04-07-2011

Rie Cramer

Ik ben dol op de illustraties van Rie Cramer, dat zie je misschien wel aan de aankleding van mijn blog hier en daar. Haar naam alleen al, doet me denken aan heldere illustraties en mooie kleuren. Sprankelende plaatjes, vaak stevig omlijnd. Hier onder zie je 'mijn eerste leesboekje' staan. En het ABC. Ik denk dat veel mensen het kennen. De illustraties zijn echt feel good plaatjes! Toch?
Info van Wikipedia:

Rie Cramer groeide op in Nederlands-Indië als jongste in een gezin met vier meisjes.  Haar vader was kapitein bij de pakketvaart en daarom vaak afwezig. Toen Rie Cramer negen was ging haar moeder met de kinderen naar Nederland. Al heel vroeg ging zij naar de kunstacademie in Den Haag. Ze begon kinderverhalen te schrijven en tekeningen te maken. Als zeventienjarige liet zij een map met tekeningen en versjes zien aan de uitgever W. de Haan in Utrecht. Hij was geïmponeerd en gaf haar in 1906 een opdracht voor het boekje Van meisjes en jongetjes. In dit genre heeft zij veel gepubliceerd. Ze illustreerde ook sprookjes van de gebroeders Grimm, Charles Perrault (Sprookjes van Moeder de Gans), Hans Christian Andersen en Russische sprookjes.
Haar tekenstijl is decoratief en valt op door de eenvoud en het kleurgebruik. Later gaat ze met een forsere lijn werken en worden haar illustraties minder gedetailleerd. Veel waardering kreeg ze voor haar illustraties bij de sprookjes van Andersen (1931-1932). Ze werd beïnvloed door o.a. Aubrey Beardsley, Arthur Rackham en Edmund Dulac.
2 opmerkingen:

  1. That is really neat... I have no idea who she is, but it is neat, just the same! :)
    Be blessed!
    Mikailah

    BeantwoordenVerwijderen

Ik ben heel blij met je comment! Dank je wel.