21-12-2011

Meet God eerst je schouders?

Een tijdje geleden schreef iemand in een reactie dat ze in moeilijke tijden aan onderstaand quote van moeder Theresa dacht:

Ik weet dat God mij niets zal opdragen wat ik niet aankan. Maar ik wenste dat Hij mijn niet zoveel vertrouwen schonk.


God meet onze schouders
Anders gezegd: God meet onze schouders op voor Hij er een last op legt.


Mijn schouders breed genoeg?
Ik vind het boute uitspraak. Bekijkt God eerst of mijn schouders breed genoeg zijn... om me daarna een zwaar kruis te geven? Krijgt iemand met minder draagkracht dan een minder groot verdriet in zijn leven te verwerken? 

Schouder meten is karikatuur
Ik heb gekeken waar deze gedachte vandaan komt. Zou het een karikatuur kunnen zijn van 1 Corinthiërs 10:13?

Hij zal niet toelaten dat u verzocht wordt boven wat u aankunt, maar Hij zal met de verzoeking ook de uitkomst geven om die te kunnen doorstaan.

Paulus troost
Paulus heeft met deze tekst de gemeente van Korinthe willen troosten. Hij wilde hen beslist niet terugwerpen op hun eigen draagkracht maar op God, die bij hen zou zijn in het lijden. In tijden van radeloosheid doet het pijn als anderen aankomen met: God weet wel dat je het aankon - Hij heeft je schouders gemeten

Daal af naar waar ik ben, denk ik dan, en kom even naast me zitten. Meer heb ik niet nodig. Troost me met wie God. Wie Hij altijd zal blijven.  


Ik heb voor je gebeden
Vandaag is het mistig buiten. Ik kijk er naar. Mist buiten, mist binnen. Ik begrijpt het waarom van de dingen niet. Toch voel ik me niet alleen want Jezus reikt naar me met de hand Zijn Woord en zegt: "Ik heb voor je gebeden dat je geloof niet zal ophouden." Er komt een dag dat Hij al mijn tranen van de ogen zal afvegen. Dat geloof ik. 

God meet mijn schouders niet. 
Sinds ik weet wat lijden is ontdek ik steeds meer dat Hij Immanuel is: God met ons. Geen schouder-meter, geen ongeluksbrenger. Immanuel! Hij meet  me de maat niet. Hij kocht me. Hij redde me. Hij heeft lief en bij Hem schuil ik in mijn misère. 

Mist buiten, mist binnen. 
Ik grijp Zijn hand stevig vast 
Ik dank Hem voor Zijn genade. 
Hij brengt Thuis brengt!


Want ik ben ervan overtuigd dat noch dood, noch leven, noch engelen, noch overheden, noch krachten, noch tegenwoordige, noch toekomstige dingen, noch hoogte, noch diepte, noch enig ander schepsel ons zal kunnen scheiden van de liefde van God in Christus Jezus, onze Heere. Romeinen 8:37-38

2 opmerkingen:

  1. Niets is toevallig in het leven van een christen dus ook deze blog van jou lees ik op het juiste moment

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor et langskomen en lezen. Nee, er is geen toeval bij God. Al kunnen dingen soms toevallig lijken.

      Verwijderen

Ik ben heel blij met je reactie! Dank je wel.