31-01-12

Naar de keuken lopen om ...

Soms staan er zoveel moedbenemende dingen op mijn programma, dat ik geen zin in de week heb. Ik houd niet van telefoneren met onbekenden. En ik het niet leuk om afspraken te maken met medische diensten. Het klinkt heel kinderachtig maar daar baal ik van. Toch moet ik twee van zulke gesprekken aangaan omdat ik in de molen zit van onderzoek en diagnostiek wat betreft mijn eigen ADD problematiek. (Voorzover ik dat als problematiek ervaar.)


Ook staat er deze week een gesprek op het programma op de school van één van mijn kinderen. Daar zie ik als een berg tegenop want confrontaties geven me de bibbers. Toch ik ga vanmiddag een gesprek voeren waarbij ik mijn gezicht moet laten zien omdat het mijn kind aangaat. Ik voel me zo onzeker. Ook al heeft mijn man veel vertrouwen in me en prijst hij me de lucht in, diep in mijn hart ben ik maar een klein mensje.
Snappen jullie dat. Zo'n scala aan gevoelens? Gisteren besprong me de paniek. Help! Hoe krijg ik het op een rijtje. Het enige dat me er door heen helpt is mijn innerlijk te richten op iets anders.

*Ik kijk nu bijvoorbeeld naar buiten en zie zo'n prachtige wereld. Een dun laagje sneeuw en de morgenzon, die opkomt als een oranje bol en met haar stralen het winterlandschap in een gouden gloed zet.


*Ik denk even heel bewust aan de grote kans dat de kinderen deze week kunnen schaatsen op natuurijs.


Hoe ik verder omga met deze stress? Ik loop af en toe bewust naar de keuken. Niet om chocola te eten. ( ook wel ) Maar in de keuken, boven de wasbakken, heb ik een plank. Daarop staan vier  kommen, rood met witte stippen. Tegen één van die kommen zet ik altijd het kaartje met mijn tekst van de week. Die van nu staat er trouwens al twee weken omdat deze tekst voor mij zo krachtig en betekenisvol is. Het is een passage uit de Old Dutch Statenvertaling van het boek Jesaja:

Ik ben de Heere,
Uw God, ...
Die u leidt op de
weg, die gij gaan moet.

Als ik opnieuw verrast wordt door vervelende gedachten ( hersenstorm) lees ik deze tekst in de keuken. En zeg er Amen op. God is bij me. Hij zal me helpen met alles wat ik moeilijk vind. Zo vind ik rust in Hem.
Dit leven brengt me heel veel mooie dingen. Ik richt me daar de laatste tijd ook echt op. Maar ondertussen verlies ik de realiteit niet uit het oog. Dit leven brengt ook moeite met zich mee, gebroken harten soms, gezondheidsproblemen.


Ik neem me voor om mijn problemen en zorgjes bij elkaar te rapen en ze in een doos te stoppen. Het deksel doe ik stevig dicht en deze denkbeeldige doos leg ik in de handen van Jezus. Daar wil ik het laten. En leven in het besef dat hij zorgt. Elke dag opnieuw.

Plaatjes van het www

18 opmerkingen:

 1. O,zo herkenbaar.
  Maar samen God kunnen we het aan.

  Liefs Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ook zo'n hekel aan telefoontjes plegen, probeer dat altijd uit de weg te gaan, heb ook geen mobiel :)
  Maar ja, het Woord he, dat geeft altijd kracht. Mooie post van je...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. echt heel herkenbaar, mij zit het gisteren en vandaag ook niet mee, ik ben zooo moe ik kan geen zin en gang krijgen om iets te doen, toch vandaag weer 2 kastjes schoongemaakt en gisteren ook 1 mijn doel is alle kastjes van de keuken deze week schoon te maken en als ik zo door ga lukt mij dat,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi, Jedidja,
  Yes,I sometimes face the hard time. In that time, I try to imagine when I feel relieved it is over. Please imagine you feel relieved. Take it easy.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat zijn spannende tijden! Fijn dat je toch steun vindt in die tekst. Ik wens je veel succes met de gesprekken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Soms kun je dingen waar je tegenop ziet maar zo snel mogelijk doen, dat heb je het maar gedaan. Maar ja, dat lukt niet altijd. Mooi dat je schrijft dat je rust vindt in Hem! Sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. I love that passage in Isaiah.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. I can relate to this Jedidja! I have a son that has a learning disability, so had to sit through many of those meetings. I just tucked it away and didn't think about it until the day of. Burying my head in the sand, I suppose. To tell the truth, when faced with things I don't like to do (like go to the doctor0, I allow myself a few minutes pity party, then stiffen my back and just get it on with. God is always with us, as your verse reminds us, so really such worries are folly anyway!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Neerleggen bij Jezus, ja dat is het beste wat je doen kan. Maar zvaak ook zo moeilijk he.
  Jouw weektekst hangt hier ook in de keuken, iets anders, uit psalm 32:8, onze trouwttekst:
  Ik zal u onderwijzen en u leren de weg die gij gaan zult, Ik zal raad geven, Mijn oog zal op u zijn! Blijven lezen maar he!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik heb je gemaild...
  Sterkte, en je gaat niet alleen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Veel stertke! Mooi verwoord om je zorgen zo samen met Hem te doen.
  Ik herken veel van de onzekerheid en angsten, sterkte hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat vind ik dit een bijzondere blog! Ik herken zoveel van mijzelf. Zit ook in een zelfde onderzoek; heb net zo'n beetje de eerste formulieren ingevuld.
  Ik herken veel in jouw doen en laten wat je beschrijft, van mezelf.
  En die schoolproblemen; pff... wat een gevecht soms he?! We hebben er net wat van achter de rug; of nouja, achter de rug...dat hopen we dan maar...

  Heb je zin om ff door te borduren via de mail? Het lijkt me dat we elkaar begrijpen..
  Als je er zin in hebt, misschien helpt het ons???...

  Heel veel sterkte en super bedankt voor deze blog!!!

  Christien

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Anoniem2/02/2012

  I'm usually not thrilled when I have to deal with medical doctors either. I always feel that they have more knowledge than I do, and also, I don't like to "bug" them with my questions, which I feel are "too silly."

  Also, I will keep you and your son in prayer. I don't have a son, but I am sure it is very upsetting to you to have to deal with doctors and school teachers regarding the things he must face. I pray that God will continue to strengthen you and give you confidence.

  I like the passage from Isaiah. You are smart to keep this little card in your kitchen to remind you that the Lord will give you strength.

  Blessings to you,

  -M. Wildflower

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik snap precies wat jij bedoel hoor Jedidja!
  Al de dingen die je noemt zijn eender in mijn beleving en dan heb ik er ook nog eens bij dat ik een eind rijden met de auto niet zie zitten. En dan vaar ik nog wel, zodat ik veel dingen moet laten schieten. Maar..............zei mijn wijze paatje als je telt wat je overhoud is het nog veel en eigenlijk..............alles!

  BeantwoordenVerwijderen

 15. schöner Blog :)
  schau doch auch mal auf Meinem vorbei.

  und kurze Frage: Wie gefällt dir speziell mein jüngst gepostetes Foto?
  xoxo
  wieczorama Fotoblog

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ja, dat zijn altijd vervelende momenten, hè. Ik zou er ook tegenop zien. Ik ben ook absoluut geen beller. Maar soms moet je. Zo moest ik vanmorgen de dokter bellen voor mezelf, nou, daar zie ik dan echt tegenop. Wat heerlijk dat we dan mogen vertrouwen op God! Hij zorgt voor ons. Gisteren is voorbij, morgen komt nog, maar vandaag helpt de Heere. Deze spreuk geeft mij altijd weer moed!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Beste Jedija,

  misschien help je een beetje het Keulsche Grondwet. Wij komen uit het Westen van Duitsland - wij hebben humeur, wij lachen graag, een wij neemen niets te ernstig. Achter je bent losjes, je bekijk all de dingen heel anders. Het Keulsche Grondwet heb ik op een van mijn laatste blogs beschrijven ....

  Groeten uit Duitsland
  Dieter

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dat probeer ik ook altijd te doen, het neer te leggen bij Hem.
  Veel sterkte, ik denk aan je!
  Liefs,
  Lisette

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.