12-07-2013

HIJ DENKT AAN MIJ

''Niet daarheen!'' riepen mijn man en ik tegelijk.  Maar onze zoon rende door. Het rood witte lint was stuk, dus zag hij de scheidingslijn niet tussen het strand en het drijfzand. Hij zakte weg.We hielpen hem eruit. Drijfzand is verraderlijk! Je ziet het niet. Of... je ziet het te laat. Ik kom hier aan het eind nog op terug.

DRIJFZAND EN MIST

Drijfzand is voor mij gelinkt aan psalm 40. David zat lang vast in modderig slijk. Ik schreef ooit wel eens over mijn prepartum depressie. Maar nooit over mijn 'gewone' depressie. Soms vraagt iemand wel eens hoe ik me toen voelde.


Het lijkt een beetje op deze ervaring:

Als kind liep ik op een middag in een weiland, toen het opeens heel mistig werd. Waar was mijn huis ergens? En het prikkeldraad? En de koeien? Een melkwit gordijn omringde van alle kanten. Ik was voor even verdwaald in de mist. Ik begon te zweten en werd bang.

BODEMLOZE PUT

In de aanloop naar de depressie was ik verdrietig, uitgeput, angstig en verward. Ik zeeg erover. Maar mijn doodswens werd sterker en sterker. Ik hield me flink totdat het na een woordenwisseling niet meer ging. Ik zonk weg in bodemloze put. Tijd om de huisarts te bellen. Die gaf me Prozac, een middel dat mijn doodswens verhevigde. Na wat gesprekken kreeg ik een doorverwijzing naar een hulpverleningsinstantie.


PSALM 40

Ik kreeg een ander antidepressivum dat na drie weken aansloeg. Maar mijn genezing ging niet over een nacht ijs. Naar mijn gevoel viel telkens terug in de diepe put. In die tijd kwam onze voorganger op bezoek. Ik was niet geïnteresseerd. Voelde me afgevlakt. Maar dat veranderde toen hij las psalm 40 voorlas.

Lang heb ik de HEERE verwacht, en Hij boog Zich naar mij toe en hoorde mijn hulpgeroep. Hij beurde mij op uit een kuil vol kolkend water, uit modderig slijk; Hij zette mijn voeten op een rots en maakte mijn schreden vast. Hij legde mij een nieuw lied in de mond, een lofzang voor onze God.

LICHTSTRAALTJE

Voor het eerst raakte me iets. Een klein lichtstraaltje scheen door de mist heen. David bevond zich ook in zo'n diepe put. Maar bij hem kwam er echt een eind aan! God boog Zich naar Hem toe. De HEERE hoorde zijn hulpgeroep. Ik kreeg weer hoop.


NIET DIRECT

Voor de duidelijkheid: God genas me niet direct. Hij gebruikte daar langzaam werkende medicijnen voor. En mijn lieve man. En de psychiater. Langzaam maar zeker kreeg ik weer vat om mijn gedachten. Ik werkte aan de verkeerde patronen in mijn leven. Veel later mocht ik stoppen met de medicijnen.


WORSTELING

Inmiddels zijn er al weer zoveel jaren verstreken. Ik heb geen depressie meer gehad dan deze ene. Ik denk dat depressiviteit een beetje als drijfzand! Je ziet het niet. Of je ziet het te laat. Maar als je er mee leert leven krijg je oog voor dingen die het uitlokken en ook je eigen fysieke zwakheden. Ik zeg vandaag met een blije lach op mijn gezicht:

Ik voel me inderdaad soms ellendig en arm,
maar ... de Heere denkt aan mij.
Hij is mijn Helper en mijn Bevrijder.
Soms voel ik niet dat Hij aan mij denkt.
Maar ik vertrouw op Hem.
Ook dan, als ik het niet voel.
Hij denkt aan mij! 

Ik schrijf dit ter bemoediging van anderen die tobben met angst en depressiviteit. Dank jullie wel voor de vertrouwelijk mailtjes.

24 opmerkingen:

 1. Wat heftig. Sterk door zwakheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem7/12/2013

  Ontroerend, sterk, kwetsbaar. Je worstelt en komt boven.
  Mooi hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is een heel rijke tekst. Ik heb daar zelf ook een keer heel veel steun aan gehad. Dit is niet een tegenwerp-maar, een twijfel-maar. Gelukkig kan het woordje "maar" ook een geloofswoord zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie psalm is psalm 40 !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lieve Jedidja,
  houdt vast aan die belofte: JHWH: Ik ben die Ik ben. Ik ben er altijd bij. In de put, en in het drijfzand.
  Veel sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Anoniem7/12/2013

  Wow! Bijna geen woorden voor, behalve:
  Wat ben jij een geweldige vrouw!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dear Jedidja
  I am so sorry to hear that you suffered so badly from depression! It is really like quicksand. I have had my own bouts of terrible depression due to lots of rejection and also abuse in my past, but our Pappa God has also lifted me from the miry clay and put my feet on the solid Rock of our salvation!
  Love to you XX
  Mia

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Moedig van je dat het je hier opschrijft.
  Als een evenwichtskoord, continu dansen, niet wetende of je de overkant gaat halen. Diepe concentratie om op het koord te blijven, want het is erop of eronder.
  Wel met de wetenschap met God als vangnet.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. I thank God that he helps you with your struggles. God is out stronghold. A sure help in times of trouble.
  Have a nice weekend Jedidja:)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind het zo fijn om te lezen... En zo fijn dat je weet aan wie je je kunt vasthouden. Dat die lichtstraaltjes 'aankomen'. Bedankt voor de steun die je hierdoor voor anderen bent! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een mooie blog, Jedidja! Erg bemoedigend, ook voor hen die geen last hebben van langdurige depressie! God zegene je!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Depression is like quicksand, I've been there, too.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dank je wel. Je woorden doen me goed. Vooral het laatste stukje. Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. It is very true what you said...God is near, even when we do not FEEL it...We have faith in just knowing that He will NEVER forsake us.
  That feeling like sinking into a pit of miry clay describes exactly what it is to fall into depression. After many years with depression we do learn to heed the warning signs, and redirect our thought patterns, and also take care of our physical body in order to ward off a full blown attack of depression.
  Just understanding that our faith is sometimes tested when it comes to how we feel emotionally regarding our relationship with Jesus helps. Jesus is very near to us, even though we do not always sense Him...He is always right there to grab onto for a foothold...and if we find we are too weak to grab hold...He will stoop down and lift us up and set us on firm ground! Amen!
  ~Blessings and love~ Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een heerlijke gedachte dat God aan mij, aan ons denkt!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een bemoedigend blog! Een depressie is vreselijk als je erin zit. Ik heb het ook doorgemaakt, al was het anders. (Ik kampte met onbeheersbare angsten die mij depressief maakten.) Fijn dat God de medicijnen gezegend heeft. Hij werkt bij iedereen anders. Bij mijn zoon is er nu ook eindelijk vooruitgang sinds hij weer medicijnen gebruikt.
  Door jouw ervaring kun jij weer anderen tot zegen zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. God's zegen Jedidja! MAy the Lord bless you and keep you in the palm of His hand- protect you from harm and nurture you to fullness.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Zijn arm is inderdaad nooit te kort om ons uit de put te trekken, hoe diep die ook is!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat mooi dat je zo kwetsbaar durft te zijn. Vaak poetsen we ons zelf een beetje aan de buitenkant op om vooral onze muren in stand te houden tegenover de anderen die het alles 'zo goed weten'. Prachtig: 'Hij plaatste mijn voeten op de rots'. Niets wat lijkt op een eigen prestatie! En die onwankelbare Rots is Jezus Christus.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Lijkt me heel heftig zo'n depressie. Mooi om te lezen dat je er zoveel sterker uit bent gekomen. In eigen kracht lukt ons dat niet, maar met God's hulp kunnen en mogen er wonderen geschieden. Alles uiteraard op Zijn tijd, zoals jij dat zelf ook zo mooi verwoordt...

  Houd moed, en blijf bidden!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een mooie en persoonlijke blog, Jedidja. Vraagt God ons niet steeds onze kleinheid en kwetsbaarheid te durven zien en ervaren. Wat mij dan troost is te weten dat juist dan God ons nabij is, waar de mensen misschien vaker een voorliefde hebben voor wat gezond en sterk is.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Jedidja, So beautifully you share your struggles and so beautifully you share your victories...in Christ! I am blessed to "know" you here. Our journeys, our paths, intertwine with blood and tears, hope and courage, and even the quick sand. Sweet is God's deliverance!
  Hugs from across the seas,
  Kelly

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.