26-06-2012

Over het omgaan met moedeloze gedachtes

Terwijl ik nadenk over wat zich afgespeeld heeft in mijn verleden wordt ik overvallen door  moedeloze gedachten. Als ik nou maar dit .... Als ik nou maar dat gedaan. Gefrustreerd voel ik me want sommige gebeurtenissen in mijn leven zijn moeilijk te begrijpen. Ze roepen lastige emoties op, die flink deprimerend zijn.Vanaf april ben ik echter in het boek God liefhebben met je verstand aan het lezen. Dit boek is voor mij een echte eyeopener en tijdens het lezen lijkt het als er een coach met me meeloopt. Elizabeth George schrijft: 'Ga je gang. Kijk terug naar je verleden maar vergeet niet je op Gods trouw te concentreren. Als je toegeeft aan 'had ik maar' gedachten, verzuim je de rol van God in je verleden te erkennen. Je negeert het feit dat God ook toen bij je was. Hij was er toen, net zoals Hij er nu is en morgen zal zijn.

Nevertheless I am continually with You;
You hold me by my right hand.
You will guide me with Your counsel,
And afterward receive me to glory.

Wat vind ik dit moeilijk. Tegelijk weet ik dat het waar is! Gevoelens van spijt werken verlammend. Moedeloze gedachten brengen wanhoop en dat is niet wat God wil. Waarom zou ik me dan willen veroordelen tot een leven van spijt en moedeloosheid? God zegt in de bijbel dat alle dingen zullen meewerken ten goede.Veel gebeurtenissen uit mijn verleden worden door Hem omgevormd en werken mee ten goede. Dat is wat ik ervaar. Ik raak  ervan overtuigd dat Hij al de details van mijn leven kent. Steeds was Hij erbij. Hij is niet alleen de God van mijn Toekomst maar ook de God van mijn Verleden.


En daarom, in plaats van te piekeren wil ik vandaag God danken voor Zijn aanwezigheid. Juist in de moeilijke periodes van mijn leven.

23 opmerkingen:

 1. Wat een geweldig boek is dat wat je noemt. Elizabeth George kan zo bemoedigend schrijven. Een aanrader dit boek...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vrouw of man.., mooi eerlijk herkenbaar blog.
  We beseffen vaak niet dat vandaag morgen alweer gisteren zijn zal.
  Het is denk ik goed om al het mooie uit het verleden in te wikkelen in een goud papiertje. En het negatieve aan God te geven.. Dat is veel makkelijker gezegd dan gedaan, maar Gods opdracht, meen ik. Alleen dan kunnen we in dankbaarheid verder gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Jedidya
  My favorite saying is: The darker the night is, the closer the dawn is approaching. When I am in a hard time, I try to say it to myself.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. A very encouraging post, Jedidja. Thank you.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik heb er ook wel es last van dat het verleden opspeelt. Wat fijn dat we alles bij Hem mogen brengen en er bij Hem geen achterom kijken meer bij is. Hij KOESTERT gedachten van hoop over je!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. erg mooi beschreven en wat mooi dat je dat kunt zeggen,dat je hem kunt danken voor zijn aanwezigheid

  BeantwoordenVerwijderen
 7. I think it is a very common struggle. I know I have to make myself take those thoughts captive and not let them rule my heart, which is what they want to do! I love Elizabeth George. I have read several of her books. All excellent.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hi Jedidja,

  So glad that we are not alone, even in our thought life~ The Lord holds our hand along the way.
  ~God Bless~ Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hi Jedidja! I think we all have regrets, it is only human. Once heard a preacher say that we need to learn to be like Christ with ourselves. That is when He forgives, it is over, He doesn't give it another thought. We need to be as forgiving of ourselves.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. PS: Thank you for the comment. It was nice to know I was missed!

  Love
  Jane

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja, Jedidja, God zegt inderdaad in de Bijbel, dat alle dingen meewerken ten goede, maar dat zie je meestal niet, als je er in zit. Soms moet je ook eerst echt dingen eerst gaan verwerken, wil je zo ver komen, dat je dit kan beamen. En dan mag je zien, dat God je stap voor stap geleid heeft. Ook al kun je met vragen blijven zitten.Je weet dat Hij er is en voor je zorgt en weet dat het niet is, om je te plagen, maar omdat Hij je liefheeft.
  Sterkte

  BeantwoordenVerwijderen
 12. I am sad for your thoughts today. Praying God's peace for you!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Uit dit stukje blijkt dat God ook echt een Heelmeester is.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een mooi stukje, Jedidja! En wat heerlijk dat we zo'n betrouwbare God hebben! Dat boek gaat op m'n leeslijstje.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. I love to look back and think about how God was, and is, there in every situation. Times that were so hard and God was so faithful!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. We ontkomen er soms niet aan om achterom te kijken, maar daar kunnen we niets meer veranderen... de bijbel roept niet voor niets op om vooruit te kijken tijdens het rennen van de race en onze ogen op de finish gericht te houden (niet op het startpunt) :)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Mooi stukje! Ik dacht aan deze tekst: “Denk niet aan wat vroeger gebeurde en let niet op wat oudtijds is geschied; zie, Ik maak iets nieuws, nu zal het uitspruiten zult gij er geen acht op slaan? Ja, ik zal een weg in de woestijn maken, rivieren in de wildernis.” Jes. 43:18,19.

  We mogen Gods vergeving omarmen, en de grote aanklager (Leugenaar, is zijn naam!) keer op keer afwijzen. Daar is gelóóf voor nodig, geloof in Zijn vergeving en genade. In dát geloof is elke negatieve gedachte die ons wordt ingefluisterd een mogelijkheid tot overwinning!
  Dank je voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Het is makkelijker je in het verleden te verliezen dan het verleden te laten verliezen...het blijft een terugkerend proces om daartegen in te (mogen) gaan en je niet te laten inhalen door moedeloosheid...sterkte in alles!

  Groetjes, Corine

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een bemoediging uit het boek! Steeds inzoomen op Gods trouwe zorg, maar soms is dat pas later te zien.....

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Very good post. Thankyou for sharing your thoughts. Who wrote the poem about God holding our hand? Could I use that on my own blog?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Anoniem6/12/2013

  Wat een mooi stukje.

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.