26-08-11

De realiteit van een rommelig huishouden

Ik was heel blij, dat ik ook eens een ander blog http://jennie-warner.blogspot.com/ tegen kwam deze week. Eentje die geen foto's liet zien van perfect opgeruimde kamers of kinderen in hun mooiste kleren. Niet dat ik propaganda maak voor rommelige kamers maar de realiteit is vaak zo dat mijn huis geen toonzaal is. (Ik ben benieuwd hoe dat bij jou is!)

Soms ligt de vloer hier bezaaid met playmobil. Overal strijdbare helden en o wee, als er iemand op de playmobil stapt. Mijn dochter nestelt zich altijd op de bank met een heleboel boeken en stripverhalen. Ze bouwen hier regelmatig een hut onder de trap, die dan weer mag blijven staan. En in de computerkast is het ook vaak rommelig evenals de slaapkamers.

Kamer van mijn dochter (11)


Mijn man heeft voor mij een prachtige planner voor me gemaakt, met ruimte voor weekmenu's. Toch faal ik vaak; ik heb geen 'huishoudelijke' vingers! Spinnenwebben zie ik niet eens, mijn kinderen maken me er soms attent op. Maar ... met mijn schema weet ik wel dat alle kamers een beurt krijgen, de ramen gewassen worden en de koelkast een schoon is! Ik ben iemand, voor wie een schema onmisbaar is, omdat ik anderhalve dag over wil houden om ander werk te doen, dat voor mij belangrijk is.

Ik verlang ernaar om van mijn huis een thuis te maken. Dat is tegelijk ook mijn antwoord op Gods roeping en ik vraag Hem me te helpen dit management beter onder de knie te krijgen. Mijn motto is: Wandel voor Mijn aangezicht en wees oprecht. Daarom zeg ik het maar eerlijk tegen je: ik heb moeite met het huishouden doen. Soms val ik zelfs in de fout om te gaan bloggen in plaats van wc's schoonmaken. Nu jij! Hoe krijg jij het voor elkaar?
 
(mijn dochter van 11, van de foto's hierboven heeft vanaf deze week ook een planning: zelf de vloer van haar kamer en het bureau opruimen -  ik zal het controleren! )

26 opmerkingen:

 1. Ehm...heb ik dit soms geschreven?? Ik baal van rommel, wordt er in m'n hoofd vreselijk onrustig van, maar het groeit hier op de een of andere manier vanzelf op de grond :-(
  Ik probeer nu maar gewoon m'n best te doen en meer hoeft ook niet, toch??
  Groetjes, Corine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn huishouden kan je niet als representatief zien... we hebben geen kinderen, dus er is ook geen rommel. we hebben een piepkleine kamer, dus opruimen is zo gebeurd.
  Ik zou zeggen, begin met 1 ding tegelijk (een laadje of een hoek of een plank) en hou die netjes en dan door naar de volgende. Is dat een idee???

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jahaa.... een schema! Dat probeer ik weer nieuw leven in te blazen na de vakantie. Maar soms word je er zo moedeloos van.... heb je 't een gedaan, is het andere weer nodig... er komt geen eind aan. En nee, het is niet mijn hobby....
  Maar structuur heb ik echt nodig, want anders is het hier niet leefbaar meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja, dit klinkt voor mij ook wel heel herkenbaar... En dat terwijl we maar 1 kindje hebben :-) Mijn prioriteit ligt ook niet zo erg bij het huishouden, ik ben liever met m'n gezin, tuin of bakken en dat soort dingen bezig. Probeer het nu ook met een schema, maar dat lunkt niet altijd... (meestal niet)
  Aan de andere kant: kinderen herinneren zich later echt niet meer of het wel helemaal schoon was, wel of er een fijne warme sfeer hing met aandacht voor elkaar en anderen!

  Groetjes Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. O, heel herkenbaar hoor. Nou weetje, bij mij is het zo dat ik de regelmatige dingen als was, stofzuigen en opruimen wel makkelijk en goed doe, maar het is bij mij meer het echte schoonmaakwerk (ramen zemen, douche soppen, dweilen, stoffen) wat ik heel makkelijk laat liggen.... dat is ook mijn hobby niet zo, maar als ik eenmaal bezig ben (met een muziekje op, of voorgelezen psalmen ;-) dan vind ik het heerlijk en heb ik achteraf zo'n fijn en dankbaar gevoel ;-)
  Ik heb wel eens met schema's gewerkt, maar daar werd ik erg gefrustreerd van. (omdat het vaak niet lukte om het bij te houden) Het enige wat ik op schema doe is koken. Op maandag maak ik een lijstje met wat we eten de hele week, daar haal ik boodschappen voor en dat lijstje hang ik op, dan switch ik nog wel met maaltijden van de een naar de andere dag ofzo, maar ik vind het heerlijk om niet meer om half 5 nog te moeten bedenken wat we gaan eten die avond en dan nog naar de winkel te moeten. (zoals ik wel een aantal jaar heb ik gedaan)
  Dus, herkenning alom hoor!
  En wat Tineke zegt in haar laatste alinea is echt helemaal waar! Dat bedenk ik me ook maar vaak!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Way to be real! It's so easy to show our good stuff to the world and leave everyone feeling inadiquate when we should be real and encouraging one another! Bravo!
  Blessings to you,
  Jennie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Your beautiful blue flowers at the top of your page never fail to lift my spirits!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. JE BENT NIET ALLEEN!!!
  Ik ben ook geen huishoudelijk wonder. Mijn foto's zijn nep, want ik leg de stapels met folders, verstelwerk of andere troepjes gewoon even opzij zodat het plaatje 'perfect' lijkt...hihi. Maar 1 blogje heb ik naar waarheid geplaatst:
  http://sjonkehopstaken.blogspot.com/2011/04/stapelenzucht.html
  En bloggen is toch veel leuker dan wc-tjes poetsen!!!
  Lieve groetjes,
  Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hi Jedidja - ok, so my advice will not win any prizes. Do it once a week and close the bedroom doors the rest of the week! :) At the end of the day - don't stress too much! And thanks for grabbing my button, I am honoured.
  Have an awesome weekend (blogging?)
  God bless
  Tracy :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik denk vaak maar zo; een kind weet later niet meer of het een rommel was thuis, maar wel of het gezellig was!!!

  En ik probeer wel dat ze helpen, dat scheelt een hoop, ook een kindje van 1 kan helpen speelgoed in een bak te doen, vind onze zoon nog een leuk spelletje ook!

  Groetjes en succes hoor!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Doesn't look that messy actually! :) Our rooms *use* to look like that.. ;) Keep up the good work!

  Blessings in Christ,
  Mikailah

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hahhahaha wat herkenbaar. Ik blog ook veel liever dan mijn huishouden te doen. Sterker nog er staat een enorm volle wasmand naast me te wachten totdat ik daaraan begin ....

  Fijn weekend!
  Gerreke

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Anoniem8/26/2011

  Waar kinderen wonen en leven ligt het speelgoed niet altijd keurig gesorteerd op de juiste plekjes. Ze bouwen van alles en dan is het toch niet leuk om het meteen te moeten opbergen. En vuile kleren op de grond.. is hier ook wel eens hoor. Of het wordt in de lucht gegooid en blijft halverwege de lamp of kast hangen. Sokken die je na een tijdje onder de kast of verfrommeld gewassen in een dekbed weer terugvindt.
  `je bijna uitglijdt over een tekening,Ik zeg nog weleens als er iemand onverwachts komt;" breek je nek voorzichtig ":-O

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik zeg verder maar niks meer, alles is wel gezegd.

  Maar het is voor mij wel erg fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die gestructureerd huishoudelijke klussen te doen moeilijke vind.

  Ik weet het zin klopt niet helemaal maar we doen het maar even zo.

  Iedereen een gezegend weekend toegewenst en dan hebben we hier nog een weekje vakantie en dan eindelijk weer een beetje ritme in de tent

  Groetjes Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi,

  Ik ben ook een grote rommelpot (met twee linkerhanden, èn drie kids). Tsjaa.. inderdaad, er zijn zoveel leukere dingen om te doen he.. En het komt zó vaak terug..

  Toch probeer ik wel te leren er wat meer van te houden (nav boekje 'Vrouw naar Gods hart'), om zo een gezellig huis te creëren voor allen, die me lief zijn..

  Enne.. ik maak juist wel graag mooie foto's zonder rommel. Niet om te doen alsof het altijd maar netjes is, want iedereen die me kent weet dat dat níet zo is, maar ik kan gewoon genieten van zo'n mooi plaatje, en dat nog wel uit m'n eigen huis. Het motiveert me juist om op te ruimen, omdat alles dan zo'n rust uitstraalt (zie ik dan op de foto).

  Groetjes,
  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoe ik het voor elkaar krijg? Nou, net zo niet als jij ongeveer. Ik heb absoluut geen huishoudelijke genen, maar ben wel degene die veruit het minst buitenshuis werkt en dus automatisch opgezadelt is met het huisouden. En ook ik baal ervan als het weer een zooi is of als ik me weer niet aan mijn schema gehouden heb, vrees ook dat dat altijd zo zal blijven... ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. O help, je wilt mijn foto's niet zien!
  (misschien waag ik me er eens aan..)
  Zelf ben ik helemaal niet huishoudelijk aangelegd..zit niet in de genen denk ik..:-)
  Van de fysio mag ik nu helemaal niet veel. Daar geniet ik wel een beetje van hoor, heel stiekum. Manlief doet alles nu, en veel beter en precieser dan ik het doe. Dus..
  Maar goed, ik weet ook dat het een van mijn taken is voor man en kinderen een gezellig huis te creeren. Dus bereid ik me er op voor alles weer te gaan doen. Het schema zit in mij hoofd, zo'n beetje en daar werkte ik ook altijd na. Dus zodra de fysio zegt dat het weer mag...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ook hier herkenbaar.... denk alle gezinnen met kidz! maar ze moeten toch kunnen spelen!? gezellige rommeltje hou ik wel van, en op zijn tijd moet het ook gewoon netjes zijn, maar alst maar schoon/hygienisch, veel belangrijker!

  Succes met je planning!! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik ken niet zeggen dat ik me hierin herken, ik ben erg van het opruimen.
  Probeer het zoveel mogelijk gelijk weg te werken.
  Ik vind het makkelijk werken om boven te beginnen en dan naar beneden te werken.
  Misschien is het boekje "de huishoudcoach"iets voor jou, zo handig en er staan hele goede tips in.
  Ik vind het altijd het belangrijkste dat de keuken en de wc schoon zijn, en verder moet iedereen leven zoals hij/zij het prettig vind.
  En kinderen maken wel kunnen leven, en dat kan niet in een toonzaal.

  Groeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Er moet staan:
  Kinderen moeten wel kunnen leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. tjonge wat een reacties, en veelal hetzelfde! Lijstjes werken bij mij ook maar even, ik werk drie dagen vd week buitenshuis en ben ook geen huishoudwonder. Opsparen van strijkwas, daar ben ik enorm goed in haha! Zegt dat genoeg? Manlief heeft vandaag een foto gemaakt van een enorme keukenblunder van mij...:-( Dat zal ik nog lang moeten aanhoren... wat het is zeg ik nog maar even niet...schaamschaam... wie weet blog ik daar nog es over. Een fijne, warme sfeer vind ik ook belangrijker dan stoffen en schone ramen. Zolang je er nog doorheen kunt kijken is het toch goed!? De kids sprongen vanmiddag dus een gat in de lucht bij mijn voorstel voor een spelletje!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Voor mij is dit niet herkenbaar.
  Ik ben een echte poets Miep,zegt mijn schoonzoon.
  Hou van een opgeruimd huis.
  Heb dit van huis uit mee gekregen,mijn moeder was altijd aan het schoonmaken en zorgen.
  Ik zou dit anders doen.
  En dat heb ik ook wel gedaan, maar bij mij kan je altijd onverwachts binnen komen,en zal je niet op rommel stuiten.
  En toch mochten mij kinderen heerlijk spelen.
  Als zij sávonds naar bed gingen was alles aan kant.
  En nu voordat ik s'morgens naar mijn werk ga is mijn huis aan kant,zodat als ik thuis kom lekker tijd voor mezelf heb,voordat ik weer de maaltijd begin.
  Ik vind mij zelf geen poets miep maar heb het graag schoon en netjes en dan heb ik rust in mijn hoofd en lijf.
  Heb er dus ook geen moeite mee om dit zo te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoe ik het doe? Door als perfectionist door het leven te gaan. Maar of dát nu alles is?

  Hier is alles altijd strak en glad. Op de dag staat er echt wel lego in de woonkamer, in de weekenden worden ook hier tenten en hutten gebouwd. Maar als het tijd is om naar bed te gaan word de boel netjes aan kant gemaakt. Oók als het een gewone schooldag is, want ik wil wel graag in mijn (woon)kamer kunnen bewegen. Een slaapkamer is wat anders, maar ook daar moet (dagelijk ivm huisstofmijtallergie) een stofzuiger door.
  Hier dus eigenlijk altijd alles aan kant, wat voor mij rust geeft. Zo hoop ik van mijn huis een thuis te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Anoniem8/29/2011

  Ik heb er echt niks aan toe te voegen, alleen dat het een heel groot verschil is of je 2 of 5 kinderen hebt, en natuurlijk de leeftijden, met kleine kinderen is het overdag rommelig maar als ze om 8 uur op bed liggen ruim je alles op, maar worden de kleintjes groot en komen er nog meer kinderen dan ontkom je er niet aan dat het toch rommelig is van 8 uur 's-morgens tot een uur of 10;-(

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hi Jedidja,
  I'm no help because I have the same trouble! I have thought of taking pictures but am not that brave. : )
  That is just one of the many areas the Lord is still working in me on.
  Thanks for sharing,
  Julie

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Anoniem5/24/2012

  Het huishouden, ja, dat is me wat. Ik begrijp dat de kinderen nog klein zijn. Later zullen ze zich de rotzooi niet herinneren, maar wel de vrijheid die ze hebben genoten. Teer daar maar op. En eh...nergens in de bijbel staat, dat er gevraagd zal worden hoe vaak je de vloer hebt geboend, maar wel of je omgekeken hebt naar een ander...
  Een toevallige passant....

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.