04-03-2013

God is groter dan mijn paniek

De gedachte aan de zondag bezorgt me paniek. Het gebouw, de mensen op een rij, zitplicht, geen contact, orgelspel, een voorganger zonder pauzeknop. Geuren, kleuren. Yep, ik heb heel veel moeite met de morgendienst. Mijn lijf is wakker, maar mijn brein kan (nog) geen prikkels aan.

paniekaanval, kerk

Paniek en ADHD
Ik heb de kinderen uitgelegd dat ik soms last van paniekaanvallen heb. Een paniekaanval is vervelend maar ongevaarlijk. In tijden van stress of na een weekje te weinig slaap heb ik er meer last van dan anders. Dit heeft ook met mijn ADHD te maken. 
 • Open zijn geeft lucht. 
 • De kinderen snappen het nu. 

Ik accepteer mezelf
Ondanks mijn kennis erover, worstel ik regelmatig met paniek. En ik weet dat als ik er meer last van heb dan normaal, het tijd dat ik mijn leefpatroon onder de loep te nemen (om mijn stressniveau te verlagen). Zo leer ik in de loop van de jaren mezelf kennen en accepteren. Ik ontdek dat mijn grenzen anders zijn dan van iemand zonder ADHD

God is groter dan mijn paniek
Als ik een paniekaanval heb, ben ik één brok verwarring. Maar met mijn verstand weet ik dat God veel groter is dan mijn paniek. Zijn beloftes zijn betrouwbaar en Hij moedigt me aan om mijn angsten op Hem te werpen. Daarom leg ik mijn hand in Zijn hand. Hij leidt mij op de smalle weg van overgave en zelfaanvaarding.


Geen paniek vandaag 
Nu is het maandag. Ik geniet van de zonsopkomst. Hup, gordijnen open! Geen paniek vandaag. In alle rust geniet ik van mijn morgen. Ik wens jullie allemaal een angstvrije week!

24 opmerkingen:

 1. O, zo herkenbaar.
  Ook ik heb vaak angst in de kerk, durf daarom ook niet alleen.
  Ik ga vreselijk hyperventileren, en als er dan ook nog iets gebeurt dan is het hek van de dam.
  Ik vind dit altijd zo verdrietig, want juist in kerk zoek je troost maar vind ik vaak onrust.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. What a beautiful spirit of faith and trust Jedidja! My grandson also suffers from ADHD, and my heart goes out to his confused and anxious behavior; but I know God has placed in him a loving and tender heart!

  Blessings and love, and praying for a anxious free week!
  Denise

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze bijvoorbeeld is ook herkenbaar!:-)
  ik heb daar ook heel erg last van gehad, maar stapje voor stapje (soms vooruit, dan weer achteruit) ging het beter en kan ik echt weer van alles genieten en weet ik meer dan ooit dat het genade is!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jedidja, Ik kan me niet in jouw situatie plaatsen en besef maar al te goed dat je elke dag voor grote uitdagingen sta. Chappeau in jouw eerlijkheid en openheid naar je kinderen toe. Niet onbelangrijk denk ik zo.Knap hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Paniek in de kerk, ik heb er geen last van, maar voel me altijd onrustig en ben na een dienst vaak erg moe. Vooral laatste lied staande zingen kost me alle energie omdat ik dan duizilig wordt. Ik denk dat het absoluut is van satan, die graag de dienst of onze gedachten verstoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hou vast aan je geloof, ook hierin zal Hij uitkomst geven.
  Dapper om hier ook over te praten met je kids.

  Fijne angstvrije week en een lieve groet,
  Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. (probeerde vanmorgen al reactie te plaatsten..)
  Ik kan me wel een beetje indenken hoe je je dan voelt, al heb ik er nu geen last meer van. Goed dat je jezelf onderzoekt als je merkt dat je je onrustiger gaat voelen.
  Ik ben wel vaak moe na de kerkdienst, maar dat komt denk ik door het stilzitten en het intensief luisteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dank voor het delen van kwetsbaarheid. En...God is groter!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Weet je dat AD(H)D vaak samen gaat met iets anders? Zelf heb ik veel last gehad van hypochondrie (in periodes). Het kan zó maar weer eens de kop opsteken, de laatste tijd gaat het goed gelukkig. Het gaat in het algemeen beter sinds ik weet dat ik ADD heb. Ik heb een chronische vorm van hyperventilatie. Ja inderdaad, je grenzen liggen anders, maar dat is vaak moeilijk uit te leggen aan de buitenwereld. Ik heb maar zo weinig energie voor bijv. bezoekjes e.d., gezellige avonden met vrienden. Verjaardagen, ik kan het bijna niet meer opbrengen. Misschien komt dat wel weer, maar het voelt vaak wel vervelend. Ook het 2x naar de kerk gaan voelt als een belasting, ik red dat lang niet altijd.
  Ik ga de link van de site van Geert doorgeven aan mijn zoon. Hij heeft in sociale situaties ook last van paniek-aanvallen.
  Zelf heb ik veel aan deze site gehad: http://mooisvanme.blogspot.nl/search/label/hyperventilatie

  Ik hoop echt dat je een angstvrije week hebt!

  Dank je wel voor je reactie op mijn blogje! Het bloggen maakt mij inderdaad vaak blij. Ik geniet ook erg van de reacties, het heeft mijn wereldje weer groter gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Anoniem3/04/2013

  Lieve Jedidja
  Wat goed van je dat je jezelf zo bloot gegeven hebt aan je gezin. Dit schept voor hen vast veel duidelijkheid en kunnen ze de puzzelstukjes gebruiken om hun beeld puzzel van jou te voltooien.
  Je leert natuurlijk iemand nooit geheel volledig kennen maar zo weten ze wel wat er in je om gaat.
  Dank je wel voor het delen lieve kanjer.
  Ik bewonder je.
  Liefs
  Wil

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Knap hoor dat je er zo open over kan praten! Wens ook jou een angstvrije week toe!
  Ik zat zelf het liefste achterin en aan de zijkant van de bank....zodat ik eruit kan als ik dat wil. Heb regelmatig met het zweet in mijn handen gezeten...stom natuurlijk, maar ja.
  Tegenwoordig zit ik regelmatig voorin, sta ik voor de kindernevendienst voor in de kerk een praatje te houden....en ja hoor, het went én gaat prima! Ik weet dat als ik maar even volhou de angst vanzelf minder word...maar dit openlijk aan iedereen vertellen, oef, dat vind ik nog altijd moeilijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Thanks for your honest sharing of your life and thanks God you are under his care and youtrust in him.
  Thanks for visiting:)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Anoniem3/05/2013

  Hugs Jedidja! I too have really bad anxiety. Sometimes it's not as bad, but in this season it's been horrible. Last night God had to put me in shape and realize that He is GOD and can do anything.
  I will keep you in my prayers!
  We have to hold onto Jesus' hand. He will calm our spirits.
  Blessings my dear!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooi hoe je jezelf steeds meer leert aanvaarden! Je bent Gods geliefde kind, en zelfs je angst zal je niet van zijn liefde kunnen scheiden.
  Ik vind het persoonlijk altijd heel fijn als mensen zich kwetsbaar opstellen, dan hoef ik ook niet zo nodig mezelf groot te houden. Je bent echt een voorbeeld voor me daarin.
  Ik moest denken aan het lied: Mijn God is zo groot zó sterk en zó machtig, er is niets wat Hij niet kan doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heel herkenbaar wat je schrijft! (ik had hier een heel verhaal geschreven, maar dat laat ik even uit mijn reactie. Dat het voor mij heel herkenbaar is zegt al genoeg, denk ik ;) Bij mij is het geen adhd maar hooggevoeligheid. Soms lijkt het alsof ik de enige ben en voel ik me super eenzaam daarin. Maar nu ik jouw verhaal lees, weet ik weer dat ik dat niet ben. Voor mij een herkenning, voor jouw hopelijk ook dat je weet dat er anderen zijn die hetzelfde ervaren als jij... Ik ga de link even bezoeken die je hebt genoemd ;) bedankt voor je openheid, dat waardeer ik enorm!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ook voor mij is dit een heel herkenbaar verhaal. En wat mooi dat je het met ons deelt. Dat voelt alsof je hierin niet alleen bent. Dank je wel!

  Ik heb de link ook al bezocht!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Het is een kunst op zich om jezelf te aanvaarden hoe je bent, als je dit kan ben je al heel ver. Ik vind dit mooi en ook herkenbaar om te lezen.
  Knap dat je het zo goed kan verwoorden.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Yes, God is greater than our fears and greater than your panic attacks. I wish and pray for you a sunny and serene springtime.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dank je Jedidja voor je openheid. Mij trof de mooie tekst 'Sometimes God calms the storm and sometimes He lets the storm rage on and He calms the child'. Hoe waar is dit! Mijn laatste blog 'Shelter from the storm' heb ik uiteindelijk niet geplaatst omdat het te persoonlijk was. Maar daarin herken ik die mooie tekst. Misschien dat ik dat blog toch nog in aangepaste vorm plaats. Groet!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Goed dat je er zo open over bent naar je gezin toe. Dat zorgt voor begrip. Hierdoor hoeven zij ook niet angstig/ bang te zijn voor jou of voor jouw angsten. Voor jezelf is het feit dat je weet wat er aan de hand is al een eerste stap. Stap 2 is om ermee om te leren gaan. En af en toe komt het weer omhoog en kun je het minder goed 'handlen' dan de andere keren. In welke 'flow' je ook zit: know that God always has your back en Hij houdt enorm veel van je!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. I read your comment on my blog and had to come over to your blog and say hi. I'm so glad the words spoke to you. I too have dealt with panic attacks and they are no fun to go through. God is good though. He is healing me and setting me free from fear and anxiety and is with me at all times. Praying blessings over you today! -Kristin

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ja, gelukkig he, Hij hoort het losse-flarden-gebed!
  Dit stukje wil ik goed onthouden:
  Merk ik dat ik opeens vaker angst heb dan normaal? Dan wordt het tijd dat ik mijn leefpatroon onder de loep te neem om mijn stressniveau te verlagen. Zo leer ik in de loop van de jaren mezelf kennen en accepteren.

  Ik heb geen last van stress in de kerk, maar kan soms steeds onrustiger worden en slechter en slechter slapen.
  Bovenstaande zinnen helpen me hier ook bij.

  Dank je wel voor je open bericht.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Goed dat je er zo open over bent. Hopelijk brengt dat ook wat verlichting en begrip met zich mee.
  Iemand in mijn nabije omgeving heeft er ook last van en moet ook regelmatig ff de kerk uit.

  Je hebt het in ieder geval heel mooi omschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Erg herkenbaar! Vooral dat zo'n kerkdienst lastig kan zijn. Ik doe zo mijn best op te letten, maar soms is de preek alleen maar een stortvloed van aan elkaar gerafelde zinnen die langs mijn hoofd scheren. Dan is het juist lekker om je hoofd op nul te zetten, niet te luisteren maar je gedachten de vrije loop te laten gaan. Alleen:... ik voel me altijd schuldig!

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je reactie! Dank je wel.