04-09-12

Lasagne uit de keuken van Martine



 
Lieve lezers,

Jedidja heeft mij gevraagd om eens in de maand een ‘gastblog’ voor te schrijven, en ik doe dat met veel liefde en plezier. In maart 2012 ben ik gestart met mijn eigen blog waarin ik mijn recepten deel. http://www.dekeukenvanmartine.nl/  (Vanwege een aangeboren hartafwijking ben ik al vele jaren genoodzaakt een zoutarm dieet te houden, wat onder andere betekent dat pakjes en zakjes voor mij taboe zijn geworden.)
 
Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor koken met minder zout, omdat het eigenlijk voor niemand gezond is om veel zout te eten. Daarbij krijg je met alle pakjes en zakjes ook veel stoffen binnen die je eigenlijk niet wilt.
 
Hoewel mijn recepten bedoeld zijn voor mensen die weinig zout mogen, blijkt dat veel mensen die gewoon ‘gezond en bewust’ willen eten er ook dankbaar gebruik van maken. Een snufje zout is namelijk snel toegevoegd, dus de recepten zijn voor iedereen geschikt.






Wanneer je zout wilt toevoegen, kies dan voor een zout waar minder natrium in zit. In vrijwel alle supermarkten zijn deze gewoon verkrijgbaar. De meest bekende zijn Jozo Bewust en Losalt.
 
In de recepten geef ik bij de ingrediënten de zoutarme varianten van de producten weer, maar iedereen kan zelf bepalen of hij of zij die ook wil gebruiken. Daarbij heeft niet iedereen de financiële mogelijkheden om zoutarme producten aan te schaffen, omdat die vaak toch wat duurder zijn. Pas de recepten dus vooral aan op jouw situatie, zodat de maaltijden door iedereen met plezier gegeten zullen worden!
 
Lasagne
 
 
Ingrediënten tomatensaus:
1 groene paprika in blokjes (±125 gram)
1 courgette in blokjes (±350 gram)
1 grote prei in halve ringen (±250 gram)
2 uien gesnipperd
250 gram champignons in stukjes
2 teentjes knoflook gehakt
1 rode peper gesnipperd
300 gram tartaar
2 el olijfolie
1 bouillonblokje zonder zout
100 ml kokend water
1 fles passata di pommodoro con basilico van het merk la Bio Idea (tomatenpasta met basilicum – hieraan is geen zout toegevoegd).
2 el Italiaanse kruiden
Versgemalen peper uit de pepermolen
 
Ingrediënten bechamelsaus:
40 gram bloem
40 gram boter
500 ml melk
1 gram losalt/jozo bewust
snufje nootmuskaat
Versgemalen peper uit de pepermolen
 
Overige ingrediënten:
Beetje olie om de schaal in te vetten
Pakje lasagnebladen
100 gram geraspte minder zoute kaas
 
Bereiding:
 
Maak in een grote braadpan de olijfolie warm en braad hierin de tartaar rul. (Wanneer je liever gehakt gebruikt kan dit ook prima, maar gebruik dan wat minder olie.) Voeg de uien, knoflook en rode peper toe en laat dit meefruiten. Hierna kan de paprika erbij, schep even om en voeg ook de prei toe. Als dit een klein beetje geslonken is kun je de courgette en champignons toevoegen. Schep het geheel af en toe om en laat op middelhoog vuur de groenten een beetje slinken. Al met al duurt het bakken van alle groenten zeker 10 minuten.
 
Los het bouillonblokje op in het kokende water en als dit goed gemengd is kan het erbij. Voeg ook de Italiaanse kruiden toe en de passata. Bestrooi rijkelijk met versgemalen peper. Schep alles goed om en laat enkele minuten zachtjes inkoken.
 
 
Smelt in een steelpan met dikke bodem langzaam de boter. Voeg de bloem toe en roer dit met een houten pollepel tot een papje. Laat 2 minuten zachtjes ‘bakken’, zodat de bloem kan garen maar niet bruin wordt. Giet daarna beetje voor beetje de koude melk erbij en blijf roeren, zodat je een gladde saus krijgt. Laat de saus nog ongeveer 10-15 minuten zachtjes doorkoken. Roer regelmatig, zodat het niet aan de bodem gaat vastzitten. Maak de saus op smaak met een snufje nootmuskaat, een beetje losalt/jozo bewust en versgemalen peper.
 
 
Vet een grote ovenschaal (of 2 kleine) licht in met olie en doe een laagje tomatensaus op de bodem. Leg hierop lasagnebladen, zodat het hele laagje saus bedekt is. Schep hier vervolgens weer een laagje saus op en dek deze weer af met lasagnebladen. Herhaal dit om en om, en sluit af met bechamelsaus. Strooi hier de geraspte kaas op.
 
 
 
Bak de lasagne 25-30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. De baktijd is afhankelijk van het merk lasagnebladen, dus kijk even op de verpakking daarvan.
 
Laat de schaal 10 minuten buiten de oven staan voordat je hem serveert, de lasagne wordt dan wat steviger en schept makkelijker op.
 
 
 Eet smakelijk!
 
Tip: Als je wat tomatensaus overhoudt is deze de volgende dag ook heerlijk op een boterham. Even in de oven zetten en je hebt een mini-pizza…
 
Neem eens een kijkje in de keuken van Martine: http://www.dekeukenvanmartine.nl/

14 opmerkingen:

  1. mmmm dat ziet er heerlijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zooo!! Dat ziet er goed uit!
    Het klopt dat mensen teveel zout gebruiken. Vooral de kant en klare lasagne zit boordevol zout. Ik ga het zeker uit probren!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat leuk om ook hier mijn schrijvende zus Martine, die zeker een keukenprinses is, tegen te komen. We kunnen nog veel van je leren! Dat ziet er weer lekker uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Makes me hungry! Yumm!

    I thought of you when I did my last Rock4Today post, because of using the word "Precious" in my title!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Looks very good! Thanks for the recipe. I will stop by and visit!
    Blessings,
    Anne♥

    BeantwoordenVerwijderen
  6. hoi martine,

    heb jij weleens van keltisch zout gehoord? Ik heb gelezen in het boek van julia kang, dat gewoon zout maakt niet uit wat voor per definitie slecht is en alleen keltisch zout goed is, misschien als je googled dat je er wat meer over vind?
    groetjes sarina

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ziet er goed uit Martine! Zelf kook ik ook zoutarm, heb de Jozo bewust idd en losse kruidenmengsels zonder zout.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik krijg er trek van Martine, dank je wel voor je tips en recept. Lasagna is mijn favoriete schotel!!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat leuk dat jullie zo enthousiast zijn over mijn gastblog!
    Sarina vraagt of ik wel eens van Keltisch zeezout heb gehoord en dat heb ik helaas niet. Na wat googelen concludeer ik dat het inderdaad een lager natriumgehalte heeft dan gewoon zout. Toch is dit nog altijd veel hoger dan dat bij Losalt en Jozo bewust, omdat het natrium daar vervangen is door kalium. Wanneer je een natriumbeperkt dieet hebt is het dus niet geschikt helaas.
    Wel erg bedankt voor de tip, ik ga me er zeker nog wat verder in verdiepen!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. High blood pressure runs in my family so I very careful to eat right and exercise. I want as many useful years to serve God and my family as I can get!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Looks good! I'll try it for the kids.
    Thanks,

    xo

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat leuk, zo'n heerlijk gastblog!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. I absolutely love Lasagna and I make it all from scratch as shown here. I also roast slices of eggplant and place it in the layers.
    God calls us the Salt of the Earth. Doctors will recommend low salt diets and yet, when a patient enters hospital and the blood pressure is very low, saline (salt water) will be given to bring it up? I myself do use salt but not heavily. I LOVE vegesalt... This is many herbs with a little salt mixed in and is so delicious. Blessings and love sent today.

    BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.