25-10-2011

Mijn zwakke punt en mijn theeketel

Terug bij af
Zucht. Ik ben echt weer terug bij af. Deze blog ging over brooddieet en zelfwaardering en hoewel ik dapper mijn dieet afwerkte, ben ik al weer een week of wat behoorlijk ongezond bezig. O, o ... die roze koeken! Brooddieet maakte plaats voor twee dagen vasten per week ( water, thee, koffie, bouillon en droog brood ). Dat ging een tijdje goed tot, heel langzaam, mijn oude eetgedrag de kop op stak. Inmiddels snaai ik de koekkast weer leeg en kocht ik een reep chocola (eh, daar wordt je toch vrolijk van?) Ik ben echt ontevreden over mezelf. Ik faal en voel me schuldig daarover want ik weet hoe slecht het voor mijn lichaam is om er niet goed voor te zorgen en het te verwaarlozen. Dit is mijn zwakke punt.Wat te doen als je gefaald hebt
Nu kom ik opnieuw met het boek 'Ik heb er genoeg van'. Els van de Vlist schrijft gelukkig heel erg bemoedigende dingen voor mensen zoals ik. Ze raadt mij aan:
'Zeg gewoon tegen jezelf: Ik doe het fout, het is misgegaan. Als je het eenmaal erkent, ben je in staat om iets aan je probleem te doen. Ga gewoon weer op de weegschaal staan, schrijf je gewicht op en begin opnieuw.
Voor mij belangrijk: Belijdt aan God dat je de fout in bent gegaan met eten. En als God belooft om jou te vergeven zodra je je zonden hebt beleden: draag jezelf niet steeds die negatieve gedachten na zoals: 'Ik ben een slappeling.' Je begint met een schone lei, een blanco bladzijde.'

Bouw je verdediging weer op
* Kijk wat er wel goed gaat.
* Praat er met iemand over!  DAT DOE IK DUS MET JULLIE :)
* Vermijd verleidingen ( ban alle snelle koolhydraten uit)
*Blijf in Gods bescherming staan - gebed.Iets anders
Het luchtte me op om hier over te schrijven.
En ... nu even iets ANDERS.  Dit wilde ik jullie graag laten zien: mijn 'nieuwe' ketel. Ik ben dol op ouderwetse dingen. Eindelijk vond ik er een! Hij kostte me acht euro en past precies op mijn olie-stel. Of ik er water in ga koken voor mijn thee? Dat weet ik nog niet. Mijn electrische waterkoker is veel, veel sneller. Aan het handvat hangt een stukje van een ketting of iets dergelijks. Zou daar een thee-ei aan gehangen hebben, voor losse thee? Weten jullie dat?

22 opmerkingen:

 1. Wat een prachtig keteltje... ik zou 'm gewoon gebruiken hoor.. goed mogelijk dat dat kettinkje voor een thee-ei is. Ik wil ook graag eens een oliestelletje.
  Ik vroeg me af, of je nu wel of niet wil meedoen met mijn give-away... heb ik 't goed begrepen van niet?
  Ik snap dat je je schuldig voelt over het gesnoep. Ik denk dat jij ook een emotie-eter bent, of niet? Heb ik ook weleens last van, alleen tegenwoordig heb ik nooit zoveel lekkers meer in huis (neem zelf noten als ik flauw ben) en als je het zelfgebakken hebt, dan blijf je er makkelijker af. Want het kost je tijd om weer nieuwe te maken. En snoep haal ik maar net genoeg om eens het gezin mee rond te gaan, want voorraden worden hier altijd gevonden en verslonden... zucht. Gebed is ook hiervoor belangrijk, zeker. Goed dat je jezelf laat opvoeden d.m.v. dat stukje... Misschien helpt het ook als je, bij het krijgen van die lekkere trek, iets gaat doen, bv opruimen of handwerken. De therapie is dan tegelijk beloning.
  Beetje lang geworden, sterkte hoor, Jedidja. Lees altijd graag bij je.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk net als Jolanda dat jij een emotie-eter bent. Ik ben er zelf ook één. Ik begin niet eens aan lijnen, want zodra dat woord in mijn hoofd zit, krijg ik zin in lekkere dingen. Probeer wel eens een 'balansdag' tussendoor. Lukt overdag redelijk, maar ik ben een avond-snaaier dus dan gaat het vaak mis. Vreemd genoeg heb ik nooit last van schuldgevoelens. Ik veeg mijn leitje schoon en begin gewoon opnieuw. Teveel meegemaakt op gezondheidsgebied denk ik. Zolang ik met kleren mijn vetrandjes kan verbergen, blijf ik een blije miep.
  Misschien moet je wat minder streng zijn voor jezelf Jedidja. En niet meteen ontevreden zijn als het niet lukt. Diep ademhalen, opnieuw beginnen en lachen om je (menselijke) zwakte.
  Je ketel vind ik prachtig!!!
  Groetjes,
  marion

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Jedidja,
  Wat een eerlijk en open stukje! Goed om te delen wat je moeilijk vind, of waar je fout bent gegaan. Het is zeer zeker herkenbaar! (Dus gelijk ook een belijdenis van mijn kant, helaas...zucht) Hoe moeilijk is het inderdaad in de eet-zonden om ook de gedachten aan je zwakheid - falen - 'sukkel-zijn' uit je hoofd te halen (2 Kor. 10:5b - we maken iedere gedachte krijgsgevangene om haar aan Christus te onderwerpen - helpt mij hier vaak bij!)Toch is het inderdaad waar. Ik wens jou (en stiekem ook mezelf - want 't lijnproject loopt hier inmiddels zeker 10 jaar - ga zelf maar na wat dat aangeeft...) heel veel sterkte in het loslaten van de faal-gedachte en Zijn volharding en kracht, maar ook Zijn liefde in het lijnen.
  En nog een reactie over die theeketel. Ik heb zelf een keer een rode gehad, en daar zat het kettinkje vanaf het dopje van het dekseltje naar de bovenkant van het handvat. Ik had meer het idee dat het bedoeld was dat je het dekseltje niet zou kwijtraken oid.
  Jouw keteltje is erg mooi! Veel plezier ermee! Je ziet ze zelden meer, zo gaaf en dan ook nog goed genoeg om echt te gebruiken! (Veel mensen hebben er jarenlang een plant in gezet...dan ziet t er niet echt leuk meer uit aan de binnenkant :))
  Groetjes en ik kom gauw weer es bij je kijken!
  'Tante Trijns'

  BeantwoordenVerwijderen
 4. The kettle is lovely! How heart warming for something small and beautiful to bring such a pleasure to life! :)

  Hang in there and be confident that you will succeed; you are certainly not a failure in Gods eyes or to those that love you! Have bunches of faith and trust; the most important thing is the beauty inside! :)

  Blessings and hugs,
  Denise

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Anoniem10/25/2011

  Ik heb ook zo'n leuk oud (rood) keteltje, maar dan wat smaller. Ben er ook zo zot op! ;o)
  Mijn keteltje heeft ook een kettinkje, maar zit vast aan het hengsel en de dop. Bij mijn keteltje werkt het dus als vasthouder van het deksel.

  Verder wil ik je graag een regel meegeven die ik mij langzaam in het hoofd aan het prenten ben (let op! dit is geen belerende vinger van mij aan jou!) : "Of weet gij niet, dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest, die in u woont, die gij van God ontvangen hebt, en dat gij niet van uzelf zijt? Want gij zijt gekocht en betaald. Verheerlijkt dan God met uw lichaam ( 1 Korintiërs 6: 19-20) uit 'Het Genesis Dieet' van dr. Gordon S. Tessler

  Later op mijn blog hier meer over, want er zijn meer lezers die er vraag naar hebben gedaan. Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. It makes me smile just to come to your blog and see the beautiful flowers!!! Thank you, sweet Lady, for praying for my Mom. She is still weak and trying to regain her strength...but, thank our precious Lord and Savior, she is ALIVE!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat ben je eerlijk over het eten en ik ken het vreselijk dat afvallen ik wil het ook zo graag, ik ben vorige week serieus begonnen, ik wilde graag sonja bakkeren maar ik vind het ook nog duur ook allemaal en dan met een gezin vind ik het te duur worden nu heb ik een loopband en daar ga ik zeker elke dag op en ik eet minder en let op wat ik eet en ik drink 2 liter water per dag, ik ben nu 2 kilo in 1 week afgevallen maar dit is nog maar een begin en of ik het vol hou is nog de vraag ik wil het zooo graag.
  jij heel veel sterkte

  gr yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Enjoyed reading your honest blog this morning. I think I agree with Marion who said, "Maybe you need a little less strict with yourself Jedidja. En niet meteen ontevreden zijn als het niet lukt. And not once been unhappy if it fails. Diep ademhalen, opnieuw beginnen en lachen om je (menselijke) zwakte. Deep breathing, start again and laugh at your (human) weakness.
  Je ketel vind ik prachtig!!! I think your tank beautiful!" (And no, I haven't learned how to speak or read Dutch - just used the translator and the "copy and paste" on my computer!)
  I often struggle with emotional eating, and right now am doing a dessert fast along with my granddaughter. She has done this since the beginning of summer and lost about 20 pounds. I've only done it a couple of weeks and haven't stepped on the scale - afraid it will demotivate me if I don't see enough weight loss!
  Blessings! Esther Joy

  BeantwoordenVerwijderen
 9. O, wat herkenbaar... (helaas) Ook hier me weer echt voorgenomen om minder te snoepen, want dat is bij mij het probleem. 2, hooguit 3 x per dag een tussendoortje waarvan het liefst dan 1 x fruit is. Verder ga ik hier een beetje minderen met de pasta's.

  Sterkte hoor!

  Ps. leuk zo'n ketel. Ik heb er ook 1 maar die zit zo vol ketelsteen dat ik h'm niet meer kan gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. O Jedidja, wat herkenbaar .... Ik ben ook een emo-eter hoor terwijl ik weet dat het slecht voor me is... en dan denk ik ook dat je lichaam een tempel is, maar de geest is wel gewillig maar het vlees is soms zo zwak. Dan denk ik; wat maakt het uit, ik heb al zoveel ellende moeten meemaken...en als ik dan weer iets extra's heb genomen voel ik me weer zo rot...
  Fijn dat je hier zo eerlijk over durft te zijn, dat lucht hopelijk ook een beetje op.
  Liefs Lisette

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dieting is so hard, especially when you live in a household with others that don't need to. Just have to start anew when things go awry. Does it help to know that you are not the only one that has problems in this area? I don't think I know any woman over the age of thirty who isn't struggling with their weight, except for a few that are heavy smokers (and that's an even worse problem). Just part of being a woman I guess!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. I could have written this post. I set out to do something (diet, save moneY) with good intentions - and I do well - for a little while - and then I buy a chocolate bar! :)
  You are not alone - but the good thing is YOU DO NOT GIVE UP ever!! :) Best wishes!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Die zwakheid als het op dieet aankomt is voor iedereen herknebaar denk ik, dus je bent niet alleen :)
  Prachtige ketel, heerlijk nostalgisch!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik kan alle reacties wel beamen, één ding is me duidelijk, je weet waar je zwakheid ligt, maar ook waar je met je zwakheid naar toe moet, dan is het goed, Hij helpt en luistert...zorg goed voor jezelf.
  Je ketel,SUPER, zou er ook een thee dieet zijn:))))

  Lieve groet,
  ♥Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoihoi,
  Elke dag een schone lei, helemaal waar! Maar ik denk ook: doe je best, en een reep chocola maakt je niet totaal mislukt! Idd is het lekker. Daarna doe je weer gezond! Als ik je blogs lees, neem ik aan dat je niet de hele dag door slecht eet. Zie het van de positieve zijde! Daarin beaam ik wat Marion zegt: maak er geen halszaak van! Je bent mooi zoals God je gemaakt heeft! En schrijf het van je af, papier/blog is geduldig!
  Gave ketel, ik hou ook van dat soort dingen!
  Groetjes en sterkte!
  Fokelien

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Anoniem10/26/2011

  bedankt jedidja voor het delen hiervan..ben zo druk dear friend..maar in the weekend zal ik meer tijd hebben voor me blog bedankt ook dat jij mij bezoek weet niet gaat niet zo vlot bij mij op de blog..god bless you friend..loves for you and your family..groetjes uit arnhem

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hi Jedidja - your post is as if you have been in my head this last week. i have the same issues week in and week out. Like you say, come before God, acknowledge your wrong, accept His forgiveness, forgive ourselves (the hard one to do) and start again. Great post
  God bless and hugs to you
  Tracy

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oh man wat herkenbaar. Ik zit er middenin. Ik MOET er echt een paar kilo's afkrijgen, want wil weer even terug op oude gewicht. Maar ik herken dit echt helemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ook hier heel herkenbaar.
  Na het stoppen met roken ben ik inmiddels al 10 kilo aangekomen en ik weet ieder pondje gaat door het mondje.
  Maar ik ben vaak en veel alleen en dan vind ik het juist zo moeilijk om van al dat lekkers af te blijven.
  En je ketel vind ik echt prachtig.

  Groetjes jenneke

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Moeilijk he om goed te blijven eten.
  Ook hier een emo-eter.
  Gelukkig heb ik geen overgewicht, maar ik weet dat ik niet genoeg fruit eet bijvoorbeeld.
  Tja, het blijft een gevecht denk ik.
  Je keteltje is prachtig.

  Groeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Jedidja I love your new boiler. Great color and looks old. I too have the same problem with eating. good for a while and then I eat because things go wrong. I'm an emotional eater too!
  We need to pray more! God will help us if we really mean it. It's just hard!
  I will pray for you...Blessings to you.Chelle

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Lieve mensen, wat een reacties! Allemaal heel erg bedankt. Ik wordt er verlegen van en vind zo veel herkenning. Dank jullie wel en ik wens jullie veel liefde, warmte en mooie momenten toe vandaag.

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.