30-11-2012

Over en juweel van een boekje en moedergeploeter..

Mijn zus vertelde me deze week dat ze een boek aan het lezen is over de namen van God (ik ben nog steeds op zoek naar de titel). Op mijn beurt vertelde ik dat ik in een nieuw boekje lees van Elizabeth George: Een moeder naar Gods hart. Ik pakte het uit de kast en zei dat ik somber werd van al die goeie vrouwen.  'Een biddende moeder, een moedige moeder,  een verkondigende moeder ... Begrijp me niet verkeerd, het is een juweel van een boek maar ik ben nou eenmaal geen juweel van een vrouw en geen juweel van een moeder. Mijn zus nam het boek en sloeg het open, precies daar waar het ging over: Vandaag is de dag. En dat was nou  juist  weer een heel mooi stukje!

 Je ziet je kinderen met dag groter worden. Je kunt je gemakkelijk zorgen maken over het voorbijvliegen van de tijd. Maar vergeet niet wat een groot geschenk de dag van 'vandaag' is.

Niet te ver vooruitkijken.
Niet te ver vooruit kijken, zeg ik tegen mezelf. Niet alle lasten van het leven op mijn nek nemen, niet piekeren over het hoe en waarom, maar simpel genieten van de dag vandaag. De dag doelgericht gebruiken om anderen te verrassen, blij te maken. Er zijn als mijn kind pijn heeft, ziek is, luisteren als het een blij verhaal vertelt. Of foto's op mijn andere blog zetten. Of gewoon genieten van een mooie zonsopgang en niet denken aan 'koning winter' die met zijn scepter gaat zwaaien de komende dagen :-) Mijn hoofd omhoog heffen naar de sterren aan de vriesheldere lucht ( gisteren).


Denken aan twee teksten
Als ik moe ben van al mijn moedergeploeter, leg ik alle boeken weg en denk ik aan deze twee bijbelteksten hieronder (Jesaja 40 : 28, 29)
Do you not know?
Have you not heard?
The Lord is the everlasting God,
the Creator of the ends of the earth.
He will not grow tired or weary,
and his understanding no one can fathom.
 He gives strength to the weary
and increases the power of the weak.
 
Iets bewuster letten op de mooie momenten. Er komen er steeds meer bij. Ik schrijf ze op.
 
 
Hoe ervaar jij ... 
Hoe ervaar jij het menselijke geploeter? ( misschien op ander vlak dan moederschap) Lukt het je om toch te ontspannen en de zegeningen te tellen en blij te worden? Blij met de dag van vandaag. Of had je een baaldag?

Pics from www 

24 opmerkingen:

 1. Ik herken dit als moeder.. ooit ontdekte ik (gelukkig bijtijds) dat alles voorbij gaat, soms kun je zo vast zitten in de beperkingen van dat moment dat je vergeet te genieten (bijv. kind is ziek en je kunt de deur niet uit) of je kijkt terug... wat leuk was dat ooit... of wat makkelijk had ik het toen. Of je kijkt vooruit... inkopen doen voor kerst.. Hoe vieren we oud en nieuw.
  Leven in het moment en er zegen in zien.
  Maar dat geldt niet alleen voor moeders maar voor ons allemaal.

  ps.. heb je nog mijn huisjeskaart gekleurd? ik ben bijna kompleet met mijn straatje... groetjes en een goed weekeind hoor. met veel leuke momenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. I've had a very rough week, too....BP quite high with headaches. I loved the scripture you shared....really spoke to my heart, too! HOPE you have a great weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel herkenbaar.
  Als ik moe ben van al het geploeter, en meestal is dat moedergeploeter, dan helpt bidden. Dan komt mijn hart tot rust.
  Het helpt om in het moment te zijn, hier van te genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vandaag had ik een heerlijke dag, maar dat is echt niet elke dag zo. Ik ben nogal een zorgenmaker en probeer juist bij de dag te leven. Dus dit stuk is erg herkenbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Soms heb ik dat ook weleens. Dat je het allemaal zo makkelijk vindt klinken hoe anderen het kunnen brengen. En dan de praktijk.
  Maar ik heb best een fijne week gehad. Ondanks zieke kindjes.
  En verder herken ik me in de -mooie- reactie van Margaretha.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Volgens mij ben jij een juweel van een vrouw en moeder, zelfs al voldoe je niet aan de maatstaven van dat juweel van een boek :) Ik lees ze nauwelijks, zulke boeken.
  Vandaag is de dag! Ja, dank je, daar ga ik ook mee aan de slag. Want uiteindelijk draait het om bewust leven, samen met God, of je nu moeder bent of niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ploeteren? Nee, zo ervaar ik het leven over het algemeen niet. Zo nu en dan vraag ik me wel eens af of alle dingen die ik doe wel resultaat hebben of wel nuttig zijn... maar daar stap ik meestal weer snel overheen.
  Sterkte, fijn weekend en geniet van de dag ja :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. We zijn geen van alle supermensen Aritha, gelukkig houdt God van ons zoals we zijn met alle goede en slechte kanten. Soms voelt het voor ons als ploeteren maar ik weet zeker dat Hij blij is met ons!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gelukkig weet Hij dat we geen perfecte moeders zijn en ook nooit zullen worden:) Het gaat denk ik ook om de intenties hoe en waarom je iets doet, ondanks dat je daarin 'fouten' maakt. En bijvoorbeeld bidden voor je kinderen kan ook heel kort en tijdens de afwas, heb ik geleerd:)
  Ik was blij met vandaag als moeder, omdat ik mijn kinderen heb zien lachen en plezier maken. Dat ik mij in sommige dingen tegenover hen kon beheerdsen en trots kon zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Antwoord op je vraag: Ik begon mijn moederschap/huwelijk met heel veel passie, en ook idealisme wel en perfectionisme en boekjes. Wilde het zo graag heel goed doen. Of altijd nog wat beter.
  Soms kan dat een mooie drive zijn om te groeien, maar het kan je ook in de put trekken (dat gebeurde uiteindelijk bij mij). Tot ik geen boekje meer zien kon, ik was er helemaal klaar mee!

  Ik ben nog steeds heel gepassioneerd(kon en kan enorm genieten), heb nog steeds idealen (hervonden). Maar ik wil leren mijn verkeerde perfectionisme (die me naar beneden trekt) op dat vlak los te laten.
  En hou me vast/wil me vasthouden aan de tekst: "Zijn genade is me genoeg".. enz.."
  Elke dag is er weer Zijn genade, Zijn trouw.
  Ik verlang ernaar veel meer daarin te rusten, daar blij van te worden, dan me naar beneden te laten trekken in moedeloosheid over mijn onvolmaaktheid.
  Mijn nieuwe 'passie'. Met vallen en opstaan gaat dat (maar voor grote lessen moet je tijd nemen, heb ik een keer gehoord).

  Weet je, ik bid regelmatig voor je (voor de dingen die je bezighouden), en was ook nog benieuwd hoe je verjaardag geweest was, keek telkens of ik het nog in een blogje terug las (maar ja, je kunt natuurlijk niet overal over bloggen he).
  En een beetje gek, als ik dan voor je bid, vergeet ik vaak even je naam, en dan noem ik je automatisch 'Kostbaar' (vernoemd naar je blognaam)..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Petra, ik antwoord je nog ergens op het www :-)

   Verwijderen
 11. You have such a pure and loving heart Jedidja; don't ever let anyone tell you otherwise! I think it’s important to try to keep in mind that every criticism is just someone else’s opinion and if we’re doing what we know to be right there’s no reason to fear or reject the criticism we read and hear. God made us who we are with both the gifts and the rough edges; He wants us to grow, but He also loves us the way we are. :) :)

  Blessings and love friend!
  Denise

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik was ook zo'n ploeterende moeder, twijfelend aan mijn kunnen en door alle goedbedoelde boekjes en adviezen vaak heel negatief over mijzelf als moeder; alles leek ik fout te doen.
  Vooral toen nog eens twee van onze kinderen door jarenlang pesten depressief werden met zelfmoordneigingen etc.
  Tel daarbij nog de opmerkingen op van mensen die het allemaal zo goed weten en er blijft niet veel meer van je over.
  Maar we hebben een God die heel anders naar ons kijkt, in wiens ogen we zeer kostbaar en waardevol zijn en bij wie we fouten mogen maken.
  En Die ook herstelt.
  Ik heb al lang geleden alle boeken en bladen (over opvoeding etc.) aan de kant gelegd op één na en klemde me vast aan Zijn woord.
  De teksten die jij hierboven geeft uit Jesaja zijn een bron tot rust en ontspanning.

  God Bless you.
  Rita.

  (ps. Ik ben zelf bezig in een boek over de namen van God en dat heet 'Gods Namen - Jouw gebed' - Een leidraad voor elke dag van Ann Spangler. Kan dat hem zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Rita, dank je wel. ja, ik denk dat het dat boek is. En ik ben heel blij met je reactie.

   Verwijderen
 13. Ik heb vooral last van de herinnering aan mijn moeder-geklungel van vroeger. Ik begon met opvoeden toen ik nog maar 23 jaar was en nog heel onzeker. Ik verwijt het mijn ouders niet (meer), zij hebben op hun manier hun best gedaan, maar ik ben opgegroeid zonder positieve bevestiging. Complimenten of een arm om je heen, of: ik hou van jou werd niet geuit. Pas later kwam ik erachter dat ik ook ADD heb, ook niet echt handig als je een huis vol kleine kinderen hebt. In de boekjes pas ik toch niet, maar ik haal er wel tips uit! Ik geniet nu veel meer van het moederschap dan vroeger. En als ik dan nu weer eens klungel, dan probeer ik er maar om te lachen óf zeg gewoon dat ik het verkeerd gedaan heb (en da's ook nog niet makkelijk!).

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ben geen ploeterende moeder ;) Ook geen vader. Wel geloof ik dat het leven van nature een geploeter is... Niet (ver) vooruit kijken is de sleutel voor minder zorgen denk ik.
  Er bestaan geen perfecte moeders, gelukkig. En God houdt van ploeterende mensjes. Hoe imperfecter ons leven, hoe mooier het wordt. Want van de scherven van je leven maakt God het mooiste mozaïek .

  BeantwoordenVerwijderen
 15. wauw, wat ben je toch een geschenk! Ik hoop dat je dat tot je door kunt laten dringen. Jij bent het geschenk dat God je kinderen geeft.
  Geen perfecte moeder, maar één die God liefheeft en haar kinderen ook.
  Ik vind je heel bijzonder en ik weet zeker dat God ook zo naar je kijkt.
  Lieve ploetermoeder, alleen al het feit dat je dit deelt is geweldig.
  Ik ben ook een enorme perfectionist. Gelukkig heb ik een moeder die me heeft geleerd dat momenten er maar heel even zijn. Dat helpt genieten er relativeren.
  Zo zei ze tegen me in mijn zeer moeilijke puberjaren: "later kijken we terug en dan knuffelen we elkaar en zeggen we: dat was niet makkelijk hè? maar we hebben het overleefd." Dat heeft me heel veel geholpen door dat moment heen.
  Later kijk je terug en denk je: Het was niet makkelijk! Maar dankzij Jezus heb ik volgehouden!
  digiknuffel (die vrijheid permitteer ik me maar even.)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. hoi jedidja,
  Ik had ook zo'n slechte moeder gevoel van het weekend. Door het trieste weer ben ik behoorlijk uit m'n hum. de oudste is natuurlijk alleen het weekend thuis, en wil je voor hem het weekend fijn en gezellig hebben. De andere kinderen zijn al weken hyperdruk(en aan boord is het klein) Soms breekt het gewoon op, en ga je met een verdrietig hart m weer wegbrengen. Je schiet dan zo tekort! Ben altijd blij om je blogs te lezen. Zo herkenbaar ook al ben je ouder als ik
  groetjes sarina

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat zal ik zeggen? Hoe ik me voel is momenteel blij en goed, gesterkt en fris. Maar niet altijd! En soms heb ik diezelfde gevoelens als jij, slechte moeder, domme moeder, klunelige moeder enzovoort. Maar ik weet dat ik voor God waardevol ben, een parel in Zijn hand. Dat bied troost en veiligheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Anoniem12/04/2012

  Och lief.. we herkennen het allemaal..

  Ik doe steeds vaker de deur achter me dicht. Niet alleen letterlijk voor de boeven en de kou, maar ook in mijn hoofd. Buiten is buiten, hier binnen is mijn domein. Hier mag ik doen wat ik wil, hier mag ik zijn wie ik ben. Door me daar mee bezig te houden, lijk ik minder vatbaar voor de maatstaven buitenshuis. Misschien is dat ook een klein ideetje voor jou?

  Gods zegen en wijsheid toegewenst.

  x

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Oooow, als je de titel weet van het boekje, laat je het me dan even weten? Via facebook is het handigst :-).

  Ik had me aan het begin van dit jaar voorgenomen om meer te genieten. Meer stil te staan bij de dag van vandaag en daar echt bewust van te genieten, dan maar steeds te rennen naar de toekomst. Dat lukt me tot nu toe aardig. Bewustwording is stap 1 :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.