13-07-11

Wil jij ook een dropje?

Als ik dat vraag komen mijn kinderen op mij afgerend. Drop! Daar zijn ze dol op en dat hebben ze vast van mij. Soms vraag ik me af wat drop zo lekker maakt. Vooral omdat ik weet dat de salmiaksmaak van drop in andere landen niet als delecious wordt ervaren. Dubbelzoute drop schijnt men echt smerig te vinden!

Wil jij een lekker dropje?

Drop is een typisch Europees snoepje, dat wordt gemaakt van het wortelsap van de zoethoutplant. Na het koken  van deze wortels ontstaat er een dikke zoethoutpap die in bakken word gegoten en gedroogd. Deze dropblokken worden naar verschillende fabrieken gestuurd. Er worden allerlei ingrediĆ«nten toegevoegd om de drop te maken die wij kunnen: suiker, zout, aroma, anijsolie, laurier of menthol. Vroeger bond men de drop met Arabisch gom tegenwoordig met zetmeel of iets dergelijks. Toch wordt Arabische gom in kwaliteitsdrop nog steeds gebruikt.

zoethoutstruik

blokdrop - nog vies van smaak

Je hebt heel veel soorten drop. Welke ik de lekkerste vind? Oldtimer drop zoals: Zoute Hindeloopertjes, Sneeker Zoethoudertjes, Oudhollandsche Eksterdrop, Volzoete Scheepsknopen, Originele Stoofpeertjesdrop, Zwart-Wit Salmiakklinkers, Zachtzoete Anijsegeltjes Drop ...

Tip
Al deze info vond ik op het Internet. http://nl.wikipedia.org/wiki/Drop en http://www.scholieren.com/werkstukken/12950  Het zorgde voor een leuke tijdsvulling op deze regenachtige dag! De kinderen vinden het leuk om te lezen waar drop vandaan komt, hoe het wordt gemaakt! En toen ik plaatjes zocht voor m'n blog kwam ik een heel grappige foto tegen, die ik hier plaats. Wij gaan het proberen. Jullie ook? Hollandse kaas gecomineerd met een Hollands dropje en een Hollands vlaggetje. Hollandser kan het bijna niet.

mwah, vind ik dit wel lekker?

5 opmerkingen:

 1. Ja ik ben ook gek op dropjes.
  Eigenlijk moet ik ze niet in huis halen.
  De bus is nu weer leeg en als ik verstandig ben blijft hij leeg.

  Maar ja ik ben niet altijd verstandig en een dropje is niet zo erg, maar handjes vol wel.

  En wat betreft je laatste foto. Het lijkt mij niet een lekkere combinatie ik eet ze liever afzonderlijk.

  succes met alles
  Groetjes Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Via Spil van het Gezin ben ik hier beland...wat ziet je blog er mooi en verzorgd uit, 'k ga vaker langskomen!
  Groetjes, Corine

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk dat je volger bent geworden, welkom!

  En wat drop betreft: daar geef ik nu helemaal niet om. Doe mij maar liever een flink stuk pure chocola :-) Of kaas natuurlijk...

  Wel een leuk idee om met je kinderen zoiets uit te zoeken!

  Groetjes Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben niet zo'n dropfan, maar als je er eenmaal aan begint, blijf je eten tot de zak leeg is. Al sla ik de drop met kaas maar over als je het niet erg vind.
  Groetjes,
  Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Grappig dat ik nu hier uitkom... ik zocht plaatjes van drop en pepermunt op het weeweewee. Ik vind engelse drop heerlijk! Ook centdrop is lekker. Pepermunt is ook zo Hollands volgens mij. Een leuke herinnering aan mijn jeugd: als ik met opa en oma naar de kerk ging, kregen we altijd een zout dropje en een pepermuntje. Allebei tegelijk in je mond: heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.