30-08-2011

Hersenspinsels van een zwemmende vrouw.

Als ze heen zwom kon ze hen niet zien. Dan keek ze tegen het hoge raam van het zwembad aan. Zwom ze echter een baantje terug, dan lukte het wel en keek ze haar ogen uit! Leuk, leuk! Ze was dol op obeserveren. ( lees: gluren ) Lekker al de vrouwen bekijken, die net als zij baantjes wilden trekken. Ze kwamen door de klapdeuren naar binnen: oudere vrouwen in degelijk badpakken met rimpels en verschrompeld vel op armen en benen. Ze huiverde. Zou zij er later ook zo uit zien? Andere vrouwen droegen een bikini en als ze nauwkeuriger keek, zag ze striae plus mollig buikjes. Dat gaf haar een voldaan gevoel. Ha, ha, ze was lekker niet de enige. Maar toen dat ene vrouwtje de ijzeren trap in het water zwembad afdaalde, zuchtte ze heel diep. Wow, wat slank! En bloedmooi. Om jaloers op te worden.Vlug draaide ze zich om in het water en zwom de andere kant op. Twintig jaar geleden was zij ook dun en kreeg ze complimentjes voor haar figuur. Ze was zwaarder geworden. Af en toe voelde ze zich net een kamerolifant. Boos sloeg ze met haar handen in het water.Er is een tijd geweest dat ik mijn hoofd omdraaide, als ik mezelf zag lopen in een winkelruit. Soms is de vrouwen-wereld hard, vooral als de mode - en cosmetisch industrie zo'n groot impact heeft op wat mooi en lelijk is. Ik als vrouw van middenveertig krijg grijze haren, rimpels ... en ik kan het onmogelijk meer tegenhouden. Worden mijn kwaaltjes erger als ik ouder wordt? Moet ik misschien een schouderprothese of zit ik voor altijd vast aan pijn bij elke beweging?

Gelukkig veranderden mijn gedachten toen ik dit stukje las in het boek: 'Ik heb er genoeg van.'
Misschien zeg je dat het met jouw lichaam onmogelijk is om van jezelf te houden. Jouw lichaam is écht te dik, en bezorgt je niks dan last. Jouw lichaam levert je allemaal pijntjes en kwaaltjes op en je zit je alleen maar in de weg. Maar zo werkt het niet met de liefde ... Kijk eens naar een moeder met een moeilijk kind. Doet ze dat kind weg uit haar hart omdat het haar last bezorgt? Nee, de meeste moeders openen hun hart juist en koesteren het kind zoals het op dat moment is.
Waarom ga jij zo hard om met je lichaam? Je hebt het er maar mee te doen, zoals het nu is. En zoals je lichaam nu is, kun je ervoor kiezen om het lief te hebben en ermee samen te werken om Gods plan in je leven te vervullen. 

Ik vond dit stuk zo mooi! Mijn lichaam is waardevol voor God, mezelf en mijn man. God heeft mij in de moederschoot geweven. Zijn zorg was er en ... is er nog steeds -  dag en nacht. Juist nu ik een moeilijke tijd doorworstel ( hierover misschien later) ervaar ik Zijn aanwezigheid.


Ik ben benieuwd hoe jij er over denkt. Wat is jouw beeld van mooi zijn als vrouw? Is het potje dat ècht tegen rimpels helpt al uitgevonden? Hoe kijk jij tegen je lichaam aan; welke eisen stel je eraan en wat vind je zelf van die eisen?

16 opmerkingen:

 1. Oef, da's een moeilijke. Mijn lijf is een 'heel moeilijk kind'(zie mijn 'About Sjonke'-blog)
  Mijn beeld van mooi zijn??? Liever mooi van binnen dan mooi van buiten. Uitstraling, positief in het leven staan, er zijn voor anderen. Veel belangrijker dan een rimpelvrij gezicht. En de imperfecties van mijn lijf zijn goed te camoufleren met de juiste outfit...hihi.
  Hoofd omhoog Jedidja...we mogen er zijn!!
  Lieve groetjes,
  marion

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow.. that is a great post! Although we should take care of ourselves, the outside doesn't matter, because God looks at the heart. Thank you for sharing, Jedidja!

  Blessings in Christ,
  Mikailah

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eigenlijk ben ik ook niet zo tevreden met mijn lichaam, vooral met zwemmen schaam ik me er zelfs voor. En dat zou niet moeten vind ik. Ik ben niet dik, wel iets aan de zware kant. Ben nogal plat van voren, maar mijn buik is geen twintig meer en er hebben 6 kindjes in gezeten... Er zou iets van mijn gewicht af mogen, maar als ik te licht word, word ik ook licht in mijn hoofd, gek gezegd, dan kan ik zo weinig hebben. Potjes gebruik ik niet, alleen een ochtendcreme zodat het niet zo stroef aanvoelt. Ik geloof niet zo in antirimpel. En aan mijn grijze haren doe ik ook niets, waarom zou ik mij daarvoor schamen?
  Ik sluit me ook aan bij wat Marion zegt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Moeilijk en herkenbaar, dit onderwerp. En mooi, vanuit psalm 139 bezien. Dat houd ik mezelf maar zoveel mogelijk voor.
  Die grijze haren heb ik de vorige maand wel weggewerkt. Dat komt een beetje doordat ik ook al met een rollator liep, toen. Ik voelde me echt oud en grijs..:-)
  Gisteren maakte mijn jongste nog een opmerking over mijn buik. Hij is 7. Zo heel breed is de buik niet, maar ze noemen het hier een blubberbuik, haha. Ik zei hem dat hij dat had gedaan. Dus dat ik er niets aan kon doen.
  Mooi stukje hierover van Rikkert Zuiderveld, over de cosmetica.
  Het gaat ongeveer zo: alle vetrollen laten verdwijnen door een grote operatie. En dan tegen je kinderen zeggen:jou heb ik nooit gehad.
  Volgens mij is dit stukje cabaret wel te zien op You Tube.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hi Jedidja - I am hard on myself and never really live up to what I want, but at the end of the day, its about the heart, not the body. although, as a Christian, I should look after my body as it is the home of the Holy Spirit, but I should not be so body conscious so as to lose focus on what is really important - the heart!
  God bless
  Tracy :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik ben ook niet tevreden met mijn lichaam,ik vind mij veel te dik,ik heb 8 kids gebaard dus ik heb een heel blubberbuik,ik wil erg graag afvallen maar het lukt niet,het is bij mij een hele strijd,ik heb een hekel aan mijzelf,ik ben altijd met mij zelf aan het vechten zeg maar.pppfff een heel gevoelig onderwerp bij mij.

  gr yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Eigenlijk heel herkenbaar.
  Een poosje geleden was ik erg minderwaardig over me zelf.
  Toen ik ergens las dat je minderwaardig voelen ook zonde was, want de Heere heeft je uniek geschapen goed zoals je bent. Doe je de Heere te kort. Daar ben ik erg van geschrokken.
  Vindt het soms best wel moeilijk wordt al redelijk grijs en ben dan nu wel bijna veertig maar je vindt het nog steeds te vroeg.
  Bedankt voor je logje.
  Sterkte met alles en Gods Zegen toegewenst
  Groetjes
  Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik (28) krijg ook al grijze haren ;-) daar geef ik niet zo om. Ik ben in principe niet te zwaar ofzo maar ik ben vrij kort (nog geen 1.60) en na 4 kindjes in m'n buik heb ik wel wat vetjes gehouden.... zo af en toe heb ik daar wel eens moeite mee.
  Mijn ervaring is wel dat het veel scheelt of je man je lichamelijke kwaaltjes/imperfecties volledig en liefdevol accepteert. Als dat ons niet zo zou zijn zou ik het er stukken moeilijker mee hebben denk ik...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. "God heeft me in de moederschoot geweven" .... nou, daar schrijf ik natuurlijk veel over in mijn boek Levensadem. We zijn wonderlijk gemaakt, en allemaal anders. God heeft zo zijn best gedaan ons allemaal uniek te maken en toch willen wij graag op elkaar lijken, alsof er 1 perfect model zou zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Jedidja,
  Grijze haren zijn een sieraad toch? Ook ik heb 'een grijze gloed' over mijn haar maar ben er trots op. Mensen vragen regelmatig aan mij waarom ik er geen kleurtje in doe maar ik probeer gewoon te accepteren dat ik zo ben. God houdt van ons zoals we zijn en het gaat hem om onze mooie binnenkant. Is onze binnenkant 'mooi' en op Hem gericht dan zullen we dat ook uitstralen en dan is dat te zien aan onze buitenkant.Dat is volgens mij het allerbelangrijkste.Laten we onszelf en elkaar accepteren zoals we zijn. God houdt van ons!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wat kunnen wij vrouwen toch worstelen... bij mij is de buikhuid ook lang niet zo strak als drie kinderen terug. En terugdraaien door een operatie wil ik al helemaal niet, ben blij met de kids die ik gekregen heb!
  Grijze haren, soms doe ik daar een kleurtje overheen maar alleen om even een keertje een iets ander hoofd te krijgen. Verf komt er echt niet in! Gelukkig heb ik een lieve man die het juist fijn vindt om "iets meer vast te hebben", dus dat scheelt wel in de aanvaarding. En ik heb me er bij neergelegd nooit in een bikini te passen. Met badpak zwemt het prima! ;-)
  Sterkte, God draagt je erdoorheen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Gevaarlijk om hier als man te reageren op een punt waar klaarblijkelijk veel vrouwen mee worstelen. Zelf ben ik kaal en grijs, en te zwaar voor mijn lengte. So what? Mijn zelfvertrouwen ligt niet in mijn uiterlijk, niet in mijn capaciteiten en niet in hoe (ik denk dat) anderen naar mij kijken. Ik ben. Niet: ik heb. Niet: ik heb niet. Niet: ik heb niet genoeg. Ik accepteer mezelf omdat God mij heeft gemaakt, gewild, gewenst. Punt. Alle andere zaken, belangrijk of niet, uiterlijk of niet, komen pas veel later om de hoek kijken.
  Graag wil ik me aansluiten bij de reacties van Wendy en Marja, hierboven. Ik ben uniek en met niemand vergelijkbaar.
  Als je liefde van Hem mag ontvangen, dan ben je rijk gezegend. En die zegen mag je, in alle gebrek, doorgeven. Aan je man, je kinderen, je vrienden.
  Wortelschieten in Hem. Vruchtdragen in Hem. Dat is het doel van het leven. Niets meer, niets minder.
  En dan nog dit: wie iets wil veranderen, moet eerst de situatie accepteren zoals die is. Dat geldt in het algemeen, maar ook voor je lichaam. Eerst accepteren wie je bent en hoe je bent. Ben je bereid er iets aan te doen, OK, probeer het. Lukt het niet, jammer dan.
  Goed, Jedidja, dat je dit bespreekbaar maakt. En het citaat is wat dat betreft heel mooi. Wellicht een eye-opener ook voor anderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. This line so blessed me today: And as your body now, you can choose to love and to cooperate with God's plan to fulfill your life.

  God can use anything and His version of beautiful is so different from the world's!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Anoniem9/02/2011

  It's not always easy to be happy with the body God has given to us. I'm slowly learning the hard way that being "slim and trim" isn't the only important thing in the world.

  Good story! I enjoyed reading this! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Bijzonder, zoveel reacties op mijn blog. Het is iets dat ons, als vrouwen, allemaal raakt. En onze enige man: Jouw reactie is welkom en evenwichtig. Dank je wel allemaal.
  ................... ........................
  Very special, so many comments on my blog. Thank you all. I think it is something that thouched us all, as women. And our only man Anton: Your comment is also very welcome. Thank you all!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat goed dat je dit aankaart! En wat een goed boek is dat hè?! Ik heb het van mijn zusje gekregen omdat ik dus al jaren (lees: 13 jaar) worstel met mn figuur. Terwijl dat echt goed was! (En op zich ook nog wel is alleen ben 6 maanden geleden bevallen van een tweeling ;-))
  Ik heb geleerd om tevreden te zijn met mijn lijf (al lukt dat echt niet altijd!!!) en te kijken naar wie ik ben van binnen, in mn hart. Dat is belangrijker dan de buitenkant! Maar goed... als ik dat zo makkelijk opschrijf, waarom kost het me dan zoveel moeite???

  Groetjes, Mirjam
  (leuk dat je volger bent geworden!)

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.