07-02-2012

Anijsmelk en Maya de Bij

Met dit koude winterweer heb ik zin in warme anijsmelk. Vroeger dronken we dat altijd in de winter. Mijn moeder had een leuke blikken trommel, eentje zoals je hiernaast ziet. Mooi hè?
De meeste herinneringen aan anijsmelk drinken liggen in het huis van mijn vriendin. Iedere woensdagmiddag haastte ik me de straat over om bij haar te spelen. Haar moeder maakte anijsmelk voor ons, die ze vermengde met water. Daarna keken we, al drinkend, naar een nieuwe editie van Maya de Bij http://www.seriesvanvroeger.nl/video-maja_de_bij-237-0.html  Door de geur van anijsmelk nu, herinner ik me de hele sfeer van toen: die kleine huiskamer, de Friese staartklok, de gezelligheid en Maya de Bij.


Hebben jullie ook positieve herinneringen aan/bij bepaalde geuren?
En ... hoeveel klontjes doe jij in de anijsmelk.
Doe je er suiker bij?
Drink je het wel eens voordat je gaat slapen, als slaapmutsje?



Hieronder wat recepten. De tweede is hoe je anijsmelk op een heel originele manier. De derde link is een Engelse. Special for you, Janice ;-) and others ...


16 opmerkingen:

  1. Thank you for the recipes! I never heard of Anise milk but I am going to try it.
    I do have very good memories associated with smells. Almost every Saturday night my dad would make popcorn and chocolate fudge with hickory nuts and we would eat it while watching Gunsmoke on TV. I also love the smell of pipe tobacco, my dad smoked a pipe.
    I love good smells! :-) Janice

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Thanks for the english link!
    It must be yummmy :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. This is very interesting. Never heard of anise milk but I bet it smells wonderful. It's funny how certain smells bring back happy childhood memories. Anytime I smell hard candies, it reminds me of Christmas when I was small. I even keep some in a tin and just give it a good sniff when I'm feeling sad.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mmmmmm, I love anijsmelk! Three blocks for me! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. interesting ... i actually like the anise flavor (and black licorice) - but haven't had it as a milk drink. thank you for sharing!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Anijsmelk, dat kregen wij hier niet, bij me herinnering hou ik niet van anijs. Maar als ik er echt over na denk weet ik het eigenlijk niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Van de anijsmelk moet je echt houden denk ik. Een paar slokjes vind ik lekker maar dan eigenlijk niet meer :)
    Ik vind die link met oude tv programma's erg leuk. Ik ga er zeker nog eens voor zitten en herinneringen ophalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Jedidja!
    Ik reageer bijna nooit, maar kan het nu niet laten :-) Héérlijk, 2 anijsblokjes.....in mn thee! (ik houd niet van melk) Dan is het echt winter!
    Groetjes van Kaatje

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb nog nooit anijsmelk op. Ben wel fan van anijsbrood...mmmm.
    Groetjes,
    Marion

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mm, mijn Farmer drinkt weleens anijsmelk, maar deze dagen juist vaker chocolademelk. Of koffie, uiteraard. Ik hou van de geur en de smaak van anijs, maar niet in melk.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Anijsmelk? dan denk ik altijd aan vroeger. Pa en ma dronken het elke avond voor eht slapen gaan. En soms mocht ik ze daarmee verwennen.
    Nu drink ik het zelf ook nog wel eens. Het is altijd in huis. Hoe ik het drink: hihi, twee klontjes in de mok, samen met melk, en één in mijn mond. Mmmm.

    Voor jou een Award, van mij, een liebster blog. Gefeliciteerd! Kijk even op mijn blog hoe het werkt!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. awesome post...and we're going to Holland in April and can't wait to experience the beauty in that country.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Geweldig, mijn dochter van 2 is helemaal verslaafd aan anijsmelk. Warme muisjes melk, noemt ze het. Omdat ze het dagelijks drinkt krijgt ze maar 1 blikjes. Zelf neem ik er stiekem 2, haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Mijn stiefdochter lust graag anijsmelk. En soms krijgt ze het met een lepeltje honing als ze niet goed kan slapen. Héérlijk vind ze dat.
    Zelf hou ik er niet zo van eerlijk gezegd.
    Dat recept met chocolademelk ga ik eens uitproberen ;-)!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Voor mij geen anijsmelk, te zoet.. Maar ik heb er wel goede herinneringen aan omdat ze me aan Pake en beppe doen denken. Samen met de geur van het petroleumstelletje en de geur van de kachel. heimwee!

    BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je reactie! Dank je wel.