is anders van half twaalf uit bed tot 23 uur 30 in bed. En uiteraard ben ik heus wel flexibel in de 10 uur grens, maar je moet ergens beginnen nietwaar.

  Omdat onze kids al wat groter zijn en dus veel weg zijn (kleine vakantiebaantjes/logeren en andere leuke dingen doen heb ik het gemis aan me time niet zo.

  Maar wel de frustratie als ik uit mijn werk kom halverwege de middag en de ontbijtboel staat nog op tafel en iedereen loopt nog in pyama...

  Hoe het ook zij: succes met de kids in de vakantie!

  Groeten van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Jedidja! I have the same lack of privacy issues during the holidays, except it is with my husband! Ha! He's always popping in and reading over my shoulder or getting ideas on how to keep me busy. When the boys were small, I just announced that I was going to my room and that I expected no squabbling or mischief while I was there. Generally, they were pretty good about it.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kan me voor een deel ook aansluiten bij de reactie van Marijke. De kids zijn hier al wat ouder en slapen 's morgens uit. Degene die dat niet doen gaan naar buiten of gaan werken. Toch ligt het gevaar van mopperen altijd op de loer zeker als ze, zoals hier, bijna 8 weken thuis zijn. Mijn 'stille' momenten zijn een beetje verspreid over de dag en pas ik aan aan de kids, alhoewel ze weten dat ik 's morgensvroeg altijd even niet gestoord wil worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb hier dag in dag uit een peuter en een dreumes in huis, en het zijn absuluut geen rustige dametjes, maar erg pittig. Voor mij geen vakantie hoor, maar alle dagen rennen vliegen springen en politieagentje spelen;) en weinig tijd voor mezelf. Maar realiseer me dat het fijn is om mijn kinderen nog dicht bij me te hebben;) Over een half jaar gaat onze Eva en naar school, en dan zal het wat rustiger worden. Dus dan begint een beetje mijn vakantie;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. nice post thanks for sharing this...looking for to read more of your posts...blessings out arnhem

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wat een goed idee, als je kinderen kunnen klokkijken daar zijn ze bij ons nog te klein voor.
  heel herkenbaar trouwens. Heb ook weleens last van 'mopperdagen'vooral als het heel druk is op zo'n dag!
  groetjes sarina

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mijn kinderen zijn nu de de deur uit. Ze zijn al 24, 25 en 26 jaar.Toen ze klein waren was het met de vakantie's druk, maar de eerste week en vooral de eerste dagen vond ik altijd het ergste, want dan waren ze zo zeurderig. Maar dat kwam omdat ze moesten omschakelen. Daarna ging het altijd beter, dan hadden ze hun draai gevonden. Echt privacy had ik 's morgens vroeg. Meestal stond ik om 6 uur op, ging eten en daarna naar mijn slaapkamer stille tijd houden. Maar mijn kinderen, vooral de oudste 2 zijn ook van die vroege vogels. Dus tegen hun zei ik dat ze niet voor half 8 naar beneden mochten komen. En mij niet mochten storen voor 8 uur.
  Maar vakantietijd daar heb ik altijd toch wel van genoten, ook al waren er wel momenten bij (natuurlijk)dat je ze achter het behang kan plakken. En met mijn man vakantiehouden? Die gunt mij die privacy. Hij slaapt graag wat langer, dus dat is geen probleem.
  Moeders geniet er nog van, de tijd is zo kort! Ze zijn zo groot.
  En geef ze mooie herinneringen mee!
  En die hoeven niet duur te zijn! Het zit hem altijd in de kleine dingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Grappig, net ook zoiets geblogd. Onzes regel is iets anders: half negen. Anders zijn ze bij de grens voor het negen uur is en ontploffen ze al op de kamer. Tja, dat schiet ook niet op he!
  Fijne vakantie!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn zoontje is nog niet zo oud, maar gelukkig kan hij zich al vrij goed in z'n eentje vermaken. Hij is nu ruim 2,5 jaar.

  Tijd voor jezelf is zo belangrijk. Dat je ook even je rustmoment hebt en tijd met God, zonder dat je continue wordt afgeleid door wie of wat dan ook.

  Denk dat ik later ook zo een afspraak met hem maak. Dat hij tot een bepaalde tijd op z'n kamer blijft en op die manier de dag rustig kan beginnen.

  Mooie, heldere blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind de vakantie altijd wel een uitdaging voor mijn gemoedsrust… Ik vind het belangrijk voor de kinderen om ruimte te krijgen, maar het valt niet mee om in de vakantie nog wat ruimte voor mezelf te vinden….

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Anoniem7/06/2012

  Tip voor Sarina (en eventuele andere moeders van jonge ochtendmensen die geen klok kunnen kijken):
  Doe een nachtlampje op een tijdklok in het stopcontact. Als het lampje uit is mogen ze uit bed/ spelen/ naar beneden/ naar jou/ wat je maar wilt afspreken.
  Het werkt een beetje als een wekker, maar ze worden er niet wakker van als ze per ongeluk een keer uitslapen.

  Succes, WG

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mit Kindern gibt es nie Ruhe für die Mutter, deshalb ist ein Zimmer nur für die Mamma gut, wenn man es hat.
  Ein schönes Wochenende Jedidja, liebe Grüße Ulrike

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik moet toch vroeg op, dus richtlijnen voor uit bed komen hou ik niet aan. Wel een maximum tijdstip, zoals Marijke. Waarbij ik rekening hou met het feit of er de vorige dag veel gewerkt is...
  Ik moet ook alert zijn op het mopperen, er wordt soms ook veel van je gevraagd. Het is goed om tijd vrij te maken voor de kinderen, maar ze moeten ook leren dat ze niet altijd alle aandacht hoeven te hebben. Dus me-time: ja dat heb ik ook weleens nodig!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mooi, eerlijk blog. Ondanks alles ;-) erken je de zegen van kinderen. En dat is een Zegen op zich!
  Ik wàs stiefvader, voor 3 kinderen. Kan je zeggen: Meer dan ooit mis ik de schoolvakantie's... Wens je een fijne tijd samen!

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.