06-03-12

Het spijt me

Je maakt fouten als moeder, als vrouw. Logisch. En dan denk je achteraf: oeps, heb ik het al weer gedaan. Ik zeg iets, dat een ruzie tussen kinderen verergert, ik trap op iemands tenen omdat ik weer niet nadenk voordat ik iets zeg. Of ik voel me zo gekwetst dat ik perongeluk expres iemand terugpak op zijn of haar zwakke plek. Geen enkele moeder is perfect.

Ik ben al een poosje aan het lezen in het boek van Mary E. DeMuth 'HET KAN!' ( ook als je geen goed voorbeeld gehad heb). Een pracht van een boek, echt waar. Een bemoedigend boek. Vorige week las ik het hoofdstuk: Jezelf vergeven, je kinderen vergeven.Een stukje uit het boek:

Ouders hebben enorm veel invloed op hun kinderen. Het beeld van Jezus Christus dat wij geven, is het beeld waarin zij zullen geloven. Als wij onze eigen fouten nooit toegeven, als wij onze kinderen de schuld geven van onze uitbarstingen, zullen zij God zien zoals ik ( de auteur ) Hem vaak gezien heb: een nukkige drilsergeant die boven ons hoofd zweeft. Als wij willen dat onze kinderen God leren kennen als een genadige God, die op de uitkijk staat en vol verlangen wacht tot Zijn verloren zoons en dochters naar huis terugkeren, moeten we onze kinderen en onszelf genade verlenen.

Die kans kreeg ik. Nadat ik erg boos was op mijn dochter van 11 omdat ze het hoesje van een meidentijdschrift ( van de bibliotheek) kwijtgemaakt had, vond ik het mapje terug op een heel rare plek. Ik herinnerde me ineens weer dat ik dat mapje daar zelf neergelegd had, nadat ik het tijdschrijft gelezen had. En ik schaamde me voor mijn boze gedrag. Ik had haar uitgefoeterd en gezegd dat zei het mapje betalen moest. Dus omhelsde ik haar toen ze uit school kwam en vertelde dat ik het mapje gevonden. 'Sorry dat ik zo boos tegen je deed. Dat was niet goed, het spijt me want ik heb het zelf daar neergelegd en was het helemaal vergeten!' Ik kreeg een dikke knuffel. 'Ik vergeef het je mam!' zei ze met een brede lach.Nadat mijn dochter gezegd had: Ik vergeef het je mam was het voor mij ook veel gemakkelijker om mezelf te vergeven :-)

14 opmerkingen:

 1. What a wonderful post! So full of wisdom. I love that your daughter was so quick to forgive you. She must have learned it from her mother!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vergeven is zo belangrijk. Wat goed van je om vergeven te vragen. Dat is ook zo moeilijk. Je stelt je dan erg kwetsbaar op tegernover je kinderen. Je leert er van en...zij ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is zo belangrijk dat we zelf het goede voorbeeld geven.
  Als je zelf je fouten toegeeft en sorry zegt zullen kinderen dat ook doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. I think asking for our children's forgiveness is essential! Very good book you are reading.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dapper van je! En je ziet, het komt in veelvoud terug!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. I agree, it is so important to admit your mistakes and ask your kids to forgive you, and your grandchildren. I'm thankful they forgive so quickly!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hi sister passing to ask you this..im hosting a bloghop on tuesday im trying...we all are busy people but this way we can get to now other blogs too..its simpel just link up any devotional or something you want to share..you will see it at my blog just follow the instructions your adress will not be shown..help me here if you can...you can also pass the html from the linky to your own blog if you like...thank you so much if you do..you can link craft whatever you like..thank you again..loves soraya

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Isn't it sweet that we can ask our kids to forgive us ... and they say yes.

  Fondly,
  Glenda

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ooo ja dat gebeurd hier ook wel,maar wat goed van je dat je dan om vergeving vraagt, want dat doe ik niet altijd,uuuhhmm eigenlijk nooit,ik ga het onthouden en ook doen, bedankt voor deze post.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Uit eigen ervaring kan ik vertellen: niets zal de band tussen moeder en kind zó versterken als een moeder, die zich durft te vernederen onder haar kinderen door haar fouten toe te geven en om vergeving te vragen als het mis ging. Ik heb zo'n moeder en ik heb diep respect voor haar. Nu heb ik zelf een dochter en helaas maak ook ik nog regelmatig fouten door situaties verkeerd in te schatten, te 'streng' te zijn etc. Maar dan mag ik in praktijk brengen wat mij is voorgedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Super post weer Jedidja, uit het leven gegrepen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Yes, I'm sure we all make mistakes and should forgive each other. And good mothers are honest to admit their mistakes to their kids.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heel herkenbaar wat je schrijft...
  Ik heb het boek op bol.com gezocht, maar het is niet meer leverbaar. Waar heb jij het gekocht? Of weet jij waar ik het kan kopen/lenen?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Bedankt voor de tip, ik heb het boek vandaag binnen gekregen, en ben er al in begonnen. Nog wat blogjes langs, en dan duik ik zo op de bank met het boek ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.