10-10-2020

AARZELEN IN DE REGEN (ik geloof!)


Uit mijn dagboek
Ik zit op het bankje onder de grote beuk, halverwege mijn wandeltocht en ik kijk uit over een heideveld. De boom strekt haar takken over me uit: vol blad en beukennootjes. De zon tipt met haar stralen een klein gedeelte van de heide aan en de struikjes lichten zo mooi op. Ik ruik de kruidige geur van de herfst al een beetje 

Ik drink uit mijn waterfles en lees twee korte devotionals. Die twee passen bij elkaar en ik wil ze matchen in één blogbericht. Vandaag krijgen we de uitslag van …. Het is zo spannend. Wat als de uitslag niet goed is? Kan er nog wat gedaan worden?

De twee stukjes die ik las tonen dat Gods liefde hogers is dan onze gedachten. Dat raakt me. En ook dat Zijn genade is groter dan mijn zonde. Ik ga mijn dagboek weer in mijn rugzak stoppen en verder wandelen. 

---

Praatje onder de beuk
Het is twee weken later. Ik zit weer op mijn bankje onder de boom maar de heide is nu uitgebloeid en de beukennootjes liggen aan mijn voeten, tussen het gras. Het regent hard en ik kan mijn dagboek er niet bij pakken. Ik heb mijn regenponcho uit mijn rugtas gehaald; daar zit ik op. Zonet ontmoette ik een andere vrouw en we hadden een leuk gesprek, dat dieper ging dan “zomaar een praatje”. Het ging over het therapeutische effect van wandelen. Het kan onze mindset veranderen. Heerlijk om zo even te kletsen.

Ze zei: Ik vind de wisselvalligheid van weer in de herfst moeilijk. Ik weet niet wat ik mijn zoontje aan moet trekken, voordat hij naar school gaat." Ik antwoordde dat ik dat snapte en ik zei dat ik tijdens mijn wandeling vooral over mijn leven nadacht. Dat als ik terugkijk, mijn leven net zo onvoorspelbaar was als het weer in de herfst. Het gaat erom dat je je voorbereidt op regenbuien en modderpoelen. Zorg dat je iets bij je hebt: regenjas, goed schoeisel. We lachten erom en wisselden leuke dingen uit, bespraken een bepaald genre boeken en onze hobbies. Daarna ging zij ervandoor met een paraplu boven haar hoofd. Ik bleef hier nog even zitten en luisterde naar het getik an de regen op de bladeren van de beuk.


Spirituele regenjas en schoenen
Nu ik deze blog schrijf bedenk ik me opeens dat de twee devotionals, waar ik in mijn dagboek over schreef precies samenvatten wat ik op mijn reis door het leven met me meedraag. Een soort van spirituele regenjas en spirituele wandelschoenen. Wel wat intiemer natuurlijk, omdat die dingen door de hand van God verweven zijn met mijn identiteit. Ik heb een regenjas: God is mijn Toevlucht. Ik heb wandelschoenen: het geloof dat zich richt op Jezus Christus.

1. Psalm 61:3 Van het einde van het land roep ik tot U, nu mijn hart bezwijkt; leid mij op een rots die voor mij te hoog zou zijn.

Als de golven van teleurstelling en hartwonden, een voor een over me heen gaan en ik als een schelp, door de branding heen en weer geslingerd word, dan is God de haven voor mijn door de storm geteisterde schip. Ik heb een Toevlucht, een plek om te schuilen. Hij is hoger dan ik en Zijn genade is meer dan mijn gedachten. De stormen, die mij overstelpen, blijven ver beneden Zijn voet. Ik heb houvast in Hem.

O Heere, onze God! Leer ons door Uw Geest de weg van het geloof, en leid ons in Uw rust. De wind drijft ons in volle zee, het roer luistert niet meer naar onze zwakke hand. U alleen kunt ons, over de zandbanken heen, in de behouden haven sturen. O Heere! Handel liefderijk* met ons!


2. Markus 9 Marcus vertelt het ontroerende verhaal van een vader met een zieke jongen, die niet geholpen kon worden door de discipelen. De moed zakte hem in de schoenen. Hij had weinig tot geen geloof meer in Jezus als de Messias. Daarom zei hij tegen Hem: “… als U (indien U) iets kunt, wees dan met innerlijke ontferming bewogen over ons en help ons.”

Maar Jezus zei: 'Als u kunt geloven, alle dingen zijn mogelijk voor wie gelooft!'

Er is hier wel sprake van een “indien” (als) maar de arme bevende vader gaf het een verkeerde plaats. Daarom laat Jezus hem, zonder te bevelen, zijn “indien” terug nemen, en wijst Hij hem er vriendelijk op wat er aan scheelt. Het is alsof Hij zei: “Voor Mijn kracht en gewilligheid hoef je dat “indien” niet te gebruiken, het ligt aan iets anders. “Indien je kunt geloven, alle dingen zijn mogelijk voor wie gelooft.” Dit versterkte het vertrouwen van de man en nederig bad hij om vermeerdering van het geloof, en direct sprak Jezus het woord, dat de duivel uitwierp, om nooit meer in het kind terug te keren.


Aarzelen in de regen
Ik praat er niet vaak over, maar er zijn momenten dat ik het bijna onmogelijk vind om te geloven en dan twijfel ik net als die vader uit Markus' verhaal. Ik twijfel soms zelfs aan Zijn goedheid en liefde naar mij toe en sta daar maar te aarzelen in de regen, onder aan die Rots, die voor mij te hoog lijkt te zijn. 

Sta jij ook wel eens te aarzelen in de regen. Dat je niet meer weet hoe het moet? Geen idee waar de Zon is. Hoe nu verder?


C.H. Spurgeon: Wij zien tegelmatig zoals deze man, ergens een “indien” in, maar wij begaan een fout door het niet in de rechte plaats te zetten. Indien Jezus mij kan helpen, indien Hij mij genade kan geven om de verzoeking te weerstaan. Indien Hij mij vergeving kan schenken? Wees er zeker van: Hij kan en wil het, indien u slechts geloven kunt. Je hebt je “indien” verkeerd geplaatst. Het geloof bestaat in de kracht Gods, en is bekleed met Gods majesteit; het draagt het koninklijk gewaad en rijdt op het koninklijk paard, want de Koning heeft er een welbehagen** aan. Omgord met de kracht van de Geest, wordt het door Gods almacht in staat gesteld te werken, te strijden en te lijden. Alle dingen zijn mogelijk degene die gelooft.

Ik geloof, Heere!
Aarzelen in de regen? Het is oké... als ik het maar laat volgen door: Ik geloof, Heere! Kom mijn ongeloof te hulp. Christus wil zeker weten een toevluchtsoord voor ons zijn. Een schuilplaats tegen de vloed en tegen de regen, als we alle grip verliezen. Dit is mijn God en ik vind het heerlijk om over Hem te schrijven.

-----

* Liefderijk: gevoelig, goedig, hartelijk, innig, liefdevol, met veel liefde, teder, teergevoelig, teerhartig, vol liefde, vriendelijk, weldadig, zacht.

** Welgevallen hebben aan: het believen (God wil het graag), genoegen, genot of genieten van, goedvinden, plezier hebben aan, toestemmen geven aan, goedvinden, het bevalt Hem

6 opmerkingen:

 1. Dank voor deze mooie en herkenbare blog
  vanmorgen werd dit mooie lied gezongen bij mij in de kerk, en vind het zo mooi hier passen, vandaar dat i het deel met je https://youtu.be/TRXHYZIf_UE

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mooi wat je schrijft bij Psalm 61.
  Geloof, dan is alles mogelij, Hij wil en kan als wij geloven

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik sta ook regelmatig te aarzelen Aritha. Het is maar goed dat Hij zal voleinden wat Zijn hand begon!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hij zal altijd ons begeleiden op al onze wegen. En wie in hem geloofd met hart en ziel zal op een dag je antwoord geven. Twijfels horen bij het leven.
  https://tinedejong.blogspot.com/2014/12/god-helpt-jou.html
  https://tinedejong.blogspot.com/2014/12/kind-van-god.html

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig mooi weer geschreven Aritha, het blijft zo fijn om bij te langs te komen. Ook al heb ik lang niets geschreven, ik las wel mee. Ik hoop het schrijven nu ook weer op te kunnen pakken, zolang we gezegend en gezond mogen blijven. Dank voor steeds weer je schrijven.
  Warme groet, Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie song erbij, en je woorden zo begrijpelijk de aarzelingen

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je reactie! Dank je wel.