24-11-2012

Onderwerp: ff klagen

Dinsdag fietste ik moedeloos naar huis. Ik zat er even doorheen. Tot mijn verwondering werd ik echter heel lief gegroet door een oudere vrouw, die ik niet kende, en daarop besloot ik mijn moedeloosheid te lijf te gaan. Wat een glimlach kan bewerkstelligen!  Ik bedacht, verder fietsend, dat ik mijn vriendin ging mailen om me nou eens echt te uiten. Een goed wapen tegen moedeloosheid, dacht ik. 

Vriendin mailen
Onder tranen mailde ik thuis mijn vriendin. Onderwerp: ff klagen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat nog nooit gedaan had omdat ik alles alleen uitvecht. Of pas reflecteer als ik het allemaal weer een rijtje heb.

Ons richten op hier en nu
Daarna ben ik in de zon gaan zitten, die mijn kamer binnenscheen. Ik pakte een boek en las over Jozef, uit de bijbel. Hij diende God, zelfs toen de omstandigheden moeilijk en pijnlijk waren. ( Gen 37-50) Misschien bevind jij je, net als Jozef op een plaats waar je niet wilt zijn. Vaak zijn we net als Jozef, niet daar waar we gewend zijn ... en niet waar we straks zullen zijn! En ontdekken we, net als Jozef, dat we belast zijn met  taken en verantwoordelijkheden waar we zelf niet voor gekozen hebben. Op dat soort momenten kunnen we Jozefs voorbeeld volgen en  ons richten op het hier en nu

Me weer richten op ...
Ik vroeg aan God  of Hij me in staat wilde stellen om me echt weer op het hier en nu te richten. Echt met met mijn hart.  

Ben je een ook binnenvetter?
Of zoek je juist anderen op?


25 opmerkingen:

 1. Ik vind het lastig anderen op te zoeken op zulke momenten. Ik ben denk ik een beetje te trots of zo. Of ik denk dan dat anderen niet lopen te wachten op klagers, stom hè? Gelukkig kan ik bij mijn echtgenoot wel aankloppen met zulke dingen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die moedeloosheid herken ik, die kan mij ook zo maar ineens overvallen. Ik had 't afgelopen week nog, ik zou net reageren op je berichtje over post. Er kwam iets tussen wat mijn gedachten helemaal in beslag nam. De volgende morgen ben ik eerst gaan zitten, bijbellezen en bidden. Dat geeft mij toch weer moed. Ik deel het vaak wel met anderen, heb nu mijn schoonzus gemaild, met de vraag om gebed. Ik kan het ook met een aantal vriendinnen delen.
  Ik zal je alsnog mailen, nav je vorige berichtje! En als je leuke postpapier al op is, geeft niks!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem11/25/2012

  ben ook een binnenvreter en ik ben zeker niet onverschillig over ander mans problemen maar ik laat dingen gewoon los...heb behoorlijk dingen meegemaakt dat op een gegeven moment maak je je niet zo druk over dingen...het leven doet dat en god laat dat toe zodat we groeien en hij ons kan gebruiken ...groetjes aritha

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier nog zo'n binnenvetter. Afgelopen week gebeurden er hier heel onverwachtse dingen, daar ben ik dan ook redelijk van slag van. Ik moet mezelf dan ook echt tot de orde roepen. En in herinnering halen dat God altijd voor ons heeft gezorgd en dat moeilijke omstandigheden vaak boven verwachting werden opgelost. Fijne zondag!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Soms is het ook moeilijk de confrontatie aan te gaan met wat er werkelijk leeft. Als je het voor jezelf houdt, als je een binnenvetter bent, is het daar. Maar als je het uitspreekt, tegen God of een ander, dan wordt het werkelijkheid, dan is het echt.
  Dat kan confronterend maar tegelijkertijd bevrijdend zijn. Een glimlach of lieve mail kan dan wonderen verrichten!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Awakening thoughts!
  I suppose, we just have to be what God created us to be:)
  Have a nice sunday Jedidja:)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Huilen op de fiets en dan maar hopen dat iedereen die tranen aan de wind wijdt. Ach, heeft niet iedereen ze. Tranen onder de douche, ook zoiets. Soms lekker janken en liefst niemand in de buurt. Alleen jij en je Schepper. Dan lees ik graag psalm 139 en dan voel ik me weer helemaal verbonden. Hij weet het al voor ik de klacht heb geuit.....Hij kent het pad ernaartoe en ook de slingerweg eruit!!
  Grts Irene

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. te wijten aan, en dan wijdt typen.......oh wat erg

   Verwijderen
  2. Dank je wel voor je openheid. Ik hou ook van psalm 139. Is heel mooi, ja.

   Verwijderen
 8. Binnenvetter, wat een apart woord eigenlijk! In onze familie heet dat Ploegkop ;-) Wat zitten we onszelf vaak in de weg he! Gaaf dat je door die glimlach weer even rechtgezet werd waardoor je van het zijspoor kon afstappen! Huilen op de fiets, of onder de douche, het helpt! Of, zoals een titel van een boek: bidden in een theedoek.
  Ik trek mezelf ook op aan jouw blogs, maar ook aan de reacties van je volgers! Erg fijn om zo iets te delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben zelf ook een binnenvetter. Zal het niet snel over mijn moeilijkheden hebben. Door mijn vroegere werk bij defensie en uitzendingen naar bijvoorbeeld Irak, heb ik wel geleerd dat de zorgen die wij hier in het westen hebben, vaak niet zo veel voorstellen. Ik kan beter relativeren, en daardoor misschien ook eerder dingen op een rijtje.

  Mooie blog en heel herkenbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Alles wird gut, wenn man Freunde hat,
  Vielen dank für Deinen Besuch, liebe Grüße Ulrike

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Herkenbaar ja. Mooie blog. En bedankt voor je kaart ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Anoniem11/25/2012

  I am grateful that you came by "Being Woven" today. Coming here has blessed me even though reading Dutch is not something I can do. But I love the flowers and the peace I feel here.
  Caring through Christ, ~ linda

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik lees al een poosje met je mee en reageer nu voor de eerste keer. Heel herkenbaar! Ben blij voor je dat je wel je vriendin hebt gemaild. Het kan ook je vriendschap weer 'rijker' maken. Hartzeer delen en voor elkaar bidden!

  Ik vind het best naar dat ik in moeilijke zaken juist die ander zo nodig heb. Ik durf ook wel aan te kloppen bij goede vriendinnen, maar ben wel gauw bang dat het ze mss teveel wordt.

  Vind het ook best moeilijk dat ik juist zo graag alleen op God wil bouwen en vertrouwen. Waarom heb ik daar niet altijd genoeg aan? Waarom heb ik andere mensen dan ook nog nodig? Ga dan twijfelen aan mijn godsvertrouwen etc etc Brrr kom je zo gauw in een neerwaartse spiraal. En toch geloof ik ook dat God ons als mensen aan elkaar geeft om elkaar tot steun te kunnen zijn.
  't Is ook goed om hierover ij bouw blog te lezen, dank je!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb net jouw blog gekeken. Wat jammer dat je gaat stoppen. Maar missch begin je op den duur opnieuw :-) Heel veel sterkte met alles en een lieve knuffel.

   Verwijderen
 14. Ook hier iemand, die het altijd alleen probeerd op te lossen. Iemand die het moeilijk vind, om andere te belasten met mijn verhaal, mijn problemen, mijn moeilijkheden. Het is echter ook zo, dat ik dit niet bij Hem neer leg, die mij de last kan helpen dragen. Of ik leg het neer en pak de boel weer op om er zelf mee aan de slag te gaan. Maar wat kan ik me jou gevoel goed voorstellen. Soms dan is het echt allemaal te.....
  Ben zo blij dat jij je vriendin bent gaan mailen, en dat je gesteund werd door haar. Wat zal dat goed gedaan hebben.
  Fijn te lezen, dat jij die stap genomen hebt. Want het is niet erg om met mensen je last te delen. God heeft ons niet voor niets goede vriendinnen of vrienden gegeven. We kunnen elkaar tot steun zijn en het met hen te delen neemt niets af aan ons geloof of vertrouwen op God.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een heerlijke blog. Ik ben een binnenvetter. Ja in richten op het hier en nu, maar ook in gebed brengen. Dank je voor deze blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Soms zou ik willen dat ik een binnenvetter was.
  Ik wil veel zelf doen,maar als me iets dwars zit dat kan ik dat er zo uitgooien,en je moet eens weten hoeveel mensen ik daarmee al gekwetst heb.
  Ik kan zo scherp van tong zijn.En dat verdiend geen ere prijs,gelukkig merk ik dat hiet iets beter wordt,en ik minder snel iets zeg.
  Gelukkig mag ik de Heer vragen mij hiermee te helpen.En dat doet hij ook maar toch zou ik een slot op mijn mond willen. Natuurlijk alleen voor de kwetsende dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Soms zou ik wel eens wat meer van mensen als jij willen hebben. mensen weten tenminste wat ze aan je hebben! je bent een mooi mens. Succes deze week met je kleindochter hè?!

   Verwijderen
 18. Heb ook zo'n lieve vriendin waartegen ik klagen! Maar vooral de kracht zoeken bij God, Hij is Degene die de moedeloosheid weg kan halen. Had ik dat al gezegd? Niet eens hè!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dag Jedidja,
  fietsen is voor mei ook iets om naar me zelf te komen. Je ziet veel meer in de natuur, de ogen zijn verder geopend, de hemel, de lucht, de atem gaat intensiefer. Ik denk veel meer op de fiets, en ik denk positief. Alles is goed ...

  Prettige avond uit Duitsland
  Dieter

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.