25-05-2012

Broers, zussen en rivaliteit

Al weer ruzie ... Soms zucht ik ervan.

Toen onze oudste dochter nog maar een paar maanden oud was, bedacht ik dat het leuk voor haar zou zijn als ze een broertje of zusje kreeg. Binnen drie jaar was ik moeder van twee mooie meisjes. Allebei cadeautjes van God ... maar zo verschillend! De oudste was de goedheid zelve, de jongste was een kletstante en trok de absolute aandacht naar zich toe. Ze pasten niet bij elkaar, maakten ruzie. De een dacht alleen maar aan zichzelf en de ander was degene die zich wegcijferde. Nu hebben ze een prachtige zussenband gelukkig. Het kwam goed.Handig boekje
Ik leende bij de bibliotheek het boekje How2Talk2Kids - broers en zussen zonder rivaliteit. Het is geschreven in heldere taal en bevat geen onzinnige of moeilijke pedogagosiche oplossingen. Leuke illustraties. Ik blijf leren.

Drie tips
-  Als je tijd doorbrengt met het ene kind, praat dan niet over het andere kind.
Kies voor voor verschillende ouder-kind combinaties. ( tijdens gezamelijk uitje is het soms
   goed om de wegen te splitsen en elkaar weer te ontmoeten bij een afgesproken plek)
Hou je niet in met het geven van aandacht aan je rustige kind, vanwege schuldgevoelen naar je
    'te veel aandacht vragende' kind. ( in het boek stond het iets anders - dit is wat ik zelf nodig heb).Heb jij  kinderen en ervaar je onderlinge rivaliteit?
Zijn er grote verschillen
Heb je broers of zussen? Ging dat goed vroeger?

15 opmerkingen:

 1. When my boys were little, they would always ask me to choose who had the best drawing. I would always say "Erik has the best in the 5-year old age class, Todd the best in the 3-year old, etc" They laugh about that now. And we always had a rule when they had to share something like a piece of cake. One would cut it and the other got to choose first which piece the wanted. You never saw such evenly divided things in your life!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Onze 2 oudsten schelen 20 maanden en zijn heel erg close. Zó close dat er ooit mensen op de camping naast ons stonden die vroegen of ze vriendinnetjes waren. Maar dat heeft ook te maken met het verschil in kleur. Fleur is lichtblond met een lichte huid, Mirte is donker met een tintje. Jongste is met middelste echt broer en zus. Vroeger kon ik ze nog geen 2 minuten samen in de badkamer zetten om tanden te poetsen, dan was er al ruzie. Oudste en jongste gaat prima. Heeft ook te maken met het feit dat oudste talent heeft in het omgaan met een kind als hij (Pdd-nos). Al met al gaat hier alles echt harmonieus. En dát met 3 totaal verschillende karakters!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had twee kinderen in 1 1/2 jaar tijd.Meisje en een jongetje ze zijn dol op elkaar waren echt twee maatjes.
  Toen kwam er na 5 jaar nog een zusje die toch een beetje buiten de boot viel als de oudste twee samen waren.
  Maar als ze 1 van de 2 alleen had was het dolle pret.
  En nu ze volwassen zijn,hebben ze het erg leuk met z'n drietjes.
  Terwijl ze alle drie zo totaal verschillen zijn.
  Ben echt trots op me kids.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De meiden zijn goed met elkaar, echte zussen. Dus strubbelt het ook weleens. Omdat ze met z'n drieën zijn, is er dan vaak één die even of een tijdje meer alleen haar weg gaat en geloof me, daar hebben ze dan ook behoefte aan. Ze delen heel veel met elkaar en hebben steun aan elkaar.
  De jongens zijn nog veel kleiner. Maar bij hen zie ik eigenlijk hetzelfde. Ze zeggen weleens dat een middelste het het moeilijkst heeft, ik zie dat niet zo.
  Wel heel verschillend, onze kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. We hebben drie kinderen. Twee jongens en een meisje.
  De jongens zijn echte rivalen geweest. Nog net geen Kain en Abel, maar het was soms wel knokken geblazen.
  Nu ze ouder zijn (23 en 20)en ieder hun eigen leven leidt, zijn het de beste vrienden, God zij dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. It is fun when your kids grow up and are dear friends.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. My daughters were nine years apart so missed the sibling rivalry. I walk in Melanie's bedroom when she was having her devotions and there would be Emily beside her, Bible upside down, but she was having her devotions, too. Now that they have grown they are close friends.

  Cool sign!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. With four girls there is definitely a measure of sibling rivalry. I appreciate these tips especially the one about not talking about the other child when you're one on one.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. I have tried commenting so many times on your blog but it would not take! Trying for this post:)
  I have just one child so cannot relate to,this :) but growing up with three siblings there was a bit of this for sure ! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ikzelf ben maar alleen, mijn man heeft geen contact met zijn broer en zus. Ik hoop dat mijn 3 kinderen altijd bij elkaar blijven komen. Mooi was dat oudste zoon vorige week zei dat hij heel blij is dat hij geen enigst kind is. Ook al zie ik niet zo'n heel hechte band, toch zijn ze er voor elkaar. Als er iets is of ze willen iets weten, zoeken ze elkaar op. En als het lukt om met zijn allen tegelijk aan tafel te zitten (afhankelijk van baantjes en studies), kunnen er heel gezellige en soms diepzinnige gesprekeen ontstaan......

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Anoniem5/28/2012

  We hebben geen kinderen , wel heb ik broers en zussen. Soms was er vroeger wel onenigheid maar waar is dat niet?
  Wat heb je een mooie blog trouwens. De kleuren vind ik ook erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hi Jedidja - I just wanted to come over and say thank you for all your beautiful comments and to let you know that you have encouraged me a lot. I appreciate you. Baie dankie. Ek is bly dat ons in die snaakse wereld ontmoet het!
  God bless
  Tracy

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Anoniem5/28/2012

  I was an only child, but I did have a son and two girls. Now those two girls have children. The oldest has two daughters that are like yours. Very different, and it causes problems. I like your suggestions! ♥♥♥

  BeantwoordenVerwijderen
 14. De jongste twee zoontjes ruzieën op het moment veel, en dat is best vervelend. Maar ik zie het ook wel als een gezonde oefening, in een veilige omgeving.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Onze kinderen zijn ook heel verschillend. Gelukkig zijn jij en ik ons daar bewust van en dat is denk ik stap 1 om ze aandacht te geven. Kijk naar ze, wat hebben ze nodig. Ik vind het soms moeilijk om niet te veel met mijn eigen dingen bezig te zijn en nog ruimte voor hen over te houden!

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.