23-04-2014

Geluk schuilt in de kleine dingen


Ik werk met een planner. Anders komt er niets van mijn huishouden terecht. En bijna iedere dag staat er: de was doen. Wassen, drogen, strijken, schone was weer in de kast leggen. Soms denk ik wel eens dat de dingen doe geen betekenis hebben. de auteurs van het boekje Geluk schuilt in de kleine dingen, dat ik aan het lezen ben denken daar anders over! Onder de waslijnfoto een mooi citaat, genomen uit hoofdstuk veertig.
 
 
"Als we beseffen dat God in het gewone aanwezig is, heeft onze dagelijkse sleur ineens betekenis en een doel. De huishoudklusjes, of het nu het gras of de was is, worden mogelijkheden om liefde en zorg voor andere leden van het gezin uit te drukken. Een wandeling naar de brievenbus biedt de mogelijkheid om de buurman te groeten ( die misschien wel erg behoefte heeft aan een opbeurend woord)."  
 
Stop met zorgen maken
Dit boek is zo praktisch! Het spoort me aan om te stoppen met overbezorgdheid en God uit te nodigen in de details van mijn leven. Hij bekommert Zich om mij. Om hoe ik voel en om wat ik denk. Hoofdstuk negentien sprak me het meest aan: Stop met zorgen te maken en begin te leven. je zorgen maken is een van de meest verwoestende menselijke gewoontes omdat het je effectiviteit op andere terreinen vermindert. Als je je zorgen over iets maakt, richten je gedachten en je emoties zich op iets dat nog niet is gebeurd.
 
Het is niet alleen verkeerd om je zorgen te maken, het is ongeloof; je zorgen maken betekent dat je niet gelooft dat God voor de praktische details in je leven kan zorgen, en het zijn vaak die details die ons bezorgd maken. 
 
Tegengif voor je zorgen
Het tegengif voor je zorgen maken is erop vertrouwen dat God voor de kleine dingen in jouw leven zorgt. Nodig Hem uit, zeggen Bruce & Stan, om betrokken te raken bij de details van je leven. Je mag je zorgen op Hem afwentelen, zegt de Bijbel, want je ligt Hem na aan het hart.
 
~ Bedenk wat God voor je kan doen, in plaats van je zorgen maken over datgene wat jij niet kan doen.
~ Verwar je zorgen maken over morgen nooit  met plannen maken voor morgen.
~ De beste manier om te stoppen met je zorgen maken is om te beginnen met bidden.
~ Als je je overweldigd voelt, bedenk dan dat je de dingen een voor een neemt - dag na dag.
~ Leer te bloeien op verandering, in plaats van je er zorgen over maken.
~ Maak je geen zorgen over wat je niet kan doen. Als je je zorgen moet maken, doe het dan over waarom je niet doet wat je zou moeten doen.
 
Weggevertje
Dit mooie boek heeft veertig hoofdstukken en telt 171 pagina's.  Het leest erg gemakkelijk en je kunt het ook als dagboek gebruiken. Wil jij ontdekken dat geluk vaak in kleine dingen schuilt? Dan heb je de kans om dit boek te winnen. Ik geef het weg. Je hoeft alleen een reactie te schrijven op deze blog-post. En voor meer van zulke mooie boeken, volg deze link naar Ark Media
 
Hoe ervaar jij dat. Zit er geluk in kleine dingen?
 

43 opmerkingen:

 1. "God is in the ordinary" --- so easy to forget that, to worry, and to base our lives on our own performance instead of His acceptance of us just the way we are and where He has placed us! Thanks for reminding us of this! Take care and have a blessed day!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. oh mooie blog, klopt wel ja als je in de kleine dingen van het leven vreugde haalt is het leven opeens veel leuker. Ik zou graag het boekje willen lezen. Als ik het win zal ik het weer doorgeven aan een ander. spannend :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lijkt me een mooie eye-opener, vaak weet je de dingen wel, maar zakken ze zo gemakkelijk weer weg... Bewust leven is zoveel rijker. Lieve groet, Heleen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig blogje weer!
  Ik zoek echt naar het geluk in de kleine dingen.
  Die mooie, o zo kostbare momentjes slepen me door moeilijke tijden heen.
  Het lijkt me een prachtig boekje om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is zo, maar je blijft er soms zo in hangen.
  Maar het geeft blijdschap in mijn hart dat de Heere overal van weet, niet dat de omstandigheden direct veranderen maar je staat er niet alleen voor.!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het klinkt als een supermooi boek. Ik zit ook vaak gevangen in de dagelijkse sleur en vooral nu ik alleen studeer (zonder een echte baan) vraag ik me weleens af wat de bedoeling is van de dingen. Maar het geluk zit in de kleine dingen, zeker te weten. Vaak besef ik dat als ik s' avonds in mijn dagboek opschrijf wat ik allemaal heb gedaan en dan is het vaak toch een goede dag geweest!
  Liefs Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 7. zeker weten...ondanks al de moeilijkheden in mijn leven....kan ik gelukkig door iets "kleins" gelukkig worden....een bakje koffie met mijn lief, zonnestralen door de wolken, de regenboog, een vogeltje op mijn gazon, de eerste groene puntjes uit mijn kruidentuin, een lieve opmerking van een kliente toen ik vanmorgen weer begon na 10 heerlijke dagen vrij...een mooie rok of een mooi shirt zomaar tegen komen bij de kringloop....of dat mooie boek dat ik daar voor 1.50 kocht..(capuccino van Max Lucado)..nog helemaal nieuw waar zulke mooie dingen in staan...ik mag van zelf maar 1 stukje per dag lezen om nog langer te genieten.
  liefs Carlien

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Sadly we often make life complicated. We spend our time going from one activity to another searching for happiness. However, I have learned to find happiness more when I just slow down and purpose to enjoy each and every day.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Helemaal waar... maar weten en zien zijn bij mij niet altijd 1. Maar als ik het zie, verwonder ik me, dat God juist in het kleine aanwezig is.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Anoniem4/23/2014

  Zou een goed boek zijn voor me, ik maak me altijd weer zorgen over van alles.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dit lijkt me een mooi boek voor een piekeraar als ik ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ja zeer zeker...ik ervaar God steeds weer in juist die kleine praktische dingen, elke dag weer. Dus waarom maak ik mij dan toch steeds toch weer zorgen??? Alsof ik het nooit durf..100 % te vertrouwen op God. En weet je...wij mensen zouden op een gegeven moment misschien ons geduld verliezen...ons gepasseerd voelen...zo van..pfff, wanneer neem je het nu eens van mij aan dat je op mij kunt vertrouwen??? Maar God niet...ik ervaar onvoorwaardelijke steun! Het lijkt mij een heel mooi en leerzaam boek. Lieve groet Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zat al te denken: dat boek moet ik maar eens opzoeken...! Dus ik maak graag kans op je weggevertje! Mooie blog heb je geschreven. Ik heb ook vaak zulke gedachten bij het huishouden. Wat mij vaak helpt is dan M regelmatig zegt hoe blij hij is met alle dingen die ik in huis doe. Ik vind het heerlijk dat hij dat ziet, want ik weet dat dat niet overal zo is. En daar geniet ik dat weer van ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik reageer niet vaak, maar nu met een problematische, zorgelijke, zwangerschap van ons derde kindje lijkt me dit wel een hele fijne oppepper. Ik doe graag mee! Om de tijd van stil moeten zitten te kunnen doorkomen...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. There are so much happiness in small things:)
  It is how we see things that makes the difference:)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Het gaat me er nog niet eens zo zeer om om het boekje te 'winnen'... Maar gister maakte ik me zo'n zorgen over ons kleintje van 6 weken... Mijn man en ik hebben er samen over gepraat en hij zei: Bidden!! we lazen Efeze 5 'máár wordt vervuld met de Heilige Geest' wij zijn zo vaak leeg van onszelf! Hij kan en wil vullen... Daarna staat er in vers 19,20,21 BID, zing, dank... Zo kan je vervuld worden. Vond ik even mooi om te delen.
  Dat gaf me kracht. Nu las ik voor het eerste jouw blog en gaat het juist hierover. Erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. (\__/)
  (='.'=)
  (")_(")

  You encouraged me to write a denique! - *smile*

  ENCOURAGEMENT

  If you worry,
  you are sorry
  God is dead.
  Use your head!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een stukje wat me aanspreekt!
   Hoe makkelijk loop ik me vaak zorgen te maken ( wat later zo vaak mee valt).
   Er staat al een spreuk daarover in de keuken en toch...
   Op dit ogenblik maak ik me veel zorgen om Oma. Ze is aan haar laatste stukje van dit leven bezig. Ik maak me zorgen of er wel goed genoeg voor haar gezorgd word ( en iedereen doet zijn uiterste best). Ik maak me zorgen of ze wel terug kan kijken op een fijn leven ( en weet eigenlijk goed dat ze zo tevreden is). Ik maak me zorgen om de pijn van mijn man en kinderen als ze straks komt te overlijden ( omdat ik de pijn na het overlijden van mijn eigen moeder nog zo goed kan herinneren). Ik moet je stukje nog maar eens een keertje goed lezen!
   Heel hartelijk dank voor deze ogen opener!
   groetjes, Franca.

   Verwijderen
 18. Het lijkt me een mooi boekje waar ik heel wat wijsheid uit kan halen.
  En iedere dag opnieuw mee oefenen,
  Lieve groet,wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Had ik gisteren maar je blog gelezen, want toen voelde ik mijn zorgen nog wat zwaarder. Maar vandaag is ook goed! Dank voor je fijne blog. Ik lees je posts vaak en nu reageer ik. Want zo´n zinnetje `kans om dit boek te winnen` (dus gratis) werkt wel...

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Toen ik je berichtje las, dacht ik: dit boek zou ik echt wel eens willen lezen.... Ergens weet je het wel, dat ook de gewone dingen belangrijk zijn en waarde hebben. Soms heb je het even nodig dat dit bevestigd wordt. Het zou voor mij een steuntje in de rug zijn en anders is het er één voor de verlanglijst (wordt steeds langer, herkenbaar toch?). gr. Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ja hoor. Er kan juist in die kleine dingen soms zoveel troost zijn, omdat je beseft dat de Gever ervan er is. En je ziet en hoort. Dan zijn die kleine dingen net kleine sterretjes, die pinkelen door de hoop die ze geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Oooh, daar ben ik echt benieuwd naar, naar dat boek.
  Ik merk dat ik er weer zo in been terug gevallen ben. Maak me weer zo vaak zorgen, in plaats van het bij Hem te brengen. En inderdaad, het is verstikkend, je kunt dan veel minder genieten van de zegeningen op je pad, veel minder intens en afhankelijk leven.

  Een planner is voor mij misschien ook wel goed. Verzet me er al jaren tegen, dat gevoel dat ik dan slaaf ben van mezelf. maar nu ren ik wel erg vaak achter de feiten aan (was wegwerken, rommel niet meer kunnen vinden, over allemaal deadlines heengaan voor de bijbelclub enz) en dat geeft eigenlijk zo'n hoop onrust..

  Mooie blog! Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat heb je altijd goede boekenideetjes, hoe kom je daar toch aan?!
  Geluk zit misschien niet in kleine dingen, maar als je die kleine dingen uit Gods hand ontvangt, dan is het de zorg, liefde en aandacht waarmee God me omringt die me zoóó gelukkig maakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wauw...de voorbeelden die je aanhaalt klonken me al mooi in de oren...en dan ontdek je dat het ook nog om een eventuele prijs gaat...
  Ik doe graag mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Het blijft een enorme les, he...wat zit dat "je zorgen maken" in ons systeem. Maar met Gods hulp gaat het er ook weer uit verdwijnen! God IS groter, sterker en machtiger! Wie heeft er nou alle dingen in de hand...Hij of ik? Daar wil ik meer en meer in gaan staan, vertrouwen, zwemmen"

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Mn reactie was nog niet af, maar ineens wel al verstuurd....k ga nog ff lekker door Ü!
  Ik zou graag kans maken op dit boekje, want om in die zekerheid die ik net noemde te gaan staan, hebben we wel de leerschool nodig! Bedankt weer voor je wijze woorden en Gods zegen in je groei (want dat merk ik het afgelopen jaar op in wat je schrijft. Houd vast aan Hem en laat t je niet ontnemen!) liefs hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Dat geluk in de kleine dingen zit heb ik gelukkig al jaren geleden ontdekt ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Hoewel ik dat wel weet blijf ik het in de praktijk wel moeilijk vinden. Dus een reminder kan geen kwaad ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Lijkt me echt een mooi boek! Ik zou het gebruiken als bijbelsdagboek, zodat ik ook tijdens de huishoudelijke taken, bewust mag worden dat God erbij is :)

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wat een praktisch boekje lijkt me dit!
  Ik zou het op een plek leggen waar ik vaak langs loop, zodat ik het op elk moment kan pakken en lezen.
  Om dan hopelijk beter te beseffen dat mijn 'gewone' werk toch zo bijzonder mag zijn, als het gedaan wordt uit liefde voor God en mijn naaste.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ik denk dat de mate van geluk die we ervaren heel sterk samenhangt met de doelen die we stellen (of die ontbreken) in ons leven. En het ontbreken van geluk zit vaak in de belemmering/obstakels die we onderweg tegenkomen waardoor de doelen onhaalbaar lijken of worden.. Prachtig stukje weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Wie het kleine niet eert... Ik zou zeggen; juist in het kleine! Wat zoeken we in het grootse en nog grotere? En gebruikte de Heere Jezus Zelf niet vaak kleine, allerdaagse dingen om Zichzelf te openbaren. Het lijkt me een mooi boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Van een gezond en een vitaal mens stilgezet door borstkanker.
  Niet enkel negatief zeg ik altijd. Het heeft opgeleverd dat ik van kleine dingen geniet.
  Lijkt me een mooi boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Het lijkt me een heel mooi, praktisch boek.

  Bovenstaande foto vind ik trouwens prachtig.. compliment!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Dit lijkt me nu een boek waar ik echt wat aan heb.
  Is zo makkelijk gezegd je geen zorgen maken.
  Juist in een tijd waarin ik zo blijf hangen in zorgen maken.
  Zie ik vaak de kleine dingentjes niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. A good lesson on worry...God knew how much harm worry could do to us, that is why he gives us so many warnings!
  Now our scientists have all agreed that worry causes sickness.
  Blessings and love to you, my friend~ Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 37. wat een mooie blog weer!!
  God zien in alle kleine dingen van het dagelijkse leven, is een zegen!
  we zijn er zo blind voor.... helaas...

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Waslijnfoto, superleuk, en dan die caravan, doet me herinneren aan onze eigen caravan. Waar we van de zomer weer een aantal weken heen gaan. Ja, ik ben er nog, wel wat "rustiger" :)

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Mooie blog en zo herkenbaar inderdaad. Ik doe ook graag mee ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Dat lijkt mij een heel mooi en praktisch boekje, ik zal het graag eens lezen. Ik heb zelf het boekje Biddend op de uitkijk van James Banks gekocht (kwam ik tegen op het blog van Wendy Born), om mijn zorgen om te zetten in gebed.
  Van alle dingen die we gedaan en gezien hebben in de vakantie, heb ik het meest genoten van een prachtige haas, die zomaar vlak voor onze caravan stond. En die we van heel dichtbij konden bekijken (hij bekeek onze konijnen). Ik heb erover verteld op mijn blog.
  Dank je wel voor je mooie blogje!
  Lieve groet, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Onze GROTE en LIEFDEVOLLE GOD laat zich altijd weer zo bescheiden kennen in de kleine dingen.
  Die plots zo GROOTS blijken te zijn,
  en HEM op z'n GROOTST uitvergroten,
  als je er maar oog voor hebt.

  Leer van MIJ dat IK zachtmoedig ben en nederig van hart zegt JEZUS...
  dat is ZIJN KARAKTER,
  DE VRUCHTEN van ZIJN GEEST!
  Als je gaat ontdekken hoe HIJ in alles en door alles heen betrokken wil zijn met ons nietige mensen dan...
  ga je zien dat ZIJN GELUK schuilt in de kleine dingen die eigenlijk zo GROOTS zijn :-)

  Het zijn de mooiste momenten in het leven...
  als ZIJN GLORIE schittert in de duisternis.
  Zoals kleine zonnestraaltjes die een donkere dag doen opklaren.
  De druppels die hangen aan het frisse lentegroen na een harde regenbui.
  Het zijn net kleine pareltje...

  Het begrijpen is mij te wonderbaar,
  te verheven,
  ik kan er niet bij!
  Psalm 139:6

  Sorry dat ik zo laat reageer...
  maar weet dat ik hier altijd weer graag kom :-)
  Deze plek op het wereldwijde web maakt mij blij en bemoedigd keer op keer.
  DANKJEWEL lieve Jedidja!

  LIEFS, Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Jedidja, weer een prachtige blog en door velen over een herkenbaar onderwerp. Jaren geleden, ja, jaren en jaren... overkwam dit gevoel en onmacht mij ook en het viel zwaar- ik was een zenuwinzinking nabij ( denk zelf dat ik er al in zat).
  Door de steun van mijn familie, vrienden, hun en mijn gebed en ook nog eens een praktische hulp tip ben ik enorm geholpen. Kleine terug vallertjes over de jaren daar gelaten.
  Inderdaad, een zonde om tijd te verspillen met 'zorgen om'- terwijl wij geloven dat God voor ons zorgt. Zo menselijk! Zo verleidelijk ook. Zorgen om- ligt op de loer zowel gedurende de daguren als nachturen. Het is niet altijd makkelijk om onze zorgen 'los' te laten, omdat wij denken dat we de beste oplossingen kunnen bedenken. Ik ben er alert voor- toch betrap ik mezelf nog steeds stiekum met 'zorgen om' gedachten. Dan weer met schouders eronder- weg bidden die handel.
  De praktische tip: Deze heeft niet alleen mij, maar ook anderen geholpen- en geeft ENORM veel plezier- van de kleine dingen.

  Hak alle klussen in mootjes.
  Ipv de was doen- was in machine, was ophangen, was opvouwen, was strijken. Elke klus verdient een pluim ( of vinkje op je lijst). Kast met kruiden potjes opruimen, bestek la schoon maken, glazen kast schoon- dit ipv- keukenkasten schoonmaken. Voor de klusjes om eerst uit mijn depressie te komen- had ik briefjes in een potje. Trok er een uit- als een lootje uit de loterij-boekenplank afstoffen! Trots om deze taak af te krijgen. Alles in kleine stapjes- dan is de reis te overzien en de vreugde bij elke stap - GROOT!

  Ik lees jouw blog heel graag en pluk er moed, kracht, vreugde en optimisme uit. Dankjewel Jedidja, dat jij zoveel van jezelf wilt delen. Gods zegen!

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.