18-08-11

O, o ... die koffie.

Ik ben gek op koffie. Hoewel ik nog steeds let op mijn eetgedrag drink ik overmatig veel koffie.
Na het lezen van 'Ik heb er genoeg van!' ben ik vast besloten om mijn koffieconsumptie te minderen tot twee kopjes per dag. Els van der Vlist schrijft in haar boek:
'Teveel cafeïne vormt een zware belasting voor de lever, want die probeert het gif (?) het lichaam uit te werken. Daarnaast moeten de adrenalineklieren harder werken, waardoor je sneller moe wordt. Teveel koffie drinken geeft symptonen als slapeloosheid, overbezorgdheid en spijsverteringsklachten.


Ik durf bijna niet te zeggen hoeveel koffie ik drink. Ruim veertien mokken per dag. Wel met veel melk ( en geen suiker ) Ik begin om zeven uur 's-morgens al en om half negen 's-avonds drink ik mijn laatste mok koffie.
Ik wil graag afbouwen maar dan zonder hoofdpijn. ( die ik ken van een vakantieweek zonder koffie )
Gelukkig vond ik net een heel handige ( en leerzame) site http://www.onlinecoachingentraining.nl/2011/01/29/hoe-cafeine-en-koffie-echt-werken-haal-het-maximale-uit-je-koffie/  Daar ik erg blij mee ben! Het was voor mij een eyeopener om dit te lezen:
Het ‘fight or flight’ principe is tevens een gevaar van koffie. Je lichaam zet namelijk middelen in om zo effectief mogelijk te kunnen vechten of vluchten. Een hogere spierspanning, hogere bloeddruk, meer ontsteking onderdrukkende cortisol, gevoelens van onrust… Doe dit langdurig achter elkaar en je krijgt te maken met allerlei geestelijke en lichamelijke problemen gerelateerd aan stress.
Ik stop met overmatig koffie drinken! Vanaf morgen ga ik over tot het gebruik van maar twee mokken koffie. Ik ga meer kruidenthee drinken en water. Heeft iemand nog meer tips of goede raadgevingen om me te helpen?


Els van de Vlist:
Ga in gebed in moeilijke momenten. Er zullen altijd moeilijke momenten vol verleidingen ( gaat over eetgedrag) Sto dan, dender niet door, denk na en richt je hart op God. Soms is dat een schietgebedje, maar je hebt wel contact met Degene die de kracht kan geven waardoor jij door die moeilijke momenten heen gesleept wordt.

11 opmerkingen:

 1. Hi Jedidja - Ek hoop jy kry dit reg. Ek sal vir jou bid dat jy mis nie eers die koffee nie. Ek het die week begin om groen tee te drink, urgh. maar ek sal aanhou.
  Groetenes
  Tracy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jeetje wat nu.
  Heb het stukje ook gelezen.
  Maar ben er niet blij mee, ik drink min 10 kopjes koffie per dag.
  Gelukkig zonder suiker,maar met melkpoeder.
  Volgens mij moet ik ook maar eens gaan stoppen.
  Wat zal dat moeilijk worden.
  Eerst maar eens een thee soort zoeken die ik lekker vind behalve zoethout thee die mag ik niet voor me bloeddruk.
  Ik wens je succes misschien kunnen we elkaar een beetje steunen.
  Ik ga het toch maar een beetje afbouwen.
  Morgen ben ik vrij dan drink ik er meestal meer dan 10 ik ga morgen voor 6 stuks.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat goed van je dat je dit onder ogen durf te zien en aan wilt pakken!
  Tips heb ik niet voor je, want ik drink hooguit 14 mokken per jaar... (Alleen als ik er niet onderuit kan, we hebben het koffiezetapparaat echt voor de visite). Toch ga ik het boek van Els maar eens opzoeken in de bieb, want er zijn wel meer slechte gewoontes om af te leren... zucht

  Sterkte hoor, zet h'm op! Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oef, idd veel!
  Ik drink alleen 's morgens koffie - word ik wakker van. maar verder niet mee, want dan slaap ik heel slecht. Ik drink thee zonder theïne.
  Sterkte ermee hoor, het schijnt niet eenvoudig te zijn. Wellicht helpt het bloggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wow! That is a lot of coffee! :) I love coffee, too though. That is why I hardly ever drink it. ;) We drink a lot of herbal tea... it almost makes up for the lack of coffee.

  Blessings in Him,
  Mikailah

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik dacht dat ik veel koffie dronk, maar 14 mokken per dag ga ik echt niet redden. Verstandig om af te bouwen, succes ermee.
  Groeten, Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Veertien koppen! Dat is best veel! Stoer dat je het gaat aanpakken. Mijn tip, is elke dag een half uur te gaan wandelen. Ik stel me zo voor dat je lichaam moet ontgiften van al die caffeïne, en door te wandelen kun je dat bevorderen.

  Oh, en nog een tip:niet meer koffie drinken in een mok, maar in een klein koffiekopje! Dan heb je toch het gevoel dat je meerdere koppen mag, maar dan geeft het minder!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een handige tip is, om half-half koffie te gaan drinken als je wilt minderen, dus gewoon schepje caffeine vrij en schepje gewone koffie samen in het apparaat. Daarna kan je ook de kopjes kleiner maken en daarna ook het aantal keren verminderen. Deze maand augustus drink ik geen koffie, gewoon eens even vasten er van. Buiten dat om houd ik het echt bij 2 kopjes per dag, het is lekker, maar het is en blijft een gif voor je lichaam.
  Sterkte!!! Fijn dat je je dit hebt voorgenomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Toevallig ben ik vandaag inééns helemaal gestopt met het drinken van mijn vier grote mokken per dag. Hopelijk zonder hoofdpijn... Succes met het vinden van het beste!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. 'k Zat wat bij te lezen en herkende me in je bericht. Ongemerkt was ik ook steeds meer koffie gaan drinken en voelde me daar niet meer goed bij. We hebben besloten om het 's avonds bij één kop te laten en overdag zet ik nu ook niet meer een hele thermosfles vol (vier koppen) maar een halve. Verder drink ik nu lekkere muntthee (van munt uit de tuin) en meer water. Het omschakelen gaat me nog niet makkelijk af en pak soms toch snel een bakje oploskoffie :-( Dus... bedankt dat je er over wilde bloggen! Dit soort berichtjes geeft me net een zetje in de rug.

  Succes met het minderen & misschien de lat niet gelijk te hoog leggen voor jezelf, maar het gewoon stapje voor stapje aanpakken.

  groetjes Jessica

  BeantwoordenVerwijderen
 11. I agree with the gradual weaning from caffeine--maybe try decaffeinated coffee for 4 cups and regular for 10, then 7 decaf and 7 regular, then 10 decaf and 4 of the regular--till you reach your goal of only 2. Hopefully trying that along with much prayer will make it easier. :)
  Thanks for stopping by my blog at 2 Encourage!
  Pam

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.