15-12-11

Wat zaai ik?

Ik lees, hier en daar, dat de tijd rond kerst een stresstijd is. Het is zo. Mijn man maakt overuren om bepaalde klussen voor de kerst klaar te krijgen. En thuis ... er moet nog zoveel. De feestdagen komen er aan. Kerstboom kopen, je haalt de kerstverlichting van zolder en ontdekt dat de lampjes het niet meer doen, nieuwe kopen dus. O ja en zal ik kerstkaarten sturen of niet? Wat eten we met de kerst en zijn we echt verplicht om naar mijn schoonouders te gaan? Bleh ... al die verplichtingen!

Ik las ergens dat kerststress en vrouwen bij elkaar horen. Eenvijfde van de vrouwen zou de feestdagen best wel eens over willen slaan.

Ik wilde ook nog graag schrijven over mijn cactussen. Wat een cactus te maken heeft met kerststress? Lol. Gisteren keek ik naar mijn cactussen en bedacht vol trots dat ze uit de minuscule zaadjes gekomen zijn. Die ikzelf zaaide.

WAT ZAAI IK?

En toen dacht ik .... maar, wat zaai ik eigenlijk met mijn stress? Kleine zaadjes chagrijn. Kleine zaadjes ontevredenheid, kleine zaadjes van dit en kleine zaadjes van dat. Als ik mezelf voorbij loop en de kinderen afsnauw moeten ik niet gek opkijken dat ze met de Kerst vervelend zijn. Wat ik zaai dat maai ik.


Hoe ga jij om met kerststress? Wat zijn jouw tips voor anderen? Positieve ervaringen over de decembermaand zijn hartelijk welkom.

10 opmerkingen:

 1. ik heb geen kerststress, want we gaan logeren.
  Maar als ik thuis zou zijn, maak ik me ook niet zo druk.
  Gewoon je ding blijven doen, en niet teveel extra's dan komt het vanzelf goed.

  Groeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem12/15/2011

  Daar kan ik me nu helemaal niks bij voorstellen...kerststress! Wij qourmetten 1e kerst na de kerk en 2e kerst hebben we met de hele fam. van mijn kant een broodmaaltijd in een hotel. Niks bijzonders maar gewoon makkelijk. Als ik de voorkanten zie van bladen als M argriet en de L ibelle zou ik al spontaan stress krijgen..nee hoor, ik/wij laten ons (gelukkig) niet gek maken.
  "Vroeger"kocht ik voor mezelf of voor de kinderen(5) nog wel eens nieuwe kleren maar daar begin ik niet aan, een week later is de kinderbijslag er en dan sla ik mijn slag.
  Gr. Yvonne.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij mij is het nu ook druk, maar dat komt ook door de verjaardagen van de jongens. Ik vind allerlei kerstdingen verder niet zo nodig hoor. Ik wil het wel een beetje gezellig maken in huis, maar wil me niet gek laten maken. Net wat je zegt, als je snauwerig gaat worden... dat heb ik onder stress ook zo gauw. En ik wil veel liever dat de kinderen zich later leuke en fijne wintertijden herinneren! Dus investeer ik liever in tijd met de kinderen dan in verplichte nummers om zo te zeggen. Maar de kerkdiensten bezoeken we wel, want het belangrijkste moeten we toch niet vergeten?

  En die cactussen... leuk dat je die zelf zaait!
  Lieve groet, Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eerste kerst gaan we naar mijn ouders en tweede kerst komt al jaren een vrijgezelle collega/vriend van mij bij ons eten.
  Gewoon eenvoudig, niet te veel en niet teveel poespas.
  Rick heeft nog wel wat kerststress, zie mijn blogje van vandaag.
  Ik heb het minder dan andere jaren. Wijsheid komt met de jaren ;-)
  Het gaat toch niet alleen om de gezelligheid en het eten! Het gaat om het kindje in de stal.....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik las onlangs dat 9 van de 10 mensen er op gesteld zijn kerstkaarten te sturen/ontvangen.
  Ik ben dan vast die ene die het niet doet. Ik stuur mensen het hele jaar door kaartjes en bemoedigingen via de mail, via de post of op andere manieren. Die 'verplichte' kerstkaarten zou je bv. weg kunnen laten, hoe leuk het ook is.
  Scheelt je al weer een hoop tijd en denkwerk.
  Er komt soms zoveel bij Kerst kijken dat we soms vergeten waar het werkelijk om gaat. Net als Lisette zegt: Het gaat om de geboorte van Jezus en niet om alles wat er omheen 'moet'.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier in de USA is die kerst stress helemaal erg, ik schaam me er gewoon voor zoals mensen er mee omgaan, heeft helemaal niets meer met de herdenking van Jezus te maken...
  Ik zou zeggen, doe niks omdat je denkt dat het moet. Wie maakt de regels eigenlijk..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. I eliminated a lot of the stress by just saying no to the things that weren't dear to my family's heart. No more office parties, obligatory but meaningless gifts, doing things (like sending cards) just because that's the way it has always been done. Plus I shop all year round for presents and since most are mailed the first week in December. I get a good part of all the stressful stuff out of the way long before Christmas.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. vrouwen en stress... gaat dat niet het hele jaar door? Niet alleen met kerst helaas. Wat je zaait, oogst je ook. Goed om dat voor ogen te houden, ik ben ook bepaald niet gezellig als ik teveel 'moet'. Prachtig beeld van die cactuszaadjes! Er komen prachtige bloempjes aan als je ze verwaarloost! Ook weer overdrachtelijk: verwaarloos/negeer je chagerijn en kijk naar de mooie dingen! (erg lastig, ik weet het. Ik schrijf het dan ook eigenlijk voor mezelf!)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Even nog een antwoordt op je vraagje over inenten boom en gras pollen.
  Neefje is in mrt 2011 ingent tegen gras en bloem pollen.hij heeft deze zomer minder last gehad dan de afgelopen jaren. wat de boom pollen bereft dit is de eerste keer dus dat weten we nog niet.
  Dat is nog even afwachten.
  Sorry voor de late reactie.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Anoniem12/19/2011

  My husband and I have attempted to make Christmas less stressful over the past several years by eliminating or reducing some of the "supposed necessaries" during this time of year. However, it's not working very well, for we still find ourselves a bit stressed with the entire affair. I, for one, would just wish the holidays could be much simpler without so much hassle.

  Oh, I also enjoyed reading your analogy about the cacti seeds that you planted. It's true, if we sow seeds of discontent and grouchy feelings, what we reap will not be "pretty roses."

  Good thoughts! :)

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.