04-05-2013

Quilt of love: over mijn levenstapijt


Kristin Bridgman heeft een mooie blog. Zij schreef ooit over Quilts of Love en plaatste daar mooie foto's bij van allerlei quilts, die ze zelf maakte. Neem eens een kijkje op haar blog! Haar moeder stuurde haar een verhaal. Ik noem het een oud Amerikaans verhaal. Ik vroeg aan Kristin of ik het over mocht nemen. En schreef mijn eigen versie.  De bovenste foto zijn van Kristin.  (dank je wel Kristin )

Ontmoedigd
Ik zit geknield in de grote zaal in afwachting van de ontmoeting met mijn Heer. Naast me zitten anderen. Sommige ken ik, anderen niet. En overal zijn engelen druk aan het werk. Ik kijk met brandende ogen naar mijn stapel quiltvierkanten. Een engel is ingespannen bezig de stukken aan elkaar te naaien om er zo een tapijt van te maken, dat mijn leven moest voorstellen. Ieder van ons heeft een eigen stapel quiltblokken. Ik huiver en schuifel ongemakkelijk heen en weer op mijn plek. Wat zien mijn vierkanten er haveloos en gerafeld uit. Ze horen bij een deel van mijn leven dat moeilijk was. Bij de uitdagingen en verleidingen waarmee ik geconfronteerd werd in het dagelijkse leven. En bij de ontberingen die ik doorstaan heb. Ik worstel even met de herinnering en kijk naar de stof in de handen van de engel. Om moedeloos van te worden. Wat een scheuren, wat een gaten. Stiekem kijk ik om me heen naar de anderen. Pijn stroomt door me heen. Moet je hen zien: zij hebben alleen maar enkele kleine gaatjes. Wat verdwaalde scheurtjes, die ze zelf al dichtgestopt hebben. Hun wandtapijten zitten vol rijke kleuren en heldere tinten en verbazingwekkende patronen. Ontmoedigd draai ik mijn hoofd naar mijn engel, die nog steeds bezig is om de rafelige vierkanten aan elkaar naaien. Tranen prikken in mijn ogen.

Bron
 
Mijn beurt om op te staan
Als alle engelen klaar zijn valt er een diepe stilte. De tijd is aangebroken om onze levenstapijten te laten zien, tegen het licht van de Waarheid en ze te tonen aan onze Schepper. Iedereen om me gaat alvast staan. Ik niet. Ik durf niet want ik zak bijna door de grond van schaamte. Ik heb geen mooie tapijt zoals zij. Ik was geen bezitter van aards fortuin in mijn leven. O ja, ik had lief en lachte veel. Maar ik kreeg later ook te maken met een hardnekkige ziekte die alles bedierf. Ik worstelde er mijn hele leven mee. Er waren tijden dat valse beschuldigingen me verlamden. Ik moest vaak opnieuw beginnen. Had moeite om te stoppen met zondigen en ik viel regelmatig voor verleidingen. Bijzonder: op de één of andere manier kreeg ik steeds weer de kracht om op te staan als ik gevallen was. En bracht de nachten door in gebed. Niet allemaal natuurlijk. En dan smeekte ik om hulp in mijn leven. Ik bracht al mijn zonden tot Jezus. Opnieuw en opnieuw. Het moeilijkst in mijn leven was de spot van anderen om me heen. Veroordelende blikken. Mijn engel knikt naar mij en spoort me zachtmoedig aan om op te staan. Jouw beurt. Ik raap mezelf op en sta voor mijn Schepper. Ik durf Hem niet aan te kijken. Met trillende armen houd ik mijn wandtapijt omhoog naar het Licht. Ik had het graag beter gedaan Heer. Ik had meer overgave willen hebben en mooiere kleuren in mijn leven. Meer dankbaarheid en…  Ik tuur met prikkende ogen naar de haveloze vierkanten van mijn levenstapijt. Naar al die gaten en scheuren en opnieuw springen de tranen in mijn ogen.
 
 
bron
 
Verwondering
Opeens hoor ik dat iedereen om me heen zijn adem inhoud. Ik kijk om me heen en zie dat iedereen vol verwondering naar mijn quilt staart. Waarom? Ik kijk ook en het eerste dat ik zie is Licht. Helder Licht stroomt door de gaten en scheuren en het creëert een beeld op mijn levenstapijt. Ik sta oog en oog met Christus. Zijn beeltenis in mijn tapijt? Ik zak door mijn knieën en Zijn ogen ontmoeten die van mij en met warmte zegt Hij: Elke keer dat je je leven aan Mij gaf, werd jouw leven Mijn leven. Jouw ontberingen werden mijn ontberingen. Jouw strijd werd Mijn strijd. Zie je het vele licht in het wandtapijt? Elke lichtsprankeling was het moment dat je een stap opzij deed. Je zonden beleed en jezelf verloochende. Je liet Mij liet werken in de chaos van jouw leven.

Each point of light in your life is when you stepped aside and let Me shine through,
until there was more of Me than there was of you."

 Ik leg mijn hand in die van Hem en volg Hem zonder één seconde te aarzelen.

 
***
Vraagjes
* Kan jij quilten?
* Heb jij een quilt?
* Is quilten echt iets Amerikaans/Canadees?

40 opmerkingen:

  1. Wat een mooi verhaal.
    Dank je wel!
    Een fijn weekend toegewenst.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem5/04/2013

    How absolutely fine, Jedidja. I will be pondering this for awhile for I feel that I would be very meek and ashamed for the ways I have been in parts of my life when I stand before my Lord. But He is forgiving and loving and knows all for which I am ever so grateful.
    And I thank you.
    Caring through Christ, ~ linda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thanks Linda! Yes, he is forgiving and loving :-)

      Verwijderen
  3. Heel erg mooi !!
    Heb ooit gequilt maar vind de afwerking niet leuk maar de liefde voor mooie stofjes raak je niet meer kwijt.
    Lieve groet Albèrtje

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Anoniem5/04/2013

    Prachtig, absoluut prachtig en waar. De gebrekkigheid van ons leven kan juist Zijn ruimte worden om te werken. Dank je!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vond het ook erg mooi. Idd precies wat jij benoemd.

      Verwijderen
  5. Ik heb geen verstand van quilten! Maar kan wel genieten van wat anderen maken! Prachtige laatste zin.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beautiful story! I love the analogy.

    (I have a gift for you. Your name was drawn to win my book, A Home for Phoebe. Email me please - yvonblake@faithwriters.net)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Anoniem5/05/2013

    Mooi blogje Jedidja..!
    Quilten kan ik niet, zou het wel graag willen leren, heb er al eens naar zitten kijken of hier in de buurt quilt-les wordt gegeven.

    Fijne zondag!

    Liefs,Marga

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een mooi verhaal!
    Ooit heb ik een quiltcursus gedaan.
    Ik ben al jaren bezig met een quilt voor op ons bed.
    Het verhaal van deze quilt kun je hier lezen:

    http://inenomdekas.wordpress.com/2013/05/02/herinneringen-quilt

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een mooi ontroerend verhaal, om stil van te worden en stil bij te staan. Niet ik, maar Christus.....
    Ik quilt regelmatig en geniet van elk steekje. Mijn creativiteit is vaak een stille tijd met God, en ja, ik heb al heel wat quilt. Zie: http://creativeworship-workshop.blogspot.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Love, love this Jedidja! We might feel that there are so many scattered pieces and fragments of our lives that can’t be put back together, but God knows what is heavy on our hearts, and cares very much about the things that cause us to be broken and hurting. God can keep us together, and if we allow Him, He will ‘put us back together’ again as something even better and more beautiful than before!

    Blessings and (((((hugs))))) sweet sister!
    Denise

    BeantwoordenVerwijderen
  11. You are so creative! Yes, I have a few quilts.Some I use everyday. Some are put away. My great grandma made a few. She was from Germany, originally.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Anoniem5/05/2013

    Ik zit met tranen in mijn ogen. Zo prachtig en zo herkenbaar.
    Dank je wel voor je liefdevolle bemoediging.
    Nee ik heb geen quilt. Ken het wel maar daar blijft het ook bij.
    Veel liefs
    Wil

    BeantwoordenVerwijderen
  13. I love quilts..We all have regrets and there are always others who will be unkind...Yes, and putting your hand in HIS hand is the best thing we can all do. xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat een prachtig bemoedigend beeld!
    Quilten doe ik niet en ik heb er ook geen. Mijn vriendin kan het wel, zij heeft al zulke mooie gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. This story brought tears to my eyes! What a wonderful thought that Jesus makes my old ragged life a wonderful, beautiful thing, because there is more of Him, and less of me...Thank you Dear Sister, for sharing this!
    ~Love and blessings~ Lisa

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. And you thanks for your comment! yes, its a wonderful thought ...

      Verwijderen
  16. Wat ontroerend!
    Zijn kracht wordt in zwakheid volbracht, daar moet ik aan denken bij dit bijzondere verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wat een mooi verhaal, dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat een mooi verhaal! Ontroerend! Ben bezig met een quilt/patchwork deken. Alleen dan wel met de naaimachine, want om het met de hand te doen.. Daar heb ik denk ik geen geduld voor (bloos).
    http://dagelijksbroodenmeer.blogspot.nl/2013/04/patchwork-project.html

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Mooi verhaal. Veel bemoediging erin.
    Quilten is te pietepeuterig voor mij. Geef mij maar een gewoon borduurwerkje of een goed boek. Dan kom ik de uurtjes wel door.
    Grts Irene

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Wat een prachtig verhaal! Dankjewel voor het delen!
    Ik ben momenteel wel bezig met een quilt, maar ik heb niet altijd zin om er aan te werken.
    Groetjes Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het lijkt me leuk om te doen maar wel moeilijk. Succes! En dank je wel voor je reactie.

      Verwijderen
  21. A lovely post,jedija, in words and in pictures.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Het doet me denken aan het voorbeeld wat ik jaren geleden Corrie ten Boom hoorde vertellen (heel erg lang geleden dus). Ze liet een handwerkje zien. Allemaal draden en het zag er rommelig uit. Zo ziet ons leven er uit. Maar God ziet het van de bovenkant. Ze draaide het werkje om en liet een mooi geborduurde gouden kroon zien. IN Christus ziet hij ons als gerechtvaardigd!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Anoniem5/09/2013

    This was a gorgeous post! Very lovely and deep of how we all feel about our lives one in a while.
    I think quilting is national, not sure. Goes way back!
    Glad to see all is well Jedidja, blessings ♥

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Quilten zegt me weinig.
    Maar deze blog is mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Wat een memoires verhaal. het heeft mij erg geraakt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, mij raakte het ook daarom wilde ik het delen.

      Verwijderen
  26. Prachtig, ik heb het met tranen in mijn ogen gelezen! Ik ga je volgen als je t goed vindt!

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Wat een prachtig verhaal! Zo mooi...
    Ik heb een quilt, grotendeels zelf gemaakt, met behulp van mijn zus (woont in jouw plaats!), ik vind quilts erg mooi, maar ben niet zo'n naald en draadtype, dus het blijft bij 1 zelfgemaakte. Ik vind het heerlijk om eronder te zitten, lekker warm en cosy!
    Jennifer Chaveriny heeft een serie boeken geschreven over quilten, wellicht vind jij ze ook leuk om te lezen.
    Mocht je willen beginnen aan quilten, wellicht wil mijn zus je wat lessen geven ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je reactie! Dank je wel.