18-03-2013

Mam, er is geen brood meer!

'Mam ... er is geen brood meer.'
'Ook niet in de vriezer?' vraag ik.
'Nee.'
Het is negen uur 's-avonds en mijn zoon wil zijn luchtrommel klaarmaken voor de volgende dag. Geen brood!
'Ik loop even naar tante E. ' roep ik vanuit de kamer. Tante is een vriendin van mij en woont een paar huizen verder. Hoewel ze geen familie is, noemen de kinderen haar van jongsaf tante.


Door het donker loop ik naar haar huis. 'Heb jij nog een brood voor mij?' vraag ik.
Gelukkig heeft zij nog wat liggen.We kletsen en lachen even. Daarna vertrek ik met het brood naar huis. Mijn zoon is opgelucht. Nu kan hij verder met zijn luchpakket.
 
Geen stenen voor brood
Ik denk aan wat Jezus zegt: 'Welke vader onder jullie zal aan zijn zoon, als hij om brood vraagt een steen geven?' Stel je voor dat ik een steen in de lunchtrommel van mijn zoon stopte. Onvoorstelbaar toch? Ik ben niet perfect, maar ik geef mijn kind geen stenen mee. Jezus zegt: Hoeveel te meer zal uw Vader, Die in de hemelen is, goede gaven geven aan hen die tot Hem bidden. Een les. Een bemoediging voor mij. Deze nieuwe week begin ik met gebed.

Gebed
Help me voor ogen te
houden Heer, dat er
vandaag niets zal
gebeuren wat U
en ik samen
 niet aankunnen.
 
visje
 


Dingen lenen
Bij ons in de straat lenen wij dingen van elkaar.
Brood, soms een potje appelmoes, macaroni, pannenkoekmix.
We geven het ook weer terug. 
Doen jullie dat in jouw buurt ook?

 

40 opmerkingen:

 1. ja ik leen ook wel eens bij de buren,zij eigenlijk nooit bij mij,en tuurlijk geef ik dan weer een neiuwe terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is een wijze les!
  Vorige week was mijn brood op, ik ontdekte het 's avonds laat en mijn zoon moet 's morgens om half zeven al de deur uit. Gelukkig was er nog net genoeg om te ontbijten en heeft hij daar een broodje gekocht.
  Bij ons in de buurt doen we dat ook, gisteren stond er nog een buurjongetje in de keuken, of wij muntjes konden wisselen voor collectegeld. Ik heb er wel altijd een hekel aan om iets aan iemand te vragen, waarom weet ik niet. Of het nou om een pak melk gaat of oppas, maakt niet uit, ik probeer het altijd te vermijden of stel het uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Jedidja,

  Yes; it is wonderful to have neighbors to borrow last minute things that I need right away; they are a wonderful last minute resource! :) And I like your analogy of how Jesus always provides if we have faith and trust Him! :)

  Have a wonderful week my friend!
  Denise

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi verhaal. Ik zit meestal om wc papier gelegen, de buurvrouw wel eens om koffie en de andere buurman om eieren;) fijn hoor dat dat kan bij elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja vind ik ook! Dank je wel voor je reactie. WC papier, ja!

   Verwijderen
 5. Hoi Jedidja, een mooi verhaal uit de Bijbel he? Laat zien dat onze hemelse Vader zo goed is.
  Over het lenen... wij lenen hier in de buurt niets van elkaar, maar wonen op een dorp waar iedereen ook wel familie heeft wonen.Ik zou dus eerder even naar mijn moeder of zus of schoonzus gaan om iets te lenen. Maar ook dat komt niet veel voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier lenen we bij familie, we wonen op een kluitje vandaar.
  Maar als het nodig is ook bij de buren en de buren bij ons.
  Moet kunnen toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, leuk is dat, alsof je in een dorpje woont en niet in een grote stad! Blikopener, wc-papier, eieren, koffie, brood, tijdschriften (die liggen wel eens bij iemand voor de deur met 'gratis mee te nemen;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. mooi en zo waar! nee wij lenen hier nooit iets aan elkaar, grote stad...sommige buren ken ik niet. wel zijn onze naaste buren twee jonge mensen die beiden werken. zij kopen veel dingen via internet en dat wordt dan bezorgd maar..zij zijn overdag nooit thuis. Ik wel! dus er heeft zich nu een gewoonte ontwikkeld dat als zij niet opendoen..de postbezorger bij mij aanbelt en dan komen de buren het s avond halen. En het leuke is dat we nu een heel gezellig kontakt met elkaar hebben! Wat een mooie kopfoto heb je!! Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor complimentje over de kopfoto!

   Verwijderen
 9. Lenen doe ik eigenlijk nooit. Vroeger toen de kinderen klein waren en ik de hele dag thuis, nam ik wel pakjes aan voor de buren die beide een fulltime baan hadden. Nu zijn zij uitgewerkt en genieten van hun prepensioen. Ik ben vaak weg en aan het werk en zij pakken nu mijn pakjes aan.
  Uiteindelijk is een goede buur beter dan een verre vriend.
  Grts Irene

  BeantwoordenVerwijderen
 10. I used to often borrow from my neighbors and they from me. Now people don't seem to do that any more. But I do give all of my scraps to the lady next door for her to give to her chickens, I hate wastage. When she gets an over supply of eggs, she shares them. Its good to have neighbors as friends, but none of them even call in for a cup of tea. I miss that.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Crystal Mary for your comment! I am so sorry you miss that!

   Verwijderen
 11. I miss that about the current world, that neighbors aren't as neighborly anymore. I always tell my neighbors to pick whatever they need from my garden, but they never do. But I still continue to plant more than I need just in case someone ever needs it. Like you said God will provide and maybe I'm supposed to help Him provide.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ja hoor, herkenbaar! Hier gaan ook pakken rijst, halfjes brood, eieren of braadboter heen en weer tussen ons en buurvrouw van 2 huizen verderop. Haar kinderen zitten bij ons kids op school, ze spelen vaak samen, dan is het wat gemakkelijker om te vragen. We hebben ook nog familie in de buurt, dus ik heb 'genoeg helpers in nood' en het is fijn om elkaar zo te helpen. Onze echte buren zijn lieve mensen, wel best op zichzelf. Vorige week kwam ze ineens voor het eerst in járen vragen of ik misschien een bakblik had dat ze mocht lenen. En toen wij een nieuwe keuken gingen plaatsen, bood zij haar campingstelletje aan, zodat we toch konden koken. Lief toch? Inderdaad, beter een goede buur...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. We wonen nog te kort hier om echt van elkaar te lenen. Één geluk hebben we wel,en dat is dat een hele lieve oom en tante hier vlakbij wonen. Daar kunnen we altijd aankloppen als we iets nodig hebben, en andersom ook. Groetjes,Marike

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wij woonden tot een jaar geleden tussen twee huurhuizen en toen kwamen de buren
  regelmatig iets lenen en ook terugbrengen...
  Nu is er één huis verkocht en helemaal vernieuwd, er woont een jong stel in...
  Ze kopen ook regelmatig via internet en die pakjes komen ook altijd hier terecht...
  Als ik in de zomer groenten teveel heb : courgettes, sla en tomaten breng ik het hen...
  Het andere huis is een huurhuis en bij de huidige bewoners kan er amper een goeiedag af...
  Ik moet niet zo dikwijls iets lenen maar als ik het zou doen ga ik naar mijn vader die
  een paar straten verder woont....
  heel veel liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lijkt me heerlijk: een vader die een paar straten verder op woont!

   Verwijderen
 15. Heel herkenbaar, ook hier in de straat gebeurd dat. Van brood tot katteneten, van eieren tot knoflook. Altijd wel iemand die wat vergeten is, en altijd wel iemand die het in huis heeft. Fijn altijd om dat te weten.

  Groetjes
  Wil

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooi, ook met de foto's erbij! Wat fijn he, dat je gewoon dingen kan lenen bij de buren. Ik ga vaak eieren lenen, ik weet niet waarom, maar ik heb altijd te kort (vooral als ik iets wil bakken). En dan breng ik natuurlijk een stukje cake/taart naar de vriendelijke eieren-geefster!;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk idee om iets terug te brengen. Stukje cake ofzo.

   Verwijderen
 17. Wij wonen in een doodlopend wegje, waar 4 huizen staan, en wij lenen als het nodig is idd iets van elkaar. Dat kunnen inderdaad etenswaren zijn (ik heb vorige week nog een brood bij de buren gehaald 's avonds...) maar ook gereedschap bijv. Niet elke week, maar het kan gewoon ;-)
  Mijn schoonouders wonen trouwens om de hoek, en daar ga ik ook soms heen om iets te lenen. Mooi dat dat zo kan he!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. De preek van biddag in de oude kerk. Mooi. En ja, het gebeurd ons allemaal vast wel eens, zo gaat dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik leen eigenlijk nooit iets van de buren....mijn ouders wonen ook op 't dorp, dus als ik eens iets nodig heb, haal ik het daar.

  Mooie blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Mooie gedachten...!
  En nee,....heb het wel veel gedaan, : eieren, zout, maar gebeurd nu eigenlijk niet meer.
  Maar, makkelijk is het wel, voor als je echt omhoog zit!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Anoniem3/19/2013

  Mooi, ik leen zelden wat, op is op. Soms van mijn familieleden die allemaal in de buurt wonen. De vergelijking met God vind ik mooi. Ik blijf me verbazen over zijn vrijgevigheid. Dan vraag ik om een korstje en krijg ik een heerlijke brioche ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. I have borrowed from neighbors before, but there really not expected to return the egg. :)

  fondly,
  Glenda

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ja, wij lenen ook bij elkaar. Of eigenlijk is het dan meer geven. Als ik het heb en kan geven, vind ik het net zo fijn. Ik hoef het dan niet terug, want op mijn beurt heb ik ook weer eens iets nodig.

  Heerlijk dat er buren zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Anoniem3/20/2013

  You have some very kind neighbors where you live. Here in the states of Suburbia Land, people are not very friendly. In fact, I don't even know my neighbors, as everyone tends to keep to themselves for the most part, though sometimes, you do see kindness exchanged between neighbors on certain occasions.

  Blessings!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. I am so sorry for you the people are not very friendly! But you are! I hope you are smiling to you neigbhors ...

   Verwijderen
 25. Wat een mooi stukje heb je weer geplaatst!
  Eigenlijk LENEN wij nooit hier in de buurt.
  We GEVEN elkaar wel van alles.
  Als er iets nodig is of we delen uit van overvloed.

  Wij hebben met onze moestuin nogal eens "overvloed"
  En wat is het heerlijk om daar dan uit te mogen delen :-)
  Dat gevoel maakt je zo rijk!
  Wat mooi toch dat we onze LIEFDEVOLLE VADER mogen bidden om alles en HIJ ons wil zegenen met GOEDE GAVEN!

  DANK voor je bemoediging!

  LIEFS, Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ja hoor, herkenbaar. Dit hebben wij altijd gedaan en ook nu in ons nieuwe huis gebeurt het weer. De buurman stond onlangs op de stoep voor een theezakje. Geweldig vind ik zoiets, dat je ook in eenvoudige dingen elkaar kunt helpen en er voor elkaar kunt zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Nee, ik leen niets bij de buren. Heb eigenlijk altijd wel in huis wat ik nodig heb en zoniet, dan heb ik wat anders :-).

  Wat ik wel doe: soms ben ik bij dame om de hoek. Dan heeft zij op mijn zoontje gepast. Als ik hem ga halen, dan zegt hij soms dat hij bij haar wil eten. Zij heeft dan voor 2 dagen gekookt, dus wij kunnen makkelijk mee-eten, maar het betekent wel dat zij de dag erna alsnog moet koken. Ik zeg haar dan dat ze dat niet hoeft te doen en dat ik dan dag erna eten voor haar en haar zoontje breng.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is mooi wat je vertelt over de dame om de hoek!

   Verwijderen
 28. Heel herkenbaar :-) Mijn ouders wonen tegenover ons en er gaat nogal 's wat over de weg heen en weer! Mijn moeder koopt soms zelfs een extra brood zodat ze er altijd 1 voor onze noodgevallen in de vriezer heeft.
  En...overal zijn weer lessen uit te halen, maar ik zie ze vaak over het hoofd...goed om dit dan weer te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Anoniem3/22/2013

  That's so nice that you can borrow from your neighbors, but no I do not.
  I don't really talk to my neighbors. Some of them are unresponsive.
  Usually everyone is doing what they have to do. The only time we get together is if there is a storm or something happened on our street.
  Blessings Jedidja ♥

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. I am so sorry you've not very warm neighbors. Perhaps when you are living on yourself, later ...

   Verwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.