23-03-2013

Je mag me altijd roepen!

'Ik durf bijna niet te gaan slapen!' zei mijn zoontje.
'Waarom dan niet?' vroeg ik.
'Ik ben zo bang dat ik weer een nachtmerrie krijg.'
Ik knuffelde hem en zei: 'Je mag me altijd roepen als je een nachtmerrie heb.'

Ook midden in de nacht
Hij tilde zijn hoofd wat omhoog uit het kussen. 'Ook midden in de nacht?' vroeg hij dringend.
'Ook midden in de nacht!'


Nachtmmerries
Nachtmerries zijn voor mij de schrik van de nacht. Ik begrijp de angst van mijn zoontje omdat ik zelf regelmatig last heb van dromen. Niet van die gewone maar van 'wakende dromen'. Ik zie dingen die er niet zijn maar niets doen omdat mijn spieren verlamd lijken. Vaak zie ik een oog, zo groot als het slaapkamerplafond met lange wimpers. Een oog dat me aanstaart en nauwlettend in de gaten houdt. Soms zie ik fluorgele spinnen ( ben echt een keer op zoek gegaan toen ik helemaal wakker was ). Of ik houd mijn adem in, omdat er een hanglamp vlak voor mijn hoofd heen en weer slingert. Meestal zie ik echter onschuldig uitziende mozaïeken ( of zoiets als op onderstaande foto ).

Magisch?
Jarenlang dacht ik dat het iets magisch was. Iets uit de onderwereld. Zo gauw ik me bewegen kon, ging ik bidden. Ik durfde het ook tegen niemand te zeggen. Totdat ik ergens las dat iemand met narcolepsie ook zulke wakende dromen kende. Ik ging meteen op onderzoek uit en las over het fenomeen slaapverlamming

Ik was helemaal verbaasd. 
Wat een herkenning!


Slaapverlamming
Slaapverlamming (officiëel 'slaapparalyse') zorgt ervoor dat je niet in staat bent je lichaam te bewegen op een van de twee volgende momenten:
  • Wanneer je in slaap valt (hypnagoge of predormitale vorm)
  • Wanneer je ontwaakt uit je slaap (hypnopompe of postdormitale vorm) 

Hallucineren

Het kan erg beangstigend zijn wanneer je je niet kunt bewegen. Sommige zien dingen, horen of voelen dingen die er niet zijn. Ze kunnen zelfs denken dat er een andere persoon bij hen in de kamer is . Deze hallucinaties kunnen ook zonder slaapverlamming optreden.

Neuroloog nam me serieus
De neuroloog vertelde me later, dat dit slaapprobleem veel vaker voorkomt dan ik dacht. Slaapparalyse kan ook verband houden met ADHD. Er viel een pak van mijn hart. Ik werd serieus genomen. Mijn hallucinaties werd niet weggewuifd als iets zweverigs.

Je mag me altijd roepen!
Ik snap de angst van mijn zoontje voor nachtmerries. Tegen hem zei ik: Je mag me altijd roepen, zelf midden in de nacht. Ik ervaar dat God dat ook tegen mij zegt! Dat ik Hem altijd mag roepen. Zelfs als ik last heb van de schrik van de nacht. 

Thou shalt not be afraid for the terror by night.
For he will give his angels charge over thee,
To keep thee in all thy ways.
They shall bear thee up in their hands,
Lest thou dash thy foot against a stone.

35 opmerkingen:

  1. Daar heb ik nog nooit van gehoord! Wat een geruststelling moet dat voor je geweest zijn.. Dat je dan weet dat het iets 'gewoons' is, en niets met magie oid te maken heeft!!
    Ik heb soms last van nachtmerries. Maar dat heb ik alleen als ik echt heel moe ben en daardoor te diep/vast slaap.
    Ik droom wel veel en onthoud wel vaak mijn dromen, gelukkig is het meestal heel onschuldig of leuk. Laatste halfjaar vaak over paarden. Heb 9 jaar paardgereden, en doe het nu al een jaar of 3-4 niet meer. En de laatste tijd begint het steeds meer te kriebelen, en dus droom ik er dan blijkbaar ook over. Of begint het te kriebelen omdat ik er over droom....? 'k weet het niet :-)
    Goed weekend!! Groetjes, Marike

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb er zelf gelukkig geen last van. Ik heb een collega die verschrikkelijk heeft getobd met hun zoon. Hij kon vaak niet alleen slapen, vanwege personen die in zijn kamertje verschenen, en dan ging een van de ouders bij hem liggen. Ik zal eens vragen of ze van deze aandoening op de hoogte zijn.
    Grts irene

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat is het toch mooi om zo moeder te zijn, dat je kind weet dat het altijd mag roepen!
    Vroeger als kind had ik vaak nachtmerries en was overdag ook vaak bang....na mijn bekering heb ik geen nachtmerries en angsten meer gehad, dus ik denk dat het bij mij wel iets met duisternis te maken had.
    Dat andere fenomeen had ik nog nooit van gehoord.
    Fijn weekend Jedidja!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nachtmerries is een bekend verschijnsel voor mij, daar heb ik regelmatig last van. Van het laatste heb ik ook wel wat last van in die zin, dat ik dan niet meer kan bewegen en mijn gedachten gevangen zijn, maar niet zo heftig angstig.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dag Jedidja, wat mooi dat je zo open bent en dat iets wat zo griezelig lijkt, toch te verklaren is. En ja... ook ik droom heel vaak, maar kan het niet echt nachtmerries noemen. Wel is het allemaal levensecht en moet ik vaak eerst even bijkomen voordat ik wakker ben. Ik herinner me nog een van mijn eerste dromen als meisje van een jaar of vier. Ik zag toen het behangpatroon veranderen in slangen. Vreselijk was dat! maar het mooie was dat ik daarna (als klein kind) merkte dat God er was: hij stuurde zijn engelen. Apart verhaal he? Maar vanaf die tijd weet ik... God is er, ook voor mij! Fijne dag, goed weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. We mogen met al onze angsten bij Hem terecht, bidden helpt, dat hou ik ze ook voor bij angsten.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Van slaapparalyse had ik nog nooit gehoord.Ik denk dat ik er wel eens last van heb gehad. Maar van nachtmerries heb ik alleen last als ik het te warm heb. Gelukkig is dat niet zoveel.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Anoniem3/23/2013

    Ik ken iemand die daar erge last van heeft. Zelf heb ik soms last van nachtmerries, afhankelijk van hoe druk het in mijn hoofd is. Dat komt en gaat met vlagen. Ooit mezelf aangeleerd om de naam van Jezus te roepen in mijn droom, en nu word ik vaak al 'jezus' brabbelend wakker, ik moet er wel om lachen dat mijn advies zelfs in mijn dromen werkt. Afijn, het is een vervelende kwaal en kan je best bang maken als je niet weet wat het is. Gelukkig is dat duidelijk voor je. Mijn jongste zoon was ook altijd bang 's nachts, het ligt gewoon aan zijn gevoelige aard (kan ook niet tegen drukte). X

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ja, ik heb daar ook wel eens last van gehad. Ook heb ik wel eens dat mijn arm compleet afgekneld is en dan als een ijskoude "klomp" naast me ligt. Heel eng, maar als ik het dan met mijn andere hand rustig naast me neer leg en weer "tot leven" laat komen, gaat het ook wel weer. Wel gaat dat meestal gepaard met erge kramp. Fijn dat je zoon er zo op vertrouwen kan dat jij er altijd voor hem bent! Heel erg belangrijk, dat gevoel van veiligheid!!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mooi de link die u legt naar wat u zegt en wat God ook zegt. Dat geeft hoop en troost! Bedankt voor de blog!

    Groetjes Arjanne

    BeantwoordenVerwijderen
  11. I've heard of sleep paralysis, but I very grateful that I do not suffer from it. It sounds like it would be quite disturbing. I like that you compare God to the parent that is there to comfort their child when they have a nightmare. What a blessed reassurance!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wishing you comfort and peace during the nighttime hours Jedidja! My little grandson (also ADHD) has some pretty wild dreams also; I plan to send this to my daughter. :)Thankful to you for sharing.....

    Sweet dreams my friend! :)
    Denise

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat naar lijkt me dat! 'k Heb er nog nooit eerder van gehoord. Ik kan me je opluchting voorstellen dat het iets verklaarbaars blijkt te zijn. Wat een geruststelling voor je zoon dat je altijd voor hem klaar staat!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Heerlijk voor een zoontje, zo'n moeder.
    En heerlijk voor ons, zo'n Vader!!!
    Mijn opa ligt ernstig ziek in het ziekenhuis, kan bijna niet praten door allerlei slangen etc, maar spreekt groot van God, Die er steeds bij was. Zo troostvol!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Nooit van gehoord en gelukkig (sorry) geen last van!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Dag Jedidja,
    her woord vind ik interessant. Het woord "nachtmerrie" is op Duits "Alptraum". Dit is eigen tussen NL en Duits. Het is belangrijk dat de moeder kijkt als er "nachtmerries" zijn.

    Groeten uit Duitsland
    Dieter

    BeantwoordenVerwijderen
  17. My mother also suffers from these.....I am praying for her healing from them. They disturb her very much. I pray for your healing as well.....blessings

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hé bah zeg dat lijkt me echt niet fijn.
    Nee ik ken het niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Anoniem3/25/2013

    I came by to see you and found this to be most interesting, Jedidja. I do not have this, yet know it is real. When we give God the authority in our lives, these things are not so fearful, for God does bear us up and surround us with His legions of angels.
    Do you think I cannot call on my Father, and he will at once put at my disposal more than twelve legions of angels? Matthew 26:53
    Thank you for sharing this and placing God's Word with it as it becomes His and not ours and I know I am safe in His hands.
    Caring through Christ, ~ linda

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Daar heb ik nog nooit van gehoord, maar het lijkt me echt heel akelig! En ik kan me heel goed voorstellen dat je bang was voor occulte invloeden. Wat fijn als je dan erachter komt dat het een naam heeft en niets met magie te maken heeft!
    En hoe geborgen kan je zoontje zich dan weten bij een moeder die hem begrijpt!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Wat een mooi beeld van zowel moederschap als Vaderschap!.. Gelukkig is er erkenning. Dank voor het delen, Aritha.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hey Jedidja,

    Ik heb niet eerder gehoord van slaapparalyse. Ik weet helaas wel wat je bedoelt. Ik heb het vaker gehad en het is echt geen pretje. Ik zie gelukkig niets, maar ik voel dat er iets is. Iets dat niet okay is, dat me wil aanvallen. Mijn hele lichaam verstard dan en ik kan niet bewegen, ik kan geen geluid produceren. Het enige dat ik op zo een moment kan doen is vanuit mijn binnenste het bloed van Jezus aanroepen. Op een gegeven moment verdwijnt die 'iets' en ontspant mijn lichaam zich en kan ik weer bewegen en praten.

    Vaak durf ik, ondanks dat ik weet dat Hij me beschermt, niet weer in slaap te vallen. Bang dat 'het' toch weer terugkomt.

    Ik heb dit inmiddels al weer heel lang niet gehad. Het is fijn dat jij er een reden voor hebt gevonden. Zelf geloof ik wel dat het ook met occulte te maken heeft, zeker als ik zie in welke periode ik hier last van heb gehad.

    Maar wat het ook is: we kunnen altijd rekenen op onze Heiland en Redder Jezus Christus!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ooow ja, het moet heerlijk voor je zoontje zijn om te weten dat je er voor hem bent, zodra hij je nodig heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Jedidja,
    Dit is die eerste keer dat ek van slaapverlamming hoor! Gaan sodra ek hier klaar is, meer daaroor oplees.

    Dis so kosbaar om moederskap so te sien en dan vas en seker te weet, so en veel meer het God ons lief.

    Ek hoop dat beide jy en jou seuntjie nou verligting mag vind. Seën vir julle.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Nu ik hoor van de slaapverlamming weet ik dat ik dat als kind ook gehad heb.
    Maar nu heb ik er geen last meer van.
    Wat heerlijk moet het voor een kind zijn dat hij weet dat je er bent als hij roept.
    Zo is het ook met onze Heer als wij hem nodig hebben is hij er,maar soms ervaren we dat niet zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Wil je weten hoevaak ik 's nachts lag te zingen: uit diepten van ellenden? Of o mijn ziel wat buigt g'u neder? De enige manier om uit de paniek te komen... Gelukkig al jaren geleden, maar het blijft je altijd bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Nee, ik kende het niet. Heb wel veel nachtmerries gehad, de laatste jaren niet zo vaak meer. Ik kan mij voorstellen dat je aan 'de onderwereld' dacht. Dat heb ik ook gehad, tot ik wist dat ik ADD had (bijv. snel afgeleid zijn tijdens het bidden).
    Heerlijk voor je zoon dat hij ermee bij jou terecht kan. Het lijkt mij voor jou wel moeilijk te zien dat hij daar ook last van heeft. Ik had als kind al hypochondrie, was sowieso snel bang. Gelukkig heeft geen van mijn kinderen dat geërfd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja. Als je de diagnose krijgt vallen er dingen op hun plek hè?

      Verwijderen
  28. Nee, ik val in slaap en snurk. Iedereen droomt verschillende keren in verschillende stadia 's nachts. Vaak is het een verwerking van allerlei indrukken. Ik herinner me bijna nooit een droom. De enkele keer dat ik het weet, was het omdat het zo kolderiek was.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Hi Jedidja,
    I have missed my friend from Holland! My computer has been too slow for google translate to work until now...I wish I knew Dutch :(

    I have had night terrors for many years, and am aware of the causes...they are so frightening!
    Aren't we lucky to have a God who does not sleep, and is always available? ~God is awesome~
    Have a wonderful Easter & God bless~ Lisa

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Dear Jedidja, I too have had sleep paralysis. It's very frightening. I do not have them often now but can remember them vividly - not being able to move and hearing or feeling people around me. When I was a child I had many nightmares that were so real that I could tell them scene by scene even now. You are a good mommy to listen to your son and to be there for him when he is afraid. I also like your bible verses. God is with us when we are sacred. Blessings.

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Hi Jedidja,
    How strange that I should be reading this. I used to have very vivid and distressing nightmares. After I became born again I had one bad nightmare. I was in a small room and I was aware that something horrible was outside the door. I saw a strange light under the door but knew it was not something good. I was terrified. Suddenly the bottom of the door started curling slowly upwards towards me as if whatever was outside had a force that could do this in order to get in. It was such an evil feeling that I could not even get my screams out. Suddenly, in my mind I remembered that I had just been born again of God's Holy Spirit and that I had experienced His power through a miraculous healing and a vision. I literally forced the words 'JESUS HELP ME' out of my mouth. I woke up and have never had nightmares since, although I have had spiritual experiences where I have called on His name, and He has answered.

    BeantwoordenVerwijderen
  32. I'm sorry your son has frightening dreams. My youngest son used to also. So at night when he went to bed I used to pray for him that the blood of Jesus covered his bed like a blanket so no evil could get through. Next I asked for the angels to stand guard all around the house with swords drawn for protection. When I did his he slept well.
    Many people in the Bible also had dreams and many of them had a meaning. Psychologists and Psychiatrists can always give a plausible reason. Yet some things cannot be reasoned. Have a Happy Easter with lots of love Crystal xx

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Dreams. I've never thought deeply upon the dreams that I have, but I have wondered many times about the dreams that I have. Of course, I know that God spoke to many of the patriarchs of the Bible through dreams. It is my great desire that the Lord direct our dreams for His purposes. And now that you bring up this sleep paralysis, I pray that the Almighty hand of God deal with all that oppose His children and a hedge of protection be place around them, that they may serve Him in our waking moments and times and rest. Thank you for the thought-filled post and may God richly bless you and your family.

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Nee, ik heb er nog nooit van gehoord.
    Wel heel naar, zeg.
    Wat een opluchting lijkt me om erkenning te krijgen van de neuroloog, en te weten dat het niets duisters is!

    Mooi, je liefdevolle opmerking naar je zoontje. Een enorm veilig gevoel voor hem, denk ik. "Ik mag altijd naar mama toe".
    En inderdaad, het is ook zo'n troost voor ons.. we mogen altijd, maar dan ook altijd naar Hem toe.
    Soms moet ik dat veel beter tot me door laten dringen!!

    En nu ben ik volgens mij weer helemaal bijgelezen!
    Ik wens je een goeie week!

    BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je reactie! Dank je wel.