09-10-2014

In de knoop en lichter leven

Een paar dagen terug ruimde ik mijn kast op. Ik vond een zomertuniekje en wilde het netjes wegleggen maar zag toen opeens dat alle lintjes in elkaar waren gedraaid. Het zat vreselijk in de knoop. Het lukte me niet om die kluwen los te krijgen. Wat een warboel!

Alles in de war
Zo ziet mijn leven er soms ook uit. Ingewikkelde knopen, rare kluwen en draden die in de war zitten. Hoe krijg ik alles weer goed? Aan welk touwtje moet ik trekken om het onoverzichtelijk te krijgen? Hoe langer ik bezig ben met duwen en plukken, hoe vaster de knopen in elkaar lijken te draaien.


Advies van Nora 
Af en toe koop ik een bepaald weekblad in de winkel. Er zat dit keer een dossier over borstkanker in, dat ik graag wilde lezen. En wat las ik op de praatpagina met ingezonden stukjes? Warempel ook iets over in de knoop. Nora schrijft daar over het breien van een vestje met meerdere kleuren. Ze zegt:

 "Soms zit de boel in de knoop. Trekken en sleuren werkt dan averechts.
 Even wegleggen en loslaten helpt wel." 

Wat een goed advies! Even afstand nemen. Dan kijk je er later met een heel andere blik naar. Onthouden, zeg ik tegen mezelf.Beste Adres
Maar als de knopen te erg zijn? Of de situatie te ingewikkeld? Dan helpt het niet als je dingen laat rusten want ze laten jou niet met rust. In zo'n geval kom ik persoonlijk bij God uit. Hij is voor mij het beste Adres waar ik zijn kan met al mijn knopen en kluwen. Ik geef de touwtjes uit handen. Ik laat los (soms duurt het even voor ik echt loslaat).

Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast bent,
 en Ik zal u rust geven.

De knopen blijven lastig. Ingewikkeld. Maar met Hem erbij kan ik er beter mee omgaan. Leven met eeuwigheidsperspectief is zoveel lichter. En zoveel mooier.


Mijn leven is een weefsel tussen mijn God en mij
Niet ik kies de kleuren uit, maar doelbewust werkt hij.
Vaak weeft Hij er verdriet in en ik, door onverstand,
vergeet: Hij ziet de boven - en ik de onderkant.
Als 't weefgetouw zal rusten
en de spoel schiet niet meer om,
zal God het doek ontvouwen en verklaren elk 'waarom' - 
hoe nodig donk're draden zijn in des Wevers hand
naast goud - en zilverdraden: zo komt Zijn plan tot stand. 

25 opmerkingen:

 1. Vind ik nog best lastig. Ik vind sommige dingen al snel te ingewikkeld en te moeilijk, voel me soms niet echt opgewassen tegen de zorgen van het opvoeden (pubers, help!) of keuzes die we wel of niet maken. Overgeven is de weg, dat weet ik.Toch kan ik dingen vaak niet uit mijn gedachten krijgen. Maar ja, dat denken, daar schiet je meestal helemaal niks mee op. Dan bid ik maar: Hier heeft U die zooi, Heer, ik kan er niets mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. This explains it pretty well...life's tangles and knots! Sometimes the more you work on it, the more tangled it becomes. ( And I think that is where God comes in!) I love the poem at the end. This poem has been a blessing to me since I was a teen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb mezelf weleens gezien als een bokje met zn hoorntjes verstrikt in de bosjes. Toen hielp me de tekst:Werp al je bekommernissen op Hem...mooie blog ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weer een fijne post Jedidja. Iets in de knoop is zo moeilijk , het enige is , voor mij tenminste, geduldig te zijn en dat is ook weer voor mij niet makkelijk. Het afstand nemen is inderdaad de beste raad.
  Ik wens je een fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat mooi beschreven! Precies hoe het is geloof ik. Zo komt het goed, op Gods tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi, eerlijk blogje! En dat gedicht op het eind, is dat van jou?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Iemand zei tegen me dat het van Corrie ten Boom is. Maar ikzelf weet dat niet zeker, Marja!

   Verwijderen
 7. Mooi gedicht inderdaad! Fijne blog, dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik moest ook denken aan een verhaal over een borduuwerk: de achterkant is niet mooi en ziet er ook onoverzichtelijk uit. Dat zien wij nu. Maar straks krijgen we de voorkant te zien, en dat is geweldig!
  helemaal precies weet ik het verhaal niet meer, maar wat ik hierboven opschreef heb ik onthouden. Dat was voor mij een hele mooie les. Vaak begrijp ik niet waarom dingen gebeuren. Ik begrijp God niet. Zelf zou ik het zo heel anders hebben gedaan (maar ja, wie ben ik?) God weet het wel, omdat Hij met de voorkant bezig is, en ik alleen maar die achterkant zie....
  Een hele fijne dag en bedankt voor je wijze woorden.
  Groeten, Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. heel mooi verwoord,en precies hoe ik mij ook weleens voel,maar kan het niet makkelijk naast mij neer leggen,mooi gedicht ook.

  liefs yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 10. your comments are true about the tangled knots...sometimes all we can do is walk away...let it go...God can do anything...we just have to let Him.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh, what an awesome analogy of how tangled our lives can get sometimes!!! HOPE you have a great weekend, my blogging friend!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Enjoyed the poem you shared! Someday God will unfold the canvas - what a day of JOY! Have a blessed week!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. De waaroms voeren vaak de boventoon. En leg het dan maar eens naast je neer. Maar idd alles uit handen geven. In Zijn handen geven, Hij weet wat goed is. Maar ik denk zo vaak waarom moet alles op deze manier, al dat verdriet. Die kluwen is zo ondoorzichtig. Mooie blog, prachtig gedicht! Dankjewel. Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 14. My life can be a tangled mess at times. Thankful that I can walk away and leave in God's capable hands.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hi Jedidja,
  what a lovely post. If something is very tangled in my workroom I find it is much better to do the untangling little by little. This caused no stress and yet solves the problem. I find that this is also the way the Lord 'untangles' us too, line upon line - precept upon precept, and this also causes no stress in my life but complete peace in Jesus as I wait patiently for my mind to be completely renewed in Him.
  God bless you.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooi, Jedidja, dankjewel. Goedertieren Vader, Milde Zegenader, Stel Uw vriendelijk hart, Op Wiens gunst wij hopen, Eeuwig voor ons open. HEILIG alle smart. Lieve groet, Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Heleen. Ik houd vreselijk veel van die oude psalmen. Idd: Heilig alle smart. xxx

   Verwijderen
 17. Returning your visit from my Joy4Today blog... I haven't been blogging as much... Maybe concentrated too much on the "knots" instead of the Savior!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hi Jedidja! Oh my, I often make a mess of my day. Seems like there is no end to the chores and jobs I have to do. What to do first? What will make it all go smoother? I like the idea of taking a minute, and then looking at it again. A little distance can really clear things up!

  Thank you for your visit to my blog :)
  Ceil

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Oh Jedidja, zoals alle boven geschreven opmerkingen - kan ik mij ook heel goed vinden in jouw beschrijving van die 'knopen van ellende'. De ouder dat ik wordt de meer geduld die ik (schijn?) te hebben met het uit elkaar pluizen van knopen. Misschien wordt de 'bundel' wat kleiner..ik weet het niet. God geeft rust - en met die rust kan ik Zijn stem beter horen. Ook kom ik te moeilijke/ingewikkelde knopen tegen, dan denk ik aan de spreuk " Let Go - Let God! Soms gaat dat makkelijk - soms kleeft het nog even.

  Ook vond ik de vergelijking met het borduurwerk erg mooi Jannie. Ik houd wel van die duidelijke plaatjes.

  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik geloof dat geen mens zonder knopen door dit leven komt. Ik denk dat God ons geduld wil bijbrengen en op Hem leren te vertrouwen.
  Is het zo ook niet met een knoop in een draad?

  Dicky

  BeantwoordenVerwijderen
 21. I can relate to this post. Thank you for sharing!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. "Soms zit de boel in de knoop. Trekken en sleuren werkt dan averechts.

  Even wegleggen en loslaten helpt wel."

  Tot zover kan ik mij er helemaal in vinden.
  Leuke stukje voor iemand die van wolletjes en haken houdt.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. nice article...

  Obat Bius | Obat Bius Wanita | Jual Obat Bius


  thank you for the information regards success only father / mother

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.