09-05-2020

LES VAN DE BOOM

Het was een prachtige morgen in het bos. Ik verbaasde me erover dat de lente alles zo feestelijk groen kleurt. Toen ik bijna terug bij mijn fiets was zag ik een boom, die nieuwe blaadjes had maar ook oude die al helemaal verdord waren. Ik probeerde er foto's van te maken.

Helaas kreeg ik de belichting niet goed.
Het was er te donker.


  Dr. Barnhouse en de boom
  Een paar dagen las ik iets, waardoor ik terugdacht aan die boom terugdacht. (vrij vertaald uit het Engels).

  Kort na de wapenstilstand van de eerste Wereldoorlog bezocht Dr. Barnhouse het slagveld van Belgiƫ. Het was een heerlijke voorjaarsdag; de zon scheen en het was windstil. Terwijl dr. Barnhouse daar liep, merkte hij dat er bladeren naar beneden vielen van een hoge boom. Hij streek over een blad dat tegen zijn borst was gedwarreld; het zat vast in de gordel van zijn uniform. Toen hij het eruit pakte, drukte hij het fijn met zijn vingers. Het was verdord. Dr. Barnhouse keek nieuwsgierig omhoog naar de boom en zag verschillende andere bladeren van de takken vallen. Hoe was dat mogelijk? Het was geen herfst. Er was geen wind om ze er af te blazen. Het waren de bladeren die de herfststorm en wintervorst overleefd hadden maar nu vielen ze, schijnbaar zonder reden naar beneden. Toen besefte hij wat er aan de hand was. Het was lente! Het sap van de boom begon te stromen en de nieuwe knoppen begonnen van binnenuit te duwen. Van beneden, uit de donkere aarde namen de wortels het leven en stuurden het langs de stam van tak naar tak, totdat dat het leven elk stukje dood verdreef dat van het voorgaande jaar was overgebleven.  Levensles
  Als toepassing stond erbij: 

  Ik ken geen mooie illustratie van hoe het nieuwe leven van Christus het oude verdrijft. Terwijl de seizoenen van het leven voorbijgaan, proberen we de oude bladeren af te schudden. We vechten tegen slechte gewoontes. Maar sommige zitten lijken zo vast te zitten; we komen er maar niet los van. Toch zullen naarmate het nieuwe leven van het evangelie van de Heer Jezus Christus in ons groeit, ook die bladeren ons los moeten laten. Als de kracht van de Zon der gerechtigheid sterker wordt in ons leven zal het ons hart wijd openen voor meer liefde van God in Christus. Wanneer die liefde wint zal het een "uitdrijvende kracht" uitoefenen op al het oude en ons tenslotte helemaal nieuw maken."  Bron: Expulsive Power of a New Affection


  Gisteren ging ik opnieuw naar het bos en zocht naar die bewuste boom. Helaas kon hem niet vinden maar toen ik uitrustte bij de picknicktafel zag ik er opeens net zo eentje staan - vlak voor mijn neus. Had ik even geluk. Kon ik toch nog wat foto's maken.

  • Heb jij dit fenomeen ooit gezien?
  • Wat voor lessen leer jij uit de natuur?

  šŸŽ§ Unto Him that hath Thou givest

  8 opmerkingen:

  1. Wat een mooi beeld !
   Het nieuwe Leven van binnenuit maakt dat het oude verdorde af gaat vallen.
   Dank je wel voor het delen.

   BeantwoordenVerwijderen
  2. In de natuur zitten veel lessen verborgen. Ik vind het meebuigen van bomen in de wind een voorbeeld van omgaan met tegenslag. Het beeld van het dode blad is ook sterk. Mooi met de foto's erbij.

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. Ik geniet van de linkjes die jij geeft in je blog. Naar de natuur enzo

    Verwijderen
  3. Reacties
   1. Beetje oud maar ik vond vooral de woorden mooi :) Bedankt!

    Verwijderen
  4. Seizoenen... ze komen en gaan, neits blijft hetzelfde. We moeten leren mee te bewegen op het ritme van de tijd.

   BeantwoordenVerwijderen
  5. Interesting concept! Growing in Christ! My grandsons are growing ... clothes get too small and they have to have new, pushing off the old to make room for the new. I am thankful that everything we need is provided in Christ. New grace, new strength, new peace, etc.

   BeantwoordenVerwijderen

  Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.