29-03-2013

NIET KLAAR VOOR JEZUS' DOOD

Het is Goede Vrijdagavond.


 De overburen stappen in hun auto om naar de kerk te gaan. De buren daar naast ook. Net als mijn man met twee kinderen. En ik? Ik blijf thuis met mijn zoon van negen. Ik zit achter de laptop om mijn gedachten vorm te geven. Eigenlijk voel me een beetje verdrietig.

Jezus' dood herdenken?  
Daar ben ik niet klaar voor. 

Ik balanceer al een tijdje op een dun koord en probeer in evenwicht te blijven. Als de dag voorbij is, overspoelen bittere herinneringen me. Angstige vragen liggen op de bodem van mijn hart te wachten op antwoord. Ik weet hoe het komt. Het komt door de psychische druk van de lange, magere jaren die achter me liggen. Mijn geloof is op dit moment een heel klein walmend vlammetje. Meer niet.


Inmiddels is het helemaal donker geworden. Ik schuif de gordijnen dicht en ik besluit een verhaal voorlezen uit de tienerbijbel, voor mijn zoon. Het is tenslotte Goede Vrijdag. Boven het verhaal staat: Jezus' laatste woorden. En opeens weet ik het weer! Ik kan wel het gevoel hebben dat ik niet klaar ben voor Hem, maar Hij staat wel klaar voor mij! Daarom neem mijn last op en strompel met al mijn angst en vragen Hem tegemoet.
 
Hij is de Eerste die Zijn armen naar mij uitstrekt. 
Zo ervaar ik dat.

Jezus, uw verzoenend sterven
blijft het rustpunt van ons hart.
Als wij alles, alles derven, ( derven= missen)
blijft uw liefd' ons bij in smart.

35 opmerkingen:

  1. Er klinkt zoveel verdiet uit je verhaal.Joh, wat pijnlijk, wat moeilijk!
    Vanaf een afstandje klinkt het misschien zo simpel wat ik zeg. Maar ik meen het vamuit het diepst van mijn hart:
    Ja, Jezus wacht op jou. Kom maar bij Hem schuilen met al je wonden. Al weet je niet hoe.
    Hij zegt et echt Zelf: 'Kom tot Mij, allen die vermoeid en belast zijt, en Ik Zal Je Rust Geven.'

    Warme groet,
    en vanavond bid ik voor jou,
    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben er stil van... Weet niet wat ik moet zeggen....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. I'm feeling much the same way.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je mag jezelf dan wel zo voelen, maar ik wil je wel vertellen dat je voor mij een groot voorbeeld bent in het geloof. Is het niet zo dat juist als je zwak bent, ben je machtig? Je weet waar je heen kunt met je vragen en bezorgdheid, en de belofte geldt voor jou!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Anoniem3/29/2013

    Ik dacht aan dit lied:

    Geprezen zij de Here.
    Dag aan dag draagt Hij ons;
    die God is ons heil.

    Want het geknakte riet verbreekt Hij niet
    Al wat beschadigd is herstelt Hij op den duur.
    Wat walmt dat dooft Hij niet,
    want Hij kent ons verdriet.
    Barmhartig schenkt Hij ons
    zijn warmte en zijn vuur.

    Want een verbroken hart veracht Hij niet.
    Al wat vernederd is, verhoogt Hij op zijn tijd.
    Hij troost de treurenden,
    de zwakke beurt Hij op.
    Barmhartig schenkt Hij ons
    zijn goedertierenheid

    Hij laat nooit los.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat moeilijk voor je! Het is een troost dat Hij zijn armen wijd uitstrekt voor iedereen, welke ballast je ook meedraagt. Hij wil het voor je dragen, is de weg ons voorgegaan! Lieve groet

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Lees je post als ik uit de kerk kom:
    er was zoveel troost!
    Heeft juist Christus niet alle eenzaamheid en pijn zelf mee gemaakt?
    Hij weet wat je doormaakt en Hij wil je troosten en leiden op de weg achter Hem aan.
    Ga met Hem!
    Heel veel liefs,
    Hannie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je hebt een groot geheim ontdekt...God is altijd de eerste en trouwens ook de enige die kiest.... Je bent al van Hem nog voor je geboren was. Hij laat niet varen het werk van Zijn handen. Je blijft van Hem... Ook al voel je niets of voel je je tegenstrijdig...luister naar Hem. Doe wat Hij van je vraagt.
    vertrouw Hem ook als het moeilijk is.
    Je mag me mailen... als je wilt praten. Je hebt mijn mail adres toch?
    Ik wil naar je luisteren.
    Goede paasdagen samen met je gezin.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. I was also worried just a couple days ago that my heart was not right...I was not able to "feel" anything in time for this the most Holy time for Christians...I struggled to read the Bible, but in doing so the Word of God came to life in my heart again!
    Do not be discouraged...Jesus will help lift you out of this dry place.
    ~God bless~ Lisa

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hou je hier aan vast, hoe donker de dagen ook kunnen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat fijn dat dat het weer openviel voor je!
    Zo werkt God, Hij draagt je hierdoor, ook al zie je Hem niet altijd. Klem je aan Hem vast.
    En het heeft er vast ook mee te maken: ik in ieder geval verlang erg erg naar de zon...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Als we alles van onszelf verwachten blijft er niets over. Hij is er klaar voor. Hij deed dit ook voor jou, Jedidja! Leg je verdriet en angsten maar bij Hem neer, Hij droeg ook deze voor je. Gezegende paasdagen

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Lieve Jedidja, ik hoop dat je je snel sterker mag voelen. Ikzelf wordt altijd zo blij van het volgende lied:
    http://www.youtube.com/watch?v=GIpe2z71Ug8
    Gezegende dagen gewenst!
    Jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  14. hoihoi,
    Petra en luxelei zeggen wat ik ook in gedachten heb. En wat jezelf schreef: Jezus wacht op jou! Ik begrijp je moeite, dat je niet naar de kerk durft/kunt. Maar bekijk het eens van deze kant: jij bent onderdeel van een gemeente. Als jij even niet kunt (zingen of bidden), staan zij om je heen, zij zingen door, zij bidden in jouw plaats!
    En, zo ervaardde ik het zelf acht/negen jaar geleden: als ik het niet op kon brengen om naar de (doop)dienst te gaan, had de duivel me waar hij me hebben wilde: ver bij God en gemeente vandaan! En dat vertikte ik, dus ging ik koppig wél naar de kerk (hoe moeilijk het ook was). En tijdens die dienst (vol tranen, want daar bij het doopvont had ik moeten staan!) kreeg ik van achter een hand op mijn schouder: "we staan om je heen en zijn er voor je". Een bemoediging van God!
    Ik denk aan je en bid voor je. Heel veel sterkte, blijf dichtbij Hem schuilen!
    Hartelijke groet,
    Fokelien

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Het is met de Sederavond dat de Joden de bevrijding uit de slavernij gedenken. Dan is er plaats voor de bittere kruiden: de pijn en het verdriet uit ons verleden. Daarna is er plaatst voor het zoete van de verlossing. Met een sterke arm heeft de Heere hen gered. Voor ons geldt dat onze bittere tranen bewaard worden in een kruik - er mag plaats daarvoor zijn. Maar dan mogen we ons richten op het volbrachte werk van onze Heiland. Dat is wat Hij gedaan heeft, we kunnen er niets aan toevoegen Jedidja! We kunnen alleen maar stamelend zeggen:dank U Heer voor deze onverdiende genade!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Lieve Jedidja
    Hij doorgrond en Hij kent je en Hij laat je nooit los.
    Probeeer rust te vinden.
    opwekking 518
    Lieve goret albèrtje

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Jedidja,
    How lovely that we have a great comforter that is capable of taking from us every burden we may carry. Jesus has already shed our tears, already felt our pain, our loneliness and our sadness - and more. He bought all blessings for us and He is our faithful mediator between us and the Father with whom all things are possible. He cares for you, cast all your anxieties upon Him. God bless you.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Anoniem3/30/2013

    Lieve Jedidja,
    Al die lieve mensen, vóór mij, schreven al de bemoedigende woorden al die ik je ook zou willen zeggen.
    Wat ik ook nog wil zeggen, is dat ik je bewonder, dat je er zo open over bent. Vaak spelen mensen mooi weer, en gaat het goed met ze, terwijl ze van binnen verscheurd worden, door angsten en twijfels.
    Zo fijn om te weten, dat die laatste momenten van het leven van Jezus, hij dit ook liet weten aan de 3 apostelen die Hij uit koos om met Hem mee te gaan en voor hem te waken. Hij was bang, zo bang dat Hij bloed zweette. En elke keer ging Hij even terug naar de apostelen om te kijken of ze met Hem waakten. Dit had Hij zo nodig.
    Helaas waren zij er ook niet klaar voor. Ze vielen elke keer in slaap. Jij niet, jij valt niet in slaap en vecht van binnen met jezelf. Zoals Jezus ook vocht en uiteindelijk zei tegen God, maar wat U wilt niet wat Ik wil.
    Zo koos jij ook. Niet wat jij wil maar wat Hij wilde want je ging naar Hem en Hij staat met open armen voor je klaar.
    Geweldig he.
    Dank je wel voor je openheid.
    Lieve groetjes
    Wil

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Jedidja,
    I agree with what Brenda said. He is there with arms outstretched awaiting us to trust Him with all the pain and mess. it is awesome that your husband goes to church. Is it a strong, vibrant church teaching the Word of God? I am so glad you read to your son from the Bible! I love you!
    This is for you: "You [God] keep him [Jedidja] in perfect peace whose mind is stayed on you, because he [Jedidja] trusts in you." ~Isaiah 26:3 I have found that to stay in the Word on a regular basis is to feel at peace. I don't understand it, but I do! Love to you and yours!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. This is beautiful....what a sweet reminder that He's always waiting with open arms. HOPE you have a blessed Easter SONday!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Anoniem3/31/2013

    Beautiful!!! He is Risen!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Jij heb mij zoveel gegeven in onze gesprekken. Dat jou vlammmetje nu bijna uit lijkt en je op n koord ballanceerd geeft jou een verlaten en eng gevoel. Zeker rond pasen waarin je het lijden van Jezus en Zijn opstanding zo graag helemaal zou willen beleven. Maar jou gevoel wil niet zeggen dat Jezus jou verlaten heeft integendeel. Hierboven al meer geschreven dat Jezus precies weet wat we nodig hebben en Hij houd ons wel in het vizier. Hij laat niet varen het werk dat Zijn hand begon. Hij heeft jou al gezien voor jij je verlaten voelde. Hij weet precies wat je nodig heb nog voor je het kon vragen. Ik zal voor je bidden en wens je Gods zegen en samen met je gezin fijne paasdagen

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Oh the honesty of our spiritual state is always the desire of our Lord's heart! Be ready is a progression, growth, as the Holy Spirit leads us down the path of righteousness! So incredibly thankful this morning for the Resurrection Power of the Father to raise His Holy Sinless Son draped with our sins from the grave and hell! Happy Resurrection Celebration

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Vrolijk Pasen! Heb een fijne dag. En bedankt voor je reacties op mijn blog, ze zijn een zonnestraal. (Hopelijk is zinvol in het Nederlands.) Looft de Heer, Christus is verrezen!

    Zegeningen!
    Mikailah

    BeantwoordenVerwijderen
  25. A small smoking flame is all you need (a mustard seed of faith). God will do the rest.

    Blessings to you on this Easter Sunday!

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ik heb er even geen woorden voor....

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ik zou je gewoon even een knuffel willen geven...! Wat steeds terugkomt bij mij is de naam van Jahweh: Hij is er bij. Dat troost me en ik hoop jou ook….
    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Wat een verdriet spreekt er uit je post....ik wens je van harte de enige Troost toe....

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Die wonder van sy genade is dat dit nie afhanklik is van ons gevoelens nie. Net geloof. Dis al. 'n Mosterdsaadjie is genoeg.

    Hy het beloof sy genade is vir ons genoeg. Sterk staan Jedidja, dit sal weer beter gaan, ons vrae en bekommernisse bly, maar ons gevoel lig.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. En dat is nou net het wonder... Jezus is er voor ons, óók in onze moeilijkheden... Hij draagt ons, al voelen wij het niet zo.... Tóch weet Hij ervan..
    Sterkte in je verdriet en moeilijkheden....

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Juist ja, Hij strekt zich uit naar ons, wat een liefde is dat!! Rusten en aan Zijn voeten zitten, dat is veel belangrijker dan de dingen doen die je denkt te moeten doen omdat iedereen het doet. Sterkte weer hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  32. De preek van zondagavond!!! Als je niet gehoord heb echt nog doen.aanbevolen! Deze woorden: Mijn kracht wordt in zwakheid volbracht!!! Lees de hele tekst eens 2kor 12:9 . Liefs.

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Zo open, zo eerlijk, zo kwetsbaar, zo lief, zo bijzonder. Een paar woorden die jou omschrijven. God kent jou, Hij kent jouw tekortkomingen en gebreken. Hij kent jouw pijn, jouw verdriet en jouw angsten. En het mooie is: je mag het allemaal voor Hem brengen. Hij zal jou NOOIT veroordelen, hoe jij je ook voelt. Hij staat inderdaad met zijn armen wijd open om jou weer fijn te omarmen. En hoe klein jouw vlammetje ook, het is brandende! Keep it burning sister. Veel liefs, x

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Anoniem4/02/2013

    Lieve Jedidja, mag ik je zeggen ... op blogger, facebook, internet, daar vind je niet de volle Liefde en Sterkte van God. Kleine sporen van Hem vinden we hier, die ons kunnen herinneren aan Zijn aanwezigheid in ons echte leven, in ons eigen hart, in de mensen die ons werkelijk omringen, die Hij ons gegeven heeft, in de mooiste spirituele gemeenschap bij ons in de buurt, in Zijn woorden in Zijn boek dat in onze handen ligt. Wend je iets vaker af van de afleiding van dit scherm, het heeft een lichtglans, maar het geeft geen Licht, geen Vuur, en geen Vrede. Lieve hartegroet, Kleinood

    BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je reactie! Dank je wel.