29-11-13

Grauw is de winter ... maar het licht schijnt!

Het benauwt me. Zo donker als het is 's-morgens vroeg. Ik trek de gordijnen open maar er is geen spoortje licht te zien. Grauw is de winter. Grijs zijn de dagen. Mijn energie is nog niet helemaal terug.


Het beklemt me dat het om half vijf in de middag al weer donker is! Ik snak naar licht! Gelukkig heb ik twee jaar geleden een lichtenergielamp van iemand gekregen. Effectief voor mijn winterblues. Iedere morgen zet ik hem een half uur aan. Zoals op de bovenste foto. Ik doe dan gelijk Bijbelstudie en ik bid. Of het helpt? Ja. Ik voel dat ik beter tegen het donker kan. Ook overzie ik de dingen, zonder overal een probleem van te maken. Ik geniet weer van de kleine dingen (die doen er toch toe ?) En vanmorgen zag ik opeens de kleine lettertjes op mijn Litebook.
 
 "The light you need ... every day!"
 
 
Dat is zo!  Ik heb mijn lamp elke dag nodig. En ik maakte in mijn hoofd direct de vertaalslag. The Light you need ... Dat andere Licht! Jezus Christus. Hij is voor mij als een heldere zonnestraal.  Veel mooier dan het blauwe licht van mijn daglichtlamp. Hij verlicht mijn onzekere, donkere wereld. Hij maakt dat ik mijn gezicht vol vreugde ophef. Mijn lasten voelen lichter als ik Hem om me heen ervaar. Zijn licht troost me, verwarmt me. The Light you need ... every day. Hij ontsteekt in mij de vlam van de Opstanding. Wat nu dood lijkt, zal opnieuw leven!  Net als buiten in de natuur. Straks zal alles weer bloeien. Stil maar, wacht maar ...
 
Ik hou zo van het licht. Jij ook? 
 
 
 
Kan jij goed tegen het donkere seizoen?
 

43 opmerkingen:

 1. Ik heb er pas een blogje over geschreven dat ik het wel gezellig vind, waar jij ook op reageerde. Nu moet ik wel zeggen dat ik er op grijze dagen wel moeite mee heb als de kinderen op school zijn en manlief naar zijn werk is en ik dus alleen thuis ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De donkere dagen doen mij inderdaad altijd denken aan dat Licht! Mooi geschreven weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hou ook niet van die donkere dagen! Zoals nu is het pas 15 u en ik moet hier in huis al
  licht maken....
  fijn dat je je wat beter voelt met die lamp en je gebed!
  heel veel liefs en fijne dag

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bah, grijze dagen zijn niets voor mij. Ik betrap mezelf ook ieder jaar weer op een winterdip.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind er ook niets aan, je zit maar binnen..probeer er wel het beste van te maken de laatste jaren. Met kaarsjes, warme choco, boeken, dekens en andere troostdingen. Dat helpt enorm. En ook maar leren genieten van deze periode van rust en slapen en stilstaan..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En de winter moet nog beginnen... brrrr. Tijd voor sneeuw en kaarsjes, die maken de winter toch aangenaam! Ieder jaargetijde zijn charme...
  Hoe dan ook, zonder duisternis zal het licht ons misschien niet eens opvallen. Thy Word...
  Ja, ik hou ook van het Licht. Dank voor de bemoediging.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik houd van warm weer, net als in New Mexico was echt een verademing, warm en droog heerlijk. Ik denk dat mensen allemaal wel van het licht houden waarom hebben veel mensen anders kaarsen aan etc. Vele hebben een kerstboom met Kerst. Onbewust weten mensen dat het toch het feest van Het Licht is. Ik houd zeker niet van Donker.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beautiful ecouragement about the light. I really dont like darkness, but because of many things to do, days go by without me noticing much the darkness. That is my cure for darkness. Like you, seeking light from the source and making my self busy in my everyday life:)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. I've heard it said to take it one step at a time with the bit of light you have, so I suppose this would apply in this case too. So thankful that the light shines and helps keep you going.

  Thanks so much for stopping by my blog and commenting. It's nice to meet you. Have a wonderful weekend! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi!

  Bij mij heeft de houtkachel een beetje hetzelfde effect. De stralende wamte in combinatie met de gezellige vlammen geven -wanneer ik ervoor zit- even het gevoel alsof ik in de zon lig.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik hou wel van de winter eigenlijk. Zeker als er sneeuw ligt. 's Avonds gezellig donker buiten ...maar regen, grauw enzo vind ik echt niet leuk. En binnen heb ik wel snel het licht aan want donker binnen vind ik niks....

  Mooi geschreven hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik hou eerlijk gezegd wel van deze tijd, al is het momenteel wel erg grauw... Toch komt er een maand vol sfeer aan en mogen we natuurlijk denken aan de geboorte van ons Light of the world! gr. Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hert verschilt per dag, vandaag grauw, koud en regen nou dan zie ik liever de zon, maar ook de donkere dagen voor kerst kunnen zo echt hartverwarmend zijn.
  en lichtjes geven gezelligheid en dan nu.............. op weg naar het Licht van kerst.
  Lieve groet Albèrtje

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik denk wel dat ik reageer op erg weinig zonlicht maar toch voel ik niet somber ofzo als het donker wordt. Of nog is 's morgens. Wel als het de hele dag waaierig en donker en guur koud en nat is. Ik vind het heerlijk om bij kaarslicht zo wat te mijmeren enzo...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik kan er ook slecht tegen. Zoek ook mijn troostdingetjes zoals geurkaarsen, muziek, een plaid....Ik probeer ook iedere dag naar buiten te gaan, wat voor weer het ook is. Meestal knap ik daar wel van op, maar het mag van mij gauw weer zomer worden! Groet van Kaatje

  BeantwoordenVerwijderen
 16. bedankt voor je reactie op mijn blog, nee ik hou helemaal niet van de donkere dagen vooral jan en feb vind ik heel lang duren en lastig! kben meer een voorjaar en zomermens geloof ik! mooi stukje heb je geschreven
  groetjes sarina

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wij hebben sinds kort een afstandbedieninkje in de la van de 'salon'tafel. je drukt op twee knopjes en er gaan een paar lampen aan - want als ik ergens niet van houd, is het in het halfdonker zitten. Het toppunt van sfeerloosheid. Maar ook als je een grauwe dag hebt, dan mogen die lampen op schemerstand al midden op de dag aan hoor ...
  Zorgen voor licht, belangrijk.. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. I used to have a day lamp but the bulb was broken when I bought it so I took it back and did not get another one. I move into my bedroom in the winter where the large windows face south and it is always bright...the rest of our house is very dark being in the woods...I love what your lamp said...and I immediately thought of Jesus too!
  Blessings and love~ Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 19. nee ik hou helemaal niet van deze tijd,ik hou heel erg van het voorjaar en de zomer,lekker lang licht ,lekker de deur los en dan de kindjes fijn buiten spelen,nee deze tijd word ik zelf heel somber van,s,morgen gaan de pubers met donker de deur uit en komen met donker weer terug dat is echt niet fijn.

  fijn weekend
  liefs yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Anoniem11/30/2013

  My husband needs light too! He loves the Spring and Summer months. I prefer the colder months but my body needs light (low on Vit D). As I look at the clock, it is 7am and dark outside and yes by 5pm it's dark -- I've always loved burning candles in the winter time... maybe this is why. The light!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dear Jedidja
  South Africa is called the land of sunshine and I was really amazed when my husband told me the other day how short the European days are in the winter. But the darker our world is on the outside, the closer we draw to the Eternal Light of Jesus.
  Blessings XX
  Mia

  BeantwoordenVerwijderen
 22. En dat Licht, Jezus, geeft kleur aan ons leven! Ik hou wel van de winter, maar dat komt omdat ik dan kaarsen en lichtjes aan kan doen. Ik ben er ook zo-eentje die alle ramen open doet om maar zoveel mogelijk licht naar binnen te laten komen. Zoals een wachter op het morgenlicht! (psalm 130)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik kan je het tijdschrift zeker aanraden, zeker nu in deze tijd. Knus, gezellig en met stukjes om over na te denken, en voor jezelf in te vullen. Een mooi christelijk blad!
  Groetjes, fijn weekend.
  Geniet van de knusheid, laat je niet afleiden...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor het snelle antwoord :-)

   Verwijderen
 24. Ik vind het niet zo erg, heb dit jaar gewoon een groot verlangen om naar kerst toe te werken en als Zijn licht in mijn hart schijnt, dan doet het donker er ook niet meer zo toe, alleen in die zin dat het licht nóg meer opvalt! Joy to the world... daar denk ik steeds aan! Niet alleen omdat Jezus is gekomen, maar omdat Hij ook nog gáát komen!! Zegen, groet, liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Anoniem12/01/2013

  Bedankt voor je berichtje!
  Wat heb je weer een mooie post geschreven.
  Ik vind deze dagen ook wel wat hebben.
  Gezellig op de bank, kaarsjes aan, warme chocomel of glaasje wijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik hou ook van het licht, Het licht van de zon van de dag het licht wat straalt en alles anders er uit laat zien.
  Ik hou ook van het stralende licht wat Jezus voor me is. Ik hou van Hem.
  Mooie blog meis.
  Knuffie

  BeantwoordenVerwijderen
 27. De donkere dagen, ik kan er ook niet goed tegen. Heb beslist ook minder energie. In Januari gaan de dagen weer lengen, ik kijk er als altijd naar uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. tja ik houd ook niet van die donkere dagen, zelfs niet als iedereen zegt dat kaarsjes zo gezellig zijn. Maar ik vind het wel tof dat je die lettertjes in eens zag op je lamp! Zo is het maar net. Gods licht heb je iedere dag nodig. Mooi dat je dat zo schrijft.
  nog even terugkomend op het gebruiken van jouw naam in mijn 'donkere blog', ik wilde je niet kwetsen of beledigen. het spijt me als ik dat op één of andere manier wel heb gedaan. Ik neem je niets kwalijk, het gevoel overviel me toen zo heftig, dat ik het gelijk weer van me af wilde schrijven. Ik hoop dat het goed met je gaat en blijft gaan..

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat fijn dat je baat hebt bij de lamp! Nee, ik heb geen last meer van het donkere seizoen. Ik geniet er eigenlijk wel van. Ik ben dan veel meer binnen en sluit de drukke buitenwereld buiten.
  Vroeger had ik er wel heel erg last van, ik was als kind veel depressief en in de winter was dat erger. Ik denk dat dat meer met mijn huiselijke omstandigheden te maken had, dan met het seizoen. Niet dat ik slechte ouders had, beslist niet. Maar zij gaven nauwelijks positieve bevestiging (hebben dat zelf ook niet gehad denk ik) en ik voelde mij erg verantwoordelijk voor de gezondheid van mijn moeder.
  Wat mooi he, het licht van Jezus. Wij hadden zo'n prachtige dienst vanmorgen, de eerste advents-zondag!
  Ik hoop dat je je energie snel weer helemaal terug krijgt!
  Lieve groet, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik kan gelukkig goed tegen de donkere dagen. Goede adventstijd toegewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ik zal blij zijn als het weer januari is en de dagen weer langer gaan worden.
  Ik heb niets met de kerstgekte.
  Maar wel met het "vleesgeworden Woord"

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Mooi, dan zit je daar met je lichtje bij het Licht.
  Lastig, als je in Nederland woont, en er elk jaar weer van die donkere weken zijn. Ik ben blij voor je dat het met de lamp beter gaat, dat je weer vd kleine dingetjes kunt genieten. Dat is echt een geschenk, een zegen.
  Misschien zijn vitamine-D-pilletjes erbij ook zo gek nog niet. Je kunt de vit d in je lichaam (schijnt) niet aanvullen met voedsel, alleen met daglicht of, als dat nogal ontbreekt, 'n pilletje.
  Ik heb er verder he-le-maal geen verstand van hoor, maar moest er even aan denken bij dit berichtje. Zelf heb ik 's winters vaak minder energie, terwijl ik 's zomers heerlijk veel energie heb. Dus ik ben -na erover lezen- het deze winter maar eens gaan proberen. Een pot bij 'de Tuinen'.

  'n Goeie week weer toegewenst. Liefs,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Weet je wat mij zo lekker lijkt? Onder de zonnebank in de winter. Lekker dat gevoel alsof de warme zon op je huid schijnt, terwijl het buiten wintert. Mmm.
   Maar ja, niet echt goed voor je huid hè..

   Verwijderen
 33. Anoniem12/03/2013

  Herkenbaar,dat donkere hou ik ook niet van. En ik moet er vaak op uit vergaderingen van de kerk, bijbelschool, groeigroep...enzovoort. En dat vind ik echt drie keer niks om dan door de donkerte te moeten gaan.Gelukkig maakt het samenzijn met medechristenen dan weer veel goed, zó fijn om met elkaar te praten over het geloof/ het Licht!
  Wat het weer betreft hou ik dan weer wél van de winter. Maar ik zal toch blij zijn als de dagen gaan lengen. En ach, zo ontzettend lang duurt het nou ook weer niet.Voor je het weet is het alweer zomer ;-)

  Liefs, Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Kaarsjes, houtkacheltje, muziekje...Ja hoor, ik kan werkelijk heel goed tegen de 'donkere dagen' ..

  Warme, knusse dagen gewenst,

  Sebo
  www.sebohilberts.nl.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. HI Jedidja,

  Thank you for visiting Scattering the Stones :)
  Oh yes, how I need the Light of the World. I cannot live without Him. So thankful for His everlasting love in the darkness.
  God bless

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Awwwwh, my sweet Dutch blogger friend, Yes, how we need the light of Jesus! ...And His light shines brightly through your posts!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Such an encouragement! We are starting grey winter here as well. I find myself dreading the season - last winter seemed much more discouraging than those of the past. Thank you for the reminder to look to the LIGHT!

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Licht?!
  Ik snap naar beide L(l)ichten die jij beschrijft.
  Ik verafschuw het donkere seizoen, maar weet... er komt weer lente. Duurt alleen nog wel even. We moeten doorbijten...

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Anoniem12/06/2013

  Do you know that there is a disorder - in English we call it seasonal affective disorder - which means that people who have it are light sensitive,and when they don't get enough light they are depressed.
  sounds like you have touch of that, so you are on the right track - you need the light:)

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Yes, I see others have mentioned SAD. this disorder is experienced by my brother, too. I must research this light you have, BUT we already have THE LIGHT of the world and He has overcome the world! Praise God! Hugs to you, Jedidja! May the grace and peace of our Lord and Savior be full upon you!

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Ook hier is er veel last van de duisternis, van buiten waar de bomen kaal zijn, waar de mensen niet vrolijk kijken als het regent of hagelt.

  Nee laat de lente maar gouw komen :)

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.