26-02-13

Hollandse hutspot


Gastblog van Martine met hier de link naar haar blog!
 
Omdat het nog steeds winters weer is, deze maand ook nog maar een winters recept!
Hutspot wordt op veel verschillende manieren bereid, met net zoveel verschillende ingrediënten. De meeste recepten bevatten in ieder geval uien en wortels. Mensen die slecht tegen uien kunnen gebruiken ook wel eens prei, dat schijnt ook erg lekker te zijn. Onderstaand recept is traditioneel met uien en wortels maar bevat ook nog enkele toevoegingen zoals appel en witte bonen.


Hutspot is echte winterkost en hoewel de vorst het land uit is,
 is het nog koud genoeg voor een lekker bord hutspot!

Met of zonder spek
Traditioneel wordt hutspot met worst en spek geserveerd, maar dit is beiden erg zout. Soms kook ik met de aardappels een klein stukje zuurkoolspek of gerookt spek mee voor de smaak, maar eet dat spek dan zelf niet. Een speklapje apart bakken kan natuurlijk ook prima, en dat kan helemaal zoutarm. Sommige slagers maken op verzoek ook rookworsten met minder zout. Hutspot kan overigens ook prima zonder vlees gegeten worden en is een volwaardige maaltijd!

Ingrediënten:
1,5 kg geschilde aardappels
600 gram gesneden winterwortel
1 potje cannellinibonen van AH (of witte bonen)
1 grote of 2 kleine goudrenetten
400 gram gesneden uien
1 el azijn
1 el suiker
peper
snufje piment
snufje kruidnagel
1 el roomboter
1 bouillonblokje natriumarm


Bereiding:
Zet de geschilde aardappels net niet helemaal onder water en breng het aan de kook. Kook ze 10 minuten op flink vuur. Wanneer je wél een stukje spek mee wilt koken kan dit gelijk met de aardappels in de pan. Spoel de bonen goed af in een zeef, zodat je overtollig zout wegspoelt. Doe na de 10 minuten het bouillonblokje bij het water en aardappels en leg de uien, bonen en wortels op de aardappels. Kook nu nogmaals 10 minuten op flink hoog vuur.

Schil ondertussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine stukjes. Doe nu de appels in de pan en voeg ook de azijn, suiker, piment en kruidnagel toe. Leg bovenop een stukje roomboter.

Laat alles nu nog 1½ uur zachtjes koken. Controleer regelmatig of er vocht genoeg in de pan blijft zitten.

Wanneer er na 1½ uur koken nog veel vocht in de pan zit, giet dan wat af in een kom. Stamp de hutspot (vergeet eventueel niet eerst het spek eruit te halen). Je kunt altijd iets vocht uit de kom toevoegen als je het te droog vindt.
 
 

( ik heb dit recept uitgeprobeerd - het was erg lekker!)

Eet smakelijk!

15 opmerkingen:

  1. This looks so good! And very good for you. I'm learning that the Dutch language is somewhat similar to German, yet so very different! (Trying to read your post without Google translate since it doesn't work lately, which is why I haven't been commenting very frequently of late.)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmmmmh hutspot! Dat is altijd al mijn lievelingskost geweest. Als kind mochten wij met onze verjaardag kiezen wat we zouden eten. Jaarlijks stond voor mij hutspot op het menu. Maar wel traditioneel, aardappels, winterwortels, uien, en bonen. Met een lekker stuk spek en slagersworst. Beetje peper en zout. Nu zijn we al 36 jr getrouwd maar een dag voor mijn verjaardag eten we nog steeds hutspot!! ;))

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Quina bona pinta!!! Deliciós!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Looks prefect for a winter day!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Looks yummy Jedidja! Great job! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ziet er goed uit. Ik heb zelf geen geduld om zo lang met koken bezig te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Klinkt goed! Wij eten hutspot heel vaak met vissticks, dat vinden de kids lekkerder!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Lekker hutspot, we eten het vanmiddag. Eens kijken of ik nog gelegenheid om zo'n blikje bonen te halen en anders een volgende keer.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. We will be having this dish tonight here in South Africa! I will let you know what the kids say... :-) It looks real yummy!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. I love stew on a cold winter day - and it has been colder than usual this February!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Love this!
    It looks so good!
    www.rsrue.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Another method of making a.stew. Thanks for sharing:)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hallo,

    Via onze website http://www.volrecepten.nl kunnen onze bezoekers grasduinen in meer dan 41.000 recepten vermeld in blogs en websites. Bovendien hebben we voor onze bloggers een lijst met Topblogs samengesteld, waar u andere bloggers kunt vinden én uw eigen blog kunt toevoegen: http://www.volrecepten.nl/topblogs-met-recepten. Wij indexeren uw recepten zodat onze bezoekers ze via onze zoekmachine kunnen vinden. Bovendien is Volrecepten.nl volledig gratis!

    Volrecepten.nl heeft zuster-websites in onder andere Zweden, Brazilië, Duitsland, Engeland, de Verenigde Staten en Frankrijk. Waarom niet lid worden van deze grote familie?

    Wij zijn ook aanwezig op Facebook: https://www.facebook.com/pages/Volreceptennl/329004727186165

    Breng ons een bezoek!
    Emilie
    Volrecepten.nl

    BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.